OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 09.03.2021, 12:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 18.02.2019, 13:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1875
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 641 times
Been thanked: 483 times
Nasel jsem na webu http://xy41xx.stcomp.cz zajimavy projekt s interpreterem HPGL pro jednotky XY. Ale je tam jenom popis a zadna dokumentace. Napsal jsem tedy autorovi mail, ktery se mi bohuzel vratil s automatickou odpovedi, ze pan v prosinci umrel. Nemate nahodou nekdo odsud tu doumentaci?

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 18.02.2019, 15:20 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 3135
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 20 times
Been thanked: 184 times
Je tam jednovrstvej tišťák a upgrade sw. Bude to chtít trochu zpětného inženýrství :)

Zkus vzít ATMEGA8L a nahrát do něj ten sw.

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI51-III, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, Didaktik-M, C16, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 19.02.2019, 13:47 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 378
Bydliště: Praha
Has thanked: 137 times
Been thanked: 299 times
Není to náhodou podobné?
https://svetelektro.com/Forum/repas-plo ... t7335.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 19.02.2019, 15:15 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2704
Has thanked: 114 times
Been thanked: 407 times
A ještě existuje podobná věc pro Minigraf.

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 19.02.2019, 16:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1875
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 641 times
Been thanked: 483 times
Ladislav píše:

tady ten plotter ridi primo PC a to me zase tak nezaujalo. Ale do te diskuze pod tim dokonce prispiva ten clovek, co prave umrel.

Jiiira píše:
A ještě existuje podobná věc pro Minigraf.

jo tohle http://ok2tej.zbytky.net/?Konstrukce/HP ... -pro-plotr
prave to zkousim dat dohromady :)

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 20.02.2019, 04:21 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2704
Has thanked: 114 times
Been thanked: 407 times
krupkaj píše:
Ale do te diskuze pod tim dokonce prispiva ten clovek, co prave umrel.
Taky jsem si všiml... a pak jsem se koukl, že ta diskuse je z roku 2009... :shrug:

krupkaj píše:
Jiiira píše:
A ještě existuje podobná věc pro Minigraf.
jo tohle http://ok2tej.zbytky.net/?Konstrukce/HP ... -pro-plotr
prave to zkousim dat dohromady :)
Ano, to je ono...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 17.02.2021, 03:10 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.01.2018, 14:29
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Zdravim,
Podarilo se dostat ten program z toho baliku fw update? Ja jsem si s tim chvili hral ale nedokazu ten sw v te binarce identifikovat. Bootloader mel zjevne vlastni takze to jinak nez vytahnout z te binarky nepujde. Na svet elektro tehdy popsal par dalsich detailu ze ta Atmega8L bezela na 2Mhz a ze kod mel 8128bytes. Zapojeni je jednoduche 7805 stabilizator a pak jen uart na standartnich vystupech + piny pro pripojeni ploteru. Tlacitko je pouze na spusteni dema.

Zdroj zde:
https://svetelektro.com/phpbb/?phpbb=dm ... FydD0yMA==

O co mi vlastne slo

Príspevok od používateľa goody » 16 Nov 2009, 19:19
Šlo mi popravdě o to, abych sám sobě něco dokázal. Podstata věci bylo dostat celé řešení do 8kb AVR. A to včetně těch křivek, HPGL, znakové sady, BIOSu pro upload firmware a ještě zbylo místo i na DEMO. Popravdě jsem obsadil 8128 bytes toho obvodu a veškeré updaty firmware dělám tak, že ještě někde uberu abych jinde mohl přidat. V podstatě zábava. Popravdě řečeno nebyl by problém tam dát 32Kb AVR a celá věc by byla uplně jinde. Určitě by se našli tací co by tam daly nějaký ARM, nebo PIC s podstatně více paměti. Současně jsem si hrál se s potřebou a cele je to taktováno 2Mhz vnítřím oscilátorem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 18.02.2021, 10:51 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.01.2018, 14:29
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Tak uz jsem po nejakem debugu schoopen donutit tu binarku FW upgrade vyplivnout tu napln do Atmegy pres seriak. Staci na seriaku poslat ROM a pote READY a zacne posilat po kouskach ten firmware. Kazdy kousek se pak potvrdi OK.

Nicmene je tam jeste nejaka dalsi vec nebot odeslana binarka do zarizeni se pri kazdem pookusu meni. Stejnych je jen prvnich par desitek bajtu. Takze tam je asi nejaky alg jeste ktery to nejak dekoduje.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 20.02.2021, 09:13 
Offline
Nemluva

Registrován: 12.08.2020, 19:53
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
V čem to debuguješ? Taky by mě ten firmware zajímal.
Mimo jiné jsem autorovi psal loni a jednou mi odpověděl a podruhé už ne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 20.02.2021, 17:18 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.01.2018, 14:29
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Ahoj,
Debugoval jsem to v olly debugeru. Tam jsem zjistil podle stringu jake komandy ta binarka fw upgrade podporuje. Problem s menicim se kodem firmwaru se vyresil spustenim ve windows XP.
Autor udajne zemrel takze asi proto uz ti neodepsal.
Nize je vystup toho fw po tech 30 kusech jak ji posila ta binarka i s prvnimi 4 bajty DATA. Bouhzel i kdyz odeberu ten prefix DATA a udelam z toho binarku nevypada to ze by to uz byl kod primo pro Ametgu8L s 2MHz taktem, kterou autor pouzil.
Nejspise tam chybi jeste par set bajtu toho jeho BIOSU ktery s tim jeste neco dela nez to zapise do pameti programu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 21.02.2021, 10:01 
Offline
Nemluva

Registrován: 12.08.2020, 19:53
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Tak si mi také povedlo nechat si odeslat firmware. Každý blok obsahuje prefix DATA a 258 bajtů dat. Vypadá to, že bude obsahovat 256 bajtů nějak upravených dat plus dva bajty na zabezpečení/zakódování dat. Tím, že je bloků 30, tak se bude přepisovat jenom 7,5 kB paměti a ve zbylé 0,5 kB bude bootloader.
Ale jak překódovat těch 258 bajtů na 256 smysluplných bajtů zatím netuším. Dá se předpokládat, že na začátku bude tabulka vektorů přerušení, která bude obsahovat jenom instrukce rjmp s adresou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 22.02.2021, 21:17 
Offline
Stydlín

Registrován: 26.01.2018, 14:29
Příspěvky: 6
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time
Ano je to tak. Frekvencni analyza ukazala ze je tam velice rovnomerny vyskyt vsech bajtu coz znaci ze je to nejak kodovano ale zjistit jak to bude orisek. Autor si s tim dal pomerne dost prace na to jak je to uzkoprofilova vec.
Vidim realneji upravit existujici kod i se zdrojaky a predelat ho na novejsi MCU odsud: https://ok2tej.zbytky.net/?Konstrukce/H ... -pro-plotr
Nicmene kyby to nekdo louskl tak by to bylo hezke...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: HPGL s XY
PříspěvekNapsal: 24.02.2021, 17:17 
Offline
Nemluva

Registrován: 12.08.2020, 19:53
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Škoda, že je jenom jedna verze firmware. Kdyby jich bylo k dispozici víc, tak by bylo s čím porovnávat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz