OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 04.07.2020, 03:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1496 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 100  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 13:28 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 257
Has thanked: 12 times
Been thanked: 205 times
Tak tedy k věci. To že nejede PSG je divné, v modelu je to až takhle jednoduché (viz obrázek) - musí být aktivní IORQ a zároveň WR a nesmí být M1 a dolních 8bitů adresy musí být F2h. Jediné co by to mohlo zblbnout je, kdyby se něco jiného v GDG pokusilo o konflikt na datové sběrnici. A nebo konflikt (ať už logický nebo zkrat na desce) s jiným řídícím signálem.


Přílohy:
nPSGmini.png
nPSGmini.png [ 54.5 KiB | Zobrazeno 608 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 13:38 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 773
Has thanked: 138 times
Been thanked: 195 times
Zjistil jsem, ze CS na PSG funguje opravdu dobre, ale obvod se (asi) nenastavuje dobre a zadny program (BASIC, hry, hudebni demo) nehraje. Jen z reproduktoru jde stale brum. A pro doplneni, pokud se hraje pres i8253, tak to hraje (pipnuti po resetu). Takze bych to videl na tu chybu v datove sbernici. Vecer zkusim propipat mozny zkrat CS a neceho.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 13:42 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Mikes21 píše:
Zjistil jsem, ze CS na PSG funguje opravdu dobre, ale obvod se (asi) nenastavuje dobre a zadny program (BASIC, hry, hudebni demo) nehraje. Jen z reproduktoru jde stale brum. A pro doplneni, pokud se hraje pres i8253, tak to hraje (pipnuti po resetu). Takze bych to videl na tu chybu v datove sbernici. Vecer zkusim propipat mozny zkrat CS a neceho.


Jedine co mne napada je, zda /Wait signal nemas omylem jinak definovany. Spravne je to open collector. V Pripade ze by to byl bezny vystup, tak by realny zvukovy cip nebyl schopen pozastavit cpu a nenastavil by se spravne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 14:09 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 257
Has thanked: 12 times
Been thanked: 205 times
Jo, to má suksoft pravdu, signál WTGD by mohl úpěšný zápis do PSG zmařit, kdyby ho někdo držel v aktivní log. 1.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 14:21 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 773
Has thanked: 138 times
Been thanked: 195 times
No, v Sharpovi muze drzet WAIT jedine GDG. Takze by stacilo dat "set_instance_assignment -name WEAK_PULL_UP_RESISTOR OFF -to nWTGD"? To vyzkousim. To znamena, ze defaultne je ON nebo "As output driving Vcc"?

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 14:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Kluci moje prispevky jsou rozhodne k veci. Ja osobne to smeruji k tomu abych zverejnil vysledek prace pro ostatni. To v soucasne dobe znamena, instalace Vivado 2028.2 bez service packu. Nemam uplne hotove GDG, tak z 95% to mam zmapovane. Vysledek bude, ze kdokoliv z vas si nainstaluje Vivado (Webpac je zdarma). Pak do root adresare c:\fpga_projects se rozbali zip a spusti spravny soubor. Nasledne stiskne tlacitko syntezy a pak implementace. Pak uz jen si vybere spravnou cast GDG a necha si zobrazit prislusne schema. Vse relativne jednoduche. Prumerny uzivatel by to mel zvladnout.

V soucasne dobe tam mam bohuzel navic VGA radic. Take tam ted davam ostatni obvody uvnitr MZ800. Pujdu cestou emulatoru MZ800. Takze kdyz to ted zverejnim, tak to bude trosku neprehledne. Cele to ma vcetne cache souboru cca 300MB. 500MB vcetne zaloh souboru.

Jinak co se tyce Quartus, tak co vim, ten v licenci zdarma neumi prekladat paralelne. Ale pri zapnuti "smirovani" (feed back) se to spusti. Mne to nevadi, stejne to spoustim ve virtualnim stroji. Mimochodem muj projekt jsem rozjizdel na Quartus a jeste nejakou dobu jsem to udrzoval aby to tam slo prelozit i zde. Ted uz to bude horsi, uz zacinam vyuzivat specialnich funkci Xilinxu ale i tak to pujde. Jen se bude muset udrzovat urcity kod 2x.

Kdyz alespon 5 lidi co tomu rozumi budou mit zajem tak zverejnim (mezi)vysledky uz ted.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 14:39 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Mikes21 píše:
No, v Sharpovi muze drzet WAIT jedine GDG. Takze by stacilo dat "set_instance_assignment -name WEAK_PULL_UP_RESISTOR OFF -to nWTGD"? To vyzkousim. To znamena, ze defaultne je ON nebo "As output driving Vcc"?


CPLD by nemelo mit zapnuty pull up resistor. To dela odpor uvnitr Sharpa.

Dve veci muzou pozastavit CPU. Jednak GDG a pak po nahrani prikazu do zvukoveho cipu se muze pozastavit cpu az na 32 taktu.

Teoreticky muzes v monitoru udelat maly program a dat postupne do 0f2h:
9fh
bfh
dfh
ffh

A mezi outy delat alespon 8 nopu. Kdyz pak bude ticho, tak zde je problem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 17:04 
Offline
Radil

Registrován: 08.10.2013, 18:00
Příspěvky: 257
Has thanked: 12 times
Been thanked: 205 times
Mikes21 píše:
No, v Sharpovi muze drzet WAIT jedine GDG. Takze by stacilo dat "set_instance_assignment -name WEAK_PULL_UP_RESISTOR OFF -to nWTGD"? To vyzkousim. To znamena, ze defaultne je ON nebo "As output driving Vcc"?
Pull-up vadí maximálně té Alteře. Jak správně píše suksoft, problém je v tom výstupu, musí to být otevřený kolektor, protože na desce sharpa je propojený natvrdo s dalším otevřeným kolektorem a to je pin READY toho PSG. Mimochodem ve zdrojáku je krásný komentář:
Kód:
-- v puvodnim zapojeni je to open drain s kladnou polaritou na vystupu z GDG_core, my jej ve VHDL potrebujeme negovat
nicméně zůstalo jen u komentáře, dál se používá signál jako push-pull výstup :)

Takže tyto změny v GDG.vhd by měly pomoci:
řádek
Kód:
   --signal nWTGD : STD_LOGIC;

nahradit řádkem
Kód:
   signal s_WTGD : STD_LOGIC;


před řádek
Kód:
   GDG_core_instance: GDG_core PORT MAP (
přidat řádek
Kód:
   nWTGD <= s_WTGD when (s_WTGD = '0') else 'Z';


a řádek
Kód:
      o_nWTGD         => nWTGD,
nahradit řádkem
Kód:
      o_nWTGD         => s_WTGD,


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 20:55 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 773
Has thanked: 138 times
Been thanked: 195 times
Tak tahle uprava hodne pomohla, vyresila zvuk. Uz nebruci a vsechny programy hraji jak maji. Co se take trochu spravilo je zobrazovani v 700 rezimu. Screenshoty prikladam.
Tohle je boot:
Příloha:
DSC_2323a.jpg
DSC_2323a.jpg [ 78.2 KiB | Zobrazeno 507 krát ]

a toto dump pameti D0000:
Příloha:
DSC_2324a.jpg
DSC_2324a.jpg [ 107.86 KiB | Zobrazeno 507 krát ]

Zustava nejaky problem s citacem mikro-radku, coz se projevuje jejich zrcadlenim.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 01.06.2020, 22:03 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1325
Bydliště: Kurim
Has thanked: 523 times
Been thanked: 387 times
Super, to by člověk neřekl co udělá jedna kolize na sběrnici. Dobrá zpráva je, že znaky 3, 8, B, C, D, E a skoro i 0 jsou dobře ;-))) Sorry, jsem si nemohl pomoct ;-)

Zajímavý je, že jsou kromě toho otočení ještě posunutý všechny mikrořádky o 7 pixelů. První mikrořádek začne asi dobře, ale vykreslí se směrem nahoru, tj. vyleze na obrazovce dole a ještě jinde, protože tam je 24 znaků posun - 1000 vs 1024. Další řádek začne zase na správné pozici, ale zase se vykresli nahoru. Jak kdyby tam někde místo přičtení bylo odečtení adresy toho mikrořádku.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 02.06.2020, 07:35 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2916
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Řekl bych, že to buď to čítá opačně, nebo je to invertované.
Jak zobrazuje grafika ? nebo to vzniká při generaci znaku ?

To bude zase někde nějaká negace navíc :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 02.06.2020, 09:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2174
Has thanked: 93 times
Been thanked: 261 times
Tak v noci jsem trosku pokrocil. Rozsiril jsem si sondy na celou adresovou sbernici a je videt ze romka se zpracovava. Rozchodil jsem i zapis do ramky a pak jsem se dostal az dovnitr rutiny ?TMST. Tam se samozrejme zaseknu, nemam definoveny 8253. Kluci muzete doporucit nejaky HDL emulator MZ700, ktery je dobre udelany a jsou k tomu zdrojaky?

Zatim mam v hlave ze zmenim tuto cast romky at projdu az do monitoru.
e82c cd0803 na 000000
e849 cd320a na 000000
e84c 3014 na 1814
e8b8 cd1800 na 000000
e8bb fe40 na 1840

pak bych asi udelal cerveny border at vidim nejakou zmenu na obrazovce

ld a,2
ld bc,06cf
out (c),a

Take musim definovat spravne video ram - vlastni cip. Pak bych teoreticky mel videt modrou obrazovku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 02.06.2020, 09:54 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 773
Has thanked: 138 times
Been thanked: 195 times
danhard píše:
Jak zobrazuje grafika ? nebo to vzniká při generaci znaku ?

Grafika se zobrazuje dobre, chyba je nekde v textovem rezimu pri generovani znaku nebo adresy do generatoru nebo citace mikroradku. Zatim ale nevim, ktere hradla ten citac a obvody okolo delaji.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 02.06.2020, 10:44 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1325
Bydliště: Kurim
Has thanked: 523 times
Been thanked: 387 times
suksoft píše:
HDL emulator MZ700, ktery je dobre udelany a jsou k tomu zdrojaky?


Jestli dobre udelany, to nevim, spis trochu pochybuju, ale tady je implementace na MiSTer https://github.com/MiSTer-devel/SharpMZ_MiSTer

Taky co vim, tak Michal Hucik ma MZ-800 v FPGA, jen mam pocit ze to nemel uplne vyladene, ale nejak mu to chodilo, muzes mu zkusit napsat, nevim jestli to tady cte.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 02.06.2020, 12:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2916
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 161 times
Generace znaku začíná adresou správně, ale čítá řádky nahoru, místo dolů.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1496 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 91, 92, 93, 94, 95, 96, 97 ... 100  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz