OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 25 zář 2018, 03:48

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 08:07 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Budem si musieť porobiť pár testovacích programčekov, ale nechce sa mi to písať v zdrojovom kóde. Aký assembler používate na vytvorenie MZF súboru v PC? Resp., aké všetky nástroje? Všimol som si, že BASIC 2Z-046+ je skompilovaný cez TASM, ale ako sa dorobila hlavička MZF, to netuším. Nie, že by som si ju nevedel ručne spraviť, ale existuje nástroj, ktorý vie túto robotu ušetriť?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 12:02 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 13:21
Příspěvky: 154
Bydliště: Košice
Has thanked: 51 times
Been thanked: 149 times
...tak nechces pisat v "zdrojovom kode" a pytas sa na assembler? :)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 12:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1295
Has thanked: 55 times
Been thanked: 187 times
Milsa ja osobne kdyz bych delal nejaky MZF file tak bych to asi udelal pod CP/M jako .com, tak ze na zacatku bych udelal datovou strukturu MZF. Pouzil bych M80 a prikaz .phase s nastavenim 1200h a ORG bych nastavil na 100h. Pak bych jen trivialne prejmenoval com na mzf a pomoci cmt.com bych to mohl spoustet.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 19:52 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 213
Bydliště: Praha
Has thanked: 174 times
Been thanked: 57 times
Používám toto:
http://sourceforge.net/projects/zdevstudio/

Hlavičku si tam udělám ručně pomocí defb, defw atd. Lze nastavit příponu výsledného souboru na .mzf, takže kompiluju klávesou F9 a hned mám soubor MZF, který otevírám v emulátoru Sharpa.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 20:50 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
mborik128 píše:
...tak nechces pisat v "zdrojovom kode" a pytas sa na assembler? :)

To je rozdiel. Toto je strojový kód:
3E 01

A toto je assembler:
LD A,01h

Dolpnené: Aha, mal som tam preklep. Ani som si nevšimol. Beriem späť.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Naposledy upravil Milsa dne 03 dub 2015, 20:52, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 20:51 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
mop píše:
Používám toto:
http://sourceforge.net/projects/zdevstudio/

Hlavičku si tam udělám ručně pomocí defb, defw atd. Lze nastavit příponu výsledného souboru na .mzf, takže kompiluju klávesou F9 a hned mám soubor MZF, který otevírám v emulátoru Sharpa.

A čo dĺžka v hlavičke? Tú zadávaš ako?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 21:46 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 06 srp 2013, 09:49
Příspěvky: 213
Bydliště: Praha
Has thanked: 174 times
Been thanked: 57 times
Assembler umí počítat výrazy, takže jednoduše pomocí návěští umístěných před první a poslední instrukci. Přikládám na ukázku zdroják prográmku 4A4B, který jsem sem nedávno v jiném tématu dával.


Přílohy:
4A4B.zip [581 bajtů]
110 krát
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 03 dub 2015, 22:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1501
Has thanked: 950 times
Been thanked: 258 times
Zkusit poprosit někoho z autorů Pasmo, Sjasm Plus či Zeus o generování hlaviček pro Sharpa?

Jinak s DB je použitelné leccos ze sloupce dole vpravo na http://sam.speccy.cz/pctools.html
(z IDE do binárek...)

JamAsm
z80asm
z80forth
as8080-z80-180


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 dub 2015, 07:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1057
Bydliště: Kurim
Has thanked: 341 times
Been thanked: 280 times
Zalezi, co potrebujes psat a jestli je nutny assembler. Ja nejradeji na Sharpovi pisu pod CP/M v TurboPascalu, je to vyssi jazyk, psie se v nem dobre a preklada to rychle. Na assembler je dobry M80, L80, CREF80 a k editaci FET. To plati pokud chces psat primo na Sharpovi, na PC pro emulator je moznosti vice.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 04 dub 2015, 08:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09 říj 2013, 18:04
Příspěvky: 739
Has thanked: 86 times
Been thanked: 28 times
Ja chcem na PC. Ide mi o vytvorenie krátkych programov na test funkčnosti emulátora a porovnanie s reálnym Sharpom. Samozrejme, pokiaľ bude niekto ochotný na svojom Sharpe to vyskúšať.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 10:33 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 20:24
Příspěvky: 310
Has thanked: 9 times
Been thanked: 41 times
Zdravím
dva dotazy.
1) Na SCAV jsou nějaké výpisy ASM s koncovkou MAC
(předpokládám, že je to nějaký macroassembler?)

2) Funguje KONFERENCE ? nechodí mi vůbec nic a když jsem zkoušel
poslat tak mi to odepsalo Přispěvek byl zamítnut správcem bez udání důvodu.

Díky.

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 13:09 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 272
Has thanked: 13 times
Been thanked: 77 times
Tohle je jeden priklad pro Pasmo, jedna se o zacatek programu:

Kód:
prgstart:   equ    0x1200

; MZF header
   org    prgstart-0x80
           db     0x01
           db     'UNIMGR.COM'
           db     0x0d, 0x0d, 0x0d, 0x0d, 0x0d, 0x0d, 0x0d
           dw     prgend-prgstart
           dw     prgstart
           dw     prgstart
           db     'UNI MGR LOADER  '
           db     'UNIMGR.COM      '
           db     '        '
           db     'SROM FOR MZ-1500'
           db     '                '
           db     '                '
           db     '                '

   org   prgstart

start:      di

.....

prgend:
        end

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 15:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1057
Bydliště: Kurim
Has thanked: 341 times
Been thanked: 280 times
wankes píše:
1) Na SCAV jsou nějaké výpisy ASM s koncovkou MAC
2) Funguje KONFERENCE ?

MAC nevim z ceho presne je, ale vetsina lidi dnes asi pouziva na PC PASMO, jak psal Mikes.

Konfera normalne funguje, nektere veci resime i mimo konferu, abychom nezatezovali vsechny. Zkus napsat Michalovi Hucikovi, jestli nevi, proc Ti to nefunguje.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 19:13 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1295
Has thanked: 55 times
Been thanked: 187 times
wankes píše:
Zdravím
dva dotazy.
1) Na SCAV jsou nějaké výpisy ASM s koncovkou MAC
(předpokládám, že je to nějaký macroassembler?)

2) Funguje KONFERENCE ? nechodí mi vůbec nic a když jsem zkoušel
poslat tak mi to odepsalo Přispěvek byl zamítnut správcem bez udání důvodu.

Díky.


1) Priponu MAC pouziva M80.com. Nebo jeste jiny prekladac https://www.scribd.com/document/2897631 ... -Assembler. V CSSR se ale pouzival M80.

2) Kontroluje se zda email odesilatele je v seznamu predplatitelu a tak ja mam napr. dva ucty abych mohl odeslat prispevek z libovolneho uctu z tech dvou. Prijem ale mam nastaveny jen na jednom. Jinak konfera funguje, jen nikdo nic nepise. Jak i Martin8bity napsal, dosti veci se resi soukromne, protoze to asi nikoho jineho nezajima nebo se to nehodi zverejnovat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz