OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 24.09.2020, 17:46

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 16:10 
Offline
Kecka

Registrován: 12.06.2018, 11:44
Příspěvky: 36
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times
Možno je to úplný nezmysel, ale je je možné do MZ 800 dostať upraveý obrázok z PC? (napr. obrázok ´Argó)?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 19:40 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 803
Has thanked: 148 times
Been thanked: 204 times
Urcite ano.
Zpusobu by me napadlo nekolik, je jen otazkou, ktery by jsi si vybral. Treba pres unikartu. Na PC zkopirovat soubory na sd kartu a pak je v Sharpovi nacist. Nebo vyrobit na PC image pro floppy disky nebo ram disky. U toho floppy disku prichazi do uvahy jeste Gotek (emulator FD). Nativni seriova linka asi neprichazi do uvahy kvuli rychlosti, ale dal by se vyuzit prenos pres seriovku unikarty. I kdyz to je skoro to same, jako dostat to tam pres sd kartu, ale nemusis ji prehazovat.
Pokud bude obrazek patricne 'upraveny', jak pises, tak by ho stacilo jen nakopirovat do video pameti ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 20:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2735
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 287 times
Been thanked: 519 times
Mikes21 píše:
Nativni seriova linka asi neprichazi do uvahy kvuli rychlosti
A to uz preco ? Ved hadam netreba prenasat megabajty dat...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 21:16 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 803
Has thanked: 148 times
Been thanked: 204 times
No, max rychlost je 9600Bd. Tak by byla otazka jestli by celkovy cas byl akceptovatelny. Ale technicky samozrejme mozne.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 21:34 
Offline
Kecka

Registrován: 12.06.2018, 11:44
Příspěvky: 36
Has thanked: 25 times
Been thanked: 4 times
Mikes21 píše:
Urcite ano.
Zpusobu by me napadlo nekolik, je jen otazkou, ktery by jsi si vybral. Treba pres unikartu. Na PC zkopirovat soubory na sd kartu a pak je v Sharpovi nacist. Nebo vyrobit na PC image pro floppy disky nebo ram disky. U toho floppy disku prichazi do uvahy jeste Gotek (emulator FD). Nativni seriova linka asi neprichazi do uvahy kvuli rychlosti, ale dal by se vyuzit prenos pres seriovku unikarty. I kdyz to je skoro to same, jako dostat to tam pres sd kartu, ale nemusis ji prehazovat.
Pokud bude obrazek patricne 'upraveny', jak pises, tak by ho stacilo jen nakopirovat do video pameti ;-)


Mám MZ s floppy diskom. Unikartu čakám (trpezlivo..) Gotek som nedávno kúpil, ešte ale nezapojil, tak to skúsim s ním.
Ako sa do sharpa dostali obrázky napr. z dema pre MZ Paint 4 ?

Vďaka


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 14.09.2019, 22:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2735
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 287 times
Been thanked: 519 times
Mikes21 píše:
No, max rychlost je 9600Bd. Tak by byla otazka jestli by celkovy cas byl akceptovatelny. Ale technicky samozrejme mozne.
A cim je dana tak nizka maximalna rychlost ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 15.09.2019, 07:25 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 803
Has thanked: 148 times
Been thanked: 204 times
to fitko: To nevim, ale urcite byly v PC nejak upravene a pak nahrane. V te dobe se to casto delalo pres diskety a na CP/M pro Sharpa existuje program, ktery ty diskety cte. Tusim byl dokonce ceske vyroby.

to Busy: Tim, ze tam je hw oscilator a delicka, viz http://www.8bity.cz/2012/replika-mz-1e24-rs-232c-pro-sharp-mz80b-mz-700-a-mz-800/, presneji Service Manual. Urcite by sla 'priohnout' na vyssi rychlost, ale to by nebyl original ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 11:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2735
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 287 times
Been thanked: 519 times
Mikes21 píše:
to Busy: Tim, ze tam je hw oscilator a delicka, viz http://www.8bity.cz/2012/replika-mz-1e24-rs-232c-pro-sharp-mz80b-mz-700-a-mz-800/, presneji Service Manual. Urcite by sla 'priohnout' na vyssi rychlost, ale to by nebyl original ;-)
Pozeram ten servisny manual, ale nie je mi z toho celkom jasne ako sa vyraba tych 9600 Bd. Pisu tam ze ako Bit-rate generator pre Z80-SIO je pouzity krystal 1.8432 MHz a obvod MC1441 ale podla datasheetu je tento obvod iba nejaky "sense amplifier".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 11:51 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1360
Bydliště: Kurim
Has thanked: 551 times
Been thanked: 402 times
Ne, mas spatnou soucastku. MC14411 je bitrate generator http://www.colorcomputerarchive.com/coco/Documents/Datasheets/MC14411%20Bit%20Rate%20Generator%20(Motorola).pdf

_________________
http://www.8bity.cz


Naposledy upravil Martin8bity dne 16.09.2019, 13:22, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 12:49 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2230
Has thanked: 94 times
Been thanked: 266 times
Martine nejak je poskozeny odkaz co pises. Spravne je "http://www.colorcomputerarchive.com/coco/Documents/Datasheets/MC14411%20Bit%20Rate%20Generator%20(Motorola).pdf" Zajimave je ze to poskozuje ten redakcni system na kterem toto forum je a vadi mu ta prava zavorka a tecka.

Ohledne te seriove karty, tak ten delic se da prepnout (lehka uprava desky) z rezimu X1 do X16 a pak je mozne vyvest rychlost i 115,2k. Otazka je jak to zvladnou rutinky zpracovat. Jinak ta rychlost 9600 mi pripada jako velka rychlost. Pamatuji dobu, kdy bezna rychlost internetu byla 28800 a kdo mel 36k tak byl king. Ten 32K obrazek se prenese za pul minuty a to se da vydrzet.

Mimochodem Nobomi mi na poslednim OC pivu rikal, ze kompletne predelal SIO rutinky v unikarte a ted jsou tam funkcni vsechny rezimy, vcetne 5 bitoveho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 12:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2735
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 287 times
Been thanked: 519 times
Martin8bity píše:
Ne, mas spatnou soucastku. MC14411 je bitrate generator http://www.colorcomputerarchive.com/coc ... 0(Motorola).pdf
Error 404 Page not found :shrug:
Ale k veci. Medzitym som nasiel ze v tom servisnom manuali kusok nizsie v scheme je uz oznacenie MC14411 a to MC1441 v popise bude asi iba preklep (resp. nedoklep).

V takom pripade ale staci nezapojit ziadny jumper pre nastavenie rychlosti, spolocne vyvody jumprov iba pripojit na vystup F2 (pin 17 na MC14411) a vsetko pobezi na 115200 Bd !
A obrazok bude z PeCedla nahraty raz-dva :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 13:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1360
Bydliště: Kurim
Has thanked: 551 times
Been thanked: 402 times
Link jsem opravil, automatika to mrvi. Kdyz se to rucne uzavre do URL tagu, je to ok.

Jinak tech 115200 nebo mene by se dalo otestovat, ale mam strach, aby to daval Sharp, i kdyz za pouziti hardware handshakingu by mohl, jen vysledna efektivni rychlost bude samozrejme mensi.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 13:49 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 803
Has thanked: 148 times
Been thanked: 204 times
O te uprave ve fw unikarty vim ;-) jen jsem slibil k tomu udelat konfigurak. Mohlo by se to do TM stihnout, tedy je to v planu.
Zatim bych se drzel toho, co se da nastavit na fyzicke karte RS-232. Tam je rozsah 75-9600Bd, i kdyz v Service manualu pisou i o te druhe moznosti, tzn. rychlosti x16. To by IMHO stalo za vyzkouseni. Pokud by jste to nekdo vyzkousel...

Pozn.: Nebo to nekdo zapiste jako bod programu na TM. Kartu a prevodniky urcite vezmu.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 14:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22.05.2013, 21:14
Příspěvky: 2735
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 287 times
Been thanked: 519 times
Martin8bity píše:
Jinak tech 115200 nebo mene by se dalo otestovat, ale mam strach, aby to daval Sharp
Urcite by to dal.
Na ZX Spektre som kedysi robil seriak softwerom (programovo som cital RxD a nastavoval TxD) a poloduplexom som stihal prijimat 57600 Bd a vysielat 115200 Bd (asynchronny prenos 1xStart + 2xStop bity). Potom som si spravil hardwerovy seriak a pri rychlosti 115200 Bd sa procesor vecsinu casu vyslovene nudil :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Ako dostať obrázok z PC do MZ 800
PříspěvekNapsal: 16.09.2019, 17:56 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2230
Has thanked: 94 times
Been thanked: 266 times
Kluci jeden zverejneny projekt na prenos dat je napr. https://www.ordoz.com/sharp/ "MZcom a IPLcom".

Dalsi pekne info kde je popsana ze rychlost SIO je 1/5 rychlosti hodin je http://www.z80.info/zip/ZilogProductSpe ... 29-143.pdf . Mimochodem je tam Mikesi21 i info tom Underrun/EOM co se pouziva pro QD, jak ted o tom byla diskuse.

Mikesi az budes delat ten vyber frekvence tak pro to udelej 2+4 bity. Idealne kdyz by unikarta umela vsechny mozne frekvence originalu.

Rychlost 115200 baudu je hodne podobna rychlosti co se pouziva pro QD ( 101563 ) a tak zde nepocitam s problemy. Na zpracovani jednoho bajtu je 350 taktu.
Mozna by nebylo na skodu zkusit 614,4K. To je pod 800K a tak by to sio melo zvladnout. Na jeden bajt je 65 taktu. To je vyzva.

Mikesi muzu zitra koupit ctvrtku A0 a na ni zapsat body o kterych muzeme jedna na TM. Ale uz pred minuly rok seznam mel 40 polozek a po ukonceni TM tam bylo 60. Proste pocet temat je vice nez casu. Radeji bych zustal u dvou klicovych a to GDG a Unikarta. Ale seznam muzu udelat kdyz bude vule.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 17 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz