OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 15.07.2020, 11:08

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 04.03.2019, 21:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Zatím jen první seznámení: http://nostalcomp.cz/clite_info_cz.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 04.03.2019, 21:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 791
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 84 times
Been thanked: 108 times
:bomba: :clap: :clap: :clap: :god:

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 10:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2932
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Délka programu 16 nible je hodně málo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 10:37 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 838
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 254 times
Been thanked: 216 times
Vždyť se jedná hlavně o demonstraci funkce procesoru, seznámení s mikrokódem a vyzkoušení pár instrukcí, to na to musí stačit. Naopak, menší prostor nutí dělat programy efektivněji, větší výzva ke zvládnutí nějakého zadání pár instrukcemi. Podle ukázkových programů je vidět, že se s tím základní demonstrační programy dají udělat, pro výuku skvělé. ... Myslím že největší přednost, že je to dotažené až na takovou úroveň, kdy bude kompletní dokumentace s ukázkovými programy a plošňákem, co chtít víc. Mít mladšího potomka, tak to chceme stavět. :-)

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 11:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Např. 256 niblů, to už bych si k tomu musel udělat paměťovou klávesnici :lol:

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 14:34 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2932
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Škoda jen, že 74161 není Tesla :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 20:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
danhard píše:
Délka programu 16 nible je hodně málo.

Přesně tohle jsem čekal :D Naštěstí čest jinak hamounícího (všeho hodně) lidstva zachraňuje Panda38, který to pochopil správně. Je to výukový stroj a měl být tedy co nejjednodušší.

Není problém zvednout počet adresových bitů. U Claudie-1 mám adresaci 8-bitovou. Ale víte co? Je to taky málo :D Takže na papíře je Claudia-2 s 12-bitovou adresací a 16-úrovňovým stackem návratových adres.

Nic není problém navrhnout. Není problém nakreslit procesor 8,12,16,32 a vícebitový. S plnohodnotnou ALU, sadou univerzálních i speciálních funkčních registrů, timery, sériákem. Procesor umožňující práci s přerušením či DMA. To vše z diskrétních integráčů, nebo třeba i jen z jednotlivých tranzistorů. Nic není problém a většinu těchto funkčních celků jsem si už navrhl a postavil. Problém je to postavit vcelku a pak taky napájet :D Proto je Claudia Lite tak jednoduchá, jak jen může být.

A jelikož se množí dotazy, trochu poodkryju pokličku. Ano, vzorem mi původně byl PIP-2, popsaný v amáru už někdy v roce 1980 a realizovaný tehdy 16-letým klukem. Jenže jsem narazil na několik věcí. Za prvé to podle toho zapojení nemůže fungovat. Ale předpokládám, že je to jen chyba překreslení v redakci, a že prototyp funkční byl. Jsou to v podstatě jen prkotiny a kdo to zapojení chápe, odstraní si je sám. Za druhé mi nakonec přišel až moc jednoduchý. Má jen 6 instrukcí, nemá podmíněné skoky, nepracuje s příznaky, nemá zástupce logických operací. Pouze sčítačku bez přenosu. Nemá výstupní port a zadávací spínače se nedají použít jako univerzální vstupní port. Neblokuje programovací tlačítka v reřimu RUN, takže ho lze při běhu kdykoliv "zblbnout". Dá se to programovat pouze jako primitivní sekvenční řadič, nic víc. Ale nijak to nesnižuje jeho význam. Jestli to fakt vymyslel a postavil šestnáctiletej kluk, tak klobouk dolů a nebo ještě níže!

Já jsem původní zapojení nejprve pročistil a použitím sofistikovanějších integráčů hodně zjednodušil. Pak jsem začal přidávat další funkce (XOR, Flagy C a Z, Input a Output port, lepší programovací režim...), které si pochopitelně vyžádaly přidat další instrukce do instrukčního souboru. Počet integráčů se oproti původnímu PIP-2 zvýšil o pouhé 3 kusy, ale funkcionalita procesoru je úplně někde jinde.

Ale to vše se dočtete v chystané sérii článků :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 20:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2024
Has thanked: 101 times
Been thanked: 388 times
danhard píše:
Délka programu 16 nible je hodně málo.

Ale pořád je to o šestnáct víc než měl Atanasoff-Berry Computer :shock:

_________________
"Dokud nebyly počítače, programování nebylo problémem.
Jestliže bylo několik slabých počítačů, bylo programování malým problémem.
Když však programátoři získali počítače na svou dobu ohromné síly, stalo se také programování ohromným problémem."

E. W. Dijkstra, 1972


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 23:26 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2932
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Pánové, je to jen suché konstatování, asi stejné jako když řeknu, že autor PIP-2 rozmařile nevyužil polovinu paměti mikroprogramu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 07:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1474
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 78 times
Been thanked: 103 times
Máš desku V1.1 na prodej?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 12:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2932
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Jako logická operace je použita XOR. Dají se s tím ralizovat ostatní log. operace nad 4-mi bity, jako je AND a OR ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 12:56 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3660
Has thanked: 171 times
Been thanked: 274 times
Myslim, ze ne, XOR neni kompletni mnozina operaci.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
danhard píše:
Jako logická operace je použita XOR. Dají se s tím ralizovat ostatní log. operace nad 4-mi bity, jako je AND a OR ?

Budu se nad tím muset zamyslet, protože nevím, jestli se třeba z hradel XOR dají realizovat ostatní log. funkce. Pochopitelně vím, že to jde z NAND či NOR. Z těch se dá postavit vše a proto jsou taky v řadách integráčů 74xx i 4xxx na prvních místech.

XOR jsem použil z jednoduchého důvodu: dá se s ní dělat negace NOT a dá se s ní testovat ekvivalence dvou čísel. Testování je sice destruktivní (vynuluje střadač), ale pak se příznakem Zero a skokem JZ dá větvit program na základě shodnosti dvou čísel, což je snad dostatečně demonstrováno v ukázkových programech. Z toho důvodu mi XOR vyšla jako nejpříhodnější, protože umí realizovat v podstatě tři funkce: NOT, test ekvivalence a XNOR (jako NOT XOR). Prostě za málo peněz hodně muziky. To by s jinou funkcí nebylo možné.

Pamatuju se taky, jak jsme kdysi na Z80 používali XOR na "frajerské" nulování střadače (XOR A). Lamám to dokázalo zamotat hlavu :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:27 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 179
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Koukám, že jsem u výčtu funkcí XOR zapomněl na vlastní XOR :D Takže to vlasně umí 4 základní funkce: XOR. XNOR, NOT a test ekvivalence, resp. nulování. Kdybych použil třeba funkci NAND tak sice si z ní můžu složit cokoliv, ale potřeboval bych více pracovních registrů a hlavně více programových kroků. Takže proto padla volba na XOR.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 838
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 254 times
Been thanked: 216 times
Autor Nibbleru zvolil jako výchozí NOR https://www.bigmessowires.com/nibbler/ . Jo, má více programových kroků, může plýtvat místem. Při málo krocích je XOR zajímavější. ... Škoda že *02 má jinak piny, mohl si to přehodit až uživatel podle potřeby. :-) Nebo kdo chce, tak si vymění 7486 za NAND 7400, ta je kompatibilní.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz