OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Krsn Vnoce a Happy Fuckin Year 2020

Právě je 27.02.2020, 01:21

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 20.07.2018, 18:05 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 737
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 213 times
Been thanked: 184 times
Jo vlastně o zpětné vazbě tam píšou u 16L8, ale 12L6 ji nemá. Leda že by byla vedená externím spojem, což tady asi není.

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 21.07.2018, 12:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1251
Bydliště: Kurim
Has thanked: 476 times
Been thanked: 356 times
Tak je to cajk, obsah vypada presne podle ocekavani.

/BUS=0 - smer oddelovace datove sbernice
pokud /IORQ=0 a /RD=0 v kombinaci s adresami D8, D9, DA, DB

/DRIVE=0
pokud /IORQ=0 a /WR=0 a v kombinaci s adresou DC

/RES=0
pokud MZ_RESET=1

/WSID=0
pokud /IORQ=0 a /WR=0 a v kombinaci s adresou DD

/DDEN=0
pokud /IORQ=0 a /WR=0 a v kombinaci s adresou DE

/FDC=0
pokud /IORQ=0 v kombinaci s adresami D8, D9, DA, DB

Takze neni problem napsat rovnice a smahnout to do GAL16V8, bylo-li by potreba. Nactena data prikladam, kdyby se v tom nekdo chtel stourat ;-)


Přílohy:
FDC800_PAL12L6.zip [197.91 KiB]
150 krát

_________________
http://www.8bity.cz
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 26.08.2019, 13:24 
Offline
Nemluva

Registrován: 26.08.2019, 12:42
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj přátelé!
Myslíte si, že fdc800 je kompatibilní s MZ80b?
Děkuji
Alex


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 26.08.2019, 15:27 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2073
Has thanked: 88 times
Been thanked: 250 times
dat-alex píše:
Ahoj přátelé!
Myslíte si, že fdc800 je kompatibilní s MZ80b?
Děkuji
Alex


Myslim ze neni. Odkaz na originalni radic je https://original.sharpmz.org/mz-80b/download/sm80fd.pdf
Po sw strance to bude podobne ale je to jiny pocitac nez MZ800. Je to i jina vyvojova linie, tato konci MZ2500.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 26.08.2019, 16:38 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 14.05.2013, 19:10
Příspěvky: 1251
Bydliště: Kurim
Has thanked: 476 times
Been thanked: 356 times
Ja si tedy nejsem jisty. To 80FD na ktere odkazujes je podle mne pro MZ-80K a tam je jina sbernice a i floppy radice sedi na jinych portech (F8-FB). MZ-80B ma skoro stejnou sbernci jako MZ-800 a radic je MZ-80FI viz. service manual MZ-80B https://original.sharpmz.org/mz-80b/dow ... 80b_sm.pdf a porty radice jsou pak stejne jako u MZ-800 D8-DB, cip je zpetne kompatibillni, tak myslim, ze by to stalo za pokus.

_________________
http://www.8bity.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 28.09.2019, 22:40 
Offline
Kecka

Registrován: 08.03.2019, 21:44
Příspěvky: 37
Bydliště: Písecko
Has thanked: 0 time
Been thanked: 8 times
Jsem tu po delší době a v tomto tématu poměrně opožděně. Marodka = čas na zábavu. :)

Ten řadič z Německa jsem na fotkách z webu viděl už mockrát a svého času jsem si s WD1773 chtěl postavit svůj druhý FDC.
Jeho výhody jsou:
• menší pouzdro
• žádné seřizovací prvky jako u WD279x
• při vhodném zapojení na 100% kompatýbl s WD279x
Při využití znalostí s tradičními řadiči by ani deska nemusela být s tolika IO, jako tato.

Nakonec jsem ale před deseti lety koupil v USA 100ks WD2791. Jelikož 2791:
• je "nativní" v MZ-800
• nevylučuje konstrukce, jako je např. řadič HDS (ve spojení s modifikovanou CP/M, která disketu 1,44MB umí)
• poslouží při záchraně existujících "mrtvých" řadičů s WD2791/93
• uplatní se jako náhradní díl i jiným (třeba některé Didaktiky)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 08.02.2020, 18:29 
Offline
Nemluva

Registrován: 26.08.2019, 12:42
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Hi Martin and all you out there!

I have started importing Martin's8bity fdc800schematic in Xilinx XC9572 FPGA in order to make a simpler one side PCB (hopefully) to try in my MZ80B!.

Studying the schematic,though, I have a couple of questions:
1.On data bus a 74ls242 is used instead of LS243 is it right ? With LS242 the data bus is inverted isn't it?
2.According to WD1773 data-sheet clock pin (pin18) must be feed with 8mhz 50% pulse is it right? I am going to use an 8Mhz (ttl) 2pin oscilator to simplify pcb -is it ok?
3.Can I use WD1772 (cheaper) instead (or even WD1770)? - except for step pulses I can see no difference.
4.One last notice . I can see an (inverted) schmitt trigger 74LS14 with one more inverted gate from floppy to WD1773 input. Assuming this is due to filter/normalise Floppy output signals to WD1773 is it ok if I
remove them completely from schematic? (I think gotek - or even modern 3.5inch floppy don't need them) - is it ok?

Thank you for your help and have a nice weekend


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: fdc800
PříspěvekNapsal: 20.02.2020, 21:40 
Offline
Nemluva

Registrován: 26.08.2019, 12:42
Příspěvky: 3
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj Martin a všichni, co jste tam!

Začal jsem importovat Martin's8bity fdc800schematic do Xilinx XC9572 FPGA, abych si mohl udělat jednodušší PCB na jedné straně (snad) vyzkoušet v mém MZ80B !.

Při studiu schématu však mám několik otázek:
1.Na datové sběrnici se místo LS243 používá 74ls242, je to tak? U LS242 je datová sběrnice převrácená, že?
2.Podle WD1773 datového listu hodinového kolíku (pin18) musí být napájen pulzem 8 MHz 50%, je to tak? Budu používat 8MHz (ttl) 2pin oscilator pro zjednodušení PCB - je to v pořádku?
3.Mohu místo toho použít WD1772 (levnější) (nebo dokonce WD1770)? - kromě krokových pulsů nevidím žádný rozdíl.
4.Jedno poslední oznámení. Vidím (invertovaný) spoušťový spouštěč 74LS14 s jednou obrácenou bránou z diskety na vstup WD1773. Za předpokladu, že je to kvůli filtrování / normalizaci výstupních signálů z diskety do WD1773, je to v pořádku, pokud I
odstranit je úplně ze schématu? (Myslím, že gotek - nebo dokonce moderní 3,5 palcová disketa je nepotřebuje) - je to v pořádku?

Děkuji za vaši pomoc a přeji hezký víkend


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 38 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz