OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 12.08.2020, 06:16

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 14.05.2020, 22:57 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Ciste nahodou jsem narazil na Tang Nano FPGA Board

nejake odkazy jsou:
https://hackaday.com/2019/11/03/the-5-fpga/
https://www.cnx-software.com/2019/10/15 ... ebee-fpga/

Rikal jsem si ze jestli to opravdu stoji 4,90USD (nejlevnejsi) a dva kousky se da poridit za 15 USD vcetne postovneho, tak ze to zkusim koupit. Docela mne prekvapilo ze to prodava i Mouser.com.

Je jasne ze to nema zadny ohromny vykon ale pro male projekty to muze byt zajimava deska. Nasel jsem par webu s priklady. Ale jsou to jen trivialni veci a vsude se opisuje jeden zdroj. Nedalo mi to a zaregistroval jsem se u vyrobce. Pak jsem si mohl stahnout program a hlavne navody. Musim rici ze jsem byl docela prekvapen jaky to ma za posledni rok posun. Zkusil jsem nainstalovat program. To bylo v pohode. Ale licence jsou opravdu orisek i pro zkuseneho uzivatele. Ted uz vim co potrebuji ale na zacatku instalace jsem vybec netusil jak slozite to bude. Pozadal jsem o licence a asi za 24 hodin jsem dostal odpoved na moji zadost o licenci. Dostal jsem floating licecni, coz je dobre, protoze to znamena ze to muzu soucasne zapnout na 5 stanicich. Nevyhoda ale je ze je nutne rozchodit dva software co delaji serverovou cast. Dostal jsem navod ale nebylo to uplne jednoduche. Proto pro ostatni napisi co vse je dulezite. Za prve, musite jim nahlasit mac ethernet karty. To clovek pochopi docela rychle, zde jsem nastesti neudelal chybu. Pak musite zmenit jmeno pocitace, to vam firma prideli. Nasledne musite nainstalovat jeden sw od jejich subdodavatele a spravne tam dat jeden ze dvou klicu. Pak musite pochopit ze existuje jeste jeden server software u ktereho pouzijete druhy klic co dostanete. Kdyz se s tim pohrajete, tak nakonec je to cele funkcni.

Pro ty co to chteji jen rychle rozchodit je vhodne to udelat podle https://tangnano.sipeed.com/en/get_star ... he-ide.htm
Tato firma ma 50 licenci a pujci vam jednu z nich.

Co se mi na te desce libi je, ze ma 8MB sram a tak pro pouziti u Sharp MZ800 by to mohlo umet emulovat ramdisk. Bohuzel zadny priklad na ovladani teto pameti na webu neni ale radic by nemelo byt nemozne udelat. Druha nevyhoda ze obvod je jen 3,3V kompatibilni ale to se da vyresit level shiftery.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 09:18 
Offline
Profík

Registrován: 27.07.2013, 13:24
Příspěvky: 916
Has thanked: 19 times
Been thanked: 107 times
To mi zní dost děsivě. To poslední co bych chtěl, je dobrovolně si instalovat nějaký potenciálně šmírovací čínský "botnet". To mi fakt za ušetřený dolar nestojí.

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, ST, STE, MegaST, 7800, JaguarCD, Commodore C64, Amiga 500/Plus, 1200, CDTV, Sinclair QL + GC, Sharp MZ800, Sord M5, CPC 6128, Spectravideo SVI X'Press, Sony HB-750, Philips CDi 370, Ohio Scientific Challenger, Eureka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 10:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1337
Bydliště: Kurim
Has thanked: 534 times
Been thanked: 391 times
Taky jsem se na to trochu díval, na první pohled do vypadá zajámavě, ale mně na tom děsí ta "dokumentace". Člověk na tom utaví moře času na pokus/omyl.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 15.05.2020, 12:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1178
Has thanked: 53 times
Been thanked: 90 times
Zase si ale vaše konstrukce můžete levně koupit z alibaby už cca týden po dokončení výrobních podkladů ;).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 16.05.2020, 17:51 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Kluci prosim budte k veci, neni to v vseobecnem pokecu.

Martine dokumentace je docela v pohode. Skoro cele je to v anglictine. Obcas v nejakem obrazku je pozustatek cinstiny. Jinak jeden ten sw co se musi mit licenci je z USA a neni zrovna nejlevnejsi. Co mne trosku trapi je, ze vlastni cip se nikde neprodava. Na druhou stranu, desky maji vsude skladem. Na to co bych to pouzil je to ok.

Protoze to ma priklad na vystup na LCD displej, tak bych to vyzkusel.

PAL vystup ze Sharpa ma 1136 x 312 = 354432 bodu a kazdy ma 16 kombinaci a tak je potreba prenest za jeden snimek 1417728 bitu. Takze za sekundu je to 70 milionu bitu. Kdyz by se do streamu dal i synchronizacni bit, tak by to bylo 89Mbps.

Jedna radka je 1136 bodu, coz je 142 bajtu. Pro 16 barev je to 568 bajtu a pro 312 radek to je 177216 bajtu.

Jako displej jsem poridil neco podobneho tomuto https://www.seeedstudio.com/5-Inch-Disp ... -4301.html Ma to 800x480, takze si predstavuji 80 bodu levy border, pak 640 bodu zobrazeni a nasledne 80 bodu pravy border. Kazdy radek budu vypisovat 2x a tak pouziji 400 bodu. Prvnich a poslednich 40 radek nahore a dole bude border.

Idealni misto na napojeni v Sharpovi je T3 konektor. Zde je SBCR signal a toho by se dalo vyuzit k synchronizaci.

Jinak jak jsem jiz drive rikal, idelani stav by byl nejak digitalizovat video vystup Sharpa, poslat data lan siti a na jinem miste obnovit data a zobrazit to. Pri pouziti HDMI vystupu lze zachovat i 50Hz.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 17.05.2020, 14:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Tak mi to nedalo a zajimal jsem se do kdy je platna licence pro Synplify Pro. Zde https://tangnano.sipeed.com/en/get_star ... e-ide.html to maji do konce rijna tohoto roku. Ja mam licenci na rok az do kvetna pristiho roku. Takze rok muzu klidne prekladat. Jinak klicovy sw je vlastne tento https://www.synopsys.com/implementation ... y-pro.html . Je omezeny jen pro zarizeni GOWIN. Ale cetl jsem ze pro GW1N-1 hackeri delaji open prekladac bez omezeni, to by mohlo byt take zajimave.

Napadlo mne az bude cas zkusit prelozit nase GDG pro ten vetsi cip GW1N-9. Realne ten cip se da sehnat na vyvojove desce v Nemecku (cena docela silena ale ne nerealna). Cip GW1N-9ma cenikovou cenu cca 6USD. Jedine co mne zajima je rychlost prelozeni Verilog kodu. Klicova otazka je "Kolik minut to trva?".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 10.08.2020, 10:08 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Tak uz konecne mam doma desku s cipem. Trosku se to zaseklo na ceste. Objednal jsem si i desku s displejem, to take prislo ale bez desky. Uz jsem to i "uspesne" vyreklamoval ale penize jsem jeste nedostal. Snad na to bude nekdy cas se podivat. Urcite zkusim zapojit desku a displej.

Mezitim jsem zjistil ze Mouser.com je ted distributor teto firmy a ma vsechny cipy na sklade. Podle skladovych zasob bych hadal, ze se zatim nic neprodalo. Cip existuje ve dvouch zakladnich provedeni a to na 1,2V a 3,3V (je to slozitejsi ale nema cenu brat v potaz vsechny kombinace). Mne se libi to "UV" coz je 3,3V kompatibilni a ma uvnitr cipu regulator na 1,2V. Cip jako takovy neni 5V tolerantni ale jak treba i Nobomi rika, v Sharp MZ bezne uvnitr zakladni desky neni 5V ale mensi napeti.

Ceny jsou rozumne. Napr. GW1N-UV9QN88C6/I5 500 Kc bez DPH. Ten ma 70 vyvodu a uvnitr 58KB ram. Napr. GW1N-UV9UG256C6/I5 (stejny obvod jen jine pouzdro) je jeste levnejsi ale uz je to BGA a tak by se musela pozit vicevrstva deska ale je to tak male, ze by se to dalo pouzit jako nahrada GDG primo na desku co vymyslel Mikes21.

Uplne nejlevnejsi je GW1N-LV1CS30C6/I5. Ten potrebuje napajet 1,2V. Stoji 122 Kc bez DPH. Vyvody umi 3,3V. Obvod ma v sobe Flash a sel by tam dat mozna 12KB rom disk. Ne BGA pouzdo je treba GW1N-LV1QN48C6/I5 za 135 Kc.

Stredni trida je GW1N-UV4LQ100C6/I5 - to stoji 304 Kc bez DPH.

Bohuzel zde plati ze BGA pouzdro je nejlevnejsi a vetsi pouzdra jsou drazsi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Levne FPGA - mozna nahrada VCTM1
PříspěvekNapsal: 10.08.2020, 13:10 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2968
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 163 times
Při té příležitosti jsem našel pár zajímavých nabídek u DigiKey na CPLD
https://www.digikey.cz/product-detail/e ... D/12124583
https://www.digikey.cz/product-detail/e ... ND/2499440

_________________
Diagnóza: Touretteův syndrom, Koprolálie, Dyslexie, Obsedantně kompulzivní porucha.
Kalkulačky: Privileg PR56, TI55, TI57, TI58, TI59, TI83, TI-83 Premium CE, TI89
Počítadla: BOBO64, ZX48 plus, DG-88, DG-M, C64C, Amiga 500+, MZ800, MUPID C2A2


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz