OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 16:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 07.06.2016, 16:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1719
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 378 times
Been thanked: 630 times
Vyšla nová verze emulátoru Fuse 1.2.0, která již podporuje disketovou jednotku D80. Má další vylepšení, na které se můžete podívat zde:
https://sourceforge.net/projects/fuse-emulator/
Škoda, že Fuse stále neumí emulovat joystick pomocí PC kurzorových kláves :-(.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:22 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1109
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
Nejak mi to nejde, kdyz do /rom nahraju soubor d80.rom (z RealSpecu), ktery ma 16384 bajtu a prejmenuju ho na didaktik80.rom, Fuse mi hlasi "ROM 'didaktik80.rom' is 16384 bytes long; expected 14336 bytes". Nebo kde mam vzit spravnou romku pro D80?

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:38 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2736
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 288 times
Been thanked: 520 times
Factor6 píše:
"ROM 'didaktik80.rom' is 16384 bytes long; expected 14336 bytes". Nebo kde mam vzit spravnou romku pro D80?
Odstrihni z nej posledne 2 kB :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:39 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2736
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 288 times
Been thanked: 520 times
solaris104 píše:
Vyšla nová verze emulátoru Fuse 1.2.0, která již podporuje disketovou jednotku D80.
Ktoru verziu radica podporuje (Western Digital WD2797 - MDOS1.0 alebo Intel I8272 - MDOS2.0) ? Alebo obidve a je mozne si zvolit ktoru chcem ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1719
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 378 times
Been thanked: 630 times
Factor6 píše:
Nejak mi to nejde, kdyz do /rom nahraju soubor d80.rom (z RealSpecu), ktery ma 16384 bajtu a prejmenuju ho na didaktik80.rom, Fuse mi hlasi "ROM 'didaktik80.rom' is 16384 bytes long; expected 14336 bytes". Nebo kde mam vzit spravnou romku pro D80?


Tady si stáhni ROM pro D80, kde je velikost 14336 bytes.
http://mts.speccy.cz/faq.htm

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1719
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 378 times
Been thanked: 630 times
Busy píše:
solaris104 píše:
Vyšla nová verze emulátoru Fuse 1.2.0, která již podporuje disketovou jednotku D80.
Ktoru verziu radica podporuje (Western Digital WD2797 - MDOS1.0 alebo Intel I8272 - MDOS2.0) ? Alebo obidve a je mozne si zvolit ktoru chcem ?


Podle názvu ROM (D80_10.ROM) předpokládám, že umí WD2797 - MDOS1.0.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 08.06.2016, 10:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:27
Příspěvky: 1109
Has thanked: 240 times
Been thanked: 229 times
Busy píše:
solaris104 píše:
Vyšla nová verze emulátoru Fuse 1.2.0, která již podporuje disketovou jednotku D80.
Ktoru verziu radica podporuje (Western Digital WD2797 - MDOS1.0 alebo Intel I8272 - MDOS2.0) ? Alebo obidve a je mozne si zvolit ktoru chcem ?


Uz to jde. S rom D80_10.ROM ze stranek MTs to emuluje MDOS 1.0.
Pozn. Pri formatovani nove diskety se zformatuje jako 5 1/4" (360KB).

_________________
Have you played ATARI today?
blog.tenshi.cz | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 20.10.2016, 09:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1251
Has thanked: 302 times
Been thanked: 349 times
MDOS2 a jeho zázračná zpětná kompatibilita s MDOSem1 způsobuje vývojářům FUSE jen samé nepříjemnosti. Od jara tu jsou dva zatím nevyřešené problémy: (1) otevření snapshotu v právě natvrdo resetovaném počítači - hodí chybu "Out of memory" a konec, a (2) formátování po hlášení "Drive is not ready" (např. disketa není vložena) - naformátuje pár cylindrů a pak hodí chybu "Sector not found".
Zavázal jsem se, že jim pomůžu aspoň s testováním na reálném hardwaru: (ad 1) mám MDOS1, takže zkusím načíst ten snapshot, který si ve FUSE vyrobili pro testování a budu koukat, co to udělá - bylo by super, kdyby to někdo otestoval i na reálném MDOSu2, a (ad 2) zkusím jak na reálném stroji probíhá formátování poté, co nevložím disketu a po jejím vložení zvolím Retry - opět by bylo fajn mít to otestované i na MDOSu2. V rámci pilnosti a důslednosti zkusím k těm chybovým stavům dojít i jinak, tak to zkuste někdo se mnou a výsledky (popis, obrázek, video) přidejte sem jako odpověď - odpoledne/k večeru se pochlapím jako první a vyhrnu sem k čemu jsem došel.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)
Omae wa mou shindeiru!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 20.10.2016, 09:49 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2147
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 320 times
Been thanked: 348 times
Tak já o víkendu zapojím kompakt a testnu to. Je to jediné zařísení s MDOS2, které mám.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 20.10.2016, 19:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1251
Has thanked: 302 times
Been thanked: 349 times
Díky Mrafe.
No, podle očekávání to pod MDOSem1 funguje (video pro Gergelyho) a předpokládám, že ani MDOS2 s tím nebude mít zásadní problém.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)
Omae wa mou shindeiru!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 01.09.2020, 21:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
Aktuálně používám Fuse emulátor ve verzi 1.5.7 a všiml jsem si pro mě velmi užitečné vlastnosti... ukládá data poslaná na RS232 do souboru printout.txt.

A docela by mě zajímalo víc, protože v manuálu jsem se dočetl, že emuluje RS232 na Interface 1, ale ten zapnutý nemám. Z úložišť mám zapnutou Betu 128.

Mám zvolené ZX Spectrum 128k +2 s ISOROM (neobsahuje 128k BASIC), data generuju pomocí svého tiskového ovladače, nepoužívám nic z ROM, v tomto případě ani nepoužívám kanál #3. Emulátor tedy musí data deserializovat z toho, jak hýbu IO piny na AY-3-8912.

Mám povolené "Emulate printers" v "Options" > "Peripheal" > "General"
Nemám povolené "RS232 handshake" v "Options" > "General"

Rychlost posílaných dat je 9600bps a stejně mám nastavený i sériák
Kód:
stty -F /dev/ttyS0 9600 cs8 clocal cread cstopb -parenb crtscts -echo raw

Párkrát se mi v minulosti stalo, že data uložená v printout.txt byla nesmyslná. Hádám, že jsem měl jinak nastavenou rychlost ttyS0. Ale nevím jistě. V manuálu jsem to nenašel a ve zdrojácích se nevyznám. Teď se zdá, že když nastavím rychlost předem, tak to prostě vždy funguje (zkusil jsem asi 5x).

Tušíte jak to Fuse dělá?

Dají se do emulovaného ZX Spectra data poslat?

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 01.09.2020, 21:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1224
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 8 times
Been thanked: 173 times
tomascz píše:
Díky Mrafe.
No, podle očekávání to pod MDOSem1 funguje (video pro Gergelyho) a předpokládám, že ani MDOS2 s tím nebude mít zásadní problém.

Na tom videu po naformátovaní je 6 chybných blokov. Ono FUSE emuluje poškodenú disketu? :D Inak celá emulácia je skopírovaná z RealSpectra, tam je rovnaký bug, že po vložení diskety treba dať reset. :( Také čosi na skutočnej D80 nieje, mechanika je prítomná hneď, a pri pokuse o prístup píše "Drive is not ready. Retry=R". Po vložení diskety a stlačení R sa s disketou dá pracovať. Na emulátore to ale funguje inak, divne.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 01.09.2020, 23:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1457
Has thanked: 186 times
Been thanked: 310 times
A jéje... oživil jsem staré vlákno, protože emulátor Fuse. Hádám, že na nějaké video z roku 2016 si už nikdo nepamatuje.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Emulátor Fuse
PříspěvekNapsal: 04.09.2020, 10:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 08.07.2013, 00:28
Příspěvky: 1251
Has thanked: 302 times
Been thanked: 349 times
PotPalo píše:
Na tom videu po naformátovaní je 6 chybných blokov. Ono FUSE emuluje poškodenú disketu? :D
Dá se tomu podstrčit DSK image, ve kterém jsou informace o vadách na disku uloženy. Jestli je pak Fuse reálně využívá, to nevím. Takto jsme se tu kdysi (2017?) na fóru pokoušeli rozběhnout ZX603 s protipirátskou ochranou - skryté sektory, které v *.D80 nelze reprezentovat a museli jsme Fuse podstrčit DSK image (už nevím jestli "Revision 5" nebo "Standard," ale pravděpodobnějš Rev.5 - se standardem má spousta ZX emulátorů problémy díky fuzzy specifikaci původního DSK formátu). Tehdy mělo Fuse s nestandardní geometrií malinko problémy a od té doby jsem to nezkoušel - možná už bugy vychytali.

_________________
より良い競争相手からソフトウェアを購入する (。◕‿‿◕。)
Omae wa mou shindeiru!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz