OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 01.12.2020, 00:45

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 11.02.2020, 10:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Vidím že pár stažení už proběhlo. Já zatím opět o něco málo pokročil kupředu a učesal jsem to, dokončil ukládání a načítání pole A i B a našel jsem tam pár hloupých chyb co jsem předtím neviděl. To je tak když to můžete dělat jenom po večerech a vždy jen chvíli, člověk snadno ztratí nit a nedá se na to dost dobře soustředit. Jsou už nějaké komentáře či vylepšení? :-)

Jinak zápasím s příkazem GOSUB, nějak mi to vždycky hází RETURN ERR byť se držím konvence podle příručky. Mám za to že RETURN posune program zpět o jeden řádek za původní GOSUB ale dělá mi to čurbes... Třeba při konstrukci IF A=1 THEN GOSUB něco hodí return err... Jsou pro to nějaké omezení že musí být gosub na řádku sám?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 20.03.2020, 16:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Po delší době jsem se opět dostal na Grafedit a začal jsem ne ani moc překvapivě bojovat s nedostatkem RAM, ten PMD Basic to s ní opravdu zrovna moc neumí :lol:. Nicméně jsem tak mimochodem zjistil že program funguje (v emulátoru ovšem) na všech verzích PMD 85 počínaje dvojkou, 2A i 3, kde je tedy potřeba vložit modul verze 2 a v monitoru zapnout režim kompatibility. Což mě potěšilo, když to takhle půjde i s reálným PMD, stačí ve verzi 3 doplnit megaROM modulem s Basic verze 2 + XY ovladač a plotter pak snadno používat i na něm, verze 2A funguje bez nutnosti hrát si s monitorem.

Protože mi došla RAM na mé nápady jak to celé udělat více user friendly, musím vývoj zastavit v současné lehce spartánské podobě. Pole má rozměry 48x22 (fyzicky) takže využije opravdu velkou část obrazovky počítače a ještě se vám do RAM vejdou dva soubory po 1056 Bajtech - 2 kB textu na příkazy. Díky konstrukční nedokonalosti Basicu se ale velikost pole na pásce natáhne na 4 kB, bohužel je to tak jak to je. Program běží řekněme ve volném tempu, na příjemnou uživatelskou rychlost by to chtělo asi tak 6MHz CPU modelu PMD 85-4 :P. Nicméně používat se to dá, na psaní souboru přes Alt+B je to dobré. Člověk má pocit že je zpět v oněch dřevních pionýrských dobách, kdy jste při provádění programu byli občas rychlejší než počítač samotný :jump:

Tedy poprosil bych zainteresované osoby v ovládání plotteru XY aby se na program podívaly, případné chyby co najdou mi tu napsaly nebo do programu zanesly opravy samy. Program je dost komentovaný, takže je celkem pochopitelné co slouží k čemu byť to zabírá místo. Nejvíc mi schází utilita co by uměla vytvářet a editovat pole v kompatibilním formátu s PMD Basic, to by tohle šaškování mohlo odpadnout. Na druhou stranu pro editaci či tvorbu souborů pro plotr to použitelné je, nic lepšího se stejně nedochovalo. Mě osobně už takovýto socialisticko-samodomo editor stačí, byť by určitě mohl být lepší ale to předpokládá aby ho někdo přepsal do assembleru ve stylu Kaswordu a to já nebudu.

Ovládání funkcí se provádí pomocí kláves K0-K11 když toho zase tak moc k ovládání není. A na řádku 0 můžete případně smazat příkaz CLEAR, co když program vypnete/zapnete vymaže definovaná pole takže je potřeba je znovu nahrávat. Nyní začne ta náročnější část, tedy vytvořit program co bude data ze souboru používat ke kreslení na plotru...PMDGRAF.


Přílohy:
GRAFEDIT BETA1.zip [3.11 KiB]
110 krát
Uvod.png
Uvod.png [ 11.91 KiB | Zobrazeno 3354 krát ]
Okno 2.png
Okno 2.png [ 22.38 KiB | Zobrazeno 3354 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 24.03.2020, 20:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Díky pomoci Romana Bórika, který mi jednak dobře poradil a napsal o hodně rychlejší kostru editoru, kterou jsem pak funkčně rozvedl, vznikla druhá, značně vylepšená verze editoru GRAFEDIT. Je o poznání rychlejší ale hlavní rozdíl je v použitém poli, nyní o fyzické velikosti 3,3 kB a dostupné kapacitě pro uživatele 3,24 kB, což je už blízko limitu možností Basicu pro PMD 85, který umožňuje definovat pole do velikosti 4 kB (a musí zůstat nějaké místo i pro proměnné a další pomocné řetězce, zejména v budoucím grafickém programu PMDGRAF).

Přeloženo do lidštiny je kdispozici 1,84 normostrany textu nebo 3312 znaků. S tím se dá popsat při průměrné délce 28 znaků na objekt 118 grafických čar/objektů, které budou součástí PMDGRAF a budou schopné kreslit pomocí jednotky XY41xx i dost složité obrázky. Pole se samozřejmě budou v programu PMDGRAF dát řetězit, jen se po vykreslení všech čar načte další pole, kterých se díky rozumné velikosti i na fyzickou kazetu vejde hodně.

Program funguje v emulátoru na verzích PMD 85 2/2A a 3 (v režimu kompatibility přes JUMP FFF0 a následně ROM 0 pro nahrání ovladače) za předpokladu že PMD bude vybavené Basicem verze 2.0 a ovladačem XY41xx, ať už v Mega ROM modulu nebo pěkně postaru v originálních EPROMech. Takže pokud máte fyzické PMD a chuť zkoušet, hrejte si, testujte, budu rád za zpětnou vazbu. Program i pole má 3 kB tak se snadno do PMD dostane i kazetou.


Přílohy:
GRAFEDIT 2.zip [2.5 KiB]
93 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 26.03.2020, 15:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
První ukázka fungování programu PMDGRAF :-). Vykreslený čtverec, obdélník, pár úseček a jedna bézierova křivka. Obrázek je zdeformovaný kvůli rozdílnému rozlišení PMD a plotteru. Na plotteru by byl vytištěný bez deformace, škoda že ho nemám teď k dispozici. I s editorem program zabírá momentálně 5,9kB, takže se imho vejdou i další funkce jako automatické načítání dalších souborů a tisk čistě textu (ovladač XY ještě umožňuje měnit pozici, velikost, rotaci a sklon písma).

Obrázek vykreslí tento datový soubor:
Kód:
A1,15,30,80,0;B1,900,600,800,600,200,600,1100,4000,0;D1,50,500,300,700,0;C1,1000,900,80,0;A1,300,3000,300,0,0;A1,600,300,300,090,0;A1,300,300,300,300,0;Z;


Vstupní soubor se dá před tiskem samozřejmě editovat, prohlížet i znovu uložit. :heilpmd:


Přílohy:
PMDGRAF.png
PMDGRAF.png [ 4.74 KiB | Zobrazeno 3194 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 22:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Tak už umíme i kroužky ;).


Přílohy:
Kruh.png
Kruh.png [ 4.87 KiB | Zobrazeno 3115 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 23:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 940
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 278 times
Been thanked: 256 times
Příprava na velikonoční vejce :)

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 28.03.2020, 23:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Ne ne, to je příprava na tisk vektorové grafiky s pomocí plotru XY4131/41/50(?) na PMD 85 :-). Bohužel obrázek je vždy deformovaný, takže elipsa = kroužek ve skutečnosti na papíru. Elipsa na mě ještě čeká, pokud ji zvládnu implementovat :P. Hardwarové omezení PMD-85 a pevné nastavení ovladače plotru je už takové, že PMD nikdy nebude použitelné na nezkreslený náhled souboru ale tisk a editaci zvládne.

Pro zajímavost první trochu komplexnější obrázek, kde je vidět rozdílná úroveň přesnosti vykreslování výseče kruhu, použitelná na všechny křivky co program umí.

Kód:
E1,500,800,200,12,;F1,808,750,300,12,50,280,;F1,990,750,300,24,50,280,;F1,1200,750,300,36,100,280,;
A1,1300,750,500,0,;A1,1300,650,500,0,;A1,1300,850,500,0,;D1,1600,950,200,400,;C1,1700,300,200,;
A1,0,0,2549,0,;A1,2549,0,1699,90,;A1,0,1699,2549,0,;A1,0,0,1699,90,;Z;


Přílohy:
Strana.png
Strana.png [ 7.95 KiB | Zobrazeno 3097 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.03.2020, 06:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Naučíme i plotr psát...? :-)


Přílohy:
oldcomp.png
oldcomp.png [ 6.14 KiB | Zobrazeno 3090 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 29.03.2020, 16:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
A máme tu první beta verzi programu PMDGRAF, včetně "dobové" příručky :-). Ještě to myslím dozná pár drobných úprav, zejména v oblasti rychlosti běhu a blbuvzdornosti. Bez plotru též nejsem schopný vytvořit textovou část, ovladač mě do ní nepustí. Tak testujte, zkoušejte a podělte se o názory či nalezené chyby. Ještě jednou děkuji romborovi za jeho velmi aktivní přístup a pomoc, bez něj by program zdaleka tak rychle neběžel byť by se ještě nějaké urychlení hodilo, ostatně u PMD jako vždy... :angel:


Přílohy:
PMDGRAF.zip [254.14 KiB]
89 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 01.04.2020, 00:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Tak můj tichý sen se stal skutečností - PMDGRAF v ROM modulu. Tím odpadá dlouhé a nespolehlivé nahrávání programu přes kazeťák, který tak slouží čistě jako ukládací místo na uživatelova data :-). Soubor stačí rozbalit a vložit do ROM modulu Basic V2.0 XY v emulátoru a po naběhnutí příkazem ROM 0 nahrát ovladač a pomocí ROM 6 nahrajete i PMDGRAF ;). Až budu mít kdy, zkusím udělat ještě drobnou úpravu programu aby se dal používat dálkově řízený kazeťák Tesla SP210 a program při tisku si data nahrával, případně i ukládal sám, zatímco uživatel si bude moct jít třeba na čaj. Opět velké poděkování romborovi že to s mými dotazy vydržel až doteď a co odpověď, to řešení :god:


Přílohy:
PMDGRAF (2).zip [255.13 KiB]
111 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 02.04.2020, 19:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Vidím že pár stáhnutí proběhlo tak poznámka - doporučuji stáhnout tu ROM modul verzi, je díky vývoji o jednu funkci bohatší (elipsa) a dá se snadno dostat do PMD přes ROM modul.

A pro ty co mají fyzický plotr je potřeba přidat do programu někde na začátek příkaz COPY G aby plotr tiskl, to tam kvůli problémům s ovladačem není aby nečekal do nekonečna až bude nepřipojený plotr připravený. Hlavně pasu po zkušenosti na reálném plotru kde to bude reálně tisknout.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.05.2020, 22:12 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 337
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 84 times
Tak jsem vyzkoušel PMDGRAF na reálném železe a mám několik poznatků (program jsem zkoušel na PMD85-2 a XY4140):

- předně je nutné plotr aktivovat příkazem COPYG až těsně před vlastním vykreslením objektů (nějaké volné hotkey Kx) z Tvého programu. Pokud se použije před spuštěním programu, plotr vykreslí již "uvítací" obrazovku. Možnost zapnutí/vypnutí výstupu na plotr přímo v programu by umožnilo si naeditovaná data vyzkoušet nanečisto jen na obrazovce a pak případně pohodlně vykreslit. Zároveň by měl být tento stav plotru signalizován někde ve stavovém řádku.
- plotr, když dokreslí nadefinovaná data, ponechá pisátko spuštěné dole a pokud je to fix, tak nechává na koncích jednotlivých čar puntíky. Vzhledem k rychlosti PMD nechává malé puntíky i při výpočtu další úsečky z kresleného objektu. Chování se sice dá ovlivnit 0 nebo 1 ve vlastním příkazu, ale po zpracování příkazu Z by se pisátko mělo automaticky zvednout.
- čárková a středníková shizofrenie - ukončení příkazu středníkem je OK, ale dělat před ním ještě čárku mi přijde trochu zbytečné
- stále si myslím, že použít konvenci jazyka HPGL by byla schůdnější a přehlednější - na délku dat by to nemělo vliv, příkazy jsou dvojznakové a jde ušetřit čárka za posledním parametrem příkazu. Ale to jsme již probírali :-) .

Petr

P.S.: nakreslené výstupy mohu naskenovat a zveřejnit.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.05.2020, 22:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1428
Has thanked: 69 times
Been thanked: 118 times
Díky moc za zpětnou vazbu. Můj problém je, že nemám k dispozici plotr připojený k PMD a ještě dlouho mít nebudu, takže celý ten program je psaný dalo by se říct "naslepo" jen podle příručky k tomu ovladači v emulátoru a takovéhle "drobnosti" nemám jak poznat. Proto jsem ani nedělal textovou část, ta grafická se alespoň dá zkoušet nanečisto na obrazovku, textová ani nápad.

Za skeny budu moc rád abych viděl jak to funguje :-). Beru to momentálně jako takové beta technologické demíčko, ty čárky tam oddělují příkazy a když ji nedáš, dělá to čurbes u posledního vstupu z příkazu - nenačítalo se mi to. Každý je z kapacitních i reálně potřebných vstupů jinak dlouhý a jakékoliv IF THEN znamenají desetiny sekundy navíc a program bobtná a bobtná. Což je samozřejmě dost fatální. Ovšem našel se lék - je to "pořešené" čárkou. Vím že to není čisté řešení, ale funguje to takhle bezbolestně a Basic je bohužel trochu pomalý na nějaké veletestování příkazů, muselo by to být v assembleru. To Z aby zvedlo pisátko je dobrý nápad, ono by to tam jistě bylo kdybych to dělal na reálném hardwaru :-). Ta úprava bude myslím jednoduchá, jen se mu přidá modifikace ve stylu PLOT třeba na 0,0 a zvednout pisátko, ten příkaz je tam vždy jenom jednou. Co se COPYG týká, to se lehce přidá do začátku vykreslovací rutinky a na konci kreslení zase vypne, na to bude stačit jeden malý GOSUB :whist:.

Vzhledem k vývoji situace v mezidobí tento "standard" myslím ještě dozná změn ale to je zatím hudba budoucnosti a nezávisí to tak úplně na mě. Nicméně pevně věřím že ona "verze 2.0" bude mnohem flexibilnější a HPGL i bližší :-). Dvoupísmenné příkazy by v PMDGRAFu poněkud zbytečně zesložitěly jejich vyčítání, jsem rád že s díky romborovou pomocí jsem sflikoval funkční jednopísmenné varianty. Zabíralo by to též jako program víc místa, byť momentálně to je rozsahově ještě poměrně ok. Příkazů je taky dost málo a nějakou přímou kompatibilitu s HPGL, o tom se u tohoto ovladače a Basicu můžu nechat zdát. Šel jsem cestou nejmenšího odporu a hlavním smyslem bylo, abych se s tím naučil zacházet...

Blbé je že rozlišení je fixní, použitelný plotr jednoho (sub)typu a je to vázané jen na PMD. To ani není schopné správně kresbu zobrazit pokud není opravdu maličká, jen výřez nebo celek s velkou distorzí a desetinovým rozlišením. Takový náhled výkresu v měřítku 1:10 natažený do výšky asi nebude nic moc. Nevím taky jak kompletně ten HP standard vlastně vypadá. To není práce na týden ve volných chvilkách, to se musí ten standard mít, nastudovat a rozumět tomu jako když bičem mrská a testovat intenzivně na reálném železe. Blížím se dokončení dalšího svého projektu z kategorie pere se celá rodina před PMD, tak na to nemám čas a bez fyzického plotru a PMD ani možnosti. Raději se vrhnu na verzi 2.0, která má na to být 8bitově "multiplatformní" a hlavně nezávislá na ovladači v PMD. Nicméně ty připomínky do PMDGRAFu přidám, to je potřeba.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.05.2020, 08:50 
Offline
Radil

Registrován: 06.03.2018, 16:00
Příspěvky: 337
Bydliště: Valtínov, Kunžak
Has thanked: 0 time
Been thanked: 84 times
Tak tady jsou slíbené skeny.

Petr


Přílohy:
about.jpg
about.jpg [ 142.47 KiB | Zobrazeno 1381 krát ]
test.jpg
test.jpg [ 64.6 KiB | Zobrazeno 1381 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.05.2020, 08:59 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 920
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 13 times
Been thanked: 188 times
Co je PMD 85-2+?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 92 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz