OldComp.cz
http://oldcomp.cz/

Formáty kazetového záznamu u Sharpa
http://oldcomp.cz/viewtopic.php?f=136&t=549
Stránka 11

Autor:  Aki [ 04 říj 2013, 15:19 ]
Předmět příspěvku:  Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Vůbec nemám zkušenost s kazetami u Sharpa. Jak je to u něj s nahráváním? Jak vypadají hry, jsou to jednosouborovky nebo je to model ze Spectra - loader/obrázek/stroják? Jak je to s rychlostmi? Předpokládám, že když Sharp nemá v ROMce Basic, tak loadery (pokud jsou) nahrávají loadovací rutinku dalších bloků ve strojáku. Jak je to s pakováním? Používal se na Sharpu nějaký packer?

Autor:  misticjoe [ 04 říj 2013, 16:22 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Pod tenhle dotaz se podepisuji. Prosím odpovědi s co nejvíce infem, youtube videa a obrázky.

Autor:  ObiWanKen [ 04 říj 2013, 20:21 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Povedal by som ze rychlostne to je na urovni ZX.
Vratane pruhov v Borderu a obrazkom.

Tu som hodil jedno video co som nahral davnejsie na mobil.
Kazeta trochu taha ale ide :)

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vwQ72TZmrLI&feature=youtu.be[/youtube]

Autor:  Aki [ 05 říj 2013, 10:29 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

super.

btw. ziskal jsem nejake nahravky (wav) pro sharpa, tak to tam zkusim vypiskat, jen tak.
Jaky je nejlepsi nebo nejpouzivanejsi kopirak pro Sharpa?

Autor:  suksoft [ 06 říj 2013, 22:50 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Nejlepsi kopirak je na http://www.scav.cz/download/MZ-800/down ... tware.html Turbo_Copy_V1.21.mzf

Doporujuji nastavit na pocitaci rezim MZ700, to se dela ze das sw1 do polohy ON (vysvetleno na http://www.sharpmz.org/mz-800/download/sm800.pdf cast 4-8). To je dosti dulezite - programy co ocekavaji rezim MZ700 se sami neumeji prepnout z rezimu MZ800 do MZ700 ale naopak to programy bezne umeji.

Drtiva vetsina programu je v jednom souboru ale samozrejme existuji i takove ze maji loader co nahraje obrazek a pritom se i neco dela, treba otaci ukazatel jako na kazetaku a ve treti casti je pak vlastni program. Da se rici ze zadny program v druhe a treti casti nikdy nevyuziva romku a ma program pro nahravani primo v loaderu. To je hlavne proto ze prvni blok prepne rezim na MZ800 a tim padem se nemuzou jiz pouzivat rutinky z romky.

Univerzalni packer nebyl nikdy urcen a kazdy si to pakoval podle sebe.

Jinak turbocopy byl oblibeny, protoze umel docela dobre rychlost 3/1 a to delal tak ze nejdrive byl maly loader co nasledne nahral hlavni program. Je dobre vedet, ze originalni zapis delal 2x zapis stejnych dat na kazetak ale realne to bylo skoro k nicemu - stejne pri problemu se nebylo mozne sesynchronizovat na druhou cast a tim pade to bylo na nic. Proto pro rychlosti 3/1 se usetrilo dosti mista na kazete a jeste to bylo citelne i u nekoho jineho. Da se rici ze to bylo 6x mensi nez originalni zapis na kazete. Ale musis vedet ze druha cast se nenahravala, kdyz prvni cast byla v poradku a tak realna rychlost nahrani do pocitace byla 3x rychlejsi. Rychlost 4/1 a vice je uz k nicemu. Jestli ale chces mit jistotu ze to prectes jeste za cas tak jdi max do rychlosti 2/1. 3/1 je dosti citliva.

Na Bytefestu muzu rici rapidne vice.

Radek

Autor:  Aki [ 09 říj 2013, 15:03 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

suksoft píše:
Je dobre vedet, ze originalni zapis delal 2x zapis stejnych dat na kazetak ale realne to bylo skoro k nicemu - stejne pri problemu se nebylo mozne sesynchronizovat na druhou cast a tim pade to bylo na nic.


Aha, tak proto me zarazilo to, kdyz jsem si ted piskal WAVku nejaky stary kazety do Sharpa, ze to v polovine programu uz bylo nahrany a zaznam chrcel vesele dal... zvlastni, to jsem jeste nevidel.

Autor:  Milsa [ 09 říj 2013, 19:36 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Sharp mal viac druhou záznámu. Okrem uvedených (dvojitý a Turbo TPL (tuším tak sa volal ten loader od Turbo Copy)) existoval ešte formát od InterCopy (tiež jeden z mála kvalitných kopírovacích programov), ktorý mal loader priamo v hlavičke a zvýšenou rýchlosťou sa nahrávalo hneď po načítaní hlavičky. Nevýhoda to bola pre programy, ktoré mali dôležité údaje v hlavičke. Týmto boli prepísané a program zvyčajne zamrzol po nahratí z kazety. Okrem toho existoval ešte špeciálny formát (tuším od BBS), ktorý vyzeral ako klasický záznam s tým rozdielom, že ak sa to skopírovalo v InterCopy, tak program už nešiel. Jednalo sa o ochranu proti kopírovaniu. Turbo Copy hlásilo nulovú dĺžku a odmietalo to nahrať. V podstate sa jednalo o podobný záznam ako InterCopy, nahraté to bolo rýclosťou 1 a boli inde uložené údaje o spustení programu, čiže ak sa to v InterCopy uložilo, tak prepísalo spúšťaciu adresu a kópia už bola nepoužiteľná. Tento formát mi nedal pokoja, keďže sme mali v tej dobe už disketovú jednotku a nechceli sme čakať na nahratie z kazety, tak sa mi podarilo túto ochranu nakoniec zlomiť. Našiel som všetky potrebné údaje a uložil som ich tam, kde bolo treba a kópia už bola kopírovateľná. Takto sme vtedy dostali na disketu Hlipu a neviem ešte čo všetko. No a ešte bol jeden formát a to bol formát používaný kazetovým BASICom pre ukladanie dát programu. Keďže nevedel pri vytváraní hlavičky, že koľko bude dát, tak nastavil dĺžku nula, čo nevedeli prehrýzť kopírovacie programy a údaje boli ukladané v blokoch po 256 bajtov. Koprírovať to dokázal tuším Turbo Copy. Autorom Turbo Copy bol Čech a autorom InterCopy Slovák.

Autor:  Aki [ 09 říj 2013, 19:59 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Milsa píše:
Sharp mal viac druhou záznámu. Okrem uvedených (dvojitý a Turbo TPL (tuším tak sa volal ten loader od Turbo Copy)) existoval ešte formát od InterCopy (tiež jeden z mála kvalitných kopírovacích programov), ktorý mal loader priamo v hlavičke a zvýšenou rýchlosťou sa nahrávalo hneď po načítaní hlavičky. Nevýhoda to bola pre programy, ktoré mali dôležité údaje v hlavičke. Týmto boli prepísané a program zvyčajne zamrzol po nahratí z kazety. Okrem toho existoval ešte špeciálny formát (tuším od BBS), ktorý vyzeral ako klasický záznam s tým rozdielom, že ak sa to skopírovalo v InterCopy, tak program už nešiel. Jednalo sa o ochranu proti kopírovaniu. Turbo Copy hlásilo nulovú dĺžku a odmietalo to nahrať. V podstate sa jednalo o podobný záznam ako InterCopy, nahraté to bolo rýclosťou 1 a boli inde uložené údaje o spustení programu, čiže ak sa to v InterCopy uložilo, tak prepísalo spúšťaciu adresu a kópia už bola nepoužiteľná. Tento formát mi nedal pokoja, keďže sme mali v tej dobe už disketovú jednotku a nechceli sme čakať na nahratie z kazety, tak sa mi podarilo túto ochranu nakoniec zlomiť. Našiel som všetky potrebné údaje a uložil som ich tam, kde bolo treba a kópia už bola kopírovateľná. Takto sme vtedy dostali na disketu Hlipu a neviem ešte čo všetko. No a ešte bol jeden formát a to bol formát používaný kazetovým BASICom pre ukladanie dát programu. Keďže nevedel pri vytváraní hlavičky, že koľko bude dát, tak nastavil dĺžku nula, čo nevedeli prehrýzť kopírovacie programy a údaje boli ukladané v blokoch po 256 bajtov. Koprírovať to dokázal tuším Turbo Copy. Autorom Turbo Copy bol Čech a autorom InterCopy Slovák.


Kolik bajtů zabírá hlavička? Nebo hlavičky poukd je víc formátů. Do 17 bytes jako na Speccy by se asi turbo loader nevešel :)

Autor:  suksoft [ 09 říj 2013, 21:47 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Bezny loader ma 128 bajtu. I ja jsem drive nechapal proc je to tolik a hlavne k cemu je to dobre. Az pozdeji, kdyz se se zacal zajimat o pocitace jako MZ80K tak jsem zjistil ze tyto stare pocitace zobrazuji pri nahravani tento komentar na obrazovku, coz MZ700 a MZ800 uz nedela. Rozhodne bych do komentare nedaval zadny program, teda kdyz bych ten program nedelal sam. Turbo Copy se choval zcela korektne k programum a tak byl velmi oblibeny. Bezny uzivatel si ani nevsimnul ze program vklada za hlavicku svuj program (kod) a pak az nasleduje hlavni program.

Uz nevim, ktera firma delala distribuci kazet ktere se nedaly kopirovat ale jejich zabezpeceni bylo docela trivialni. Osobne jsem par lidem ukazal jak se to da rychle deaktivovat. Nikdo z nich neznal assembler, ale kazdy nasel specialni "retezec" bajtu a na to udelal skok. To byl totiz pravy zacatek programu po kontrole zda program neni upraven.

Autor:  Milsa [ 12 říj 2013, 15:51 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Factor6 píše:
Kolik bajtů zabírá hlavička? Nebo hlavičky poukd je víc formátů. Do 17 bytes jako na Speccy by se asi turbo loader nevešel :)
Myslím, že 128, nahrávala sa na adresu 10F0.

Autor:  sekino [ 23 srp 2016, 11:35 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Zdravim, k Sharpu mz821 som sa dostal nahodou. Ako nahram viac suborove hry na kazetu? Cez turbo copy mi ich nechce najst ako subor... predtym som ich skonvertoval cez mzf2wav a nahravam ich cez kazetovy adapter do sharpu. Jednosuborove hry idu vsetky ok. Vdaka za radu...

Autor:  judeware [ 18 bře 2019, 17:46 ]
Předmět příspěvku:  Re: Formáty kazetového záznamu u Sharpa

Snad by bylo dobré dát sem jednu z těch údajně nefunkčních her (všechny bloky v .MZF). A vidělo by se... 8-)

Stránka 11 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/