OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrujte se zde!

Právě je 13 lis 2018, 19:12

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: RAM v ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 05 čer 2017, 07:25 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 290
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 43 times
Been thanked: 39 times
joe píše:
vazne to prekona aj amighu.

a keby nie, tak by si si ju tam mozno mohol nahrat ;-) (teda pokial tam nie je 8bit ramka, co asi je)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 05 čer 2017, 07:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
To je úplně jedno, jaká je tam ramka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 15:22 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
Ve FPGA si můžete vymyslit cokoliv, jen se divím, že tam nenapasovali nějakou větší levnou 16bit DRAM.
Stejně je to celé HW simulace.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 15:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 22 srp 2013, 06:10
Příspěvky: 166
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
DRAM nie je dost rychla, latencia, preto je tam ta 10ns SRAM ..

https://www.altera.com/content/dam/altera-www/global/en_US/pdfs/literature/misc/fpgas_for_dummies_ebook.pdf
FPGA je tvrdy hardver.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 15:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
A jakou potřebuješ rychlost ? Kolik myslíš že mají jednoduché SDRAM ? A kolik myslíš že máš uvnitř v FPGA RAM v plné rychlosti ?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 15:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
joe píše:
FPGA je tvrdy hardver.

FPGA je hovno tvrdý hardver, ale matice obecné logiky a multiplexorů, kterou drží při životě obsah řídící RAM :)
Nic tam není zadrátováno, po zapnutí tam musíš nějakým způsobem nahrát tu paměť firmware a je jedno, jestli to umí ten brouk sám, z vnitřní ROM, nebo jestli to děláš externě.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 15:54 
Offline
Kecálek

Registrován: 22 srp 2013, 06:10
Příspěvky: 166
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
"A jakou potřebuješ rychlost ? Kolik myslíš že mají jednoduché SDRAM ? A kolik myslíš že máš uvnitř v FPGA RAM v plné rychlosti ?"

- latencia, citaj co pisem /okrem ineho SpecNext vyuziva BRAM FPGA na to nove graficke jadro/.. FPGA je tvrdy HW, preto som ti tu dal ten odkaz na tu knizku "FPGA pre Blbcov".


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 16:23 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 328
Has thanked: 4 times
Been thanked: 10 times
Pokud mě chcou imponovat, ať si nechají navrhnout a vyrobit své SoC, třebas u Intelu nebo AMD. He he. Tvrdý hardware...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 16:28 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
S FPGA jsem dělal asi 20. let, začínal jsem s Xilinx 4000 a už mi to tolik nebere, asi bych tu skvělou příčurku nepochopil :roll:
Na malé paměti a mizerné přístupové době bylo celé ZX80, ZX81, ZX Spectrum.
Není důvod to dělat stejně blbě s FPGA a řádově rychlejší externí pamětí, blbé chování se tam jenom emuluje.
Udělal jsem několik grafických karet na CPLD, nebo FPGA, nemám problém určit, co je proveditelné.
První černobílou TV grafiku 256x256 na logice se 4x 4116, ADT2400 do počítače ADT4500 v r.80 :lol:
Barevnou 4 bity na bod na upravený Tesla Color 110 s hw rolováním ADT2410 o rok později.
Správnej počítač totiž vypadá takhle :lol:
http://www.fi.muni.cz/usr/jkucera/pv109 ... 04-03.html


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 20:40 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29 čer 2013, 15:52
Příspěvky: 1446
Has thanked: 15 times
Been thanked: 240 times
Viktor se nedavno na FB ptal, jestli nekdo ma nejaky navrh na vylepseni desky. Navrhoval jsem, aby o par pinu protahnul pinove listy pro pridavny memory upgrade, pres novych 8 vodicu by mohl tahat dalsi datovku. Takze by mohl cist ze dvou ruznych pameti soucasne. To je 2x 8bit data = 16bit. Videoram data pak muze vycitat 2x mene casto, nebo naopak pri stejne rychlosti cteni dostane 2x vice dat. Pak by CPU melo vice casu, nebo by se az 2x zlepsila grafika. Nestalo by to skoro nic, jen par pinu na desce a ten upgrade (sram 512kB stoji snad pod stovku). No ale seslo z toho... Pritom by to bylo nejrozumejsi rozsireni moznosti desky "zadarmo". A v pripade 32bitove datovky by se krasne daly vycitat data videoram v plnobarevnem rezimu bez atributu 4x rychleji a rychlost CPU by pak mohla dale stoupat... No ale ZX neni o rychlosti, ze. DMA prenos s sirsi datovkou by se take znasobil...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 20 čer 2017, 21:36 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
Moje řeč, když je tam 200 nohový FPGA, tak nějakejch dalších 8 drátů je prkotina a propustnost na RAM se 2x zlepší.
VGA karty šly běžně až na 64 bit šířku dat.
A kromtoho mi tu leží asi tisícovka 55ns 2x512kB RAM :)
Je to jen system RAM + FPGA, šířka možné datové sběrnice vede akorát ke zvýšení výkonnosti, můžete si tam pak HW naemulovat klidně něco jiného :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 21 čer 2017, 07:10 
Offline
Kecálek

Registrován: 22 srp 2013, 06:10
Příspěvky: 166
Has thanked: 0 time
Been thanked: 10 times
SpecNext pouziva tusim 10ns SRAM .. a tie silacke reci o prkotinach odporucam smerovat rovno na facebook alebo do mailu Victor Trucco .. urcite sa fundovane pobavite .. hlavne ked mu povies, ze FPGA je simulacia a podobne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 21 čer 2017, 10:07 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2011
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 220 times
Been thanked: 373 times
danhard píše:
Moje řeč, když je tam 200 nohový FPGA, tak nějakejch dalších 8 drátů je prkotina a propustnost na RAM se 2x zlepší.
VGA karty šly běžně až na 64 bit šířku dat.
A SVGA karty (ak si dobre pametam) boli uz pred 10 rokmi bezne aj 256-bitove.
Inak suhlasim, rozsirenie datovej zbernice by mohlo rozsirit moznosti a rychlost systemu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 21 čer 2017, 14:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1941
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 113 times
Rozdíl je, že 2MB SDRAM stojí 1€ a 512kB 10ns SRAM asi 4€ :)
ZX Spectrum 48k bylo postavený na pomalejch 4116 DRAM a na odpadu z výroby 4164 DRAM.
Pokud někdo nectí filosofii Clive Sinclaira, aby to bylo odrbaný až na kost a postavený z hnoje, tak je to zneuctění jeho výmyslů :lol:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 21 čer 2017, 14:50 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2597
Has thanked: 132 times
Been thanked: 176 times
SDRAM jsou zadarmo, mam plnej pytel starych DIMMu, ze kterych si jich muzu ofoukat kolik chci :) Takze taky odpad.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 31 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz