OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

DOSDev 2020

Právě je 02.07.2020, 21:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 161 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 12.03.2020, 20:38 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Mel jsi pravdu :god: :god: :god: :god: - opraveno. Mel jsem tam zkrat na 5V. M1 uz chodi, divide i D80mini taky, a diky posilovacum to chodi spolu na expboard3 a uplne bez problemu.Poslu pozdeji par fotek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 13.03.2020, 17:00 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Díky místní komunitě jsem vloni v září získal desku a morální podporu, a tak se můžu pochlubit předěláním mé zasloužilé Gamy. Použil jsem z ní jen ULA, byla v patici, jinak vše zůstalo, jen klávesnici jsem musel uštípat. Krabička je pěkná, nechtěl jsem jí vrtat, ještě nevím, jak vytáhnu ven RS232. Klávesnici jsem umyl a vyčistil, od ruky opravil CS a SS klávesy lihovým fixem a přestřikl lakem. Napájení jsem chtěl udělat jinak, ale nakonec jsem kvůli kompatibilitě zachoval původní konektor i napětí. Modulátor jsem neosazoval. Panýlek je z plošného spoje, stříknutý zinkovou barvou a bezbarvým lakem na straně bez mědi. Přidal jsem resetovací mikrospínač místo šťouchátka.
Ještě k součástkám, snažil jsem se co nejvíc využít letité zásoby, takže odpory jsou vesměs s vadným značením tuším z Tesly Blatná, CPU je z kdysi mrtvé DG88, 8255 Intel je ze nějakého průmyslového stroje, SRAM je z CASIO pokladny, AY od Nobyho, LS obvody ze zásob a čína, DRAMky čína a OKI (dík rEVERzi).

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Mám z toho radost, chodí to pěkně, zabírá málo místa na stole, skoro vše integrované, takže bez kabelů a utáhne to celé jedna 5V 3A nabíječka od Motoroly.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 13.03.2020, 17:14 
Online
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 1086
Has thanked: 45 times
Been thanked: 85 times
Moc pěkná krabička :-). Taky mám jeden origo Intel 8255, vytažený ze starého zničeného ROM modulu PMD 85. Jak a v jakém barteru ho soudruzi získali netuším ale získali a použili.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18.03.2020, 10:56 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Funguje někomu DG192 s ESXDOS 0.8.7? Mě se tedy nekamarádí, ať už při allram nebo i při naflešovaná do divide. Po resetu se mi rozjedou za kurzorem otazniky a tim to hasne ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18.03.2020, 18:57 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1366
Has thanked: 180 times
Been thanked: 294 times
pwramp píše:
Funguje někomu DG192 s ESXDOS 0.8.7? Mě se tedy nekamarádí, ať už při allram nebo i při naflešovaná do divide. Po resetu se mi rozjedou za kurzorem otazniky a tim to hasne ...
moje DG 192k s DivIDE a ESXDOSem 0.8.7 funguje.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 13:27 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1804
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 588 times
Been thanked: 442 times
Jak jsem ted doma, tak se dostavam konecne k tomu, co mam uz delsi dobu rozdelane a pomalu vse davam dohromady.

Ted mi prisla pod ruku nedodelana Gama 192k. Jsem prekvapenej, ze CPU z NDR ma jinou roztec nozicek. Je to opravdu tak nebo mam jen vlci mlhu. A pokud jo, to jsem opravdu tak mimo realitu? :-D

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> letos odložena na neurčito <<<
PL.Atariada.cz >>> 19. - 21. 6. 2020 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 13:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1646
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 359 times
Been thanked: 601 times
UB880 má opravdu rozteč 2,5mm a Z80 2,54mm. UB nacpeš do klasické patice, pokud máš už osazenou precizní dej tam Z80.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 17:24 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 266
Bydliště: Skalica
Has thanked: 13 times
Been thanked: 124 times
solaris104 píše:
UB880 má opravdu rozteč 2,5mm a Z80 2,54mm. UB nacpeš do klasické patice, pokud máš už osazenou precizní dej tam Z80.

Uz velakrat tu zaznelo, ze UB880D nevlezie do preciznej patice, ale mne tam v pohode vlezie.
Tu plati pravidlo - neříkej mu, že to nejde a on to udelá...


Přílohy:
DG89_UB880D.png
DG89_UB880D.png [ 658.21 KiB | Zobrazeno 2234 krát ]

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 18:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 24.05.2018, 22:32
Příspěvky: 835
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 253 times
Been thanked: 216 times
Na každém konci odchylka 0,4 mm, brouk sténá jak na středověkém skřipci. :-)

_________________
i++ (INC) increment
i-- (DEC) decrement
i@@ (EXC) excrement


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 18:39 
Offline
Profík

Registrován: 11.11.2013, 10:29
Příspěvky: 773
Has thanked: 137 times
Been thanked: 195 times
IMHO to neni zase tak kriticke. Jednou se te DDRonce roztahnou nozicky a pak uz je to celkem v pohode. Sam jsem jich nekolik takto 'upravil' a nic se jim nestalo ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 19:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Me ani jeden DDR neprotestoval, mam asi 4, asi je už někdo znásilnil předemnou (Noby?).
Co mě ale pořád trápí, je nefunkční esxdos. Neměl jsem LS244 a LS245, dal jsem HCT, to je snad jediná změna. Počkám ještě než přijdou LS, ale moc nevěřím, že to pomůže.
Pak jsem si taky všiml, že Dizzy3 prší. Prší i na reálné 128k? Nemám to s čím porovnat. Možná ještě vyměním SRAM, pro zkoušku.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 21:41 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 07.05.2014, 01:21
Příspěvky: 1566
Bydliště: Praha
Has thanked: 197 times
Been thanked: 340 times
Taky mi nikdo neřek, že to nejde, co si pamatuju, ani to nebolelo :)
Příloha:
ua880d.jpg
ua880d.jpg [ 126.83 KiB | Zobrazeno 2156 krát ]

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 21.03.2020, 21:55 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:40
Příspěvky: 1804
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 588 times
Been thanked: 442 times
to si jenom myslis ;-)

_________________
www.krupkaj.cz ~ www.atariportal.cz ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> letos odložena na neurčito <<<
PL.Atariada.cz >>> 19. - 21. 6. 2020 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 22.03.2020, 12:11 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Ještě k tomu nefunkčnímu esxdosu - všiml jsem si, že studený počítač jede s esxdosem bez problému. Divide a init proběhne, skočí do 48k basicu a stojí, vše funguje normálně. Jakmile se víc zahřeje, pomalu začíná naskakovat jeden otazník ... druhý ... a rychleji se to rozjíždí.
Nejvíc hřejou GALy. Jak takovou závadu najít?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 24.03.2020, 23:44 
Offline
Kecálek

Registrován: 21.10.2018, 08:27
Příspěvky: 206
Bydliště: Neratovice
Has thanked: 24 times
Been thanked: 15 times
Tak si odpovím sám - ano byl jsem zase jednou chytřejší naž autor a problémem byly ty HCT budiče (kua). Potupně jsem je odpájel a nahradil a vše chodí jak má.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 161 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz