OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 24 říj 2017, 08:49

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 10 črc 2017, 19:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Chci se optat zda nekdo nahodou nedela nejake projekty pro emulaci treba CMT na Arduino? Jedna se mi o to ze Arduino ma sice omezene moznosti oproti jinym deskam ale treba pro CMT ma hodne vykonu navic. Take bych si umel predstavit emulaci QD.

V hlave jsem si predstavil emulaci FDD a vcera jsem dokonce nasel kompletni zivy projekt, sice pro ZX, ktery to cele resi. Reseni je presne to co jsem si predstavoval. Uplne stejna predstava. Vse se da postavit na beznych modulech ale autor udelal i specialni desku kde je to vse integrovane. Proto jsem okamzite nechal udelat par desek v Cine. Zajimavy postrech byl, ze cena za postovne pro 10 desek byla mensi nez za 5? Takze jsem nakonec koupil 10 desek - at zije ekologie :-). Stejne se to rozebere a alespon mi nikdo ze Sharpistu nebude nadavat ze na nej nemyslim.

Na setkani (viewtopic.php?f=70&t=5398) jsem ostatni informoval, ze podle mne je Arduino docela zajimava vec, co by mohla relativne levne resit radu veci. Napr. Shony si chce take rozchodit RS232 na svem Atari. Myslim ze Arduino ma pouziti u vsech osmibitu co bezne pouzivame.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 12 črc 2017, 21:45 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 20:24
Příspěvky: 303
Has thanked: 6 times
Been thanked: 38 times
Máš pravdu. MZ je na tom s HW připojováním dobře.
Arduino je velmi zajímavé (jaké používáš?)
tohle je projekt pro C64

https://arduino.cz/arduino-emulator-kla ... modore-64/

_________________
ex-STklub BRNO,SEGA Mega Drive, Sharp MZ 800, ZX emul,Commodore C64 kalkulátory HP/TI/FX, (PSP, PS2, X360)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 13 črc 2017, 07:16 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 14:27
Příspěvky: 1279
Has thanked: 779 times
Been thanked: 209 times
Matematicky koprocesor? V pripade zx spectra se uz na tom pracuje (u nej se pritom jeste pocita s uvolnenime mist v rom, kde jsou rutiny kalkulacky).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 15 črc 2017, 21:35 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Wankes mam UNO i MEGA ale i jine moduly. Ten odkaz na projekt pro C64 je zajimavy.

Mne se treba libi http://www.avray.ru/zx-spectrum-floppy- ... n-arduino/ . Zakladni obrazek je
https://github.com/EvgeniyRU/ZX_FDD_Emu ... ncoder.png

SCjoe urcite ted nepremyslim o necem jako emulator koprocesoru. Co si myslim ze by se melo jako prve udelat je nacitani kazety a komunikace mezi Arduinem a PC. Idelani jazyk na strane PC bych videl C#. Take je nutno vzit v uvahu ze vypocetni kapacita ATMEGA328 je omezena. Na druhou stranu vlastni cip stoji cca 80 Kc (DIL) a tak neni problem jich pouzit i vicero v jednom projektu.

Co urcite ma smysl vyzkouset je prenos dat z PC smerem do Sharpa pres Arduino a to jak pres USB (RS232), tak i pres Wifi a Ethernet. Wifi ma velky potencial.

Co je treba super, ze Sharp ma pekne udelany joystick. A da se tam udelat rozumny prenos dat. Verim ze i dosti kompatibilni sbernice typu TWI (I2C) by se dala udelat a to dokonce jen z konektoru a vodicu, bez dalsich soucastek.

Jinak dnes odpoledne jsem si hral a udelal jsem program co simuluje kazetacek. Uvnitr Arduina se mi vytvori maly program pro MZ800. Je to zatim jen sled ctyr bajtu CD0300C9. Ty se pak poslou smerem do realneho Sharpa. Cele je to propojene pres 3 vodice. Jeden je GND. Dalsi je prizemneny SENCE na GND aby Sharp vedel ze se motor toci. Posledni je READ signal. Vyvedl jsem ho pracovne z vyvodu 14 ale je obecne jedno z jakeho se to vyvede.

Ted musim vyresit jak by se mohlo z nejakeho nosice vyslat celych 48 KB aby to mohl uspesne simulovat kazetak.

Program je udelany proceduralne a vyuziva delayMicroseconds(). Bylo by vhodne to predelat na udalostni program. To by jiste zajistilo ze by i pres RS232 se vcas dostaly data dovnitr Arduina. Na druhou stranu zavadec v romce nekontroluje cas kdy prijde hrana a tak klidne se muzou pomalu pripravit data a pak to vyslat. U novejsich a inteligentnejsich programu to ale muze byt problem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 16 črc 2017, 06:56 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Prikladam program co prenasi data z Arduina do Sharp MZ800. Ukazuji ho hlavne aby slo videt jake signaly a v jakem poradi je nutne poslat. Ne vse jde precist z manualu a je potreba se tak podivat do zdrojoveho kodu romky.


Přílohy:
cmt1.zip [1.37 KiB]
35 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 06:15 
Offline
Kecálek

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 137
Has thanked: 4 times
Been thanked: 58 times
Ahoj,

koukal jsem na ten programek a mel bych jeden takovy postreh. Urcite by to melo byt oddelene na dve casti, jedna komunikuje s PC, nacte data, pak je zpracuje a potom je posila (generuje signal dat). Jestli chces zpracovavat soubory v PC a Arduino pouzivat jen jako inteface PC <-> 8bit, tak Ti IHMO staci zvukovka. Ale jestli to chces delat v Arduinu, tak Ti asi rychle dojdou prostredky, jeste kdyz pouzivas Arduino IDE ;-) Tahle platforma se hodi opravdu jen na 'takove to domaci zvykami'.
A jeste k tomu C#, nic proti, ale ono je uplne jedno, v cem to je na strane PC naprogramovane. Stejne to kumunikuje jako pres seriovku. Asi bych radeji privital neco vice 'pritulne' Linuxu a Androidu. A to zrovna NET technologie nejsou.
Nicmene jen tak dal, ted trochu rozved sve ideje a jak by jsi si to predstavoval dal. At mame nad cim diskutovat ;-) Prece jen se diskuze vede lepe nad nejakymi napady nez vymyslet jak co zrealizovat. A vlastni napady se blbe kritizuji :-)

_________________
Sharp MZ-800+RD+QD+FDD+RS232+plotter, MZ-1500, MZ-2500, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 18:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Ahoj Mikesi

Prave z duvodu malych zdroju je nutno soucasne delat prijem/vysilani z pocitace a soucasne posilani/nacitani dat na kazetak. Sam vis ze ma jen 2KB ram a vykon nema takovy aby napr. byl schopen rychle neco nacist a zpracovat. Proto jsem uz v minulem prispevku napsal ze program musi byt udelan jinak nez proceduralne. Prijem znaku do Arduina ze Sharpa jsem udelal pomoci stavoveho automatu. Ten provadi to, ze postupne ceka na signaly co maji prijit a zpracovava je. V pripade ze neco prijde jinak nez je ocekavano, tak nahlasi chybu. Neni to cele dodelane ale uz to umi zobrazit jmeno souboru a zkontrolovat CRC hlavicku. Program je potreba ucesat nez se zverejni.

Protoze si uvedomuji ze pro rychly vyvoj programu bude potreba pamet, tak si to doplnim o SPI ram o velikosti 128 KB. To vsak ale nechci brat jako hlavni vyvojovou cestu. Tato odnoz bude pro pouziti Ethershieldu, pripadne Wifi. Hlavni smer bude asi v reseni http://www.arduino.org/products/boards/arduino-yun-mini. Pro zacatek mi RS232 bude delat
PC.

Co treba pro mne bude dobra vec, ze po zapnuti Arduina se bude snazit do Sharpa nahrat maly program. Odhaduji ze cas nahrani bude cca 7 s. Ten umozni prepnout Arduino do jineho rezimu a pak pomoci nejakeho rychleho prenosu dat se nahraje nejaky MZF soubor z pc.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 17 črc 2017, 20:20 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1560
Has thanked: 67 times
Been thanked: 103 times
Proc nepouzijete Arduino Mega a normalni paralelni SRAM?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 18 črc 2017, 13:31 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Kubik píše:
Proc nepouzijete Arduino Mega a normalni paralelni SRAM?


Myslim ze to neni zatim nutne. Radeji bych presto pouzil SPI pamet, ma mene vyvodu.

Pro Uunka posilam foto.


Přílohy:
IMG1.JPG
IMG1.JPG [ 570.7 KiB | Zobrazeno 887 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 18 črc 2017, 14:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1248
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 71 times
SPI Flash umí jako kazeťák se 1000 kazetami :o
Rychleji a spolehlivěji.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 20 črc 2017, 16:44 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
danhard píše:
SPI Flash umí jako kazeťák se 1000 kazetami :o
Rychleji a spolehlivěji.


Nejak ti nerozumim. Jakou myslenku jsi chtel rici?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 25 črc 2017, 13:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Jen pro info. Mam doma desky pro ZX_FDD_Emulator. Sice to neni primo pro Sharpa ale simulaci cteni FDD to umi. Urcite to pujde predelat. Je to projekt ZX_FDD_Emulator https://github.com/EvgeniyRU/ZX_FDD_Emulator. Kdyz by mel nekdo cas a v TME shopu by presne zjistil jake soucastky se maji objednat tak to bych velmi privital.

Zatim jsem si udelal maly pomocny seznam:

http://www.tme.eu/cz/details/pc-gk2.1/k ... dc/ninigi/
http://www.tme.eu/cz/details/rc1602a-gh ... optronics/
http://www.tme.eu/cz/details/b3f-1000/m ... pcb/omron/
http://www.tme.eu/cz/details/mcc-sdmicr ... -tdar-r01/
http://www.tme.eu/cz/details/atmega328p ... hip-atmel/
http://www.tme.eu/cz/katalog/#search=HE ... rameters=1
http://www.tme.eu/cz/details/pcf8574t-s ... 8574t3518/
http://www.tme.eu/cz/details/lm1117mp-3 ... mp-33nopb/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Arduino a Sharp
PříspěvekNapsal: 17 srp 2017, 13:08 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1091
Has thanked: 38 times
Been thanked: 154 times
Udelal jsem maly seznam casu pro impulsy na CMT u MZ800 a MZ-80B. Zajimave je ze pojem baud se pouzival jen u MZ80B ale dalsi nasledovnici v rade, typ 2000, nasledne 2200 a pak 2500 uz pouzival pojem kb/s. Proto je u MZ80B hodnota 1800 baudu ale nasledovnici pouzivaji hodnotu 2kb/s.

mz800
cas log0 plus cas log1 1482
prumer na jeden bit 741
zapis 9 bitu pro jeden bajt 6669
8 bitu = 1 bajt 833,63
1 sekunda 1000000
baudu / sekundu 1199,58

bitu / sekundu 1349,53

cas kdy cist stav (us) 379
vzorec =+240+278/2

log0-high 240
log0-low 278
soucet 518

log1-high 470
log1-low 494
soucet 964


mz80b
cas log0 plus cas log1 999
prumer na jeden bit 499,5
zapis 9 bitu pro jeden bajt 4495,5
8 bitu = 1 bajt 561,94
1 sekunda 1000000
baudu / sekundu 1779,56

bitu / sekundu 2002

cas kdy cist stav (us) 250
vzorec =+167+166/2

log0-high 167
log0-low 166
soucet 333

log1-high 333
log1-low 333
soucet 666

Ted potrebuji udelal zalohu 4 kazet pro MZ2500 a proto mne zajima jaky presny format a casovani to ma. Zatim to vypada ze opravdu jedina zmena oproti MZ800 je v delce casu impulsu a ze uvodni zavadeci short impuls je jen 10000 short signalu.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 13 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz