OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 21 črc 2018, 20:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 15 čer 2018, 20:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1422
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
rozdíl mezi simulátorem a emulátorem - viz zde:

https://www.google.co.uk/search?source= ... -LVqJ-dxus

Nicméně, toto neřeším. Ten Pandův program je velmi povedený a je mi celkem jedno, zda simuluje nebo emuluje.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 06:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 110
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 22 times
computerasylum píše:
Ten Pandův program je velmi povedený a je mi celkem jedno, zda simuluje nebo emuluje.


Laicky receno: je mi jedno, jak to pocita, hlavne kdyz to vypada jako predloha ;)

Technicky vzato to vsak chapu, protoze dlouha leta k temto kalkulackam nebyl dostupny korektni obsah ROM. V jednom patentu byl scan vypisu, ktery ale nebyl 100% citelny, takze byl prakticky nepouzitelny...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 16 čer 2018, 08:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1422
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
Když tak rozebíráte ty emulátory, tu je jeden článek o emulátorech, sice hardwarových, ale "jádro pudla", tedy podstata problému je stejná. Jde o to, že dva emulátory nedávají nikdy stejný výsledek. Připomíná mi to dětské hádky ze 70-tých let majitelů kalukaček, kteří se věčně dohadovali o tom, která kalkulajda umí přesněji počítat.

http://www.electronicdesign.com/test-me ... 2f4a7fe799

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 17 čer 2018, 16:20 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Ale to je pořád o tom samém, emulátor musí dělat stejný výsledek aspoň v té třídě, která se od něj požaduje a tady to jsou ty čísílka na displeji. Že je to jinak rychlé (rychlejší) není na závadu.
Když tam naskakují jiná čísílka, tak je to jen napodobenina problému, simulátor nějakého programovatelného kalkulátoru, který je hodně podobný :)
Třeba když budeš dělat emulátor ZX Spectra, tak to může počítat stejně, ale když tam bude jiné časování, tak tě tady sežerou, protože nebudou přesně chodit různá dema, která s tím blbým časováním počítají :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 17 čer 2018, 16:39 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 117
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 18 times
Been thanked: 33 times
Jak píšeš: "která s tím počítají". Požadovat časování her v emulátorech je v pořádku, tam je to důležitý parametr. Ale copak jsi někdy viděl program pro kalkulátor, který by využíval nízké přesnosti kalkulátoru? U kalkulátorů se předpokládá, že má dostatečnou přesnost pro daný účel, aby chyba byla v rozumné toleranci. Např. aby přesnost výpočtu frekvenční propusti neklesla pod 5 číslic. Pokud kalkulátor zobrazuje výsledek na 10 číslic a počítá na 13 číslic, zůstává chyba při BĚŽNÝCH VÝPOČTECH mimo zobrazitelný rozsah a víc není důležité. Chyba by byla, kdyby kalkulátor měl menší přesnost. To, že někdo vyzkouší zcela nesmyslnou operaci (v praxi se nevyskytující), kdy se chyba naakumuluje a objeví v zobrazitelné části, vůbec nic pro praxi neznamená. (stejně rozdílný výsledek se dostane třeba s PI - 3.141592653). Žádný běžný program nezávisí na určité přesnosti, aby to ovlivnilo jeho funkci, proto vyšší přesnost u emulátoru nemůže být nedostatek. Stejně např. jako další odchylka, že můj emulátor má větší paměťovou kapacitu než originál. Stejná funkčnost emulátoru se vyžaduje jen u operací, které jsou pro emulaci důležité. Kromě toho, doplnit do emulátoru kalkulačky omezení pro snížení přesnosti není náročná úprava - ale nemám pocit, že by se tím měla zvýšit užitná hodnota emulátoru. ... Když emulátor Spectra v PC neumožňuje připojení reálného magnetofonu, to je důvod aby se nepovažoval za emulátor, protože nedělá všechno přesně co reálný hardware?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 17 čer 2018, 17:39 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Ano, to je emulátor obecné programovatelné kalkulačky s nějakou přesností, ale ne emulátor konkrétního typu.
Když na něm chci ukázat ty chyby konkrétního výpočtu, tak tam nejsou.
Emulátory jsem vždy používal tak, aby to dělalo přesně to samé, jako skutěčný HW, minimálně datově, protože jsem na tom odlaďoval programy a chyby v přesnosti.
Prostě někde je to zapotřebí, aby to dělalo to samé. I na kalkulátorech se dělaly různé efekty.

Co se týče ZX Spectra, tak jsem kdysi navrhl napodobeninu BOBO64, která měla trochu jiné časování a problémy to myslím nedělalo u normálního nahrávání, ale s různými turby, protože to mělo společnou paměť 64kB paměť, všude stejně rychlou a trochu jinak, než ZX48.
A rozhodně bych to nenazval emulátor, jen jako počítadlo, které se chovalo dost podobně a při běžném používání hrálo hry stejně :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 18 čer 2018, 08:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1422
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 7 times
Been thanked: 93 times
danhard má mimřádné nadání, schopnost zaplevelit cokoliv, každé vlákno, kdekoliv se objeví. Co tak danharde, kdyby jsi sem třeba dal také něco přínosného? Třeba nějaký zdroják progtramu pro TI-58/59 ?

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: TI-58, TI-59 a PC100A
PříspěvekNapsal: 18 čer 2018, 14:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1399
Has thanked: 56 times
Been thanked: 237 times
A to není úplně špatný nápad, tak pro začátek Přistání na Měsíci pro TI-58/59: https://uloz.to/!ptFZcqYh/ti-59-pristani-na-mesici-pdf
Skenované asi z VTM, ale kdo je pachatel nevím ;-)
Zrovna by se dal použít na porovnání toho emulátoru s reálným strojem, tak se jasně ukáže jak moc, a při čem, bude vadit jiná přesnost výpočtů.

_________________
Podle §153 Chamurabbiho zákoníku je žena, která nechala zavraždit svého manžela kvůli jinému muži, odsouzena k smrti nabodnutím na kůl.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz