OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

ByteFest 2019!

Právě je 17 říj 2019, 12:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 06 črc 2019, 23:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1894
Has thanked: 82 times
Been thanked: 229 times
Nechci zbytecne psat do casti GDG a tak otevru samostatne vlakno.

Tak jsem zjistoval jak jak funguje ten Ethernet. Pri tom jsem docela rychle presel na SDRAM a jeji ovladani pomoci HDL. Reseni ktere se bezne pouzivaji jsou dobre ale soucasne neskutecne slozite. Nasel jsem mozna ne idelani ale i jednoducha reseni. Treba jedno ukazuje cteni/zapis do 70ns, coz je pro Sharpa uplne bezproblemove a vyhovujici. Koukal jsem i na nove DDR pameti. Posledni co se delala mimo BGA pouzdro je DDR1 64MB a stoji cca 130 Kc. Urcite ma smysl uvazovat v novych projektech o SDRAM a pro zalohovanou pamet o SRAM, ktera je rapidne drazsi.

Pak jsem nahodou narazil na kartu kde je HDMI konektor. To mne velmi zaujalo. Ted ale uz vim ze ty jednoduche projekty maji jedno velke nebezpeci a to ze primo na FPGA je napojeny kabel bez zadne ochrany. Ono to skoro jiste bude dobre fungovat ale musi se to vedet. Urcite je zde velmi dulezite aby rozdilne napeti mezi televizi a Sharpem bylo vyrovnane jeste pres zapojenim kabelu. Kazdy si muze doma sam zmerit staticke napeti ze zdroje (i vypnuteho pocitace). Staci mit Sharpa v zasuvce a zapnout multimetr jako meric stridaveho napeti. Pak dat jeden vyvod multimetru na kolik zasuvky (to co vycuhuje ven) a druhym vyvodem se dotknout kovove casti Sharpa, treba sroubku na zadni casti pocitace. Mozna budete prekvapeni ze tam mate i 90V. Samozrejme tam neni zadny proud ale napeti tam je. Cele to HDMI je velmi zajimava ale soucasne slozita vec. Nasel jsem nejake docela jednoduche reseni. Mozna neco z toho bude i fungovat. Docela dosti casto neco duleziteho tam neni a ocekava se ze clovek to zna a umi to vyresit. Nasel jsem i jeden projekt kde je i prenos zvuku. To uz je ale opravdu slozite reseni. Zatim jsem nanasel zadne reseni s ethernetem. Nutno rici ze jsem to poradne nehledal a zatim to nepotrebuji. Ale myslenka ze udelame dva HDMI konektory a na to dame do nejake kruhove site (jako token ring) neni spatna myslenka. Co je dobra vec, ze bezny kabel ma fungovat do 5m a nejkvalitnejsi az do 15m. Dalsi vec co by se mohla overit je pouzit rezim 17 (https://en.wikipedia.org/wiki/Extended_ ... ation_Data), to by mohlo pekne zobrazovat na televizi rezim 50Hz. Co se mi dnes libi na HDMI je to, ze vlastni prenos je strasne trivialni a jsou to napr. tri datove toky kazdy o rychlosti 250Mbps. Uz prvni verze HDMI 1.0 umi prenes okolo 4Gbps dat. Proc toto pisi je to, ze pri techto rychlostech muzeme uvazovat vyvest celou sbernici ven ze Sharpa pomoci HDMI kabelu a tam to deserializovat a az treba 2m mimo pocitac mit vlastni karty co se davaji bezne do pocitace. To zpozdeni na serializaci, prenosu a zpet na deserializaci nebude nijak velke. Nejvetsi zpozdeni bude delat prevod 5V na 3,3V a pak vstup do FPGA (a opacny smer na druhe strane). Otazka je ruseni a pocet spatne poslanych paketu s daty. Myslim ze toto muzeme probrat na podzim na dalsim TM.

doplneni1: Tak jsem to pocital a pro to vyvedeni ven by se asi musel pouzit hodne rychly FPGA (666MHz) a mozna dva HDMI kabely. Pri napojeni primo na CPU by nemuselo byt zpozdeni pro vetsinu karet problematicke (mozna jen 10ns). Pri napojeni na T9 konektor a pri pomalejsim FPGA by mohlo byt zpozdeni tak 35ns.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 07 črc 2019, 06:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 993
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 44 times
Been thanked: 85 times
Mluvíš o kompletním SHARPu v nějakým FPGA?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 07 črc 2019, 09:54 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1894
Has thanked: 82 times
Been thanked: 229 times
microlan píše:
Mluvíš o kompletním SHARPu v nějakým FPGA?


Ted jsem nemluvil o kompletnim Sharpu v FPGA. Rozebiral jsem stav, jak vyuzit datovy prenos na HDMI kabelu pro prenos dat. Jedno omezeni je rychlost FPGA, bezne si muzeme dovolit nejakych 434MHz, FPGA na 667 MHz uz je drahy. Druha dulezita vec je vedet ze HDMI prenos ma bezne 10bitu za sebou a proto pri frekvenci 667MHz to trva 15 ns nez se to cele prenese. Pak se jeste musi zapocitat soucastka co z 5V udela 3,3V (7ns) a vstupni a vystupni buffer coz je 2x2ns. Na druhe strane venku je to obdobne. Kdyz se to secte tak je to uz docela velke cislo. Bezne FPGA umi pouzit jen 1/4 vykonu HDMI z roku 2002 a jen 1/48 z roku 2017. Ale je mozne ze FPGA ma nejaky rezim kdy umi prenaset rychleji. Jinak by neplatilo to co ctu treba na https://www.avnet.com/shop/us/products/ ... 626186897/ . Kdyz budu vychazet z https://www.signalintegrityjournal.com/ ... -interface tak se da ocekavat ze i bezny FPGA umi serializovat az do rychlosti 1,5Gbps a umi spojit az 4 porty. To by znamenalo zpozdeni na lince ne 15 ns ale jen 5 ns. Microlane nepocitam ze neco takoveho okamzite budu delat, byla to jen uvaha kdyz jsem cetl o tom HDMI.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 07 črc 2019, 10:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 11:36
Příspěvky: 993
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 44 times
Been thanked: 85 times
Pořád tomu nerozumím, FPGA se přes nějakou redukci zapájí do desky MZ-800, tak kam se povedou data pomocí HDMI?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 07 črc 2019, 10:59 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1894
Has thanked: 82 times
Been thanked: 229 times
microlan píše:
Pořád tomu nerozumím, FPGA se přes nějakou redukci zapájí do desky MZ-800, tak kam se povedou data pomocí HDMI?


Microlane na T9 konektoru v Sharpu by byla deska kde by treba pres xc9572xl se konvertovalo z 5V na 3,3V. Pak by tam byl nejaky FPGA. Asi vyhodny je treba Artix-7. Pak by se to prenaselo treba tremi HDMI kabely (2xven 1xdovnitr) do externi krabicky kde by se to konvertovalo na paralelni data a znovu generovala sbernice.

Nasel jsem "krasny" dokument "7 Series FPGAs GTP Transceivers"
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... Qv4fo57Tie ten pojednava o te vysoke rychlosti prenosu. Dulezitejsi je, ze vyvody maji jen vice vyvodove cipy a ty se bezne neprodavaji jako hotove moduly. Takze asi nema cenu se tim ted zabyvat.

Stejne si ale dame vse dovnitr Sharpa a budeme to emulovat a tak asi nema cenu to ted resit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 22 črc 2019, 23:04 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1894
Has thanked: 82 times
Been thanked: 229 times
Na poslednim malem setkani OC minuly patek nas Bohous informoval o zajimavem obvodu CY8CKIT-059 (https://cz.mouser.com/_/?Keyword=CY8CKIT-059)
Datasheet pro hlavni obvod je https://cz.mouser.com/datasheet/2/100/0 ... 769489.pdf

Na dovolene jsem si po vecerech cetl o tomto obvodu. Je to zajimavy obvod. Neni to uplne nejnovejsi vec, podle manualu byl vytvoren v roce 2015. Take nema moc velkou rychlost, max 80 MHz. Uvnitr je Arm® Cortex™-M3 CPU. Co ale ma a ostatni konkurence ne, je male hradlove pole. Nazyva se to udb. Uvnitr jednoho udb je 8 flip-flop obvodu a tak celkem jich tam je 24x8=192. Napr. v CPLD XC95144XL je 144 FF. Takze zde je toho vice. Ale co je jeste dulezitejsi, ze v kazdem udb je 8bitova ALU a 4 registry a k tomu 2x4 FIFO registry. Cele je to pripravene na male stavove automaty co v hw udelaji nejakou cinnost a vysledek predaji procesoru, ktery s tim udela neco dalsiho. Da se to "programovat" pres kresleni schemat ale umi to i Verilog.

Nainstaloval jsem si i sw pro tento kit. Docela dlouho to trvalo, je to asi 30 programu. Pak se to jeste upgraduje, to zabere take nejaky cas. Nutno ale rici ze vse slo bezproblemove. Jedine co se musi hned na zacatku udelat je doinstalovat NET 3,5 - bez toho to nejde.

Pro male a stredne velke projekty je to zajimavy obvod. Je 5V tolerantni. Soucasti kitu je i programator. V posledni verzi sw umi udelat com bridge. Coz funguje tak, ze v PC pres USB mate virtualni com port a data posilate tak, ze cilova aplikace je dostava pres lokalni com port.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sharp a nove hardware zarizeni
PříspěvekNapsal: 31 črc 2019, 20:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 15:54
Příspěvky: 1894
Has thanked: 82 times
Been thanked: 229 times
Resil jsem problem jak pripojit nejakou pamet, idealne sram. Neni problem pripojit pamet ktera ma treba jen 8-10ns pristup. Ale ma to pozadavek ze potrebujeme pripojit hodne vyvodu. Tech treba u CY8CKIT-059 moc neni a obecne i u FPGA kitu jich neni nikdy nazbyt. Dosud jsem vedel ze existuji seriove pameti a ty maji jen 8 vyvodu ale maji nevyhodu ze maji kapacitu jen 128KB. Dalsi nevyhoda je ze funguji jen do 20MHz. Pri hledani jsem skoro nahodou nasel nejake cinske, zatim nechci rikat co, nez to odzkusim. Podle datasheetu jsou to vlastne dynamicke pameti. Super vlastnost je, ze se navenek chovaji jako staticke pameti. Bohuzel je nemaji v zadnych zapadnich obchodech a da se to poridit jen v Cine.

Ted jsem zkusil jich par koupit. No nekupte to, kdyz je to skoro zadarmo :-) . Dalsi dulezita vec je ze CY8CKIT-059 ma maximalni vnitrni frekvenci 80 Mhz a tak se neda vyuzit plna rychlost pameti a realne ocekavam ze cteni jednoho bajtu bude trvat 1us. A ze zacatku budu rad ze pres bezny SPI protokol se dostanu na 2us. Samozrejme burst dat bude rychlejsi. Ale uz ted vim ze nedostanu data v realnem case a budu muset je cachovat a samozrejme delat Wait signal. Kazdopadne mne ta pamet zajima, protoze pri pouziti FPGA a pri 208 Mhz vnitrnim clocku se z ni stane velmi rychla pamet s dobrou kapacitou a s malo vyvody.
Pri teto rychlosti se da ocekavat dodani jednoho (prvniho) bajtu do 240 ns. Uplne idelani pro emulaci QD, FDD a mozna i HDD do kapacity tak 20MB. Tou emulaci myslim emulovani MFM zaznamu.

Bohuzel co je nevyhoda pameti je jejich dymamicnost. Nutne potrebuje dokoncit operaci do 8us, takze prime pripojeni k Sharpovi neni mozne. Ocekavaji ze zarizeni ktere s nimi komunikuje je minimalne o jeden rad rychlejsi.

Tak snad za mesic az prijdou budu moci uspesne rici ze pameti funguji a ma smysl je pouzivat.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 7 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz