OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 20 zář 2018, 12:22

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2016, 19:12 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7370
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Koukám, že za posledních dvacet let vznikl nespočet náhrad/nástaveb klasického TOSu. Co byste mi doporučili na TTčko? Pokud možno zachovaná SW kompatibilita s upravenými hrami a programy pro HDD. Ale zároveň aby to umělo z dané konfigurace vyždímat možná co nejvíc - teď nemyslím upačupa ČB rozlišení na obskurnim monitoru, ale spíš aby se ten systém nevlekl. Díky

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 27 kvě 2016, 22:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1670
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 493 times
Been thanked: 359 times
no ono TT neni zrovna herni masina :) I kdyz ted ta Duna...

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2016, 05:59 
Skusal si Jinnee?
http://www.application-systems.de/jinne ... shots.html


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2016, 09:48 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7370
Bydliště: Praha
Has thanked: 908 times
Been thanked: 851 times
Nezkoušel jsem ještě nic. Proto se ptám dopředu, abych získla nějaká doporučení.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 28 kvě 2016, 12:36 
Offline
Profík

Registrován: 27 črc 2013, 12:24
Příspěvky: 729
Has thanked: 12 times
Been thanked: 85 times
Základ, ať už používáš jakýkoliv OS, je nainstalovat NVDI. Násobně urychluje vykreslování, rozšiřuje možnosti GUI a přidá podporu mnoha formátů fontů a spoolery pro tiskárny (asi nevyužiješ). Pak si nainstaluj Xboot, což je bootmanažer, kde si snadno naklikáš co se má při bootu spouštět + hromadu dalších užitečností.

Co se týče OS, pokud vyloženě nepotřebuješ preemptivní multitasking klidně bych zůstal u TOSu. Dá se vyšperkovat stovkami rozšíření až do halelujá, ale při tom zůstaneš maximálně kompatibilní.

Pokud chceš preemptivní multitasking a nechce se ti otevírat hroby, tak jediná volba (free)Mint, což je aktuálně jediný stále vyvíjený OS pro TOS mašiny. Dá se opět nainstalovat na sto různých způsobů, buď jenom základní kernel + AES + desktop, pokud chceš jenom preemtivně multitaskující "TOS" až po kompletní unix-like prostředí, kde máš init, runlevely, konzoli, standardní unixovské utilty a nad tím běží (nebo taky nemusí běžet) normální TOS desktop a aplikace. Na strojích s MMU (Falcon/TT, akcelerátory, klony) lze zapnout ochranu paměťi, čímž se ale samozřejmě diskvalifikuje možnost spouštět prasácky napsané hry a dema. Problém je v tom, že si to musíš tak trochu upéct sám, třeba na základě instalace easymintu, kde následně zupgraduješ některé komponenty.

No a pokud bys chtěl přece jen nějaký ten hrobeček otevřít, tak můžeš zkusit MagiC, což byl asi nejpokročilejší alternativní multitaskový "TOS". Poslední verze byla 6.něco.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 29 kvě 2016, 12:18 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1670
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 493 times
Been thanked: 359 times
EasyMiNT je fajn, ale bohuzel autor ukoncil vyvoj :( Jina moznost jednoduse nainstalovat MiNT ale neni. Bohdan sice dela OSMD, ale nevim v jakem je ted stavu. Navic je problem, ze balicky SpareMiNT jsou docela zastarale. Sam s tim mam ted trosku problem, protoze mi na TT odchazi disk a budu ho muset vymenit a tudiz znovu nainstalovat.

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
>>> Atariada: 20. - 22. 4. 2018
>>> PLatariada: 8. - 10. 6. 2018


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Co za OS pro TT30?
PříspěvekNapsal: 15 čer 2016, 10:26 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 09 lis 2015, 09:43
Příspěvky: 97
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 7 times
Been thanked: 7 times
U EasyMiNTu a vubec poslednich verzich MiNTu je problem s vytvorenim ext2 partice programem mkext2fs nebo jak se to jmenuje, ted presne nevim... Chce to tam hodit nejakou fungujici ze stari verze...

_________________
ATATRI 65XE - 130XE - 520 STFM - 1040STF -MEGA ST 4 - TT - Falcon - SF 314 - SF 354


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz