OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 22 črc 2018, 07:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: MEMext
PříspěvekNapsal: 25 zář 2014, 20:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
Sháním poté, co mi B. vysvětlil, že 16MB ramdisk na Unikartě mohu číst jen pomocí IN a OUT.
Jak to prosím dopadlo s variantami diskutovanými cca. v r. 2012?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014, 10:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1260
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
Co vim tak s Pandorou utichla uplne komunikace na toto tema. Urcite by bylo vhodne rozsirit pamet Sharpa. Jak tam bylo psano tak neexistuje zadny sw pro obsluhu. Otazka je co by bylo prijatelne pro vetsinu a kdo co potrebuje a co ocekava.
Soucasne je i spatne vybran port a tak to jde do kolize s PEZIK ramdiskem a to treba pro mne velmi spatna zprava. Radeji bych videl nejaky jiny port treba 090h. Vychazejme z tvrde reality ze SMD projekt je pro vetsinu nemozny doma zapajet a take vetsina nechce prerusovat spoje uvnitr Sharpa. Pro THT projekt se vetsinou najde nejaky dobrak co to zapaji ale to je zase vetsi deska.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014, 14:08 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
suksoft píše:
Co vim tak s Pandorou utichla uplne komunikace na toto tema. Urcite by bylo vhodne rozsirit pamet Sharpa. Jak tam bylo psano tak neexistuje zadny sw pro obsluhu.

Onehdá jsem se na Pandoře ptal, jaký soft memext podporuje a odezva byla nulová, ale stránkování trochu kompatibilní se Speccy či SAMem by to snad vyřešilo. (?)
První a poslední verzi memext mám zálohovanou snad z webu 2011-12. (?)

suksoft píše:
Vychazejme z tvrde reality ze SMD projekt je pro vetsinu nemozny doma zapajet a take vetsina nechce prerusovat spoje uvnitr Sharpa. Pro THT projekt se vetsinou najde nejaky dobrak co to zapaji ale to je zase vetsi deska.

Já myslím na desku přímo do patice pod CPU, kterou nám přes noc nakreslí Velesoft. :angel:
(Ještě jsem mu to neřekl, pod různými záminkami se mu za tím účelem snažím dostat do domu s předváděčkou Sharpíka a geniální Unikarty.) :joint:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014, 16:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1764
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 122 times
chcel som navrhnut nech to spravite ako je na C64 REU ale ako pozeram na na expansion portoch nieje busreq/busack

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014, 19:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 1032
Bydliště: Kurim
Has thanked: 325 times
Been thanked: 274 times
suksoft píše:
Soucasne je i spatne vybran port a tak to jde do kolize s PEZIK ramdiskem a to treba pro mne velmi spatna zprava. Radeji bych videl nejaky jiny port treba 090h. Vychazejme z tvrde reality ze SMD projekt je pro vetsinu nemozny doma zapajet a take vetsina nechce prerusovat spoje uvnitr Sharpa. Pro THT projekt se vetsinou najde nejaky dobrak co to zapaji ale to je zase vetsi deska.


Co se tyka novejsi verze MemExtu od Vaska Peroutky a Michala Hucika, tak neni problem port posunout na jinou adresu, staci preprogramovat CPLD. Navic, ted jsem liny hledat, ale mel jsem pocit, ze Pezik sedi na E8-EF a MemExt na E7, ne? Co vim, tak krome experimentalni verze mzix, stejne zadny soft neni.

Deska je mala, slouzici jako redukce na CPU, je potreba vyvest jen z desky DRAM_CAS, jinak pohoda. Konstrukce neni slozita, soucastek je par, neni tezke to zapajet. Schema a deska je tady http://ordoz.com/sharp/new_memext/ a soft tady http://duna.ordoz.com/memext_cpuboard/. Kdyby byl zajem, asi by nebyl problem udelat dalsi desky, jen by to asi chtelo vyhnout se napajecimu konektoru Sharpa, tj. trochu to upravit, coz by si v mem pripade asi vyzdalo prekresleni do Eagle ;-)

Příloha:
MZ-800_MemExt_in_Sharp_Martin.jpg
MZ-800_MemExt_in_Sharp_Martin.jpg [ 260.64 KiB | Zobrazeno 5996 krát ]

Příloha:
MZ-800_MemExt_Martin_front.jpg
MZ-800_MemExt_Martin_front.jpg [ 318.9 KiB | Zobrazeno 5996 krát ]

Příloha:
MZ-800_MemExt_Martin_back.jpg
MZ-800_MemExt_Martin_back.jpg [ 283.04 KiB | Zobrazeno 5996 krát ]

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 29 zář 2014, 19:51 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1260
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
Mas pravdu s tim 0f7h ze to nezasahuje do Pezika.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 30 zář 2014, 07:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
Jestli jsem to správně pochopil, tak je "přemapovaný" celý adresní prostor po 8kB stránkách.
Není to zbytečně složité ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 08:39 
Offline
Radil

Registrován: 14 říj 2013, 22:12
Příspěvky: 290
Has thanked: 177 times
Been thanked: 15 times
pokud se tedy budou delat desky, hned se hlasim jako zajemce (po predeslych zkusenostech radeji drive a predem) :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 10 říj 2014, 09:48 
Offline
Nemluva

Registrován: 10 říj 2014, 09:40
Příspěvky: 5
Has thanked: 0 time
Been thanked: 7 times
Chlapi, pokud budete predelavat desku CPU-MemExta, tak do nej nezapomente pridat bezpecnostni (tusim) pull-up na CONN1, ke kteremu se dratkem pripojuje ten DRAM_CAS. Je nutny pro pripad, kdy se nahodou rozpoji dratek, nebo nedosedne dobre kontakt. Pak by totiz doslo k hazardnimu stavu a mohlo by se neco odprasknout.
Mam pocit, ze jsem o tom psal i na Pandore. Ja jsem tam dal asi 10k.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 11 říj 2014, 23:15 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
A proč je tam zataženej DRAM_CAS drát, když by to šlo modifikací /MREQ a bylo by to tak nezávislé na platformě ?
Je nějaká SW podpora toho mapovacího systému ?
ps. kolize na datové sběrnici většinou nevedou k poškození systému.
A taky mě napadá, co to zrychlit 20M procesorem a "dolů" to posílat s wajty jak je potřeba :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 12 říj 2014, 11:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1260
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
Rozdelil jsem to na ctyri body:
1) A proč je tam zataženej DRAM_CAS drát, když by to šlo modifikací /MREQ a bylo by to tak nezávislé na platformě ?
2) Je nějaká SW podpora toho mapovacího systému ?
3) ps. kolize na datové sběrnici většinou nevedou k poškození systému.
4) A taky mě napadá, co to zrychlit 20M procesorem a "dolů" to posílat s wajty jak je potřeba :)

odpovedi:
1) Jak to myslis modifikovat MREQ? Asi tusim co myslis ale jestli to je to reseni ze CPLD neprenese na sbernici aktivni hranu MREQ pri cteni z pameti, tak to neni v tomto pripade jednoduche reseni. To by jsi musel udelat kompletni kopii mapovani portu jako to je v zakaznickem obvodu. A na to neni uplne snadne. Protoze z pametoveho prostoru se muze cist z techo zarizeni:
a) eprom
b) ram
c) video ram - zakaznicky obvod
d) zadne zarizeni - po aktivaci out 0E5h

Proto je nejtrivialnejsim resenim privest ten signal od realne pameti a v pripade cteni z ni odepnout sbernici pomoci 245 a cist z nove pameti na desce MEMEXTu.

2) Ja osobne o nicem nevim. Jestli nekdo neco ma tak at napise.

3) Touto cestou bych nesel. Zniceny GDG chip za to nestoji.

4) Urcite by slo neco vymyslet ale musi to byt synchronizovane s GDG a urcite to nebude snadne zapojeni.


Danhard nejsem proti tomu udelat dalsi vlakno a tam diskutovat o desce, ktera by oddelovala CPU od sbernice a pripadne FPGA by bylo schopne ridit toky dat ale myslim si ze rozsirit tuto diskusi o MEMEXTu by nemelo prinos. Odklonilo by to Diskusi jinym smerem a k zadnemu rychlemu vysledku by se nedoslo. SCjoe by rad do Vanoc videl nejake reseni :-). Osobne mam v hlave myslenku o karte co ktera by mohla ridit sbernici a byla by pouzitelna na ruznych pocitacich. Jako velky problem vidim ze nova moderni FPGA nejsou tolerantni s 5V a reseni vidim v oddelovaci a to budto 9572XL (9536XL), pripadne SN74LVC245AN nebo v pripade smd i 16bitovou variantu oddelovace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 13 říj 2014, 16:21 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
A co to znamená "vyvést jen z desky DRAM_CAS" ? To znamená původní CAS přerušit a dát na "1" a tím zablokovat původní DRAM ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 13 říj 2014, 18:43 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1260
Has thanked: 53 times
Been thanked: 175 times
Vyvest znamena doslova vyvest. Nic se nemusi prerusovat. Log 0 na tomto signalu zajisti, ze ten 74HCT245 se zablokuje a tak CPU cte data pouze z nove 512KB ram a data z puvodni dram nikdo necte - sice jsou na vnitrni sbernici videt ale zadny jiny obvod je nepouziva. Zadna blokace puvodni Dram v pocitaci neni potreba.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 13 říj 2014, 18:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1433
Has thanked: 911 times
Been thanked: 244 times
suksoft píše:
...SCjoe by rad do Vanoc videl nejake reseni...

Ja jsem jen virtualni (tj. na baterky) manazer podpory vyvoje cehokoliv, co ma nove cipy a nejakou pridanou hodnotu. Materialni pobidky typu krabice od bot plnou disket pro SAMa, origo prehled Basicu pro MZ-3500 a otvirak na lahve se zabudovanou 8GB flashkou jsem prave vycerpal.
Jestli jsem rekl Vanoce, tak klidne staci i ty pristi :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: MEMext
PříspěvekNapsal: 14 říj 2014, 08:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1803
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 7 times
Been thanked: 105 times
suksoft píše:
3) Touto cestou bych nesel. Zniceny GDG chip za to nestoji.
Nechci nikoho navádět ke kolizím na sběrnici, ale proč do toho pleteš populisticky GDG chip, když může jít při této hw "poruše" tak maximálně o kolizi mezi externí RAM a tou 245 ??


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 65 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz