OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 03.06.2020, 23:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 21:37 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
...jen se chlubím - můj historicky první barevný tisk na Aritmě 0507.
Stačí sada mikrofixů z Lídlu, ještě docvičit správný grif při výměně 7 barev, ale radost veeeeliká :like:

Tisknuto z programu SCREEN$ Text, který jsem našel na disketě č.244 - https://velesoft.speccy.cz/download.htm
Program se chová i jako obyčejný psací stroj a obrázky tiskne v různých velikostech, ČB i barevně.
Jo a nevzpomenete si, jak naloudovat obrázek, aniž bych přišel o spodní 2 řádky, jako v tomto případě, kdy po zastavení se mi dole objevila hláška O.K a pak bílo... V nějaké literatuře se to řešilo a já si nemůžu vzpomenout...
Dík


Přílohy:
IMG_4776.JPG
IMG_4776.JPG [ 270.72 KiB | Zobrazeno 509 krát ]
IMG_4777.JPG
IMG_4777.JPG [ 347.9 KiB | Zobrazeno 509 krát ]
IMG_4789.JPG
IMG_4789.JPG [ 412.99 KiB | Zobrazeno 509 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 21:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1007
Has thanked: 41 times
Been thanked: 78 times
No krásný, tohle by za socíku viselo na nástěnce nejčestnější a kolegové by pořádali nájezdy kdo to štípne domů dětem ;-). Jak dlouho pro zajímavost trvá tisk?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 21:50 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 726
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 10 times
Been thanked: 148 times
Ladislav píše:
Jo a nevzpomenete si, jak naloudovat obrázek, aniž bych přišel o spodní 2 řádky, jako v tomto případě, kdy po zastavení se mi dole objevila hláška O.K a pak bílo... V nějaké literatuře se to řešilo a já si nemůžu vzpomenout...

Stačí nezastavovat.
LOAD "" SCREEN$: GOTO někam
(a nedávat INPUT, ten taky maže edit zónu)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:03 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
Czech Human píše:
Jak dlouho pro zajímavost trvá tisk?

...asi tak hodinku, ale jak jsem to psal v jiném vlákně, tisk z plotteru si užívám, podobně, jako když sedávám před točícím se bubnem automatické pračky :+)
Stejně tak i doma sleduju robotický vysavač, i když bych v klidu mohl dělat něco jiného. Jo a i oheň v krbu takto pozoruju... Prostě svátek :beer:


Naposledy upravil Ladislav dne 21.05.2020, 23:10, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:07 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
dex píše:
Ladislav píše:
Jo a nevzpomenete si, jak naloudovat obrázek, aniž bych přišel o spodní 2 řádky, jako v tomto případě, kdy po zastavení se mi dole objevila hláška O.K a pak bílo... V nějaké literatuře se to řešilo a já si nemůžu vzpomenout...

Stačí nezastavovat.
LOAD "" SCREEN$: GOTO někam
(a nedávat INPUT, ten taky maže edit zónu)


Dííík

a ještě jeden dotaz:
program odkazuje na ovladač 0507 "MZXU". Co vím (i z manuálů 0507), se standardně dodával starší MZXS a novější MZXR. Kde se vzal MZXU? Chová se pro tisk stejně jak MZXR, tak jestli kdokoliv netušíte, v čem se liší. Existuje k němu literatura?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:13 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8790
Bydliště: Praha
Has thanked: 1262 times
Been thanked: 1050 times
Proč to při tom tisku dělá obrysy? Třeba postavička samotná nemá na origo obrázku vůbec žádné a tady to háže tmavou fialovou a bílou? Je přeci nesmysl, aby to vzalo v potaz i rozmaz z CRT televize.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
misticjoe píše:
Proč to při tom tisku dělá obrysy? Třeba postavička samotná nemá na origo obrázku vůbec žádné a tady to háže tmavou fialovou a bílou? Je přeci nesmysl, aby to vzalo v potaz i rozmaz z CRT televize.

To je způsobeno špatně uloženými fixy v držáku. Ač mají fixy stejný tvar, při uložení v držáku nesměřují hroty do stejného místa - došlo k posunům. Napříště budu centrovat uložení podle hrotů. Historicky můj první barevný tisk, ještě mám co dohánět ;)
Například - na černé fixe, kde hned v prvním řádku je jinde než navazující zelená.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.05.2020, 23:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 20.02.2017, 01:17
Příspěvky: 661
Has thanked: 12 times
Been thanked: 23 times
Já používám PAUSE 0. Čeká to na stisk klávesy.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 10:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1329
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
misticjoe píše:
Proč to při tom tisku dělá obrysy?
Taky jsem to zkoušel, ale dařilo se mi hůř (měl vyšší nároky) a neměl jsem dost trpělivosti na víc barev než 3.

Ono upnout fixku tak, aby měla nejenom správnou výšku a kreslila všude/nešourala hrot po papíru, kde nemá a zároveň nebyla nějak nakloněná, tedy hrot posunutý vůči těm ostatním vůbec není jednoduché. Pomáhalo udělat si plotrem v nějakém rohu mimo obrázek tečku (přelepit průhlednou lepenkou, aby do papíru nesákla barva) a pak se při nasazování dalších fixek do té tečky se sklopeným perem trefovat. Ale ani tak to nebylo perfektně dokonalé.

Resp. ten svěráček čelistmi upne pero vždy stejně v jedné ose na délku papíru, ale na šířku papíru pomáhá jen málo a jen na válcová pera vhodného průměru. Některé fixky nejsou válcové (mikrofixy Centropen mají důlky na prsty), což nevadí, dokud používám jen jednu barvu.

Ideální svěráček by se měl pera dotýkat ve 3 místech (3 svislých úsečkách - 2 na pevné části, 3. na pohyblivé čelisti), tím by se to centrovalo samo. Pak už by zbývala jen vůle na uložení vozíku a šroubu. Přesto má Minigraf mnohem lepší svěráček než originál Alfi a subjektivně praktičtější upnutí než to šroubovací u XY-41xx. To je sice vždy přesně na XY, ale i tak se musí pokaždé dolaďovat Z a nepasuje do toho zdaleka cokoli.

Kvůli výšce (ose Z) mají pera v plotrech HP, co se dávají do zásobníku, široký plastový límeček. Něco takového by se asi dalo doplnit i k obyč. fixkám, vyrobit si sadu několika a tím by odpadla část otravného nastavování při výměnách.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 10:43 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 8790
Bydliště: Praha
Has thanked: 1262 times
Been thanked: 1050 times
Děkuji pánové za vysvětlení. Zkušenosti s tímto nemám a mátlo mě, že na první fotce jsou "CRT" obrysy prakticky inversně. Až jsem chvíli věřil i tomu, že mistři zvládli v roce 2013 udělat no-clash loading obrazovku :-)

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 12:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2877
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Mám 507 i 516, ale do té 516 už jsou pera vyschlá, máte nějakou praktickou zkušenost, co tam dát ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 12:39 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
danhard píše:
Mám 507 i 516, ale do té 516 už jsou pera vyschlá, máte nějakou praktickou zkušenost, co tam dát ?

k 516 se dodávaly redukční kroužky na různé typy fixů a rýsovacích per. Používám je v podstatě s jakýmikoliv mikrofixy Centropen.
viz zde:
http://www.bezstarosti.cz/elec/pcbplot/pcbplot.pdf
http://www.simandl.cz/stranky/elektro/c ... orgraf.htm


Přílohy:
Snímek obrazovky 2020-05-22 v 12.38.30.png
Snímek obrazovky 2020-05-22 v 12.38.30.png [ 124.82 KiB | Zobrazeno 353 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 12:41 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2877
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Dodávaly, ale kde to seženu teď a na současné fixy ?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 12:43 
Offline
Profík

Registrován: 26.04.2015, 20:26
Příspěvky: 637
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 1 time
Been thanked: 40 times
Zkoušel jsem v obchodě hledat vhodné fixy. Kdysi byly kulaté a šly dobře do těch držáků zasunout. Nyní narážím jen na trojhranné, které už nedrží. Kulaté jsem nikde neobjevil.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 22.05.2020, 12:55 
Offline
Kecálek

Registrován: 31.01.2018, 01:33
Příspěvky: 172
Bydliště: Praha
Has thanked: 62 times
Been thanked: 46 times
danhard píše:
Dodávaly, ale kde to seženu teď a na současné fixy ?

Mám jich skutečně zbytečně moc, pošli mi do SZ adresu a pošlu Ti od každého typu nějaký ten kus. Je to právě i na současné fixy Centropen, čísla fixů pošlu po víkendu, nemám je teď při ruce.
EDIT: Tento je typ Centropen 2811, který má kruhový průřez, takže v redukci je v pohodě.
Pro fixy s "trojhranným" průřezem slouží ta samá kruhová redukce, do které kupodivu fix "zacvakne" a drží... musí se trrrošku víc silou...


Přílohy:
Snímek obrazovky 2020-05-22 v 12.59.35.png
Snímek obrazovky 2020-05-22 v 12.59.35.png [ 449.16 KiB | Zobrazeno 346 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 20 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz