OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 19 říj 2018, 05:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 27 dub 2015, 18:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
V popise portov MZ-800 je napísané, že FD radič využíva 6 portov. Sťahujem rôzne PDF s radičom WD (1791, 279x, 2797) a všade sa uvádzajú len porty 00, 01, 10 a 11. Samozrejme vidím všade len 2 adresné vstupy, čiže porty sa dajú skutočne adresovať len 4.

Pokiaľ tomu správne rozumiem, tak:
- port 4 - zapnutie / vypnutie mechaniky - je len zapnutie motora určenej mechaniky 00h, 01h
- port 5 - príznak vybranej mechaniky - je číslo mechaniky od 00h do 03h a adresovanie samotného radiča (radičov WD279x musí byť toľko, koľko je mechaník, čiže 4)

Ešte sa mi podarilo objaviť informácie o ďalších portoch:
- port 6 - DD/HD - tomu celkom nerozumiem
- port 7 - IRQ - aký má význam, keď externý INT v FD nie je použitý?

Existuje nejaká bližšia dokumentácia k týmto 4 portom?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 28 dub 2015, 19:05 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 79 times
Mozna by jsi mohl upresnit svuj dotaz. Je trochu rozdil radic FD a obvod (radic) WFx79x. Podle DS od WD radicu, se pouziva opravdu A0, A1 pro adresaci portu, ktere jsou uvnitr obbvodu. Ale deska radice FD pouziva casto jeste dalsi porty pro nektere funkce. To je prave treba Tebou zmineny DD/HD. Ten se pouzival pro prepinani mezi dvojitou a vysokou hustotou. Nebo registr pro vyber mechaniky FD. Teoreticky/prakticky mohl mit Sharp az ctyri. Obvod WD neresi vyber vice mechanik.
A pak to IRQ. Pokus me pamet neklame, tak skoro kazdy konstukter (a ze jich bylo) FD radice (desky radice) chtel pouzit IRQ, ale pak zjistil, ze je to temer nepouzitelne. Proc, to by byla jina diskuze. Proto to casto zustalo na schematu, ale v reale se to nepouzivalo. Je potreba si uvedomit, ze WD obvody nemaji nic spolecneho s periferiemi od Zilog. V rezimu IM1 (tusim) se to nestihalo a v rezimu IM2 to nemelo registr adresy. Mimochodem, Intel mel periferie v 'rodine'. Ale Zilog nema (nevzpominam si) obvod pro FD.
2'nd: pises emulaci obvodu WD nebo desky radice s obvodem WD? Koukni ve schematu desky na adresovy dekoder a mel by jsi tam videt, co je tam navic.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 28 dub 2015, 19:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
Milsa asi vychazis z popisu portu z http://www.scav.cz/sharp_mz-800/sharp_m ... WD2793.htm
Dobre je se podivat na http://www.8bity.cz/files/Sharp/MZ_1E05_v121104_SCH.pdf. Zde je replika originalniho radice.

Co je dulezite a co maji vsechny radice spolecne je to ze ty prvni ctyri porty obsluhuje primo radic-cip. Pro dalsi uz potrebujes aby na desce byl nejaky d-latch.

port 0dch - zde je na bitu 7 roztoceni motoru. Na bitu 2 je potreba dat 1 aby bit0 a bit1 delal selekci jedne ze ctyr mechanik. Takze kdyz das na port 0dch nulu tak vypnes motor a soucasne nevyberes zadnou mechaniku. Pro roztoceni a vyber mechaniky A je potreba tam dat 1000 0100b.

port 0ddh - bit0 0-side0 1-side1 - proste prepinani strany radice

porty 0deh a 0dfh bych ted neresil. V originale 0dfh prepina mfm a fm kodovani. V mem reseni www.radeksuk.cz/sharp/RADIC144.TXT to funguje dle schematu. Urcite pro zacatek s tim nemusis ztracet cas.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 28 dub 2015, 19:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ďakujem. Hádam sa niekam teraz odrazím.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 28 dub 2015, 20:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Mikes21 píše:
Mozna by jsi mohl upresnit svuj dotaz. Je trochu rozdil radic FD a obvod (radic) WFx79x. Podle DS od WD radicu, se pouziva opravdu A0, A1 pro adresaci portu, ktere jsou uvnitr obbvodu. Ale deska radice FD pouziva casto jeste dalsi porty pro nektere funkce. To je prave treba Tebou zmineny DD/HD. Ten se pouzival pro prepinani mezi dvojitou a vysokou hustotou. Nebo registr pro vyber mechaniky FD. Teoreticky/prakticky mohl mit Sharp az ctyri. Obvod WD neresi vyber vice mechanik.
A pak to IRQ. Pokus me pamet neklame, tak skoro kazdy konstukter (a ze jich bylo) FD radice (desky radice) chtel pouzit IRQ, ale pak zjistil, ze je to temer nepouzitelne. Proc, to by byla jina diskuze. Proto to casto zustalo na schematu, ale v reale se to nepouzivalo. Je potreba si uvedomit, ze WD obvody nemaji nic spolecneho s periferiemi od Zilog. V rezimu IM1 (tusim) se to nestihalo a v rezimu IM2 to nemelo registr adresy. Mimochodem, Intel mel periferie v 'rodine'. Ale Zilog nema (nevzpominam si) obvod pro FD.
2'nd: pises emulaci obvodu WD nebo desky radice s obvodem WD? Koukni ve schematu desky na adresovy dekoder a mel by jsi tam videt, co je tam navic.

Jedná sa o emuláciu Floppy disku pre MZ-800 emulátor.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 29 dub 2015, 10:07 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 284
Has thanked: 14 times
Been thanked: 79 times
Milsa píše:
Jedná sa o emuláciu Floppy disku pre MZ-800 emulátor.

Jasne, to mela byt otazka pro Tebe (ten kdo pise emulaci), aby bylo zrejme na co se prave zameruje(s).
Jinak preji hodne zdaru se psanim. ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2015, 19:43 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Tak konečne som sa trochu dostal k tomu, aby som začal študovať radiť FD a narazil som na nezrovnalosti:
V dokumentácii WD279x v PDF súbore (datasheet) je uvedené, že príkazy typu I začínajú 0 na 7. bite. V dokumentácii na scave (http://www.scav.cz/sharp_mz-800/sharp_m ... WD2793.htm) je ale presný opak. Ako tak pozerám, vyzerá, že je to celé znegované. Ako je to teda?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 16 kvě 2015, 23:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
Ahoj Milsa

Asi jsi si nevsimnul toho cerveneho textu na scav.cz. Ten rika ze vse je napsano invertovane.

Hezky prehled radicu je napr. na http://pdf.datasheetarchive.com/datashe ... 183630.pdf

Dulezita vec je vedet ze originalni radic je kompatibilni s WD2791 a ten ma invertovanou sbernici. Proto se museji prikazy davat invertovane. Klidne to muzes vypocitat jako v datasheetu ale pak je nutno provest napr. CPL a nasledne to poslat na radic.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 18:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Zatiaľ ešte emuláciu FD nemám, len to potroche študujem. Narážam ale na určité nezrovnalosti. Na Martinovej schéme je adresa DCh, DDh a DEh. Tieto adresy sú mimo samotného FDC obvodu a mám pár otázok:
1. DCh (mechanika): Keďže mechanika sa vyberá mimo FDC obvodu, ako je to potom s faktom, že tento obvod zvládne len 4 mechaniky, keď on má len jeden register stopy, sektoru atď.? Teoreticky by mohol zvládať toľko mechaník, koľko sa dá zakódovať do adresy DCh. Je mi jasné, že to také jednoduché nebude, ale nerozumiem potom, že prečo len 4.
2. DDh (strana): V DSK súbore sa na strany nehráme. Tam je stôp povedzme 160, ak treba a zmenou registra stopy sa zrejme mení aj príslušná strana, ale už priamo v FDC, či nie? To znamená, že ja dám stopu 25 a samotná mechanika dá 12. stopu a 1. stranu (všetko okrem sektorov sa čísluje od nuly). Túto moju teóriu podporuje aj výstup SSO (Side Select Output). Na Martinovej schéme ho ale nevidím). Potom by ale táto adresa nemala význam pre zápis. Význam by mala len pre čítanie, ale keďže to ide na vstup klopných obvodov, čítať ju nie je možné. Jej význam mi teda nie je jasný.

Samozrejme, je mi jasné, že určité odlišnosti môžu vznikať aj preto, že Martin na replike nemá WD obvod, ale niečo iné. Aké sú potom rozdiely v zapojení pri WD obvode oproti tomuto? Možno by to pár mojich otázok vedelo vysvetliť.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 21:14 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
1) DCh - sw pro Sharpa pocita s obsluhou jen ctyr floppy disku. Samozrejme teoreticky pri zmene radice by jsi jich mohl mit i dvacet nebo 256.

2) DDh - SSO z radice se nepouziva. Stranu na realnem floppy disku nastavuje prave ten bit z tohoto portu - da se pouze zapisovat, neda se cist. Realna 3,5" mechanika ma 80 stop a proto bezna mechanika ma 160 logickych stop.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 21:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
suksoft píše:
2) DDh - SSO z radice se nepouziva. Stranu na realnem floppy disku nastavuje prave ten bit z tohoto portu - da se pouze zapisovat, neda se cist. Realna 3,5" mechanika ma 80 stop a proto bezna mechanika ma 160 logickych stop.

Ak tomu správne rozumiem, tak sa to nevyužíva práve kvôli kompatibilite s pôvodným radičom (replika od Martina).

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 07 čer 2015, 22:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
Presne tak. Datasheet je http://info-coach.fr/atari/documents/ge ... wd2797.pdf
Vlastne puvodni cip je kompatibilni s WD2791 a ten nema vyvod SSO. Proto nastaveni strany dela ten externi registr. Jinak, kdyz by jsi chtel pouzit WD2797 tak musis upravovat instrukce a proto je na radici eprom co nedela jen inverzi signalu ale soucasne i meni data (instrukce pro WD).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 15:35 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Tak týmto si ma už domýlil. Inverzia mi je jasná. Čo všetko treba invertovať to ešte neviem, viem len že treba invertovať príkazy, stopy a sektory. Či treba aj dáta a prijaté statusy, to neviem. No ale pokiaľ viem, tak všade sa viacmenej používa WD, tak aká zmena inštrukcií? Veď, ak by boli inštrukcie inakšie, tak by nemohol WD fungovať s pôvodnou Sharp ROM. Navyše EPROM na radiči sa už pri MZ-800 nepoužíva, takže by tu bola ďalšia komplikácia.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 08 čer 2015, 22:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1317
Has thanked: 55 times
Been thanked: 191 times
Mozna ti vice osvetli toto schema http://www.radeksuk.cz/sharp/fdc-overeno.jpg. Vyber strany a mechaniky je pripojeno primo na sbernici, takze se to neinvertuje. Ale vse co jde do WD cipu se invertuje. To proto, ze originalni cip mel inverzni sbernici treba jako WD2791. Kdyz se podivas na schema tak je videt ze vyber strany nedela WD a proto pri pouziti WD2797 se musi nektere instrukce co jdou do WD pozmenit aby to fungovalo. Proto se zamer na WD2791 a nemusis se trapit jake instrukce se meni. Dulezite je vedet ze v dobe okolo roku 1990 byl bezproblemove sehnatelny WD2797 a proto se tolik pouzival.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: FD - emulácia
PříspěvekNapsal: 31 pro 2015, 12:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Po dlhšom čase som sa opäť vrátil k písaniu emulácie FD, ale aj tak mi nie je celkom jasných pár vecí.

Aby som vedel, ktorého čipu mám robiť emuláciu, tak som si pozrel tabuľku v datasheete WD279x na strane 5. Potrebujem invertovanú zbernicu, takže 2791 laebo 2795 a nechcem SSO (Side Select Output), takže 2791. 2791 má nejakú internú deličku CLK. Ak tomu správne rozumiem, je to kompenzácia za chýbajúce SSO, čiže vydelí sa frekvencia odovzdaná krokovému motoru 2 a ja teda dostanem reálne číslo stopy na diskete. Čiže chcem stopu 25 (12. stopa, strana 1 (počítané od 0)) a dostanem sa na stopu 12. Samozrejme stranu musím ošetriť externe a teda cez samostatný port. To by ale znamenalo, že vo výsledku je jedno, či pošlem hlavu na stopu 24 alebo 25, vždy sa dostanem na tú istú a teda najlepšie je dávať párne číslo stopy, aby nedošlo k problémom pri následnom posune hlavy o nepárny počet stôp, čiže mám 25 a idem o ďalších 25 stôp ďalej. Mala by to byť 50. stopa, čiže 25. na diskete, ale kvôli deličke to bude 24., lebo kvôli deličke dojdem na 12. a odtiaľ sa tiež posuniem o 12.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz