OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 27.02.2021, 05:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 17.02.2019, 10:52 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
...a přidávám ještě obrázek výše zmíněného programu XY4131 TEST


Přílohy:
XY4131-TEST.jpeg
XY4131-TEST.jpeg [ 250.59 KiB | Zobrazeno 4414 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.02.2019, 10:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1798
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 398 times
Been thanked: 659 times
No ještě by to chtělo zdokumentovat ten modul styku, schéma někde je?

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.02.2019, 11:03 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
...ač jsem hledal, jak jsem hledal, nenašel jsem a čas na překreslení svého jsem dosud taky nenašel... chjo... Chopil by se toho někdo?
Modul půjčím...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.02.2019, 12:05 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 404
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 123 times
Na překreslení se klidně nabízím. To nebude žádný peovlém.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17.02.2019, 16:52 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
RaceSoft píše:
Na překreslení se klidně nabízím. To nebude žádný peovlém.

Petr


Dohodnuto


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.02.2019, 22:01 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
MODUL STYKU MS-SP - DESKA S PLOŠNÝMI SPOJI A ROZLOŽENÍ SOUČÁSTEK

Tak jsem se k tomu nakonec dokopal a dnes překreslil... Ale i tak mooooc děkuji RaceSoft za ochotu, tak pokud by se mu chtělo to dát do Eaglu a namalovat i schéma... dííík mooooc

V příloze (MS-SP - DPS) posílám v měřítku 1:1 překreslenou oboustranou desku s plošnými spoji, včetně osazení:
- všechny dírky jsou prokoveny
- čísla na desce uvádějí čísla pinů propojovacího kabelu
- originální kabel je 5 žílový, stíněný - opletení je připojeno na vývodu č.6 - GND
- zkontrolujte si velikost obrázků - 10,96 x 6,44 cm a 400dpi - ať Vám to vyjde při tisku 1:1
- u jedné desky jsou i kóty

Koupil jsem MS-SP bez původního konektoru WK46 580 směrem do ZX Spectra, tak jsem tam zapájel "nynější", který ale namá tak dlouhé nožičky pro připájení přímo na stranu TOP desky - řešil jsem to tedy pomocí 5 drátových propojek.

Přikládám zároveň i fotky MS-SP od Jardy (Berk), který jej má s originálním konektorem WK46 580

Stejně tak na zakoupené XY4150 byl amatérsky nahrazen originální konektor WK180 34 za nesmyslný DIN, proto jej mám i fotce...

Pokud se rozhodnete pro stavbu, stále se dá ještě sehnat na internetu originální krabička TESLA WK150 21 (ty boční pružné zobáčky jsou funkčně k ničemu, jen esteticky zde zakrývají boční "díru".
Odkaz například zde:
https://www.soucastka.cz/wk15021-krytka ... ?ItemIdx=7
nebo na Aukru je mívá i tento obchodník, který tam teď má podobný:
https://aukro.cz/konektor-frb-62-pinu-s ... 6943287124

Příloha MS-SP - foto je pro Vaší vizuální kontrolu

Jo, a přikládám na fotce i nápad z internetu, jak vyřešit "zámek" na 5. pinu konektoru do ZX Spectra pomocí kancelářské sponky... :+)

P.S. ...jo a blbě jsem opsal číslo (2258 (namísto 7258 :+))

Láďa


Přílohy:
MS-SP - nahled.jpg
MS-SP - nahled.jpg [ 659.35 KiB | Zobrazeno 4332 krát ]
MS-SP - foto.zip [788.64 KiB]
264 krát
MS-SP - DPS.zip [903.85 KiB]
273 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.02.2019, 17:50 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 404
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 123 times
OK, tak tady je první nástřel. Až to potvrzena správnost, vystavím zdrojáky z EAGLE.

Petr


Přílohy:
MP-SP.rar [120.36 KiB]
255 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.02.2019, 13:01 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
RaceSoft píše:
OK, tak tady je první nástřel. Až to potvrzena správnost, vystavím zdrojáky z EAGLE.

Petr


Diiiik moooc,
za mě vizuálně v pohodě, pokud by měl i Jarba (Berk) čas to zkontrolovat podle své MS-SP, bylo by to na 100 procent.
Když koukám na to schéma, jsem laikem, co těmi logickými obvody mysleli? Proč zrovna takové zapojení?

Láďa


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.02.2019, 13:40 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 404
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 123 times
No, já už jsem tam jednu chybu našel a opravil.

Těmi obvody asi mysleli to, že se k ovládání plotteru nepoužívají data z registru, ale jen adresa periferie. Třeba kombinace /IORQ + /WR + /A1 + A2 sklopí pisátko a to zůstane sklopené až do kombinace /IORQ + /WR + A1 + /A2 (asi :) ). Směr pohybu a motor pohybu není ani vybavován žádným jiným signálem než daným adresovým bitem, STEP je podmíněn přítomností /IORQ + /WR + / A5. V podstatě každý směr pohybu má svou adresu. Data jsou používána pouze na přečtení stavu /RDY (bit 7).

Snad jsem to moc nepovoral a pochopil správně.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.03.2019, 11:45 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
RaceSoft píše:
OK, tak tady je první nástřel. Až to potvrzena správnost, vystavím zdrojáky z EAGLE.

Petr


Ahoj,
Pošli tedy prosím, verzi, jakou máš, vyrobím podle ní prototyp a vyzkouším.
Diiiik mooooc


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.03.2019, 12:01 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 404
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 123 times
OK, přikládám. Ještě jsem v tom provedl nějaké změny - silnější spoje, větší plošky pro průchozí konektor a nějaké "kosmetické" úpravy. Tak snad je to v pořádku.

Petr


Přílohy:
MP-SP.rar [16.34 KiB]
256 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.03.2019, 12:09 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
RaceSoft píše:
OK, přikládám. Ještě jsem v tom provedl nějaké změny - silnější spoje, větší plošky pro průchozí konektor a nějaké "kosmetické" úpravy. Tak snad je to v pořádku.

Petr


SUUUPPPEEERRRR! Do 12. To mám prací dost zaflákaný a hned pak se na to vrhnu. Ale jak se znám to nevydržím a vyrobí to už dřív! ;-) Rád Ti pak ten interface přenechám! :beer:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.03.2019, 01:06 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 376
Bydliště: Praha
Has thanked: 136 times
Been thanked: 288 times
....když to je NEFÉÉÉÉÉÉÉR... :shrug:

sem ten plošňák na vlastnoručně vyrobené CNC frézce vyfrézoval...
...osadil...
...šlusmetrem spoje propískal...
...a dělá to psí kusy....
...chjo...
...po RANDOMIZE USR 60500 se XY4150 aktivuje, ale při tisku to tiskne nesmysly...
...aaaaaachjooooo...

Laická otázka - mohlo by to být záměnou 74LS02 za 7402 ? Je v tomto LS nutné? 7402 jsem mě v šuplíku...

RACESOFT - pokud bys nebyl proti, poslal bych Ti jej a rád Ti zapůjčím i originál, abys to po mě podle originálu překontroloval?

Dííííky moooooc
P.S. nelekni ze z fotky - na plošňáku je samozřejmě nalepena průhledná izolace pod prázdnými nožičkami vícepinového konektoru ;)


Přílohy:
IMG_2755.JPG
IMG_2755.JPG [ 591.78 KiB | Zobrazeno 3860 krát ]
IMG_2756.JPG
IMG_2756.JPG [ 391.98 KiB | Zobrazeno 3860 krát ]
IMG_2762.jpg
IMG_2762.jpg [ 604.59 KiB | Zobrazeno 3860 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.03.2019, 08:26 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 404
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 1 time
Been thanked: 123 times
Ahoj, jaký je rozdíl mezi klasickou TTL a LS bude muset zodpovědět někdo jiný (rychlost? jiné zatížení sběrnice?).

Jinak to klidně pošli (obojí), rád se na to podívám.

SZ.

Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.03.2019, 22:10 
Offline
Radil

Registrován: 27.09.2014, 23:56
Příspěvky: 456
Has thanked: 439 times
Been thanked: 228 times
Příloha:
LS.PNG
LS.PNG [ 152.18 KiB | Zobrazeno 3816 krát ]

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 93 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz