OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Old Comp Prty VI - 11. a 13. z 2020

Právě je 12.08.2020, 17:55

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1500 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 100  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 08:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Microlane ted jsem asi zjistil toto:
Na souradnice 161,739 neprichazi signal P1690532 ze souradnice 169,532 ale signal ze souradnice 123,533. Signal P1690532 se asi vubec nezpracovava. A na cele ceste k 161,739 je prave ten signal z 123,533.

Muzes se na to podivat? Jedna se o to ze DAG citac co ma citat od 0 do 7999 necita ted spravne. Realne nefunguje posledni bit. Ted jsem to takto ve Verilogu upravil a uz to cita jak ma. Pred upravou je v zapojeni rada obvodu co nic nedelaji ale je videt ze je to synchronni citac ale nema vubec vyveden vystup a vstup je z not_dag_citac3_i3 (P1690532).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 15:14 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Tak strucne popisi pokrok za par dni.

Toto je aktualni popis verikalniho citace:

vertical counter PAL

200 preset
200 Vertical_video_enable stop
242 VBLN start
245 VSYNC start
248 VSYNC stop
267 256+11 VBLN stop
312 Vertical_video_enable start
312 256+56 prvni radka s daty
312 reset dag - zacne pocitat od nuly
512 posledni radka s daty - 200 zobrazenych radek

Zde vse sedi. Mam trosku jiny nahled nez Nobomi. On rika ze se cita do 1024, ja vidim citani jen 512 a dalsi flip-flop clen dela jen resetovani celeho citace. Osobne mam simulaci nastavenou tak, ze po zapnuti mam vsude log0 (cislo neni definovane). Citac cita, takze prvnich 200 horizontalnich radku je zde navic, a presne toto se i dela, prvni vertikalni cyklus po zapnuti netrva 312 radku ale 512. Nasledujici ramce (frejmy) jsou uz vsechny tak jak se ocekava. Vzdy, kdyz zacina "Vertical_video_enable start" tak se nuluje DAG citac, coz je citac co cita od 0 do 7999. DAG citac se inkrementuje tak, ze na jednu horizontalni radku pripadne 40 inkrementaci. To je tech 40 znaku nebo 80. Pri 80 znacich se jen udela to, ze pixel clock je 2x rychlejsi a 2x se vybere z video ram obsah a tak je mozno za stejny cas zobrazit 2x vice informaci.

Ted se asi zamerim na srdce GDG. Uvnitr je ctyrstavovy citac. Osobne jsem to pracovne nazval faze1 a faze2. To dela zakladni impulsy co nasledne aktivuji ruzne casti GDG. Bude zajimave to lustit. Pak je jeste uvnitr system na Wait cpu. Ten je docela slozity ale uz to pomalu zacina mit najakou citelnou podobu. Take co budu muset pri tom zjistit jak je to presne se zapisem do DMD registru. Opravdu je tam 2x.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 21:19 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Microlane podivej se na souradnice 171,540 - mozna tam neni v layer2 spoj. Ale pak se musi najit privod pro spodni cast cest. Horni nikam asi nevede, je to negace citace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 09.01.2020, 21:57 
Offline
Kecálek

Registrován: 28.10.2016, 21:03
Příspěvky: 119
Has thanked: 13 times
Been thanked: 49 times
Přikládám upravené tabulky mapování paměti s přejmenováním na VRAM7 a VRAM8 jak navrhl suksoft.


Přílohy:
map_p3.png
map_p3.png [ 34.21 KiB | Zobrazeno 2538 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 03:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Lukz dobre jsi to udelal.

Jen chci doplnit:
ROM1 (v servisnim manualu MZ700 se to nazyva INH1)
CGROM
VRAM8
VRAM7 (v servisnim manualu MZ700 se to nazyva INH2)
INH (v servisnim manualu MZ700 se to nazyva INH3) (v servisnim manualu MZ800 se to nazyva INH5)

Microlane nedalo mi to a toto jsou chyby v data.txt
171,540 - ve vrstve2 spravne neni spoj
116,601-116,601 ve vrstve2 doplnen spoj

To druhe misto neni moc videt ale je to tak. Jinak jsem to overil i na simulaci.

V priloze je aktualni schema DAGu. Klicovy je ten vystup O u B2601.


Přílohy:
schematic.pdf [80.91 KiB]
87 krát
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 09:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 16.03.2017, 11:36
Příspěvky: 1485
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 81 times
Been thanked: 103 times
Až se vrátím, tak na to mrknu

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 13:12 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 783
Has thanked: 144 times
Been thanked: 197 times
suksoft píše:
171,540 - ve vrstve2 spravne neni spoj
116,601-116,601 ve vrstve2 doplnen spoj

To druhe misto neni moc videt ale je to tak. Jinak jsem to overil i na simulaci.

Prvni misto je radek GND, tam zadne via byt nemuzou. A v datech ani zadne nevidim. Spoj, ktery vede zdola je napojeny primo na OUT2 toho hradla, bez via.
Druhe misto je vnitrni struktura hradla a na ni je propoj via2. To by microlan v datech mit nemel, tak proc to tam dodelavas? A nevede tam ani spoj.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 10.01.2020, 13:38 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
171,540 - ve vrstve2 spravne neni spoj
116,601-117,601 ve vrstve2 doplnen spoj

Toto jsou souradnice. O zadnych via nepisi. Vsude je problem se spojem (vodicem) ve vrstve2. Prikladam pro Microlana obrazky jak je to spravne.

Mikesi jedna se o to ze je nesmysl aby z DAG byl ven na mux co vstupuje do odcitacky 2x signal z citace2 vyvod3. Ten druhy negovany je blbost. To jsou ty vodice na obrazku1 nahore od zeleneho krizku, ty musi zustat osamostatnene a neni to spojene s nicim uvnitr gdg. Na obrazku2 vpravo od zeleneho krizku je spoj co vyvadi prave ten 13 bit na preset obvodu co resi 13 bit a soucasne na mux smerem na odcitacku. Jinak kdyz se podivas na schema tak i u tebe musis videt ze mraky hradel nemaji zadnou funkci kdyz neexistuje tento vyvod 13bitu. Prave tato oprava udela to, ze 13 bit korektne meni hodnotu a soucasne cca 10 fukcnich bloku neco uzitecneho dela (maji vystup dale do GDG).


Přílohy:
oprava2.png
oprava2.png [ 84.65 KiB | Zobrazeno 2456 krát ]
oprava1.png
oprava1.png [ 152.4 KiB | Zobrazeno 2456 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 12.01.2020, 16:11 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Tak pres vikend byl nejaky pokrok. Ruzne jsem doplnoval jmena cest a zjistoval jsem co kam vede. Uz i hlavni generator impulsu je relativne dobre popsan. Vyzkousel jsem rezim MZ800 a dava to tento obrazek, takze neco i jede. Jeste ale to bude hodne prace to cele zpracovat. Take jsem rozsiril svoje moduly pro simulaci co nazyvam "sonda". Mam jich ted ctyri. To hodne pomuze pro rychle definovani signalu pri reseni problemu. Nejake veci asi zmenim, treba funkcni blok 521 nazvu XNOR tak jak se to bezne nazyva. Obecne signaly smerem na video ram vypadaji dobre. Nejaka chyba tak ale asi je.


Přílohy:
IMG_0858.JPG
IMG_0858.JPG [ 600.75 KiB | Zobrazeno 2361 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 12.01.2020, 19:55 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Video na http://www.radeksuk.cz/sharp/gdg/progra ... G_0891.MOV
obsahuje data co se meni. Neni to synchronizovane ale dulezite je videt ruzne barvy.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 13.01.2020, 13:54 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 783
Has thanked: 144 times
Been thanked: 197 times
Opravil jsem chybu vystupu/vstupu citace v 'kremikovych' datech a exportoval prislusne soubory. Do ted se objevila druha takovato 'dvojchyba', coz je IMHO, na to jak je cip docela rozsahly, velice slusny vysledek.
Zaroven jsem na interface, ktery propojuje GDG_core s pady odstanil invertor na WTGD. Kdysi ho chaky zavedl, ale asi tam nema co delat, protoze z core vystupuje ve spravne polarite. Pad, prestoze je OC, jeho polaritu nemeni.

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 14.01.2020, 12:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Pomalu pokracuji. Ted jsem se zameroval na jadro co generuje signaly. Je to srdce GDG. Pak jsem se zajimal o VRWR, zde se nakonec ze zapojeni vyklubal obvod co dela rozhodnuti display cycle/ cpu cycle. Take nasledne se zacala krystalizovat cast co dela Wait CPU. Je to relativne slozite ale pujde to pochopit. Cele to funguje na principu, ze vlastni zapis se dela az GDG ma cas a pozadavek od CPU je docasne uchovan v latch vstupnim registru. Druha dulezita vec je, ze musi probehnout cely cyklus s praci s video ram. To znamena treba u zapisu precteni dat z video ram, uprava dat a nasledne ulozeni zpet do video ram aby se mohlo prohlasit ze zapis je dokoncen a mohlo byt pozastaveni procesoru ukonceno.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 22.01.2020, 08:28 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Tak jsem trosku posunul projekt. Velky problem byl v tom ze jsem se rozhodl pouzit VHDL knihovnu T80. Vse slo prelozit ale nic to nedelalo a to doslova. Nevim kde jsem presne udelal chybu ale Vivado bylo tak zblble ze si pamatovalo neco co uz nebylo ani ve zdrojacich. Postupne jsem se dopatral k informaci ze ma neco navic v cache. Reseni pak uz bylo relativne trivialni, narvrdo jsem mu na chvilku zakazal inkrementalni kompilaci a pak uz konecne sla simulace dle ocekavani. V zaloze jsem mel zdrojaky T80 (TV80) ve verilogu ale chtel jsem prijit na to proc nejdou ty VHDL.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 25.01.2020, 08:31 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2192
Has thanked: 94 times
Been thanked: 261 times
Zatim jsem zkusil udelat malou pamet a tu naplnit velmi kratkym programem pro Z80. Vse fungovalo.

Take jsem koukal na vhdl knihovny pro 8255 a 8253. Obe vypadaji pouzitelne.

Dalsi krok pro testovani GDG je udelat maly pocitac a spustit rom s obsahem MZ800. Pak postupne emulovat vsechny klicove signaly aby probehl inicializacni proces. Prozatim jsem do projektu pridal par soucastek a sleduji zda to cele se da prelozit. Dulezita vec bude spravne zapouzdrit GDG aby melo stejne vyvody jako realne GDG. Hlavni cil je ted, aby po zapnuti doslo ke zkopirovani CG ROM do CG RAM a na obrazovce se pripadne objevil nejaky text.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: GDG foto cipu
PříspěvekNapsal: 25.01.2020, 18:37 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 09.10.2013, 19:04
Příspěvky: 858
Has thanked: 97 times
Been thanked: 33 times
Budú aj informácie, čo sa deje, ak je DMD mimo povolenú množinu hodnôt?

_________________
Sharp MZ-821
Milsa MZ-841


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1500 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 86, 87, 88, 89, 90, 91, 92 ... 100  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz