OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 05.06.2020, 14:38

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 04.03.2019, 21:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 167
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Zatím jen první seznámení: http://nostalcomp.cz/clite_info_cz.php


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 04.03.2019, 21:16 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 31.05.2017, 11:58
Příspěvky: 769
Bydliště: Ostravsko
Has thanked: 82 times
Been thanked: 106 times
:bomba: :clap: :clap: :clap: :god:

_________________
....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 10:24 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Délka programu 16 nible je hodně málo.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 10:37 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 813
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 244 times
Been thanked: 211 times
Vždyť se jedná hlavně o demonstraci funkce procesoru, seznámení s mikrokódem a vyzkoušení pár instrukcí, to na to musí stačit. Naopak, menší prostor nutí dělat programy efektivněji, větší výzva ke zvládnutí nějakého zadání pár instrukcemi. Podle ukázkových programů je vidět, že se s tím základní demonstrační programy dají udělat, pro výuku skvělé. ... Myslím že největší přednost, že je to dotažené až na takovou úroveň, kdy bude kompletní dokumentace s ukázkovými programy a plošňákem, co chtít víc. Mít mladšího potomka, tak to chceme stavět. :-)

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 11:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1445
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 70 times
Been thanked: 102 times
Např. 256 niblů, to už bych si k tomu musel udělat paměťovou klávesnici :lol:

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 14:34 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Škoda jen, že 74161 není Tesla :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 20:52 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 167
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
danhard píše:
Délka programu 16 nible je hodně málo.

Přesně tohle jsem čekal :D Naštěstí čest jinak hamounícího (všeho hodně) lidstva zachraňuje Panda38, který to pochopil správně. Je to výukový stroj a měl být tedy co nejjednodušší.

Není problém zvednout počet adresových bitů. U Claudie-1 mám adresaci 8-bitovou. Ale víte co? Je to taky málo :D Takže na papíře je Claudia-2 s 12-bitovou adresací a 16-úrovňovým stackem návratových adres.

Nic není problém navrhnout. Není problém nakreslit procesor 8,12,16,32 a vícebitový. S plnohodnotnou ALU, sadou univerzálních i speciálních funkčních registrů, timery, sériákem. Procesor umožňující práci s přerušením či DMA. To vše z diskrétních integráčů, nebo třeba i jen z jednotlivých tranzistorů. Nic není problém a většinu těchto funkčních celků jsem si už navrhl a postavil. Problém je to postavit vcelku a pak taky napájet :D Proto je Claudia Lite tak jednoduchá, jak jen může být.

A jelikož se množí dotazy, trochu poodkryju pokličku. Ano, vzorem mi původně byl PIP-2, popsaný v amáru už někdy v roce 1980 a realizovaný tehdy 16-letým klukem. Jenže jsem narazil na několik věcí. Za prvé to podle toho zapojení nemůže fungovat. Ale předpokládám, že je to jen chyba překreslení v redakci, a že prototyp funkční byl. Jsou to v podstatě jen prkotiny a kdo to zapojení chápe, odstraní si je sám. Za druhé mi nakonec přišel až moc jednoduchý. Má jen 6 instrukcí, nemá podmíněné skoky, nepracuje s příznaky, nemá zástupce logických operací. Pouze sčítačku bez přenosu. Nemá výstupní port a zadávací spínače se nedají použít jako univerzální vstupní port. Neblokuje programovací tlačítka v reřimu RUN, takže ho lze při běhu kdykoliv "zblbnout". Dá se to programovat pouze jako primitivní sekvenční řadič, nic víc. Ale nijak to nesnižuje jeho význam. Jestli to fakt vymyslel a postavil šestnáctiletej kluk, tak klobouk dolů a nebo ještě níže!

Já jsem původní zapojení nejprve pročistil a použitím sofistikovanějších integráčů hodně zjednodušil. Pak jsem začal přidávat další funkce (XOR, Flagy C a Z, Input a Output port, lepší programovací režim...), které si pochopitelně vyžádaly přidat další instrukce do instrukčního souboru. Počet integráčů se oproti původnímu PIP-2 zvýšil o pouhé 3 kusy, ale funkcionalita procesoru je úplně někde jinde.

Ale to vše se dočtete v chystané sérii článků :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 20:59 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 23.03.2014, 20:13
Příspěvky: 2017
Has thanked: 101 times
Been thanked: 385 times
danhard píše:
Délka programu 16 nible je hodně málo.

Ale pořád je to o šestnáct víc než měl Atanasoff-Berry Computer :shock:

_________________
Je právě SECHS hodin!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 05.03.2019, 23:26 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Pánové, je to jen suché konstatování, asi stejné jako když řeknu, že autor PIP-2 rozmařile nevyužil polovinu paměti mikroprogramu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 07:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1445
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 70 times
Been thanked: 102 times
Máš desku V1.1 na prodej?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 12:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2881
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 157 times
Jako logická operace je použita XOR. Dají se s tím ralizovat ostatní log. operace nad 4-mi bity, jako je AND a OR ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 12:56 
Offline
Óm Nejvyšší
Uživatelský avatar

Registrován: 28.01.2016, 23:57
Příspěvky: 3571
Has thanked: 169 times
Been thanked: 272 times
Myslim, ze ne, XOR neni kompletni mnozina operaci.

_________________
Nikdy nediskutujte s blbcem. Stáhne vás na svoji úroveň a vyhraje zkušeností.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:02 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 167
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
danhard píše:
Jako logická operace je použita XOR. Dají se s tím ralizovat ostatní log. operace nad 4-mi bity, jako je AND a OR ?

Budu se nad tím muset zamyslet, protože nevím, jestli se třeba z hradel XOR dají realizovat ostatní log. funkce. Pochopitelně vím, že to jde z NAND či NOR. Z těch se dá postavit vše a proto jsou taky v řadách integráčů 74xx i 4xxx na prvních místech.

XOR jsem použil z jednoduchého důvodu: dá se s ní dělat negace NOT a dá se s ní testovat ekvivalence dvou čísel. Testování je sice destruktivní (vynuluje střadač), ale pak se příznakem Zero a skokem JZ dá větvit program na základě shodnosti dvou čísel, což je snad dostatečně demonstrováno v ukázkových programech. Z toho důvodu mi XOR vyšla jako nejpříhodnější, protože umí realizovat v podstatě tři funkce: NOT, test ekvivalence a XNOR (jako NOT XOR). Prostě za málo peněz hodně muziky. To by s jinou funkcí nebylo možné.

Pamatuju se taky, jak jsme kdysi na Z80 používali XOR na "frajerské" nulování střadače (XOR A). Lamám to dokázalo zamotat hlavu :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:27 
Offline
Kecálek

Registrován: 16.11.2013, 20:07
Příspěvky: 167
Has thanked: 0 time
Been thanked: 77 times
Koukám, že jsem u výčtu funkcí XOR zapomněl na vlastní XOR :D Takže to vlasně umí 4 základní funkce: XOR. XNOR, NOT a test ekvivalence, resp. nulování. Kdybych použil třeba funkci NAND tak sice si z ní můžu složit cokoliv, ale potřeboval bych více pracovních registrů a hlavně více programových kroků. Takže proto padla volba na XOR.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: CLAUDIA Lite - výukový 4-biťák
PříspěvekNapsal: 06.03.2019, 13:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 813
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 244 times
Been thanked: 211 times
Autor Nibbleru zvolil jako výchozí NOR https://www.bigmessowires.com/nibbler/ . Jo, má více programových kroků, může plýtvat místem. Při málo krocích je XOR zajímavější. ... Škoda že *02 má jinak piny, mohl si to přehodit až uživatel podle potřeby. :-) Nebo kdo chce, tak si vymění 7486 za NAND 7400, ta je kompatibilní.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 149 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz