OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 20 zář 2019, 10:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 10 zář 2019, 16:30 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
danhard píše:
Ano Command je Active a k načtení do bufferu, to je fyzická doba přístupu RAS do DRAM, dojde po CL :roll:

Všimni si, kolik je CL pro "různě rychlé paměti" u DDR4 je CL klidně 12-13.


Ano ale to je normalni. Viz tabulka https://eu.crucial.com/eur/en/memory-pe ... ed-latency . Kdyz mam u SDR takt 7,5 ns, tak pro latency 2 je vysledny cas 15 ns. Pro DDR4 pri 0,94 ns je tech 15 taktu celkem 14,06 ns.

Na https://www.chipestimate.com/DDR4-Doubl ... 2011/11/22 je videt ze tRC je u vsech typu pameti podobne a ze vse se vlastne resi paralelizaci pristupu do pameti. Takze to pak dopadne tak, ze prvnich 30 ns se nic nedeje a pak ta DDR4 zacne "chrlit" obrovske mnozstvi dat ven :evil: .


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 10 zář 2019, 17:00 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2395
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
No, nic se neděje, je to ten jen asynchronní přístup do DRAM, cca 50ns :) to CL= je jen nastavení synchronní doby přístupové doby, aby se to stihlo.

Není podstané, že se u DDR4 dostali na 15ns, ale vždy je to "pomalý" přístup na řádku a rychlé čtení sloupců.

ps. hardwerově tomu rozumím dostatečně, nemá cenu to se mnou rozebírat na jiných úrovních.
Na výklad mi stačí SDRAM, pro mě jsou ty Tvoje ostatní výklady DDR4 jen zavádějící nesmysly.
S vlastní maticí DRAM to pracuje furt stejně, je tam sice nějaké časové navýšení, ale podstaná je změna komunikace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 16 zář 2019, 20:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
Tak od posledniho prispevku jsem se zajimal o SDRAM a DDR3. Snazil jsem se najit nejaky controller pro DDR3 ale da se rici ze nic jednoducheho jsem nenasel. Asi dva projekty alespon ridi posilani prikazu do hlavniho kontroleru a tak by se to dalo pouzit ale kompletni kontroler nikde neni. Vsude se pouzivaji kontrolery od vyrobcu FPGA cipu. To je hodne slozite. Takze dokud nebude potreba rozjet na cipu SoC a mit tam treba Linux tak asi neni moc vhodne se ted poustet do DDR3. Na druhou stranu jen, Linux a podobne OS maji ovladace pro periferie. Desky s DDR3 a Spartnan6 se podle poctu obchodu na Aliexpress stale uspesne prodavaji.

S temi SDRAM to taky neni moc slavne. Nasel jsem dva projekty co maji spatne casovani. U jedno si toho vsimnul i jiny clovek co to i realne pouziva a napsal autorovi ze tam ma chybu. Vsichni podle vseho opisuji a tak jedna chyba se kopiruje do dalsich projektu. Nutno rici se ten controller pro SDRAM neni az tak slozity a rozdily mezi pametmi nejsou moc velke, vetsinou maji jen jinou inicializaci. Dalsi vyhoda je mensi frekvence mezi FPGA a RAM a tak tam nemusi byt velke ruseni.

Pri hledani jsem nasel i zajimave projekty napr FPGA do PLCC84 z Japonska. Nebo tuto novinku https://www.aliexpress.com/item/4000170 ... 7fb286APKa ten FPGA umi jet az na 550 MHz a ma 700KB ram. Takze ramdisk 512KB by sel udelat i uvnitr FPGA. Treba https://www.aliexpress.com/item/4000170 ... 7fb2web6C5 ma super cenu. Za to nekoupite ani samotny FPGA.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 16 zář 2019, 21:42 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2395
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 144 times
Jaký FPGA v PLCC84 ? mám tu starýho Spartana XCS05, na tom jsem s FPGA začínal :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 16 zář 2019, 21:57 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
danhard píše:
Jaký FPGA v PLCC84 ? mám tu starýho Spartana XCS05, na tom jsem s FPGA začínal :)


Myslel jsem tyto zarizeni https://www2.hdl.co.jp/en/plcc68-series/ap68-09-m.html . Cena uz neni tak pekna.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: 5S Computer
PříspěvekNapsal: 20 zář 2019, 09:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1837
Has thanked: 81 times
Been thanked: 228 times
Narazil jsem na zajimavy obvod a kit od vyrobce https://www.cypress.com/documentation/d ... plorer-kit . Zaujala mne knizka https://www.cypress.com/documentation/o ... -john-hyde . Ta knizka je opravdu pekne napsana. Jde do primerenych podrobnosti. Zatim jsem s ni maximalne spokojen. Cela ta problematika USB 3.0 je opravdu slozita. Autor ale na prikladech ukazuje funkcni programy co se daji pouzit primo s testovaci deskou. Jinak ta deska na to co umi neni predrazena. Primo na desce je hlavni cip ale je tam navic jeste jeden USB cip pro debugging a byl jsem prijemne prekvapen ze je tam i 2MB sram, uz jen ta pamet je samostatne docela draha. Cele je to resene podle toho kdo ma jake znalosti. Pro zacatecnika je zde reseni kde se ukazuje jak komunikovat pres I2C nabo UART. Pro trosku pokrocilejsiho je zde reseni pres GPIF II - pro pripojeni FPGA a pouziti vetsi rychlosti. Kdyz je nekdo hodne dobry, tak dokonce si muze preprogramovat ARM co je uvnitr, to sice firma nedoporucuje ale pro superspecialistu je to umozneno. Dokonce existuje program ktery umi nastavit FPGA cast co je uvnitr FX3 obvodu.

UART na 4M baudech je brano jako pomale zarizeni :-). Mne to teda bohate staci :-). Hlavni priklady ale smeruji na vytvoreni toku dat z/do GPIF II a to rychlosti 400MB/s. V bitech je to 3,2Gbps.

Jestli opravdu ty priklady budou fungovat i v realnem svete, cemuz verim, uz z toho co jsem o tom cetl na internetu, tak je to jedno z relativne lehkych pripojeni stareho pocitace k modernimu stroji. Ta sbernice USB 3.0 bude jeste par let na trhu.

Jinak strucne popisi jak to cele uvnitr funguje. Da se rici ze ten ARM na frekvenci 384MHz funguje tak ze na nem je RTOS. Ten zajisti nastaveni vsech obvodu. Pak uz hlavni praci delaji DMA prenosy mezi bloky. Procesor v tu dobu toho moc nedela. Sbernice uvnitr FX3 maji kapacitu 800MB/s a tak i kdyz vsechny mozne pripojne body posilaji data, tak je tam jeste na sbernici rezerva.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 51 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz