OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 01.06.2020, 19:43

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 27.03.2019, 16:53 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
...ještě pro sichr proměřím ty integráče...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.04.2019, 01:28 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
FUUUNGUUUUJEEEE!!!!! VYROBENÝ MS-SP PŘECE JEN FUNGUJE!!!!
Za předchozí nefunkčnost mohla moje úúúplně hloupá školácká chyba...chjo... jenže mezi tím jsem stačil vyměnit ty integráče za řadu LS, tak se už nedozvím, zda to s obyčejnými TTL taktéž chodí...chjo...

NICMÉNĚ - MODUL STYKU MS-SP FUNGUJE, TAKŽE SOSEJTE NA PŘEDCHOZÍ STRÁNCE EAGLE SOUBORY A HURÁ DO TOHO!!!

RACESOFT - Kam ti postavený MS-SP mohu zaslat? (info do SZ - díííík)

tyjoooo - taková radost :dcl:


Přílohy:
IMG_2821.JPG
IMG_2821.JPG [ 778.59 KiB | Zobrazeno 2617 krát ]
IMG_2818.JPG
IMG_2818.JPG [ 404.3 KiB | Zobrazeno 2617 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.04.2019, 07:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 166
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 51 times
Tak velká gratulace!

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.04.2019, 18:12 
Offline
Radil

Registrován: 14.10.2013, 23:12
Příspěvky: 364
Has thanked: 228 times
Been thanked: 18 times
ahoj. prosim, mohl bys v jinem threadu poslat par informaci k te tve frezce?
to by me moc zajimalo. diky.

Ladislav píše:
....když to je NEFÉÉÉÉÉÉÉR... :shrug:

sem ten plošňák na vlastnoručně vyrobené CNC frézce vyfrézoval...
...osadil...
...šlusmetrem spoje propískal...
...a dělá to psí kusy....
...chjo...
...po RANDOMIZE USR 60500 se XY4150 aktivuje, ale při tisku to tiskne nesmysly...
...aaaaaachjooooo...

Laická otázka - mohlo by to být záměnou 74LS02 za 7402 ? Je v tomto LS nutné? 7402 jsem mě v šuplíku...

RACESOFT - pokud bys nebyl proti, poslal bych Ti jej a rád Ti zapůjčím i originál, abys to po mě podle originálu překontroloval?

Dííííky moooooc
P.S. nelekni ze z fotky - na plošňáku je samozřejmě nalepena průhledná izolace pod prázdnými nožičkami vícepinového konektoru ;)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2019, 00:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1328
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
JohnBlbec píše:
ahoj. prosim, mohl bys v jinem threadu poslat par informaci k te tve frezce?
to by me moc zajimalo. diky.
Hele, nechci ti kazit radost, ale když vidím, jak se tam ten chudák Proxxon trápí a jak měkké a málo tuhé to musí být... já ti nevím, ale na netu se dají najít lepší konstrukce (no a taky mraky podobně špatných).

Taky jsem dvě taková CNC žužlátka stavěl. Jedno superzoufalé se závitovými tyčemi s vedením na vodovodních trubkách, které sotva stačilo na vyřezání dílů pro druhou iteraci, která je o něco snesitelnější a dá se na tom vyřezávat i z hliníku a mosazi i když po tenkých vrstvách (je to na 20mm kalených podepřených tyčích s rámem z hliníkových tlustostěnných profilů 120x60mm kombinovaných s MDF deskami, 20mm trapézové šrouby se stoupáním 4mm, 2NM a 4NM 3 fázovými motory...), ale kdybych stavěl třetí, tak bych to udělal zas trochu jinak, protože i ta moje velká obluda je příliš měkká, málo tuhá, raději bych stavěl menší a tužší. Jako na domácí žužlání převážně ze dřeva ok, ale pomalu a po troškách, trvá to.

Mrkni na CNC fórum. Totéž řešily desítky jiných lidí a spousta z nich si nenechala poradit, skoro každý se musel poučit vlastními chybami, jako já.

1. skutečné vřeteno, třeba Kress 1050 jako minimum pro domácí stroj, žádný Proxxon, nebo Dremel
2. tuhost, tuhost a zase tuhost, tuhosti konstrukce podřídit vše
3. pořádně lineární vedení, kalené podepřené tyče jsou minimum, čím větší, tím lépe
4. kvalitní šrouby, pokud možno bez vůle, metrické nebrat, trapézové pro doma asi ok, kuličkové jsou drahé
5. na šroubech alespoň ložiska s kosoúhlým stykem, ne obyčejná
6. předimenzované motory s dobrými drivery, musí to mít rezervu na přejezdy

Tady na té fotce je kousek stroje vidět (v trochu starší verzi), jinak bych musel vylovit něco z archivu a uploadnout
https://egalerie.net/index.php/vyrobky/ ... u/IMG_4468

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2019, 01:33 
Offline
Radil

Registrován: 14.10.2013, 23:12
Příspěvky: 364
Has thanked: 228 times
Been thanked: 18 times
diky za info. ja mel puvodne v planu koupit neco hotoveho a rikal jsem si, ze bych byl ochotny za to dat 50-60k. v prakticke elektronice je vzdycky inzerat na LPKF ProtoMat E43/E44 a to me fakt zaujalo. asi 3 tydny jsem z nich doloval, kolik to stoji. ta komunikace byla o nervy a je to presne ten typ firmy, ktera na webu ceny neuvadi a maji tam poznamku, at si napisu nebo zavolam o cenu. delali s tim silene drahoty, prehazovali si me jak horkou bramboru. nejdrive chteli muj firemni email, pak spoustu dalsich informaci a kdyz uz jsem toho mel fakt dost, tak z nich vypadlo, ze v zakladu za to chteji cca 175k. tak mne spadla celist a chut me presla, ale predstava, ze bych si prototypove pcb mohl delat doma a nemusel cekat, az mi to udelaji a poslou Cinani, me stale drzi. jen se obavam, ze nemam uplne nervy ani cas na to si to vsechno stavet sam...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2019, 10:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1328
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
JohnBlbec píše:
diky za info. ja mel puvodne v planu koupit neco hotoveho a rikal jsem si, ze bych byl ochotny za to dat 50-60k.
No fakt je, že cca 60k jsem dal skoro jen za materiál, ale jak jsem psal, dělal jsem stroj větší než by asi bylo rozumné (půdorys zhruba 1100x780mm), abych mohl zpracovat překližku cca kolem 700x500mm (protože jsme tehdy s kolegou kutili homemade projektor). A koupil jsem v Dyasu jednu 3mm desku (2.5x1.2m) ze které dělám drobotinu dodnes :-) Např. starší projekt https://egalerie.net/index.php/vyrobky/ ... o/IMG_0588, nebo novější https://kapsa.cz/cs/tic-tac-toe a desítky dalších.

(Robot ze dřeva, poháněný párou, přesně jak to matka příroda chtěla.)

Ale pointa je, že i když bastlíš doma, ono se to nasčítá + je potřeba počítat s chybami, 5k vřeteno + náhradní elektronika, protože 10k otáček bylo moc na plasty (plexi), tavilo se, kleštiny, nástroje, držák vřetene. Sada motorů s drivery + napáječ něco pod 16k. Lineární vedení, šrouby, které jsem musel nechat opracovat, soustruh tehdy nemaje (a dnes jen maličký, na 20mm šroub nedostatečný), ložiska, hliníkové profily od Habekornu + montážní drobotina, MDF desky nařezané alespoň na menší obdélníky k dalšímu opracování, nějaké PC s LPT portem pro CNC Linux, skříňka na drivery motorů a elektroniku stroje, oddělovací desku... někde mám detailní rozpočet + nepočítaně hodin práce.

No a když se na stroj podívám dnes, tak vidím, že jsem nenavrhnul bočnice portálu nejlíp, že 18mm dřevotřísková deska s vřetenem, široká 160mm se na 100mm vyložení prohýbá víc než je zdrávo (jednou třeba bude ocelová), že by s portálem měly pohybovat šrouby dva synchronizované ozubeným řemenem a ne jen jeden, protože se portál, byť nepatrně, má tendenci naklánět kolem svislé osy. Atd... drobné detaily.

Další problém je, že občas se ti snaží poradit někdo, kdo má roky zkušeností a za zadkem stroji vybavenou dílnu a celou situaci vidí úplně jinak než garážový kutil s jednou šuplérou, pilkou a postarší vrtačkou :-) Teď si přeber nakolik jsou rady takového člověka skutečně důležité a nakolik jsou to "knížecí" rady, protože není schopen/ochoten se snížit na tvou úroveň... to chce vlastní zkušenost.

Na druhou stranu, když vidím čínský stroječek, kde pracovní deska jezdí na dvou 8mm tyčkách zavěšených jen na koncích a jak tenkou konstrukci to má, tak to není až takový propadák. Tohle je třeba typický příklad hrůzy zcela zbytečné a k ničemu https://www.ebay.com/itm/3018-CNC-Machi ... 3866428351
Top Rated :-)

Ani tohle nebude moc k užitku
https://www.ebay.com/itm/CNC-3040Z-DQ-3 ... 2554379873

Všimni si třeba na jaké tenoučké hřídelce je kleština, vodící tyče ve vzduchu, tenký stůl atd...

Pošlu ti do SZ nezveřejněné video, jak to řeže.

Btw... jako koupil jsem čínský mini soustruh, takže vím, že za určitých okolností (cena, prostor, těžko najít pořádný soustruh, který se dá uklidit do skříně :-), ono i těch 40kg je dost na nošení) prostě lepší volba není a je třeba se s tím smířit, ale ty eBuyové stroječky jsou většinou naleštěné ****###@@# dobré tak na vygravírování nápisu do plexi. Což někdy může být zcela dostačující.

Zpět k těm plošným spojům - řešili jsme jinde - pořád si myslím, že gravírovat plošné spoje není dobrý způsob výroby i když bych to tak dělat mohl a velmi snadno. Mnohem lepší je fotocesta.


Přílohy:
DSC00175 zmenseno.JPG
DSC00175 zmenseno.JPG [ 330.46 KiB | Zobrazeno 2537 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.04.2019, 14:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
Zdravím,
je to skutečně jen na výrobky z měkkých materiálů - prioritně určeno pro gravírování plošných spojů a pro vyřezávání z překližky.
Stavěl jsem to asi týden a to jen proto, abych nemusel leptat spoje v chloridu nebo nějaké jiné žíravině. Do té doby jsem laboroval s kreslením na Aritmě 0512 a 0516.
Zbyly mi motorky SMR 300-300, tak to byla spíš vlastně jen výzva to postavit, neboť jsem to původně chtěl postavil právě přímo na těch ploterech a ovládat přes HPGL povely.
Nakonec jsem doma sesbíral nějaké ty latě ze starých skříní, možná i nějaká stará postel na to padla:+)
Použití SMR 300-300 je to samozřejmě silou jen na měkké obrábění. Ale díky metrickému závitu a ložiskových pojezdů ze "šuplíků", které jsem duplikoval, jsem dosáhnul přesnosti na 2 spoje mezi nožičkami integrovaného obvodu, což pro moje bastlení booohatě stačí. A samo to i plošňák přesně vyvrtá, neboť z Eaglu se dají vyexportovat i informace o vrtání...

Jo a moje malé holky mají z vyřezaného nábytečku pro panenky taky radost :+)

Ale přesně jak ZXCygnus píše - za ty peníze, které jsem do toho investoval se dá pořídit docela kvalitní výrobek, neboť já šel cestou pokusů a omylů, takže např. některé elektronické součástky jsem nakoupil úplně zbytečně, abych pak postavil ovládací desku mnohem jinou...
Ovládám to přes program MACH3, návrhy EAGLE, AUTOCAD a FUSE3360. Vyrovnání nerovností cuprexitu přes program Autoleveller.
Ale jsem mooooooc spokojený a pro to moje bastlení jsem s ní srovnaný :+))

Ale JE TO SKUTEČNĚ NA JINÉ VLÁKNO - takže takto za mě asi vše :+) Info kdyžtak do SZ.
Láďa


Přílohy:
IMG_8667.jpg
IMG_8667.jpg [ 365.23 KiB | Zobrazeno 2512 krát ]
IMG_0726.jpg
IMG_0726.jpg [ 162.07 KiB | Zobrazeno 2512 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 09:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Zdravím všechny interesované v připojování plotterů k 8bitům. K ZX Spectru po prolezení tohoto vlákna cesta je a funkční, ale mám otázku zda něco podobného neexistuje i pro PMD 85?

Co zatím vím: Schéma propojovacího kabelu existuje a je vyzkoušené. Existuje ROM ovladač pro PMD pro plotter XY4131/41 ve verzi PMD 85-1 a 2. Sice nemám kde to vyzkoušet ale předpokládám že to funguje. Tisk probíhá přes BASIC.

Co bych potřeboval zjistit: K tomu ROM ovladači na PMD 85 existuje uživatelská příručka. Někde dobře uloženou v papírové podobě ji má Schotek ale musel by ji hledat a skenovat, nemáte ji někdo náhodou k dispozici už naskenovanou? A vzhledem ke kvalitám programu Superplot neexistuje nějaký ekvivalent pro PMD 85? A je popsaný nějaký formát dat tisku? Vím že se ptám možná blbě ale pokud možno plná přenositelnost obrázků by byla fajn.

Vize do budoucnosti: Chtěl bych udělat co nejvíc uživatelsky přívětivý funkční tisk s XY4131/41 pro PMD 85-2 (ideálně i verze 3) s využitím ROM modulu na ovladač a nejlépe PMD 32 SD pro data, vypískávat obrázky je sice možné ale je to opruz. Pokud by to bylo celé v BASICu, zvládl bych to napsat možná i sám když bych se vešel do RAM, na assembler či CP/M si zatím netroufám. Zapojení kohokoliv dalšího je samozřejmě vítáno.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 12:40 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 166
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 51 times
Jo, s PMD85 XY41xx funguje z BASICu normálně. Umí tiskové varianty pro LIST, PRINT, MOVE, PLOT a tuším i HCOPY. Už to chvíli je, co jsem si s tím hrál, ale obsah EPROMek je vytažený z emulátoru PMD85, napícháno do ROM modulu, kabel jsem taky někde obšlehnul. Žádná komplikace.

Petr

phpBB [video]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 13:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Bezva, ve videu to funguje moc pěkně. Je na to k dispozici i nějaký program, co by dovedl zpracovat datové vstupy á la soubor? A hlavně - nebyl by nějaký manuál či popis jak přesně to rozběhat a kudy se do toho má lít nafta, tedy data?

A kabel předpokládám je vyrobený stejně jako je popsáno na schotek.cz viz.http://schotek.cz/pmd/pmd85-xy4140.htm?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 14:08 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 166
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 51 times
Pokud vím, tak tyhle EPROM (soubor xy41xx-m2.rmm z emulátoru PMD - 6ks 2708) tvoří nadstavbu pouze pro BASIC z ROM modulu - nacvakají se za vlastní paměti s BASICem (obdobou je vypálení do pamětí megamodulu) a musí se do PMD zavést ručně. Program provede modifikaci vlastního BASICu.

Ano, připojení je převzaté od Martina Schotka.

Ale tisk dat, potažmo text z nějakého texťáku fungovat nebude - není do něj "ovladač" pro XY.

Dotaz do zdejší komunity: Existuje podpora XY41xx ještě v jiných programech než v BASICu?

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 14:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Ano, tak jsem to myslel - Basic se tím souborem jen doplní o výstupy ven do plotteru ale program si bohužel musíš napsat sám. Defakto je to jen ovladač bez uživatelské aplikace. Věřím že víc informací bude v té příručce co má Schotek v papírové podobě dobře schovanou :lol: Možná existuje nějaký takový program?

Mohlo by se zavádět třeba takto. Ty adresy berte jen jako modelové, přesné hodnoty nevím. Rozsah bude na 6 kB 17FF ale od jaké adresy to do RAM práskat... V Basicu mě napadá rozsah ROM modulu 280017FF7000 tedy od 11kB, celkem 6kB od adresy 7000do 87FF. Takhle mě to napadlo nasucho že by se zkopíroval správný rozsah a spustil od adresy 7000h.

90 A=28672 :REM DEC VYJADRENI 7000H
100 A$="EC00280017FF7000C9"
105 CODE A$
110 USR=(A)

a pak už může frčet samotný tiskací program.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 16:22 
Offline
Kecálek

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 166
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 51 times
Zavádí se od adresy 07000h, odkud se provede i jeho inicializace. Jen si nevzpomínám, jestli se muselo z BASICu vyskočit do MONITORu, nahrát jej do paměti, spustit a vrátit do BASICu. V podstatě celý "ovladač" je nahrán do prázdných míst vedle VideoRAM, plus nějaké části se zapisují do BASICu (modifikují BASIC natažený z ROM modulu). V příloze je disassemblovaná a alespoň částečně okomentovaná EPROM pro XY41xx - co jsem pochopil (snad správně).

Petr


Přílohy:
Poznámka: XY41xx pro PMD85
XY4131.zip [16.67 KiB]
60 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 21:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1000
Has thanked: 41 times
Been thanked: 77 times
Lepší by bylo když by se vyskočit nemuselo, to se dá lépe v basicu zautomatizovat. Teď je ještě otázka zda by bylo možné zároveň nahrát i část co přidá podporu PMD 32 že by se s ní dalo pracovat. A ideálně takový modifikovaný BASIC uložit jako nový ROM že by vůbec celá ta šaškárna s přihrávkou ROM modulů odpadla, to by bylo uživatelsky nejlepší. S megaROM moduly o kapacitě 1MB navíc velmi snadno dosažitelné. Díky editaci RAM v emulátoru i výrobě .rmm souborů by se to určitě dalo provést.

Pak by totiž bylo spousta místa na program - data by si tahal pěkně po kouscích a mohly by se kreslit komplexní scény přes 64 kB.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz