OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 01.06.2020, 16:54

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 14:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
Pavel.Krivanek je MACHRRRR!!!

Dokázal z programu Popiska (Public Domain 15) vysosat "Superplot" pro připojení plotteru XY4150 nikoliv přes MS-SP, ale přes 8255.
Tím můžu mít připojenou XY4150 a Didaktik d40 dohromady. - Díííííííík
Vysosnutý ovladač přikládám.
CLEAR 60499: LOAD "XY-8255" CODE: RANDOMIZE USR 60500
pro aktivaci 8255 na d40 zadat OUT 153,16

Zapojení redukce z programu Popiska v příloze.
Láďa

P.S. ...a teď ještě přinutit tisknout na XY přes 8255 i z Desktopu (utilitou XY4150 z Public Domain 12)


Přílohy:
POPISKA - XY4150 11.png
POPISKA - XY4150 11.png [ 16.7 KiB | Zobrazeno 494 krát ]
XY-8255.tap [4.94 KiB]
15 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 14:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
To je velmi zajímavé, plotr přes 8255. To se možná bude hodit i pro jiné 8bity než Spectrum ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 14:46 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
Czech Human píše:
To je velmi zajímavé, plotr přes 8255. To se možná bude hodit i pro jiné 8bity než Spectrum ;)

šlo o to, že modul MS-SP se s připojenou d40 hádá. O propojení XY přes 8255 se tu na fórech psalo, ale k tomu uzpůsobený software od pana Žarnovičana nebyl k dosažení...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 16:05 
Offline
Kecálek

Registrován: 15.01.2014, 20:08
Příspěvky: 170
Has thanked: 32 times
Been thanked: 43 times
No na jakém portu to bude :puke: data pro konkrétní souřadnicový zapisovač je už jen ta pověstná třešnička na dortu. A případné přeadresování na jiné adresy se dá udělat i ručně přímo ve strojovém kódu. Ale portovat ten program na jiný 8bit se bez dissasemblování nedá (nepředpokládám, že se dochovali zdrojové kódy) a taky mám dost podezření, že ten program bude dost těžce závislí na ROM ZX Spectra (matematické podprogramy, matematická knihovna v plovoucí řadové čárce v plné palbě pro I8080 má cca 2kb) jinak vlastní jádro programu bude z 99% totožné s tím, co jsem již několikrát disasembloval.

_________________
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna, aneb jsem dyslektik a dysgrafik.

http://www.sapi.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 19:23 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Citace:
No na jakém portu to bude

To mi prozraďte, jaký port používá MS-SP.
Protože celou dobu žiju v přesvědčení, že 63, a že zapojení použité v Desktopu je v podstatě stejné, akorát přes 8255 místo jednoduché logiky. Tudíž bych i předpokládal, že program Popiska bude využívat desktopovské připojení a utilita z Publicu tedy bude s tímto zapojením fungovat.
(Programy od Žarnovičana mi totiž fungovaly stejně jako "tisk" z Desktopu s originální utilitou - tu vykreslovací z Publicu jsem tehdy nezkoušel).


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 20:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
dex píše:
Citace:
No na jakém portu to bude

To mi prozraďte, jaký port používá MS-SP.
Protože celou dobu žiju v přesvědčení, že 63, a že zapojení použité v Desktopu je v podstatě stejné, akorát přes 8255 místo jednoduché logiky. Tudíž bych i předpokládal, že program Popiska bude využívat desktopovské připojení a utilita z Publicu tedy bude s tímto zapojením fungovat.
(Programy od Žarnovičana mi totiž fungovaly stejně jako "tisk" z Desktopu s originální utilitou - tu vykreslovací z Publicu jsem tehdy nezkoušel).


Zkoušel jsem to s diskovou verzí KUD1, která 8255 aktivuje na d40 a ani vnitřní utilita XY a ani utilita z PD12 tisk z Desktopu nerozchodila.
Zkoušel jsem i variantu, že jsem nejprve nahrál a aktivoval tento nový ovladač XY-8255. XY se aktivovala a zaparkovala. Potom nahrál Desktop a taktéž to netiskne...
Samozřejmě samostaný nový ovladač XY-8255 v pohodě "tiskne" LLIST a LPRINT - odzkoušeno.

Port nevím,
tady Jarda (Berk) proniknul do originálního Superplotu: https://github.com/oldcompcz/superplott ... rplott.asm
tady o ms-sp: viewtopic.php?f=144&t=7023&start=15


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 20:36 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Citace:
Zkoušel jsem to s diskovou verzí KUD1, která 8255 aktivuje na d40 a ani vnitřní utilita XY a ani utilita z PD12 tisk z Desktopu nerozchodila.

Podívám se do svého manuálu k Desktopu, jaké zapojení používá.
(Manuál, co je v pdf na webu, je na nic, kapitola "připojení tiskáren" tam úplně chybí.)
Nečekal bych ale, že autor utility Popiska použije jiné zapojení, než Desktop.
Citace:
tady Jarda (Berk) proniknul do originálního Superplotu: https://github.com/oldcompcz/superplott ... rplott.asm

Dost divoké.
PORT_XP equ 0c7h ;out port x+ 11000111
PORT_XM equ 0cfh ;out port x- 11001111
PORT_YP equ 0d7h ;out port y+ 11010111
PORT_YM equ 0dfh ;out port y- 11011111
PORT_LED equ 0bfh ;out/in port led 10111111
PORT_LED_RESET equ 0fbh ;out port led reset 11111011


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 22:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
dex píše:
Podívám se do svého manuálu k Desktopu, jaké zapojení používá.
(Manuál, co je v pdf na webu, je na nic, kapitola "připojení tiskáren" tam úplně chybí.)
Nečekal bych ale, že autor utility Popiska použije jiné zapojení, než Desktop.

Popiska ale není utilita pro Desktop, ale samostatný program pro potisk kazet, kde bylo popsáno zapojení pro 8255 a upravený program pro XY4150


Přílohy:
POPISKA - XY4150.tap [14.34 KiB]
12 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07.05.2020, 23:59 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
Přikládám komentář autora Desktopu ohledně připojení XY4150


Přílohy:
79B3A1F1-95CF-40F0-829D-3C4B0FA065EF.png
79B3A1F1-95CF-40F0-829D-3C4B0FA065EF.png [ 131.81 KiB | Zobrazeno 399 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.05.2020, 07:48 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Že bych si to špatně pamatoval? Protože "originální interface" jsem nikdy neměl.
Ale určitě jsem na 4131 tiskl ze Supergrafu nebo jak se ten program s "matematickým křivítkem" jmenoval, mapy hvězdné oblohy a jistojistě i z Desktopu (vyťukávací, ne vykreslovací verze). Nebyl upravený ovladač na té Žarnovičanově kazetě?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.05.2020, 09:36 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
dex píše:
Nebyl upravený ovladač na té Žarnovičanově kazetě?

A to je ten “problém”, protože i v jiném vlákně jsem se po ovladačích od pana Žarnovičana pídil, ale zřejmě jej nikdo už nemáte. Tak jsem mooooc rád, že se jiný upravený ovladač podařilo vysosnout z Popisky. Takže pokud by někdo přece jen našel ovladače pana Žarnovičana - sem s ními! A pokud dokážete zázraky i s úpravou pro DESKTOP - bude to SUPER - připojená d40 s disketovou verzí Desktopu a zároveň i XY přes 8255.
V příloze je ta utilita XY-4150 pro Desktop z PD12. Je tiskový ovladač v ní, nebo je součástí Desktopu?


Přílohy:
XY4150 (PD12).zip [8.42 KiB]
14 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.05.2020, 10:50 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Celý v ní.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz