OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 21 bře 2019, 06:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 12 pro 2014, 00:13 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 896
Has thanked: 116 times
Been thanked: 229 times
Citace:
Mozes mi vysvetlit naco potrebujes tie PWM-ka dve?

Protože krokový motor mám připojený bipolárně http://robotika.cz/articles/steppers/cs a protože ho řídím dvojitým H můstkem (2x enable, 1x pro dvojici cívek), tak potřebuji plynule řídit PWM pro obě dvojice cívek. Potřebuji tedy dva výstupy z čítače, kde se překlápí log. hodnota podle "compare match" pro každý výstup zvlášť (a na začátku čítání se resetuje do vých. hodnoty, třeba H). Přesně takový čítač má levná AT Mega 8. Kdyby byly výstupy 4, bylo by to úplně ideální.

Cívky spínám podobně, jako je v kapitole "Bipolární řízení s polovičním krokem", ale navíc pomocí PWM řídím poměr proudů tak, abych získal maximum "mezipoloh", motor se pak hýbe opravdu plynule bez cukání, i když je třeba jen 48 krokový. Proto jsem si docela jistý, že i u starých plotrů půjde rozlišení nejméně zdvojnásobit (za cenu předělání elektroniky). A zároveň se snažím proud cívkami omezovat, pokud se motory nehýbou, aby se nepřehřívaly.

Příp. to samozřejmě můžu dělat celé softwarově, nechci-li plýtvat MCU (které stojí jen o málo víc než 7400), smířím-li se s latencí na vykonání pár instrukcí. Taky se mohu smířit s tím, že PWM nebude mít 256 kroků, ale třeba jen 16 atd... Nebo to celé naprogramovat do hradlového pole ... možností je spousta, pro mne je aktuálně nejjednodušší, nejefektivnější a nejlevnější použít více AT Mega 8 a těm jen předávat "číslo polohy z tabulky".

HPGL mne taky zajímá. Myslím, že bez toho už nemá vůbec cenu řešit kreslení na plotrech. Možnost tisku z Linuxu je fajn, ale i na osmibitech to má své výhody, když už nic jiného, tak to, že nemusí být pro každý plotr jiný program.

Btw... kvalita tisku z Aritmy http://cygnus.speccy.cz/popis_printer-aritma0507_2.php, konkrétně třeba scan výtisku http://cygnus.speccy.cz/obrazky/aritma0507_sifplot/scan_kresby_2.png ... to je kresba, kterou skutečně posílalo ZX Spectrum programem MZXR, jen jsem do něj ládoval data přijímaná z PC přes SIF.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 12 pro 2014, 10:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1771
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
zxcygnus píše:
Citace:
Mozes mi vysvetlit naco potrebujes tie PWM-ka dve?

Protože krokový motor mám připojený bipolárně http://robotika.cz/articles/steppers/cs a protože ho řídím dvojitým H můstkem (2x enable, 1x pro dvojici cívek), tak potřebuji plynule řídit PWM pro obě dvojice cívek. Potřebuji tedy dva výstupy z čítače, kde se překlápí log. hodnota podle "compare match" pro každý výstup zvlášť (a na začátku čítání se resetuje do vých. hodnoty, třeba H). Přesně takový čítač má levná AT Mega 8. Kdyby byly výstupy 4, bylo by to úplně ideální.


Ja viem ako funguje PWM. Dokonca viem aj co obsahuje ATMEGA8 (BWT niej e nahodou uz EOP?)

zxcygnus píše:
Cívky spínám podobně, jako je v kapitole "Bipolární řízení s polovičním krokem", ale navíc pomocí PWM řídím poměr proudů tak, abych získal maximum "mezipoloh", motor se pak hýbe opravdu plynule bez cukání, i když je třeba jen 48 krokový. Proto jsem si docela jistý, že i u starých plotrů půjde rozlišení nejméně zdvojnásobit (za cenu předělání elektroniky). A zároveň se snažím proud cívkami omezovat, pokud se motory nehýbou, aby se nepřehřívaly.


Jasne .Iked medzipolohy su nestabilne a nepresne. Na plinuly pohyb je lepsie pouzivat budenie sinusovkou ako PWM ale to ma vela obmedzeni. Preto by som skor zmenil prevody ako sa stim hral pomocou SW. V pripade pohonu cez lanko. Staci vymenit hnacie kolecko za mensie. Ale mas pravdu ked trenujes tieto medzipolohy tak to sa z jednim PWM urobit neda.

Ja robievam tak ze pouzivam len cely krok z tym ze polovycni pouzijem len ako medzipolohu na plynulejsi chod. Lebo narozdiel od plnych krokou sa nejedna o stabilnu polohu (Po odpojeni napajania sa motor moze vratit do jednej zo stabilnych poloh. Aspon moje NEMA-17 asi troch roznych vyrobcou to robia)

zxcygnus píše:
Příp. to samozřejmě můžu dělat celé softwarově, nechci-li plýtvat MCU (které stojí jen o málo víc než 7400), smířím-li se s latencí na vykonání pár instrukcí. Taky se mohu smířit s tím, že PWM nebude mít 256 kroků, ale třeba jen 16 atd... Nebo to celé naprogramovat do hradlového pole ... možností je spousta, pro mne je aktuálně nejjednodušší, nejefektivnější a nejlevnější použít více AT Mega 8 a těm jen předávat "číslo polohy z tabulky".


Atmega88 ma tych PWM vystupou viac. 6 PWM kanalou. A cenovo su obdobne. Nerozmyslal si nad nimi?

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 12 pro 2014, 11:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 896
Has thanked: 116 times
Been thanked: 229 times
Citace:
Na plinuly pohyb je lepsie pouzivat budenie sinusovkou ako PWM

I s PWM se průběh proudu může přiblížit sinusovce. Bohužel jsem si neuložil/nevyfotil průběhy z osciloskopu, snad příště.

Poloviční kroky by mi u Aritmy nepomohly, Aritma je používá už v originálním zapojení. Počítač do Aritmy posílá číslo 0 až 7 ve 3 bitech pro každou osu a Aritma si podle toho logikou nastaví motory.

Na druhou stranu, hraju si s malými motory z tiskáren a pod... velké 3f Nema 34 (2Nm a 4Nm) jsem kupoval v kompletu i s driverama. Na to už jsem fakt nenašel odvahu http://www.cncshop.cz/set-3osy-2nm-4nm :-) Jo a malovat tužkou se na tom dá taky :-)

Citace:
Atmega88 ma tych PWM vystupou viac. 6 PWM kanalou

Vida, to jsem přehlédl. Měl jsem zásobu ATmega8 v TQFP-32 nakoupených za cca 35Kč/kus a ještě mi jich pár zbývá ... vyzkouším.

Citace:
(BWT niej e nahodou uz EOP?)

Co je EOP? End Of Page? Ethernet Over Powerline? Evil Ogre Power?

doplňuji EOP bylo asi míněno End Of Production, že? No ATmega8 ano, ale místo toho je ATmega8A, což je prakticky přesně totéž.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 12 pro 2014, 12:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1771
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
zxcygnus píše:
Citace:
Na plinuly pohyb je lepsie pouzivat budenie sinusovkou ako PWM

I s PWM se průběh proudu může přiblížit sinusovce. Bohužel jsem si neuložil/nevyfotil průběhy z osciloskopu, snad příště.


No indukcnost tej cievky robi divy ;-) Verim ze na osciloscope to moze vyzerat ako rozstrasena sinusovka. Otom predsa PWM je. Ale PWM nikdy nebude prava sinusovka. ale pokial tym nepohanas gramofon to nebude vadit.

zxcygnus píše:
Na druhou stranu, hraju si s malými motory z tiskáren a pod... velké 3f Nema 34 (2Nm a 4Nm) jsem kupoval v kompletu i s driverama. Na to už jsem fakt nenašel odvahu http://www.cncshop.cz/set-3osy-2nm-4nm :-) Jo a malovat tužkou se na tom dá taky :-)


:-) ja mam kopu malinkadych krokacou. Ani neviem co z tym odhadom su to tieto: http://www.ebay.com/itm/Portescap-Bipol ... 1653624945

zxcygnus píše:
Citace:
Atmega88 ma tych PWM vystupou viac. 6 PWM kanalou

Vida, to jsem přehlédl. Měl jsem zásobu ATmega8 v TQFP-32 nakoupených za cca 35Kč/kus a ještě mi jich pár zbývá ... vyzkouším.


Skus. Len bacha kazdy par je na inom citaci a niektore su len 8 bit a ine 16

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 26 pro 2018, 19:28 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 458
Has thanked: 440 times
Been thanked: 221 times
Trochu jsem oprášil starý projekt a dodělal utilitku prn_hpgl pro tisk HPGL na XY4150 (nebo starších modelech) z Linuxu

Připojení jednotky je přes paralelní port, takže je potřeba následující propojovací kabel:

Kód:
                                PLOTTER
     PC-printer port       XY4131        XY4140        XY4150
bit 2    4 ------------------ 1 ----------- 1 ----------- 1     PEN
bit 3    5 ------------------ 2 ----------- 2 ----------- 2     STEP
bit 1    3 ------------------ 3 ----------- 3 ----------- 3     X/Y
bit 0    2 ------------------ 4 ----------- 4 ----------- 4     +/-
bit 4    6 ------------------ 5 ----------- 5 ----------- 5     READY
GND     18 ------------------ 6 ----------- 6 ----------- 6     GND


Stáhněte si projekt PlotterController:

Kód:
git clone https://github.com/berk76/plottercontroller PlotterController


Projekt zbuildujete jednoduše pomocí příkazu make.

Kód:
cd PlotterController
make



Zkontrolujte, že v Linuxu vidíte zařízení paralelního portu /dev/parport0. Pokud ne, tak zkuste zavést modul pomocí příkazu:

Kód:
sudo modprobe ppdev


A nyní můžete zkusit vykreslit testovací hpgl obrázek:

Kód:
sudo ./prn_hpgl -i 1 -f hpgl_examples/kuzeloid.hpgl


Utilitka prn_hpgl podporuje následující varianty připojení:

Kód:
Usage:
prn_hpgl [-s <scale factor>] -i <interface number> -f <file.hpgl>

Interface numbers available:
(1) Linux PC (/dev/parport0)
(2) FreeBSD PC (/dev/ppi0)
(3) DOS PC (0x378)
(4) Raspberry Pi, Pi Zero, Pi Zero W and Compute Module
(5) Raspberry Pi 2, Pi 3 and Compute Module 3

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 28 pro 2018, 15:13 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 458
Has thanked: 440 times
Been thanked: 221 times
No a protože se tu povalují nádherné kresby od zxcygnuse, které nenechají nikoho chladným, ale nemají ty správné rozměry ani orientaci pro xy4150, tak jsem ještě dodělal utilitku fit_hpgl, která soubory zkonvertuje na požadovanou velikost a případně je i převrátí aby byl využitý celý papír.

Kód:
Usage:
fit_hpgl [-i] -x <new x size> -y <new y size> -f <file.hpgl>

-i  print info only
-f  input file
-x  new x size
-y  new y size


Takže nyní je možné vytisknout tramvaj následujícím příkazem:

Kód:
$ ./fit_hpgl -x 2500 -y 1750 -f tramvaj_t3r_wana.hpgl | sudo ./prn_hpgl -i 1


a výsledek je zde :-)

Příloha:
IMG_20181228_134441631_u.jpg
IMG_20181228_134441631_u.jpg [ 119.33 KiB | Zobrazeno 734 krát ]


Utilitku fit_hpgl je samozřejmě možné využít i pro jiné plottery s jinými rozměry.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 29 pro 2018, 00:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 896
Has thanked: 116 times
Been thanked: 229 times
Díky, potěšilo :-)

Btw... asi se do tvých zdrojáků budu muset brzy podívat. Můj Minigraf Aritma bez elektroniky už není bez elektroniky, ale pořád ještě neumí sám kreslit, jen komunikuje, inicializuje, rozpoznává pár HPGL příkazů (IN, PU, PD... ale nedělá čáry), nebo umí přepnout do režimu kompatibility s Minigrafem a pak na něm ale kreslí ZX Spectrum pomocí MZXR (plotr má buď RS232, nebo 8 GPIO pro ZXS, nebo pro panel s tlačítky).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 29 pro 2018, 14:09 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 458
Has thanked: 440 times
Been thanked: 221 times
Tak založ nové téma a zkus ten projekt trochu popsat.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 19 úno 2019, 11:25 
Offline
Kecka

Registrován: 31 led 2018, 00:33
Příspěvky: 63
Bydliště: Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 23 times
zxcygnus píše:
Pisátko viz odstavec pisátko na mém webu o XY 4160 http://cygnus.speccy.cz/popis_printer-xy4160.php

Vyrobit asi těžko (nebo draho). Je potřeba sehnat kompatibilní plast s vhodným závitem a ten modifikovat tak, aby se do toho daly dávat tuctové náplně. Gelové náplně od Pilotu se mi osvědčily ve více plotrech.


Dohledal jsem a vyzkoušel tento čtenářský příspěvek - viz příloha. Funguje...


Přílohy:
Snímek obrazovky 2018-06-21 v 17.29.58.png
Snímek obrazovky 2018-06-21 v 17.29.58.png [ 202.97 KiB | Zobrazeno 372 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 19 úno 2019, 16:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1741
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 545 times
Been thanked: 394 times
zxcygnus píše:
Díky, potěšilo :-)

Btw... asi se do tvých zdrojáků budu muset brzy podívat. Můj Minigraf Aritma bez elektroniky už není bez elektroniky, ale pořád ještě neumí sám kreslit, jen komunikuje, inicializuje, rozpoznává pár HPGL příkazů (IN, PU, PD... ale nedělá čáry), nebo umí přepnout do režimu kompatibility s Minigrafem a pak na něm ale kreslí ZX Spectrum pomocí MZXR (plotr má buď RS232, nebo 8 GPIO pro ZXS, nebo pro panel s tlačítky).


A jakou elektroniku do nej delas? Docela me to zajima. Jak tu pisu jinde, mam rozosazovane MiniHPGL od OK2TEJ.
Jeste jsem videl, tento projekt https://github.com/spustlik/plotr ale moc jsem to zatim nezkoumal.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> 12. - 14. 4. 2019 <<<
PL.Atariada.cz >>> 7. - 9. 6. 2019 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Grafická jednotka XY4150
PříspěvekNapsal: 20 úno 2019, 22:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 896
Has thanked: 116 times
Been thanked: 229 times
krupkaj píše:
A jakou elektroniku do nej delas? Docela me to zajima. Jak tu pisu jinde, mam rozosazovane MiniHPGL od OK2TEJ.
Viz foto.

Elektronika je prakticky hotová, sestává z řídící desky a dvou identických desek pro spínání motorů (aby byly zaměnitelné a abych nemusel dělat jednu obrovskou desku, nebo dvě sady odlišných). Aktuálně opravdu chybí jen software a na ten není čas, ale nechybí toho moc, aby to kreslilo alespoň čáry. Krom toho to má režim kompatibility a dá se na tom kreslit přímo, přesně stejně jako s originál Minigrafem (TTL signály, 3 pro každou osu a 1 pro pero) - stačí připojit osmibit místo panelu s tlačítky.


Přílohy:
DSC02242_do_fora.JPG
DSC02242_do_fora.JPG [ 459.94 KiB | Zobrazeno 312 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 10 bře 2019, 14:01 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 29 říj 2014, 11:00
Příspěvky: 48
Bydliště: Bruntál
Has thanked: 0 time
Been thanked: 9 times
Zdravím.

Abych taky trochu přispěl. Připojil jsem za desku Betadisku grafickou jednotku XY4150. Kopií ovladače a programu Demo ( Basic ) na disketu se to začalo nějak hádat. Chyba C. Ale při zavedení programů klasickým LOAD plotr bez problémů pracoval. Tlačítko MAGIC vše vyřešilo.

https://drive.google.com/file/d/1u9Uw8M ... sp=sharing

phpBB [video]


Mnoho úspěchů všem.

_________________
Replika ZX80, replika ZX81, Spectrum+, XY4150, PMI-80, PMI-80M16, ZX Spectrum 48K – Harlequin, robot Zenit


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 12 bře 2019, 20:58 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 299
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 174 times
Moc pěkný, krása :slint: Mám stejnej plotter už asi 20 let a ještě nikdy jsem ho nepustil :oops: Jak máš řešený připojení k ZX, jakej používáš software a hlavně - jaký pisátka? Je k tomu někde k mání nějaká dokumentace? Hrooozně bych ho chtěl taky přivést k životu ;)

Díky.

_________________

CSS Electronics Petr Valečko
Návrh a stavba hardware, programování, hraní her, opravy

ZX Spectrum, Didaktik Gama 80KB, Didaktik Gama 192KB

Beta Disk 128C, Delta Disk, Orpheus AY, Multishots IFC,
Multiface 128C (Debugged) IFC, Externí ROM 64KB a 128KB



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: BETADISK 128
PříspěvekNapsal: 13 bře 2019, 14:18 
Offline
Kecka

Registrován: 31 led 2018, 00:33
Příspěvky: 63
Bydliště: Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 23 times
css píše:
Moc pěkný, krása :slint: Mám stejnej plotter už asi 20 let a ještě nikdy jsem ho nepustil :oops: Jak máš řešený připojení k ZX, jakej používáš software a hlavně - jaký pisátka? Je k tomu někde k mání nějaká dokumentace? Hrooozně bych ho chtěl taky přivést k životu ;)

Díky.


Ahoj,
vše viz toto vlákno:
viewtopic.php?f=144&t=7023

návody:
https://uloz.to/!bz3YYixYRTFa/xy4150-zip


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 29 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz