OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 25 zář 2018, 17:59

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 21 lis 2017, 22:19 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1962
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 216 times
Been thanked: 356 times
zxcygnus píše:
Pokud by ti opravdu záleželo na zrychlení programu a rozhodneš se nepoužít 8 bitové samply. Tak použiješ 4 bitové samply, které mají horní půlku vynulovanou předem. Nebo se místo rychlosti přikloníš k úspoře RAM a můžeš mít v jednom bytu dva vzorky, které na střídačku rozbaluješ, pak asi AND %00001111 použít musíš.
Presne o to ide. Ak potrebujem uspornejsie ulozenie samplov, musim mat v kazdom bajte dve vzorky. Ale zaroven mi zalezi aj na rychlosti programu, potom AND #0F by predstavovalo neunosne zdrzanie.

Nedali by sa tam aspon doplnit nejake tri jumpery ktorymi by sa odpojili odpory pre horne styri bity ? Pre istotu, ak by sa taky soft objavil. Napriklad nejake demo so samplovanou hudbou pre 4 bitove prevodniky, ale kedze autor dema ma 4-bitove zavesene iba na nizsie 4 bity, nebude ho trapit co posiela na vyssie 4 bity.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 00:56 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Busy píše:
Nedali by sa tam aspon doplnit nejake tri jumpery ktorymi by sa odpojili odpory pre horne styri bity? Pre istotu...
Tak určitě daly. Jenže mezi lidma už je pár desítek kousků a ty nezměním. A to jenom ty ode mne. Určitě jsem nebyl jediný, kdo je vyráběl

Jestli chceš, pošlu ti projekt pro Eagle, kromě té špatné knihovny pro audio konektor je zcela ok, můžeš si udělat variantu zcela dle libosti.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 14:02 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2161
Has thanked: 80 times
Been thanked: 305 times
Ještě můžete udělat svůj vlastní převodník, jen čtyřbitový, zato by mohl být čtyřkanálový 8-)
Kdyby se Busy postaral o soft (=upravil, napsal...) ;)

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 14:47 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1962
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 216 times
Been thanked: 356 times
zxcygnus píše:
Jestli chceš, pošlu ti projekt pro Eagle, kromě té špatné knihovny pro audio konektor je zcela ok, můžeš si udělat variantu zcela dle libosti.
Netreba, ja uz mam jeden svoj a dalsi stavat neplanujem.
Jiiira píše:
Ještě můžete udělat svůj vlastní převodník, jen čtyřbitový, zato by mohl být čtyřkanálový 8-)
S len 4-bitovymi D/A by sa dal spravit rovno sestkanal :D
Jiiira píše:
Kdyby se Busy postaral o soft (=upravil, napsal...) ;)
Zeby nejaky (up-to-6) kanalovy MOD player ? ;) Nooo kedysi som mal v plane robit jednoduchy MOD player, co by prehraval na dvoch osembitovych D/A (lavy a pravy kanal) ale nejak som sa k tomu nikdy nedokopal.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 15:21 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Jiiira píše:
Ještě můžete udělat svůj vlastní převodník, jen čtyřbitový, zato by mohl být čtyřkanálový 8-)
Kdyby se Busy postaral o soft (=upravil, napsal...) ;)
Kdybys četl můj článek pozorně (odkazuji znovu http://cygnus.speccy.cz/popis_da_pro_ase.php), tak by sis mohl všimnout, že 4 kanálový převodník od Petra Simandla už existuje a dokonce i software k němu je, jen software není úplně nejlepší a převodník dost rozšířený (možná jich bylo tak 10 kusů celkem?). Konstrukce převodníku přitom špatná není a dá se velmi snadno používat v režimu 2 nebo 4 kanály. (možná i na DG80k? nejsem si jistý, jestli strobovací režim nekoliduje se stránkováním)
Busy píše:
Zeby nejaky (up-to-6) kanalovy MOD player ? ;) Nooo kedysi som mal v plane robit jednoduchy MOD player, co by prehraval na dvoch osembitovych D/A (lavy a pravy kanal) ale nejak som sa k tomu nikdy nedokopal.
Máš-li chuť se tím zabývat, tak ti pošlu zdrojáky A.S.E., nebo přehrávací rutiny XTrackeru. Obojí je v prostém textu z části okomentované. Určitě mám i Tritonovo hradlo v Prometheu, ačkoli zajímavé, tak zcela bez dokumentace. A nakonec můžeš vydlabat rutinu ze Sampletrackeru, je tam poměrně snadno nalezitelná.

A pořád mám pro DG192k ten jeden převodník navíc, který jsem sliboval darovat někomu, kdo vytvoří něco zajímavého. No, nejenže nic zajímavého nevzniklo, ono nevzniklo vůbec nic :-( (kromě toho, že jsem se zabýval XTrackerem a opět na něj neměl čas a ani schopnosti).

Btw... 6 kanálů v rozumné kvalitě asi nedáš, ale třeba vylepšit A.S.E., aby hrálo vyšším samplerate, nebo stabilněji, když už k tomu existuje 15 disket skladeb, hm... to by mohl být zajímavý počin. Zároveň by bylo supr konečně sesumírovat dokumentaci nejenom hradla samotného, ale i struktury skladeb. Pomohlo by to lidem, kteří si je chtějí zkonvertovat z Amigy na standardní ZX Spectrum, případně si vytvořit vlastní (byť tracker k A.S.E. není, ale to nemusí být překážka, nikdo neříká, že se nedá udělat skladba třeba ve Fasttrackeru v DOSBoxu s ohledem na omezení A.S.E. a pak jednoduše zkonvertovat).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 15:53 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2161
Has thanked: 80 times
Been thanked: 305 times
Busy píše:
Jiiira píše:
Ještě můžete udělat svůj vlastní převodník, jen čtyřbitový, zato by mohl být čtyřkanálový 8-)
S len 4-bitovymi D/A by sa dal spravit rovno sestkanal :D
To sice ano, ale vzhledem k tomu, že by šlo hlavně o přehrávání MODů, které jsou 4-kanálové, asi by to byla zbytečná námaha... ;)

zxcygnus píše:
Kdybys četl můj článek pozorně (odkazuji znovu http://cygnus.speccy.cz/popis_da_pro_ase.php), tak by sis mohl všimnout, že 4 kanálový převodník od Petra Simandla už existuje a dokonce i software k němu je, jen software není úplně nejlepší a převodník dost rozšířený (možná jich bylo tak 10 kusů celkem?). Konstrukce převodníku přitom špatná není a dá se velmi snadno používat v režimu 2 nebo 4 kanály. (možná i na DG80k? nejsem si jistý, jestli strobovací režim nekoliduje se stránkováním)

Ten článek jsem četl při různých příležitostech několikrát, ale hodnocení "...přehrávač je rychlostně silně nestabilní, samplerate výrazně kolísá někde mezi 28 - 33kHz pro všechny kanály (tj. cca 7 - 8kHz na kanál). Kvalita zvuku je díky tomu bohužel mizerná." způsobilo, že jsem to ani nebral jako přijatelné řešení. A taky je osmibitový - Busy chtěl čtyřbitový a důvody uvedl...

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 17:03 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Jiiira píše:
...způsobilo, že jsem to ani nebral jako přijatelné řešení. A taky je osmibitový - Busy chtěl čtyřbitový a důvody uvedl...
Ok, příležitostně zkusím přeformulovat, aby bylo víc zřejmé, že nedokonalý je software a hardware je ok. V podstatě to je docela vtipné řešení, jak na 3 portové 8255 přehrávat 4 plně osmibitové kanály.

Jen přemýšlím - co se stane s AY, když do ní zapíšu hlasitost, která nemá horní půlku bytu vynulovanou? Ignoruje to? Asi jsem to kdysi zkoušel, ale už si nepamatuju s jakým výsledkem.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 18:12 
Offline
Kecálek

Registrován: 18 říj 2014, 22:10
Příspěvky: 178
Has thanked: 12 times
Been thanked: 41 times
Busy píše:
zxcygnus píše:
Pokud by ti opravdu záleželo na zrychlení programu a rozhodneš se nepoužít 8 bitové samply. Tak použiješ 4 bitové samply, které mají horní půlku vynulovanou předem. Nebo se místo rychlosti přikloníš k úspoře RAM a můžeš mít v jednom bytu dva vzorky, které na střídačku rozbaluješ, pak asi AND %00001111 použít musíš.
Presne o to ide. Ak potrebujem uspornejsie ulozenie samplov, musim mat v kazdom bajte dve vzorky. Ale zaroven mi zalezi aj na rychlosti programu, potom AND #0F by predstavovalo neunosne zdrzanie.

Nedali by sa tam aspon doplnit nejake tri jumpery ktorymi by sa odpojili odpory pre horne styri bity ? Pre istotu, ak by sa taky soft objavil. Napriklad nejake demo so samplovanou hudbou pre 4 bitove prevodniky, ale kedze autor dema ma 4-bitove zavesene iba na nizsie 4 bity, nebude ho trapit co posiela na vyssie 4 bity.

Stále sa môžu použiť 8 bit DAC ako horné 4 bity sampel + dolné 4 bity šum.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 18:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 688
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 206 times
zxcygnus píše:
A pořád mám pro DG192k ten jeden převodník navíc, který jsem sliboval darovat někomu, kdo vytvoří něco zajímavého. No, nejenže nic zajímavého nevzniklo, ono nevzniklo vůbec nic :-( (kromě toho, že jsem se zabýval XTrackerem a opět na něj neměl čas a ani schopnosti).


Skladať hudbu sa nedá na počkanie. Treba na to niekoľko súvislých hodín viackrát po sebe, čo zamestnaný človek s rodinou nenájde len tak. Hodina denne sa dá venovať opravám, či jednoduchšiemu vývoju. Ale pri hudbe to takto nejde. Keď si ešte zrátaš aspoň ako-tak aktívnych hudobníkov, ktorí to tu čítajú, počet na výzvu zloženej muziky sa logicky blíži k nule. Sám mám niekoľko rozrobených songov v Sampletrackeri 2, ešte viac vo Vortex Trackeri a jednoducho nemám čas to podokončovať. Bohužiaľ už nikto z nás nie je študák so spústou voľného času.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 18:42 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
z00m píše:
Skladať hudbu sa nedá na počkanie... Bohužiaľ už nikto z nás nie je študák so spústou voľného času.
Jasný, taky nestíhám. Jen říkám, že převodník pořád mám i když už to je od té doby cca 13 měsíců (18 říj 2016, 12:08).

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 18:48 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 13:08
Příspěvky: 688
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 61 times
Been thanked: 206 times
Tak mi ho odlož, cez Vianoce by som mal mať čas aj na muziku, tak skúsim niečo dokončiť :angel:

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 22 lis 2017, 18:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
z00m píše:
Tak mi ho odlož, cez Vianoce by som mal mať čas aj na muziku, tak skúsim niečo dokončiť :angel:
Ok. Chceš ho poslat předem, abys měl na čem skládat? :-)

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 23 lis 2017, 07:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1962
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 216 times
Been thanked: 356 times
zxcygnus píše:
Jen přemýšlím - co se stane s AY, když do ní zapíšu hlasitost, která nemá horní půlku bytu vynulovanou? Ignoruje to? Asi jsem to kdysi zkoušel, ale už si nepamatuju s jakým výsledkem.
Staci pozriet do dokumentacie :)
Bity 0-3 su uroven ak bit 4 nastavis na 0. Ak ale bit 4 nastavis na 1 tak sa dolne 4 bity budu ignorovat a uroven sa vezme z obalky. Bity 5-7 su bez vyznamu a ich nastavenie sa ignoruje (fyzicky ani nie su na cipe).

Takze ak budes posielat do AY hlasitosti 4-bitovy sampel, a v hornych 4 bitoch budes mat napriklad inu vzorku samplu, potom bude zvuk priserne ruseny tym ze (prakticky) nahodne vybrane vzorky budu uplne ine. Preto na AY treba vzdy aspon bit 4 AND-ovat na nulu. Je sice pravda, ze pri vysokych samplerate to priserne zdrzuje, ale pokial chceme na AY prehravat viackanalovu hudbu, aj tak musime kvoli kazdemu udaju posielat dva 16-bitove porty, co zdrzuje este podstatne viac nez to AND-ovanie. AY proste vobec nie je vhodna na vysoke sampleraty... :shrug:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 23 lis 2017, 07:29 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1962
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 216 times
Been thanked: 356 times
Antony/DTA píše:
Stále sa môžu použiť 8 bit DAC ako horné 4 bity sampel + dolné 4 bity šum.
Akurat potom sa stane to ze ak mas v dolnych 4 bitoch ine vzorky samplu, tak budes na pozadi pozadovaneho zvuku pocut tieto ine vzorky :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Didaktik Gama 192k - DA převodník
PříspěvekNapsal: 23 lis 2017, 07:53 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1962
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 216 times
Been thanked: 356 times
zxcygnus píše:
http://cygnus.speccy.cz/popis_da_pro_ase.php ... Konstrukce převodníku přitom špatná není a dá se velmi snadno používat v režimu 2 nebo 4 kanály. (možná i na DG80k? nejsem si jistý, jestli strobovací režim nekoliduje se stránkováním)
Koliduje pretoze PC0 pouziva ako signal pre interrupt. Ale co pozeram schemu toho prevodniku, dala by sa (v podstate iba kozmeticky) upravit tak aby port B mohol byt v rezime 0 (rezim 1 je nutne potreby iba na porte A) a potom by signal PC0 nebol pouzity a bolo by to kompatibilne so strankovanim Didaktiku Gama.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 46 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz