OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 04.12.2020, 04:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 148 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 16:00 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 922
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times
Citace:
dala by se tedy jako “velká ramka” pro buffer v tomto případě využít disketa , když už je připojená d40?

Určitě ne, respektive by to nic neřešilo.
Ono by stačilo bufferovat jen poslední mikrořádek z předchozího řádku (a tento buffer mazat inicializací, aby při tisku nové strany nepřimíchával body z minulé strany), ale není kde - v prostoru utility místo není, obrazovka jde použít jen v rámci jednoho řádku (mezi řádky Desktop obrazovkou hýbe) a jinde není prostor, o kterém by bylo jisté, že je volný.
A kolik zůstává v samotné utilitě místa na obsluhu tohoto bufferu?

Odložení dat na disketu nic neřeší, protože pro práci s těmi daty je stejně potřeba je (či jejich část, nejlépe aspoň ten jeden mikrořádek navíc) nějak dostat někam do paměti a přibyla by softwarová obsluha disketovky.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 17:48 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
A jak tedy elegantně vyřešit problém vynechání bodů v písmenkách? Beru-li tedy v potaz, že vynechané
celé mikrořádky vyřeší při tisku návrat o mikrořádek zpět, tak už zbývají jen ty mezery v písmenkách.. Děkuji za pomoc.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 20:17 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 505
Has thanked: 9 times
Been thanked: 80 times
dex píše:
Určitě ne, respektive by to nic neřešilo.
v prostoru utility místo není, obrazovka jde použít jen v rámci jednoho řádku a jinde není prostor, o kterém by bylo jisté, že je volný.
A kolik zůstává v samotné utilitě místa na obsluhu tohoto bufferu?

Ja som mal na mysli sposob, ze vsetky graficke data by sa utilitou iba ulozili na disketu, Desktop by sa zavrel a spustil by sa program, ktory by potom z tychto ulozenych dat vytlacil celu stranku naraz.
M1


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.06.2020, 07:14 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 922
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times
Citace:
Ja som mal na mysli sposob, ze vsetky graficke data by sa utilitou iba ulozili na disketu, Desktop by sa zavrel a spustil by sa program, ktory by potom z tychto ulozenych dat vytlacil celu stranku naraz.

Měl jsem za to, že utilita pro tisk z Desktopu do BMP už existuje.
Ale nemůžu ji najít :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23.06.2020, 21:52 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Martin1 finišuje utility, ladí detaily, posílám prozatímní náhledy pro XY a 0507.
- u XY se mu podařilo úpravou časování pera zlepšit vynechané body v písmenkách
- u 0507 už je to hotové taktéž, jen to vytisknu až zítra dopoledne, teď alespoň náhled, že to na 0507 skutečně tiskne.

Poprosil jsem jej ještě:
- o možnost buď jednosměrného tisku pro XY, aby byl tisk řádků vůči sobě synchronní, nebo přidáním konstanty pro tisk směrem zpět, která, když by se jednou nastavila, platila by pak pro všechny tisky.
- A při posunu na další řádek skok o mikrořádek zpět, aby se eliminovaly prázdné mikrořádky, jak u XY, tak i u 0507.

A0507
Jednoznačně nejlepší výsledek oproti XY. Naprostá synchronnost u obousměrného tisku. Nastavený ZOOM 3 má nejlepší rovržení tisku 480 bodů po šířce tištěné stránky. Zítra vytisknu tedy ještě lepší výsledek s upraveným časováním pera.

XY4150
Výsledek pro ZOOM 3 je pro tisk šířky 480 bodů naprosto v pohodě, jen je na stránce zbytečně zmenšený. Škoda. Pro ZOOM 4 je nutné zmenšit šířku stránky o 8 bodů, což u hotových textů je docela pakárna...

U obou tiskáren se mi jako nejlepší rychlost vyplatila pětistovka


Přílohy:
porovnani tisku 3.jpeg
porovnani tisku 3.jpeg [ 140.1 KiB | Zobrazeno 1540 krát ]
porovnani tisku 0.jpeg
porovnani tisku 0.jpeg [ 212.88 KiB | Zobrazeno 1540 krát ]
porovnani tisku 4.jpeg
porovnani tisku 4.jpeg [ 162.18 KiB | Zobrazeno 1540 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.06.2020, 13:03 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Tak tady další porovnání tisků z DESKTOPU na upravených ovladačích pro XY a 0507 - oba už s upraveným časování pera, takže
parazitní mezery v písmenkách jsou minimální :+)

Laboroval jsem i s tloušťkou fixů 0,1 dvou různých výrobců:
- CENTROPEN DOCUMENT fine linear
- MARVY UCHYDA For Drawing

Ačkoliv jsou oba 0,1mm, tak MARVY UCHYDA je tenčí a je tak tedy lepší pro tisk v měřítku ZOOM 3 na XY. Kulaté tělo se lehce oblepí jedním závitem izolačky a jde pak pohodlně našroubovat na tiskovou hlavu XY.
Pro tisk na 0507 v měřítku ZOOM 3 má lepší výsledek trošičku širší CENTROPEN. Tisk je vizuálně "kompaktnější".

Stále ještě řešíme možnost jednosměrného tisku u XY (u 0507 je obousměrný tisk přesný) a vynechané mikrořádky zřejmě asi nakonec budou možná souviset s tloušťkou pera, neboť při maximálním zvětšení písmen, které procházejí přes více řádků mi příjde, že rozteč mezi body v horizontálním směru je ta samá, jako ve vertikálním (mezi řádky). Napšíklad pro XY ZOOM 3 se mi to podařilo s 0,1 mm vytisknout bez těch mezer... viz další fotky

Tady tedy tisky s upraveným časováním pera pro A0507:


Přílohy:
TISKY 5 (kopie).png
TISKY 5 (kopie).png [ 919.04 KiB | Zobrazeno 1477 krát ]
TISKY (kopie 2).jpeg
TISKY (kopie 2).jpeg [ 209.65 KiB | Zobrazeno 1477 krát ]
TISKY 2 (kopie 2).jpeg
TISKY 2 (kopie 2).jpeg [ 138.83 KiB | Zobrazeno 1477 krát ]


Naposledy upravil Ladislav dne 25.06.2020, 15:17, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.06.2020, 13:08 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
tady tisky s upraveným časováním pera pro XY4150:


Přílohy:
TISKY 1 (kopie 2).jpeg
TISKY 1 (kopie 2).jpeg [ 198.83 KiB | Zobrazeno 1475 krát ]
TISKY 7 (kopie).png
TISKY 7 (kopie).png [ 558.13 KiB | Zobrazeno 1475 krát ]


Naposledy upravil Ladislav dne 25.06.2020, 15:17, celkově upraveno 1
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.06.2020, 13:30 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
a zde zvětšení co se týká těch vynechaných mikrořádků mezi písmeny při tisku na XY. Dává mi to tedy naději, že je to dáno tloušťkou použitého pera, neboť při ZOOMu3 je to u pera 0,1 v podstatě spojené a i když je pak písmo malinko tlustší, tak i na obrazovce v Desktopu je v podstatě taky tlustší...

Černý tisk je mikrofixem 0,1 a modrý je tenkou propiskou.
Co si o tom myslíte, je to skutečně tak, nebo je chyba někde jinde?

tisk na XY, obousměrný tisk (oproti 0507) není přesný


Přílohy:
TISKY 2 (kopie 2).jpg
TISKY 2 (kopie 2).jpg [ 616.4 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]
TISKY 1 (kopie 2).jpg
TISKY 1 (kopie 2).jpg [ 866.82 KiB | Zobrazeno 1469 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.06.2020, 20:38 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 505
Has thanked: 9 times
Been thanked: 80 times
Keďže máme čo sa dalo otestované, dávam k verejnému užívaniu ovládače pre XY4150 a Aritma 0507. Ovládač XY4150 je upravený na žiadosť aj pre jednosmernú tlač. Keďže pre konverziu pre Aritmu som potreboval viac ako tých posledných voľných 36 bajtov, bol som nútený kód niekde zoptimalizovať. Ale inak som sa snažil ponechať kód v čo najpôvodnejšej podobe.
Aritma, ako som už avizoval, po vložení novej stránky umožňuje posun papiera a pera na správne miesto. Mne sa osvedčilo presne na ľavý kraj papiera. Keďže na nejaké menu tohto ovládania nebolo miesto, prejaví sa to hustými pruhmi v borderi, vtedy treba navigovať pero klávesami 5, 6, 7, 8 a potvrdiť 0. V emulátore Spectaculator je možné sa na to pozrieť, TAP sa nahrá štandardne, zvolí sa ovládač a potom sa prihrá binárka od adresy 46520
Pre zaujímavosť, pohyb na 0507 je riešený cez dve premenné STEP_X a STEP_Y, a rutiny sa volajú s krokom v registri A resp. C. Pre X sú kroky +1, -1, pre Y sú +8, -8. Carry flag nesie informáciu, či pero bude hore alebo dole. Z týchto troch hodnôt je potom zložený bajt vyslaný na port 63.
Ovládanie pera bolo trochu pozmenené, považujem za to bug v pôvodnej verzii, nakoľko najskôr bola časová pauza a potom sa spustilo alebo zdvihlo pero. Prehodením týchto dvoch operácií má pero dosť času na to, aby urobilo dostatočnú stopu na papieri, kým dôjde k jeho posunu.
Tak dotlačenia!


Přílohy:
Desktop_drivers_20200625.ZIP [20.21 KiB]
80 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.06.2020, 22:46 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Martin1 píše:
Keďže máme čo sa dalo otestované, dávam k verejnému užívaniu ovládače
Tak dotlačenia!


DOTLAČENIA! :beer:

A JEŠTĚ JEDNOU MNOHOKRÁTE DĚKUJI!!!!!!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.07.2020, 08:33 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Tisk na XY - JEDNOSMĚRNĚ - naprosto DOKONALÝ, čáry přes jeden řádek jsou synchronní.
nastavená rychlost 500


Přílohy:
XY.jpeg
XY.jpeg [ 169.99 KiB | Zobrazeno 1323 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.07.2020, 09:45 
Offline
Radil

Registrován: 06.02.2019, 11:47
Příspěvky: 505
Has thanked: 9 times
Been thanked: 80 times
Ladislav píše:
Tisk na XY - JEDNOSMĚRNĚ - naprosto DOKONALÝ, čáry přes jeden řádek jsou synchronní.
nastavená rychlost 500

Super, tak všetci vytiahnuť Artimy a XY a oddnes tlačiť už len takto :bulb:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.11.2020, 16:25 
Offline
Radil

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 349
Bydliště: Praha
Has thanked: 121 times
Been thanked: 235 times
Kolegové,
nedá mi to a přece jen budu zas jak vosina v zadku, ale NEVZDÁVÁM TO -
MĚL JSEM A STÁLE MÁM myšlenku na tutéž utilitu, kterou jste tu dokázali pokořit pro XY a A0507 v progrmu DESKTOP (viz vše výše)
a jelikož jsem vášnivým fandou Text Machine od pana Mihuly, moc toužím i po této utilitě, ať může u z Text Machine
takto dokonale psát na XY4150 nebo i na A0507

Dostal jsem od pana Mihuly (autora TM) popis tiskových ovladačů (viz screenshoty z TM v příloze), jak fungují v TM a již jsem o tom diskutoval s Martin1, který dokonale vypracoval utilitu XY a A0507 pro Desktop, ale zde je mnoho úskalí, například z diskuze vyplynulo:
- málo miesta pre inteligentný ovládač, je tam len cca 130 bytov voľných + print buffer
- málo miesta pre buffer dát (program generuje data sám a posiela do ovládača hotové grafické dáta pre tlačiareň, tie by bolo treba vyskladať a potom aplikovať logiku vektorizácie)

Jak již víte, nejsem programátorem, jen uživatelem a netuším, jak dalece jsou to nepřekonatelné překážky, ať už to vyrobit "jen" jako samostatnou utilitu (tak jako v Desktopu nemusím při instalaci navolovat XY nebo A0507 ale donahraji si jen tuto utilitu) nebo to zapracovat jako součát instalace TM. Nevím, netuším a především neumím...

Přesto tuto myšlenku stále nechci házet za hlavu a přece jen, existovala by i minimální možnost to vytvořit, budu vděčný za jakoukoliv pomoc, nápad, návrh, zpracování... Myslím, že by to bylo, tak jako u Desktopu, jedinečný. V TM jsem docela jako uživatel zdatný, tak pokud budu moct jakkoliv pomoct, rád z pozice uživatele pomůžu.

Moc děkuji,
Láďa


Přílohy:
TM-TISK 00.jpg
TM-TISK 00.jpg [ 703.7 KiB | Zobrazeno 162 krát ]
TM-TISK 01.jpg
TM-TISK 01.jpg [ 723.21 KiB | Zobrazeno 162 krát ]
TM-TISK 02.jpg
TM-TISK 02.jpg [ 71.73 KiB | Zobrazeno 162 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 148 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 6, 7, 8, 9, 10

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz