OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zptky do minulosti!

Právě je 13.04.2021, 12:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 15:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Ahoj,

Zakladám toto téma, aby sa tu zozbierali tipy/triky k inštalácii a provádzkovaniu MINT.

Takže ktorú distribúciu a ako inštalujete, nastavujete, a kde hlavne stiahnúť ?

Ponúkam tiež svoj hosting na sústredenie software na jedno miesto.


Vďaka všetkým, čo prispejú. Očakávam, že napíše Krupkaj a Ja_jsem_cd, o nich viem, že to prevádzkujú.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 15:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1905
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 672 times
Been thanked: 505 times
Na zacatek by bylo mozna dobre napsat co to je MiNT, protoze to neni az tak jednoduche. MiNT je jadro operacniho systemu, ktere se da provozovat i pouze s textovym pristupem. Pokud chces mit nad tim graficke prostredi je nutno doinstalovat AES a VDI. Je mozne to cele pouzivat nekolika zpusoby, bud muzes jet pouze jadro s AES + VDI a vysledkem je zhruba multitaskovy TOS. nebo k tomu muze byt spusteno unixove prostredi. Od toho se taky odviji instalace. bud staci nakopirovat do AUTO adresare MINT.PRG a dat mu do adresare MINT portebne veci + nainstalovat nejaky AES a VDI. A nebo nainstalovat cele prostredi viz nize.

Driv se standardne instalovalo KGMD, ale to je uz strasne zastarale, leda ho vzit jako zaklad a cele to pak preinstalovat novejsimi balicky ze SpareMiNTu. Ten uz je dnes bohuzel z velke casti zastaraly taky.

dnes asi jediny rozumny zpusob jak nainstalovat MiNT na masinach s 030 a vys je EasyMiNT.

Bohuzel ten clovek co to delal uz nechce pokracovat ve vyvoji a ani nemuze dat ven zdrojaky, kvuli nejakomu pouzitemu kodu, ktery neni free. Mozna kdyby mu napsalo vic lidi, ze ma zajem tak by pokracoval.

http://atari.st-katharina-apotheke.de/h ... texte=news

Dalsi moznost je OSMD, ktere uz nekolik let doma drti Bohdan. Kdyz mu napises, treba z nej neco pouzitelneho vypadne.

Na strojich s 68000 pak je nova instalace od ST MiNT od Marcella
http://atariportal.cz/news_detail.php?itmid=2001059

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 16:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Jasne Honziku, ja to teoreticky všetko ovladam, skôr mi ide o to ako na to.

Mám stiahnutý celý balík EasyMint 1.9, to je ale pekne veľké 200MB.
A mám FreeMint cca 5MB.

Bolo by pekné, aby si napísal ako pre blbcov krok po kroku.

Napríklad mám čistý disk 4 partície po 256MB. Na disku rozbalený FreeMint. Stačí nakopírovať do AUTO obsah + ostatné adresáre ?
Je potreba NVDI atp ?

Díky za odpoveď, v tých priložených DOC nieje nič k tomu ako to rozbehať, alebo som zabrzdený po včerajšej kalbe ? :bang:

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 19:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Ok nakopčil som na C freemint 1-18, zatiaľ to nabehne do konzole, aspoň, že tak :D

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 20:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Po jednoduchej editácii CNF súborov MINT.CNF a XAAES.CNF som nabootival do XAAES a spustil Teradesk :clap: návody sú na webe.

Akurát mi to stále pri spúštaní programov hlási PROCESS KILLED, MEMORY VIOLATION.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 20:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1905
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 672 times
Been thanked: 505 times
no vidis, jak ti to jde. Zrovna jsem premyslel, kam te odkazat na nejakej navod. :beer:
mas jadro pousteny s memory protection nebo ne? pozna se to tim, jak je program pojmenovan.
Pokud se pri startu podrzi shift, tak se dostanes do jednoducheho menu, kde se da memory protection vypnout

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 20:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Super to už mám všetko v malíku, ten protection vypnem.

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:21 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
Ok, tak to pomohlo, ale nie u všetkého, predpokladám, že nekorektne napísané programy nefungujú,
"BUS ERROR"

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1905
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 672 times
Been thanked: 505 times
tak nejak to bude, neni dobry napad poustet takto hry. Co za program se snazis spustit? Ono je to opravdu spis takove pracovni prostgredi. nez na hrani. Ja treba pod MiNTem bezne poustim Calamus a je to fajn, protoze mi na TT muze bezet FTP server a muzu si na nej posilat dilci soubory.

super je, ze bezi sitove veci, jako dhcp, ntp, ftp, telnet... kdosi resil i sitovy tisk, ale tam to neni jeste uplne OK a zrovna tohle bych treba ja uvital.

Nebude to uplne vhodne treba na MIDI, ty softy pocitaji s praci v realnem case a na to je nejlepsi TOS.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:32 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.05.2014, 09:51
Příspěvky: 730
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Já jel podle tohoto návodu:
https://sites.google.com/site/probehouse/mint-os-for-atari/installing-mint

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:36 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1905
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 672 times
Been thanked: 505 times
Jo Wong je dobrej, dela i zajimave softy jako treba klienta na pocasi nebo googlovske mapy.

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
No v podstate padajú prehrávače JAM a SNDplay, ale to je normálne, potom som spúšťal NEWSIE a CAB, a to ma napadlo až teraz, že som nechal v bootu origo STING pre TOS, čo nainštalovať ako ovladače pre EtherneC ?

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:42 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28.11.2014, 18:29
Příspěvky: 1398
Bydliště: Milovice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 231 times
ja_jsem_cd píše:


No v podstate som išiel podľa neho ...

_________________
Atari Mega 2/4Mb Ram, Atari TT 030


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1905
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 672 times
Been thanked: 505 times
STiK/STiNG se pod MiNT-netem primo nepouziva

pro beh MiNT-netu potrebujes modul kernelu INET.XDD a pak ovladac sitovky
pro NE200 jsou 2 ovladace pro MiNT-net, puvodni od autora a pak jeste od Assemsoftu
http://home.arcor.de/thomas.redelberger/prj/atari/
http://assemsoft.atari.org/ne2k/index.html

nektere aplikace (treba AtarIRC) jsou napsane pouze pro STiK/STiNG. Pak je potreba mit nainstalovany gluestik.

pekne to ma popsane zase Wong
https://sites.google.com/site/probehous ... h-ethernec

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org


Naposledy upravil krupkaj dne 17.04.2016, 21:55, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TT a MINT
PříspěvekNapsal: 17.04.2016, 21:53 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11.05.2013, 23:48
Příspěvky: 9210
Bydliště: Praha
Has thanked: 1418 times
Been thanked: 1109 times
No Shonymu to musí jít. Je můj nejbližší TT guru (no vůbec Atari-guru) a čeká ho záchrana obsahu německého disku a dále mé nekonečné požadavky na vyladění OSu :-)

_________________
Blue Lives Matter


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 49 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz