OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 26.09.2020, 17:30

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 11:13 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
solaris104 píše:
V manageru není funkce Unmount diskety? Chaky to ve svém nanažeru tehdy měl. Pokud v poslední verzi není, bylo by dobré ji doplnit :-).


V manageru to je, ovšem mě to padá do jiného manageru, ne do toho co je v Unikartě, ale do toho co je na té připojené disketě.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 11:32 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Tak jsem z karty smazal tyto adresáře unicard, MZR a MZQ a nahrál tam ty ze zálohy.
Chová se to stále stejně, nakonec jsem kartu přeformátoval a nahrál na ni obsah celého archívu unicard_mz-800_sd-sample_v2_mgr27m.zip
To pomohlo a skáču normálně do manageru na Unikartě.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 11:52 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:34
Příspěvky: 452
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 275 times
Been thanked: 82 times
Hlavni problem nejspis je, ze startujes z RAM disku do CP/M nebo do BASICu. Tim dojde k poskozeni RAM disku a nasledne nebootujes. Reseni je pouzit pro BASIC nebo CP/M QD.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 11:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1361
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Na vetsinu programu CP/M nepotrebujes, existuji v podobe MZF a daji se spoustet primo z Unicard manazeru. Jen bacha na MZF, ktere jsou BASIC, to v manazeru nepoznas, jde to poznat v PC, ze prvni bajt je 05, spustitelne MZF maji prvni bajt 01.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 12:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
Noooo tenhle počítač nebude pro mě :-( během 10 minut jsem to dostal do stavu kdy se po resetu dostanu jen na modrou obrazovku a ať vyberu co vyberu stále se vracím na ni, když dám boot z FD tak Unikarta hlásí ERROR.....
A to jsem "jen" procházel soubory a koukal co je co.

Stáhl jsem si archív her z http://www.mz-800.scav.cz/ kde jsou archívy her, škoda že tam je dost věcí které nefungují, nebo je neumím zapnout, objeví se jen úvodní obrázek a pak konec.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 12:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30.01.2014, 12:46
Příspěvky: 2528
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 103 times
Been thanked: 185 times
uunek píše:
Hlavni problem nejspis je, ze startujes z RAM disku do CP/M nebo do BASICu. Tim dojde k poskozeni RAM disku a nasledne nebootujes. Reseni je pouzit pro BASIC nebo CP/M QD.


Netuším jak toho dosáhnu ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 21.06.2020, 13:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1361
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Uunek asi myslel mit manazera v QD, coz ted mas, aby ses vzdycky mohl do nej dostat pres Q+Reset. BASIC a CP/M pouziva RAM disk, takze si ho zformatuje po svem, ale na QD nesahnou, pokud to BASICu nereknes.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 16.08.2020, 15:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1361
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Tak jsem konečně dal do kupy ten STMZ firmware pro Unikartu. S ohledem, na to, že je to trochu složitější, jsem k tomu natočil i dvě videjka a napsal článek na blog.

BETA verze STMZ firmware pro SHARP MZ-800 ke stažení, včetně vzorového obsahu SD karty: https://www.8bity.cz/files/SHARP/SD_STMZ-800_v4-b3.zip

Článek ba blogu: https://www.8bity.cz/2020/zx-spectrum-4 ... 0-unicard/

Video, kde postupně procházím jednotlivé počítače: https://youtu.be/vneFsfJX3gs

Podobné video, kde je zaznamenaná jen obrazovka, tj. lépe je vidět, co je na ní, ale není vidět, co mačkám: https://youtu.be/ch04vnED3uw

Video, kde stěhuju za chodu Unikartu z počítače na stůl a zpět do počítače: https://youtu.be/kHuNcSLrzeU

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.09.2020, 12:15 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09.10.2013, 19:04
Příspěvky: 869
Has thanked: 99 times
Been thanked: 33 times
Mám otázku. Nahodil som na kartu uvádzaný obsah, hodil do Sharpa, nafleshoval a spustil. Sharp nedáva informácie o stlačených klávesách unikarte. Čím to môže byť?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.09.2020, 16:47 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1361
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Jak vypadá obrazový výstup Sharpa (nikoliv Unikarty)?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 10:46 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09.10.2013, 19:04
Příspěvky: 869
Has thanked: 99 times
Been thanked: 33 times
Takže zistil som toto:
Premenoval som flashovací súbor, aby sa nepreflashoval. Nahrá sa MZFLOADER a vráti sa do monitora. Tým to skončí. Zistím ešte, čo presne sa nahrá. Takže vyzerá to na zavádzač z QD. Ale je to nejaké nestabilné. Takto sa to správa pri spustení:
1. spustenie: nahrá a po pár sekundách je v monitore
2. spustenie: RESET, nahrá a po pár sekundách pýta PLAY
2. spustenie: TVRDÉ VYPNUTIE, nahrá a po pár sekundách pýta PLAY

Nechápem. Predpokladám, že má ostat zamrznutý a posielať údaje do Unikarty.

Raz sa mi to pri spustení zvalilo do výpisú ASCII znakov a na konci úvodná hláška Make ready CMT atď.

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 12:21 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 803
Has thanked: 148 times
Been thanked: 204 times
To spise vypada na nejakou hw nestabilitu. Bez unikarty ti jede Sharp dlouhodobe stabilne? A s unikartou, kdyz das M+RESET, tak to pipne a skoci do monitoru a je to stabilni? Unikarta je dobre zasunuta? Video vystupy ze Sharpa a z unikarty jsou stejne? Mas v poradku zdroj v Sharpovi?
Zkus nejdrive odstranit potencialni potize s hw. Pocitac musi v monitoru jet dlouhodobe stabilne, zadne resety, zadne zatuhnuti.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 06.09.2020, 20:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1361
Bydliště: Kurim
Has thanked: 552 times
Been thanked: 402 times
Proc prejmenovavas "Premenoval som flashovací súbor, aby sa nepreflashoval"? Myslis tim soubor unicard.app? Ten by se mel flashovat jen jednou a pak uz pozna, ze tam je a necha ho byt. POkud se Ti to opakovane flashuje, je nejaky problem. Zapomen prosim na VGA vystup z Unikarty. Co mas na TV nebo kompozitnim vystupu Sharpa?

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 43 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz