OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 16 pro 2018, 07:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Emulácia 8253 - riešenie problémov
PříspěvekNapsal: 03 bře 2015, 21:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Prepisujem emuláciu 8253 úplne od začiatku. Mám ju hotovú a dokonca aj prvé výsledky. Konečne je zvuk v móde 700 kvalitatívne porovnateľný s ostatnými emulátormi. Doteraz som mal vo zvuku rôzne pazvuky. Testujem na Battle Game.

Teraz je už emulácia hotová, ale mám pár otázok, na ktoré som nenašiel odpovede v dokumentácii:

Všimol som si, že grafy rôznych módov začítajú tým, že sa nastaví kontrolné slovo a potom sa vloží hodnota do čítača. To je mi jasné. Lenže, ak sa neskôr vloží iná hodnota bez zápisu kontrolného slova, tak v niektorých módoch sa musí dopočítať do 0 a až potom sa môže nastaviť čítač na novú hodnotu. A tu je problém. V móde 3 sa čaká na dočítanie a až potom sa načíta nová hodnota. Lenže čo ak nastavím mód na 3 (zmením mód cez kontrolné slovo)? Musím potom čakať, kým sa dopočíta do 0 alebo sa môže nová hodnota vložiť hneď? Ak sa môže vtedy vkladať hneď, tak kedy sa zmena môdu nepovažuje za zmenu? Lebo najprv sa nastaví mód a vloží sa hodnota, potom sa nastavuje Latch čítanie a toto by sa tiež dalo brať ako zmena módu a prípadnú novú hodnotu vložiť bez čítania. Ak sa Latch nepovažuje za zmenu, považuje sa za zmenu, ak sa zmení napr. čítanie z LSB na MSB? Pokiaľ sa nepovažuje mód za zmenený dovtedy, kým sa nezmení číslo módu, tak ako potom dokážu iné programy bez čakania vložiť novú hodnotu do čítača, keď nezmenia mód?

Dúfam, že som to napísal dosť jasne.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 bře 2015, 17:49 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1439
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Milsa podle manualu http://www.cpcwiki.eu/imgs/e/e3/8253.pdf musis jen po nahrani noveho MODE nahrat prislusny pocet bajtu ktere jsi zadal v mode prikazu. Jine omezeni neni. Dokonce i poradi plneni citacu si muzes sam zvolit. To slovo "latch" se pouziva pri cteni citace a vlastne je to jen zapamatovani si stavu aby nacteni bylo vzdy pravne nacteno. Logicky to ma funkcni vyznam jen kdyz se ctou dva bajty. Osobne kdyz bych potreboval vice pochopit cinnost 8253 tak bych se podival na reseni zde http://opencores.org/project,a_vhdl_8253_timer


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 bře 2015, 19:41 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ide o to, že pri Latch sa tiež dá vložiť mód a nepochopil som, či sa prípadná zmena módu pri Latch má ignorovať alebo nie.

Doplnené: Zrejme áno, inak by to celé strácalo logiku. Na tú stránku sa mi nepodarilo zaregistrovať ani pred cca mesiacom a zrejme sa to nepodarí ani teraz. Nechodia mi emaily odtiaľ.

Doplnené: Aha, už chápem, vybraná spoločnosť. Overovanie účtov.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 bře 2015, 23:27 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Galao sa mi po štarte hry ôbec nerozbehne. Nech mám vernú emuláciu ako chcem, vždy ostane zádrhel v kóde, ktorý sa v bežiacom Galau nachádza od adresy 1b72h. Na pozadí nevidím hviezdy a Galao je zdanlivo zamrznuté.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05 bře 2015, 23:45 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1439
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Milsa na tom http://www.cpcwiki.eu/imgs/e/e3/8253.pdf je psano na strane 3-58 ze kdyz provedes d5 a d4 =0 tak se zapises stav citace do pomocneho registru ale vlastni mode nezmenis.

U Opencores jsem take musel cekat asi mesic a pul nez jsem od nich dostal pristup, tak pockej, urcite te zavedou do systemu. Napis mi email a ja ti soubory poslu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 10:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Milsa píše:
Doplnené: Aha, už chápem, vybraná spoločnosť. Overovanie účtov.


na stahovanie suborou nepotrebujes prihlasenie.

http://opencores.org/websvn,listing?rep ... b_uploads_

Konto treba len na subversion a uploadovanie projektou.

p.s. Ja som konto dostal skoro hned.(rok 2010)

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 19:30 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Netušil som, že to je napchaté v tom web uploads a nedalo sa mi nič otvoriť, tak som bol v tom, že potrebujem registráciu.

Navyše, ak dáš Downloads, tak nič nestiahneš, preto som sa chcel registrovať.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 19:35 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Tak ja neviem, dal som tam vyhľadať napr., 8255, ale stiahnuť sa mi nedá nič. A kde tam kliknem na nejaký download, tak žiada prihlásenie:
http://opencores.org/websvn,listing?rep ... _branches_

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 20:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1439
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Je pravda ze kdyz otevru tvuj odkaz tak nevidim zadny soubor. Kdyz ale vyberu I8255 a stisknu Go a pak vyberu i8255/ tak vidim ty dva Verilog soubory.

Moje zkusenost je ze kdyz neco nejde je vhodne zkusit Firefox. U IE doporucuji min IE10 a radeji IE11.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 20:45 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Používam Firefox. Po kliknutí na 8255 mi tiež vyskočili tie súbory, ale dovnútra tých adresárov sa nedostanem. Nevadí, chcel som tým len povedať, že bez prihlásenia sa tá stránka celkovo správa divne.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06 bře 2015, 20:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1439
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Milsa ale v tech adresarich nic neni. Ty dva soubory jsou pod temi adresari. Pro jistotu jsem i restartoval pocitac a vse mi jde stahnout i bez prihlaseni.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 bře 2015, 09:54 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Milsa píše:
Tak ja neviem, dal som tam vyhľadať napr., 8255, ale stiahnuť sa mi nedá nič. A kde tam kliknem na nejaký download, tak žiada prihlásenie:
http://opencores.org/websvn,listing?rep ... _branches_


WebSVN jer len na prehliadanie. download ide mam dojuem len veci co su nezobrazitelne (zip). Navyse zdrojak ti ukaze takze copy/paster funguje

Milsa píše:
Používam Firefox. Po kliknutí na 8255 mi tiež vyskočili tie súbory, ale dovnútra tých adresárov sa nedostanem. Nevadí, chcel som tým len povedať, že bez prihlásenia sa tá stránka celkovo správa divne.


Tie adrersare su prazdne. Preto ti ich neukaze. ale ked kliknes na ten najvrchsio i8255 tak uvidis tie subory co tam su v roote (majitel repozitara netusi na co su tie podadresare) Tie subory si potom mozes pozriet pripadne skopirovat,

Ta stranka je urcena pre registrovanych vyvojarou a preto sa sprava tak ako sa sprava.


Přílohy:
2.png
2.png [ 335.02 KiB | Zobrazeno 5381 krát ]
1.png
1.png [ 329.37 KiB | Zobrazeno 5381 krát ]

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 07 bře 2015, 22:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Áno, že viem otvoriť text, to som si všimol, ale po tvojom vysvetlení aspoň rozumiem ako je to s tým sťahovaním. Preto ZIP išiel stiahnuť, lebo sa nedá zobraziť ako text.

K tomu správaniu stránky: Pre vývojárov je aj github alebo tá stránka na opensource (pripadám si ako blb, ale nepríde mi ten názov na rozum teraz) a tie sú urobené prehľadnejšie. Predsa len, ak viem texty prezerať a ZIPy sťahovať, tak prečo by som nemohol aj priamo sťahovať cez Download. To už môžu len registrovaní. To hlavne považujem za čudné správanie. Po tvojom osvetlení ako to tam vlastne funguje mi to príde už pochopiteľnejšie, ale ide o to, že stránka má byť intuitívna a prehľadná a nie, aby som ostal prekvapený, že sťahovať odtiaľ ide, ale nie priamo cez Download. Aj to odradí prípadných záujemcov o tieto zdrojáky. Ja som tam bol pred mesiacom asi a keď cez download nešlo nič, tak ma ani nenapadlo, že pri prezeraní repozitára si súbory viem otvoriť. V tom vidím problém tejto stránky. Na druhej strane netvrdím, že je to zlá stránka alebo, že si neplní svoj účel.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08 bře 2015, 11:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1768
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
Milsa píše:
Áno, že viem otvoriť text, to som si všimol, ale po tvojom vysvetlení aspoň rozumiem ako je to s tým sťahovaním. Preto ZIP išiel stiahnuť, lebo sa nedá zobraziť ako text.

K tomu správaniu stránky: Pre vývojárov je aj github alebo tá stránka na opensource (pripadám si ako blb, ale nepríde mi ten názov na rozum teraz) a tie sú urobené prehľadnejšie. Predsa len, ak viem texty prezerať a ZIPy sťahovať, tak prečo by som nemohol aj priamo sťahovať cez Download. To už môžu len registrovaní. To hlavne považujem za čudné správanie. Po tvojom osvetlení ako to tam vlastne funguje mi to príde už pochopiteľnejšie, ale ide o to, že stránka má byť intuitívna a prehľadná a nie, aby som ostal prekvapený, že sťahovať odtiaľ ide, ale nie priamo cez Download. Aj to odradí prípadných záujemcov o tieto zdrojáky. Ja som tam bol pred mesiacom asi a keď cez download nešlo nič, tak ma ani nenapadlo, že pri prezeraní repozitára si súbory viem otvoriť. V tom vidím problém tejto stránky. Na druhej strane netvrdím, že je to zlá stránka alebo, že si neplní svoj účel.


Dovodom moze byt. ze pouzite IP-cko v HW zmizne. A je malo moznosti ako dokazat ze niekto pouzit tvoje IP-cko. Navyse ta stranka nema vobec riesene stahovanie. Len SVN.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12 bře 2015, 06:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 749
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Nejaké chyby v emulácii som konečne poopravoval. Dá sa povedať, že všetko funguje ako predtým a niečo dokonca ešte lepšie. Flappy už nebeží tak rýchlo, ale tak ako treba. Lenže na jeden problém som predsa len narazil.

Pokiaľ mám aktivovaný RAM disk a spustím 1Z-013 alebo 2Z-046, tak dochádza k tomu, že z nejakého dôvodu sa mi nevolá prerušenie a ostane nastavený bajt v pamäti, kde si BASIC uchováva informáciu, že práve prehráva hudbu (1 - music, 2 - sound), pozeral som to podľa komentovaného výpisu 2Z-046. Na tomto bajte je nastavená 1 a BASIC je zamrznutý, lebo čaká na prehratie. Ak RAM disk vypnem, tak BASIC naštartuje poriadne. Nechápem ako súvisí RAM disk s prehrávaním a 8253, ale viem, že stará verzia emulácie 8253 tieto problémy nemala, tam mi RAM disk v BASICu fungoval.

Keď som porovnával výpis hodnôt, ktoré nadobúda PC od štartu BASICu (uchovávam len adresy, kde PC narazí na skok, ktorý buď vykoná alebo nie), tak som zistil, že nová verzia 8253 v určitej chvíli nevolá prerušenie pre MUSIC STOP. Myslel som, že mi nefungujú prerušenia, ale keď som odpojil RAM disk, tak sa prerušenia volali správne.

Ešte skúsim do starej emulácie pridať RAM disk, aby som to porovnal presne, kde je je rozdiel v hodnotách PC a možno na niečo narazím.

Vie mi niekto poradiť v čom môže byť problém?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz