OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 13 pro 2018, 09:27

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 264 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 13:28 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 67 times
Been thanked: 71 times
Aha už vidím v editoru co máš na mysli - musíš ty řádky posunout o 1/2 políčka aby to sedělo. Zkontroloval jsem ve Photoshopu - posunul jsem obrázky mezi řádky 4 a 5 o 2412 pixelů a sedí to, navazuje, obrázky by měl být v pořádku. Důvod bude nejspíš ten, že obraz mezi řadami buněk deformuješ (kvůli rozdílnému gridu), ale u řad 1-4 by se to nemělo deformovat, tam to přepočítáváš jinak a proto se to chová jinak.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 20:06 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Kluci na http://www.radeksuk.cz/sharp/gdg/progra ... _mz800.txt jsem dal maly popis jak vidim gdg a cislovani ja.

Kluci pisete:
Panda38 "Já mám označení buněk ve tvaru "radek.sloupec" (radek=1..26, sloupec=1..155)"
Mikes21 "Ted prakticky. Bunky 01.152 a 01.153 nedelaji nic, ale 01.154 az 01.156 bude asi nejaky latch"

Rikam ze je potreba tech 2x8 bodu nepocitat jako bunky, jsou to jen rozvody energie. Sice nam to zkomplikuje zivot ale budeme v seznamu mit jen tech 4104 bunek co opravdu existuji.

Protoze kazdy bod budu ukladat do 32bitoveho cisla tak si umim prestavit ze 001.001.01 (rada, pozice zleva, vyvod) by byla prvni bunka v uplne horni rade a soucasne by to byl vyvod 1. S takovym cislem bych mohl dobre pracovat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 21:24 
Online
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 317
Has thanked: 28 times
Been thanked: 93 times
Pokousel jsem se zdokumentovat a okotovat vsechny signaly, ktere prichazeji k matici a zjistil jsem, ze jich je vice nez 200. Vzhledem k tomu, ze GDG ma presne 100 vyvodu (vcetne napajeni), tak je tady docela velky problem. Na prvni pohled jsou nektere signaly pospojovane a vedou do pole vicekrat. Konktretne presne 4x. Skutecny prehled vsech signalu a jejich souradnic bude muset projit podrobnou analyzou a vyloucenim vsech spolecnych spoju. A taky presnym zjistenim, ktery privod je ktery a jestli se nahodou nemeni jejich poradi vuci pajecim plocham.
Otazka, jestli by se dalo nejak zjistit, jak prochazi signal pres okrajovou plochu.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 21:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Mikes21 píše:
Pokousel jsem se zdokumentovat a okotovat vsechny signaly, ktere prichazeji k matici a zjistil jsem, ze jich je vice nez 200. Vzhledem k tomu, ze GDG ma presne 100 vyvodu (vcetne napajeni), tak je tady docela velky problem. Na prvni pohled jsou nektere signaly pospojovane a vedou do pole vicekrat. Konktretne presne 4x. Skutecny prehled vsech signalu a jejich souradnic bude muset projit podrobnou analyzou a vyloucenim vsech spolecnych spoju. A taky presnym zjistenim, ktery privod je ktery a jestli se nahodou nemeni jejich poradi vuci pajecim plocham.
Otazka, jestli by se dalo nejak zjistit, jak prochazi signal pres okrajovou plochu.


Toto jsem castecne resil pred dvema lety. Ty signaly navic jsou jen pomocne signaly a je to logicke. Budto to obraci smer I/O nebo delaji neco podobneho. Napr. u datove sbernice to musi delat odpojeni od sbernice.

--------------

Ted zpet k hlavnimu tematu:

Otazka je jak to prekreslovat? Jedna moznost je nejak oznacovat uz nakreslene veci a z toho delat knihovnu a tu pak pouzit na definici zapojeni na jinem miste pro stejny clen. Ta problematika je docela slozita.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 03 pro 2018, 21:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Treba by to slo udelat tak, ze by se dat do programu 7x radio button
-bezna prace
-smazani (smazani pole)
-prekresleni layer1 (plus obe via)
-prekresleni layer2 (jen vrchni cesta)
-uloz vzor (soucasne z jineho textoveho pole by se vzalo jmeno pro vzor)
-vloz vzor
-nacti vzor (pro editaci jiz ulozeneho vzoru)

Bezne by to bylo prepnut v rezimu "bezna prace". Pak by se to prepnulo na "smazani" -to by smazalo dve pomocna pole. Nasledne bych mohl vybrat "prekresleni layer1" nebo "prekresleni layer2" a pak kam bych kliknul to pole by se oznacilo jako definice mustru. Az bych vsechny body oznacil, tak bych stisnul "uloz vzor" a to by zapsalo data na disk.

Pozdeji bych vypnil textove pole. Treba bych tam dal "null" a to by zpracovalo soubor null.def a na misto kde byl naposledy kurzory umistilo definici. Spustil bych to prikazem "vloz vzor".

Pod pojmem prekresleni neni ze se to cele znova definuje ale jen oznaci bunky a vrstvy ze maji slouzit jako predloha.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 08:17 
Online
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 317
Has thanked: 28 times
Been thanked: 93 times
:sharp: Kdyz jsme s Uunkem planovali realizaci ofoceni GDG cipu, tak jsem vyjadril prani, aby komunita prispela na naklady spojene s focenim. Predpokladal jem tak 2-3 ochotne prispevatele. Nakonec se seslo 9 ochotnych darcu a vybrala se castka 3832,-Kc.
Proto bych chtel vyjadrit velke diky vsem prispevatelum. Vybralo se vice nez jsme predpokladali, proto necham neco odlozene a pouzil bych to na zaplaceni klubovny pro nasledujici setkani sharpistu, predpokladam ze na Talskem mlyne.
Urcite bude GDG jedno z hlavnich temat a budou se probirat dosazene uspechy.
Takze jeste jednou velke diky, moc si vasi podpory vazim :clap: :clap: :clap:

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 04 pro 2018, 22:12 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Tak jsem vcera v noci pokrocil. Neni to cele udelane ale mam pripravenou cestu jak oznacovat a kopirovat vzory. Mala ukazka je na http://www.radeksuk.cz/sharp/gdg/ukazka11.png. Uz ted to uspesne dava na mista ktere oznacim prazdne bunky. Staci jen ukazat kurzorem na levy horni gate tranzistoru a stisknout radio button 'vloz vzor'.

Desifrujete nekdo alespon na papir ty bunky?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 13:46 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 67 times
Been thanked: 71 times
Narazil jsem na podivné nikam nevedoucí vodiče (2. řada buněk). Tak nevím co to může být, stínění, kapacita, designový omyl? Přikláněl bych se ke stínění parazitních proudů, ale nevím jestli tam něco takového mohou mít?
Příloha:
podivnost.jpg
podivnost.jpg [ 47.77 KiB | Zobrazeno 228 krát ]

Příloha:
podivnost2.jpg
podivnost2.jpg [ 54.34 KiB | Zobrazeno 228 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 18:08 
Online
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 317
Has thanked: 28 times
Been thanked: 93 times
Pokusil jsem se nakreslit nekolik bunek tak, aby z nich mohly vzniknout podklady pro simulaci jejich funkce. Pripadalo mi jako dobry zaklad pro overeneni jednak spravnosti kresleni bunky samotne a take spravnosti propojeni jednotlivych tranzistoru a hlavne funkce celeho obvodu. Program generuje data primo z nakresu jednotlivych polovodicovych struktur. Simulator na zaklade toho simuluje jednak logickou funkce a druhak propocitava rychlost a vliv parazitnich kapacit v zapojeni.
Panda38: zkusim prekreslit tebou zminovane bunky (C02_014 a C02_026/026 a taky C03_025 a C031/032) a pokusim se nasimulovat jejich funkci a porovnat rozdily s/bez tech 'zbytecnych' casti. Treba nam to neco napovi.
Jednu teorii mam, ze to tam zanechal nejaky CAD program pri navrhu. Nebo to vzniklo nedokonalym odmazanim nejakeho prvku. Preci jen pisou, ze od navrhu do realizace to trvalo 4-6 tydnu a to by mohlo byt docela malo casu na nejake velke optimalizace.
Pokud by to melo mit nejaky vliv na funkci (stineni, zpozdeni, apod.) tak by to mohly vystupy ze simulatoru ukazat.

Prikladam ukazku ze simulace dvou invertoru, 2-vstupoveho NOR a 3-vstupoveho NAND hradel.


Přílohy:
cell3inv1-sim2.jpg
cell3inv1-sim2.jpg [ 80.73 KiB | Zobrazeno 200 krát ]
cell2nor1-sim.jpg
cell2nor1-sim.jpg [ 61.62 KiB | Zobrazeno 200 krát ]
cell3nand1-sim.jpg
cell3nand1-sim.jpg [ 64.42 KiB | Zobrazeno 200 krát ]

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 21:30 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 306
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 67 times
Been thanked: 71 times
Ten analyzátor dokáže simulovat i věci jako časování a parazitní kapacity obvodů na čipu? To jsou věci :shock:

Při podrobnějším zkoumání je vidět, že ty nezakončené vodiče jsou standardní součástí mnoha buněk po celém čipu, tedy to nebude chyba, ale nějaká funkčnost. Tak to se bude špatně převádět na schéma a simulovat jinými obvody.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 23:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 655
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 28 times
Been thanked: 41 times
Taky jsem na ně narazil, budeme je obkreslovat?

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 05 pro 2018, 23:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Podle mne to asi nema zadny funkcni vyznam. Spise to vidim ze se to nebude prekreslovat. Nemuzu si pomoc ale vidim v tom jen antenu, co spise udela uvnitr cipu vice neplechy, nez nejakou solidni funkci.

Dal jsem dalsi verzi programu na web at si muzete hrat. Jsou zde i tri DEF soubory 'null','F111' a 'F112'. Vkladani je jednohuche, staci ukazat na bod kde to chci vlozit a samozrejme dat jmeno vzoru do textoveho pole. A pak stisknout "vloz vzor". To podle jine casti cipu prekresli dle sablony na nove misto to puvodni. Takze je asi jasne ze na uplne prazne plose to nic nedela. Zatim to ma omezujici vlastnost ze pri definici musi byt ten "fialovy" pocatecni bod vzdy vlevo a uplne nahore. Casem to ale nebude takto omezujici.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 06 pro 2018, 07:52 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 655
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 28 times
Been thanked: 41 times
Často se mě vyskytuje následující struktura, prosím o verifikaci vrstvy 1.


Přílohy:
struktura1.png
struktura1.png [ 176.79 KiB | Zobrazeno 138 krát ]

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 06 pro 2018, 08:32 
Online
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 317
Has thanked: 28 times
Been thanked: 93 times
Panda38 píše:
Ten analyzátor dokáže simulovat i věci jako časování a parazitní kapacity obvodů na čipu?

jak jsem psal... Ale ono o spise popisuje charakteristiku obvodu. Takze ne jen propojeni, ale take kapacity mezi jednotlivymi strukturami. Da se to videt, treba kdyz nejaky spoj posunu, tak se zmeni spocitana kapacita. Nevim (neumim nasimulovat), co by se stalo, kdyby ta parazitni kapacita privedla zapojeni do stavu, kdy uz prestane vykonavat nejakou funkci. Ale treba to pujde.

Je to sw, ktery umi pracovat i s analogovymi signaly, tak mozna casem budeme moci zkoumat i tohle.
Data jdou exportovat i do Spice, ale ja jsem uprednostnil 'opencircuitdesign' a open sw. Jinak ty programy byly vyvinuty na MIT a maji za sebou > 30-letou historii vyvoje a staje se jeste vyviji.

A jeste jsem prilozil soubor s definicemi pinu. Jeste nejsou vechny, ale neco pro zacatek. Ty vodorovne privody udelam pozdeji, neni to tak jednoznacne a chvili to trva.
Kód:
pin;x;y;Name;I/O;Description
1;39;34;CPU;O;CPU clock (3.547MHz)
2;;;VCC;-;Power supply


Přílohy:
GDG_pinout.zip [1.32 KiB]
6 krát

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 06 pro 2018, 13:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1427
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
microlan píše:
Často se mě vyskytuje následující struktura, prosím o verifikaci vrstvy 1.


Casem se na to podivam. Ted jsem rychle zpracoval 2209 ale neni to zkontrolovano. Take jsem dal na server dalsi DEF soubory.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 264 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Mikes21 a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz