OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 lis 2017, 04:52

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 11:48 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
Vypadá to hrozivě, když ze Sharpíka vychází silný dým.
Stroj i s Unikartou dokonce statečně běžel dál, příčinou byl prasklý kondík v napájecím zdoji.

B. mi poradil:
Klasika, vstupni filtr, je potreba ho nahradit foliovym kondenzatorem oznacenym X1 respektive X2 na pulsnich 4000 respektive 2500V.
http://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cfac047n-p121-275


Naposledy upravil SCjoe dne 26 zář 2014, 13:04, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 26 zář 2014, 12:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
U několik let nepoužívaného stroje nefungoval zvuk - regulátor hlasitosti,
až jsem si myslel, že Unikarta má nějakou schopnost odpojovat interní reproduktor.
Zvuk však fungoval, jen hodně špatně, jedině při bočním tlaku na otočný čudlík a současném pootáčení.

Na odborné rady na prolití nějakým "kontaktolem" jsem reagoval bázlivě,
šíleně mi pak připadala rada prokápnutí červenkou leštěnkou na nábytek
(na rozdíl od moderních chemikálií prý nevadí uhlíkům uvnitř...).

Nakonec jsem ale s důvěrou dal na posledního přítele na telefonu, navíc leštěnka byla první a jediná po ruce.
Stačily dvě kapky, pár pootočení, vyfoukání a zvuk je jako v CD kvalitě!!!
:)

PS. Obrázek skleničky použité Diavy jsem na netu nenašel, ta moje musí být, soudě dle nálepky a uzávěru, snad ještě z doby ČSSR.
A vůbec - myslels Silicone právě Diavu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 18:25 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
Testovací program mi říká, že všechny paměti v Sharpovi jsou OK.
Přesto mi modrá úvodní obrazovka píše: SRAM:check sum err.
Prosím o radu, co s tím?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 19:09 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1103
Has thanked: 39 times
Been thanked: 156 times
To je v poradku. To znamena ze nemas nahrany zadny program v rozsirujici karte. Podivej se treba na http://www.8bity.cz/2012/replika-64-kb- ... d-mz-1r18/ a neco si tam nahraj. Pozor muze to byt jen 32KB program. Napis jakou kartu tam mas, je jich vice typu nebo to vyfot. Urcite to rozchodime.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 19:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
suksoft píše:
Napis jakou kartu tam mas...

A jo, už chápu, mám právě jen Unikartu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 19:33 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Unikarta emuluje SRAM disk, QD a Floppy. To, ze se snazi nacist system ze SRAM disky (ve kterem pravdepodobne nemas zadna korektni bootovaci data) znamena, ze nemas spravny QD nebo FD obraz na SD karte. Strc SD kartu do PC a zkontroluj co na ni mas, pripadne znovu nahraj. Jde hlavne o soubory v adresary unicard.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 20:09 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1298
Has thanked: 788 times
Been thanked: 210 times
Díky za vysvětlení.

Martin8bity píše:
... zkontroluj co na ni mas, pripadne znovu nahraj. Jde hlavne o soubory v adresary unicard.

Co bych na ní měl jiného, než přece ten 16 MB soubor s Madonnou.
Tuším, že mi ji občas přemaže MZ-DOS nebo něco podobného.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 01 říj 2014, 20:22 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
CP/M kontroluje zacatek RAMdisku a pokud tam nenajde sekvenci "1F 00 00 00 00 00 00 00 08 09 0A 0B 0C 0D 0E 0F", tak RAMdisk mazne. Tato sekvence ted uz v Madonne je. Potencionalne to jeste muzes nadrbat nektery BASIC, ten s RD operuje jinak. V adresari Unicard, ale musis mit i mzfloader.cfg, mzfloader.mzq a mgr.mzf.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 19:41 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 28 říj 2017, 18:22
Příspěvky: 1
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj.
Po cca 20ti letech jsem nadšeně zprovoznil Sharpa s novou unikartou. Po cca půl hodině nadšeného uchvácení, nostalgie a nechápavého přihlížení zbytku rodiny se za podivného praskotu ze zdroje vyvalil hustý dým. Počítač stále běžel ale rychle jsem jej vypnul.
Dle níže uvedeného a dle rozborky zdroje viz. obrázek by mělo stačit vyměnit dva vstupní kondezátory za tyto?
http://www.gme.cz/foliovy-kondenzator-cfac047n-p121-275.
Máte s nimi někdo zkušenosti? Mohu bez obav objednat?
Případně, když už mám zdroj rozebraný, ostatní součástky vypadají ok, ale nevyplatilo by se vyměnit i něco dalšího?
Co Vám nejčastěji odchází?

Předem díky za info a pěkný den.
PTx


Přílohy:
zdroj_MZ821.jpg
zdroj_MZ821.jpg [ 70.32 KiB | Zobrazeno 331 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 20:11 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 14 kvě 2013, 18:10
Příspěvky: 808
Bydliště: Kurim
Has thanked: 276 times
Been thanked: 242 times
Odchazi presne tohle, staci vymenit. Nic vic menit netreba.

Ja pouzivam http://cz.farnell.com/kemet/pme271m547m ... dp/2332428, ktere jso skoro stejne, jako ty puvodni, ale ty, cos nasel v GME by mely byt take ok.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 28 říj 2017, 21:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 892
Has thanked: 152 times
Been thanked: 110 times
Mohu potvrdit. Mne to udělalo také.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Drobné opravy
PříspěvekNapsal: 29 říj 2017, 16:29 
Offline
Radil

Registrován: 26 kvě 2013, 13:18
Příspěvky: 407
Bydliště: Šalingrad
Has thanked: 47 times
Been thanked: 40 times
Jojo, to znám :) X2 síťáky..


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 12 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz