OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 01:34

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 16:08 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 23 říj 2017, 16:00
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Zdravím,
měl bych zájem o desku GAMA192k. Mám zapojení na nepájivých polích, ale ukazuje to jenom samé čtverečky.
Obvody jsou testované - chtěl jsem se optat jestli není ve schématu chyba. Několikrát jsem to už kontroloval a nic.
Díky.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 16:09 
Offline
Kecálek

Registrován: 21 říj 2013, 08:25
Příspěvky: 244
Has thanked: 95 times
Been thanked: 87 times
krupkaj píše:
Jestli potrebujes GAL, muzu naprogramovat a poslat.


Jo to by bylo super :) posílam SZ


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 18:16 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2532
Has thanked: 128 times
Been thanked: 173 times
zxcygnus píše:
Mě by spíš zajímalo, jak dopadli další stavitelé. Už je to nějaký čas, kdy jsem zprovoznil tu svou Gamu 192k a krom tuším dalších 2 lidí jsem od nikoho dalšího neslyšel, že by stavbu dokončil. Jak jste na tom?

Pokud si vzpominam, tak se mi nerozbehla a nebyl jsem to schopnej diagnostikovat, tak jsem objednal logickej analyzator od cinana, ze az prijde, tak to skouknu... a odlozene je to doted :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 19:09 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7461
Bydliště: Praha
Has thanked: 935 times
Been thanked: 874 times
Moji desku má Mraf. Já mám zbytek :-) Ale protože jsem neschopná pájecí lama, tak si to jen tak sám nepostavím. Jako mám v plánu naučit se být samostatným, ale to bude asi ještě na dlouho.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 20:52 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1690
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 503 times
Been thanked: 369 times
Neumel by nekdo vytisknout panel na konektory podobny jako ma zxcygnus?
viz http://egalerie.net/index.php/vyrobky/D ... k/IMG_2938

@zxcygnus koukam na fotku kabelu klavesnice a nejak to tam nevidim, to jsou sude zily na jedne pulce a liche na druhe nebo je v tom jine kouzlo?
http://egalerie.net/index.php/vyrobky/D ... k/IMG_2952

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 23 říj 2017, 21:33 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1289
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Vytisknout je to uplne snadny, ale mas model?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 24 říj 2017, 00:06 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 796
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
krupkaj píše:
Neumel by nekdo vytisknout panel na konektory podobny jako ma zxcygnus?
viz http://egalerie.net/index.php/vyrobky/D ... k/IMG_2938

@zxcygnus koukam na fotku kabelu klavesnice a nejak to tam nevidim, to jsou sude zily na jedne pulce a liche na druhe nebo je v tom jine kouzlo?
http://egalerie.net/index.php/vyrobky/D ... k/IMG_2952
Panel jsem nakonec vypiloval z 2mm tlustého eloxovaného hliníkového profilu. Je to hezčí než ta provizorní plastová varianta. Foto jsem nenašel. Ale bacha na napájecí konektor, já chtěl používat stejný/kompatibilní napájecí zdroj jako pro ZXS 48k a ty kovové souosé konektory mají kladné napětí na kovovém obalu a zároveň je k panelu připojená GND kvůli audio jacku... nutno rozmyslet jinak, nebo izolovat (kombinace smršťovací bužírky a vinylové samolepící fólie).

A ano, ty kabely jsou liché vodiče jeden konektor, sudé druhý, je to vidět na tom spodním. Analogicky na druhé straně, na fotce je to vidět. Pro jistotu jsem to i předem kontroloval podle schématu. Klávesnice je připojená k desce přesně stejně jako v Gamě 80k.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 26 říj 2017, 19:34 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1383
Bydliště: Praha
Has thanked: 182 times
Been thanked: 254 times
zxcygnus píše:
Mě by spíš zajímalo, jak dopadli další stavitelé. Už je to nějaký čas, kdy jsem zprovoznil tu svou Gamu 192k a krom tuším dalších 2 lidí jsem od nikoho dalšího neslyšel, že by stavbu dokončil. Jak jste na tom?
No já to postavil celkem svižně, ale nemám to v "domečku.
Sehnal jsem od Danharda černou pixlu s klávesnicí a dokonce byl uvnitř i neosazený pcb. Bylo mi líto pižlat ji, je úplně nová.
Nakonec jsem otálel dlouho a získal od macina pixlu šedou. No ale stále to je v pořadí, no :-( Stydím se ;-)

Ještě mě láká osadit tu černou Gamu...ale nevím jestli to nepustím dál.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 26 srp 2018, 20:20 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 zář 2014, 22:47
Příspěvky: 145
Has thanked: 33 times
Been thanked: 22 times
https://www.sellmyretro.com/offer/detai ... -pcb-19111


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 26 srp 2018, 22:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2207
Has thanked: 82 times
Been thanked: 311 times
k0x píše:
https://www.sellmyretro.com/offer/details/didaktik-gama-192k-pcb-19111

Jo, to je důsledek toho, že tu jednou CSS nepředloženě publikoval gerbery. Dotyčný Polák sem evidentně chodí, a do 14 dnů tu desku nabízel na svém shopu, byť o ní IMHO nic neví a kdybyste si ji koupili a řešili nějaký problém, nijak vám neporadí (ze stejného důvodu) :dislike: . Nebo je tu někdo s jinými zkušenostmi?

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 10 zář 2018, 19:27 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 10:31
Příspěvky: 52
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
hele a bylo by to nějak ještě k dispozici? Ne v Polsku. Jen se ptám. :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 18:34 
Offline
Tichošlápek

Registrován: 23 říj 2017, 16:00
Příspěvky: 2
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
taky bych vzal jeden kus


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 08:26 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 15 kvě 2014, 14:24
Příspěvky: 251
Bydliště: Karlovy Vary
Has thanked: 0 time
Been thanked: 130 times
Koukám, že opakovaně stále někdo exhumuje tohodle mého 14 let starého zombie :D

Tenkrát to byl i pro mě zajímavý projekt, ale dnes už bych si ho asi ani já sám nestavěl. Jednak je tam opravdu zle vedené napájení, v době svého vzniku jsem bohužel neměl tolik zkušeností s návrhem tak složitých desek, a napájecí cesty jsou špatně vedené a poddimenzované, takže počítač může být někdy podviživený (nízké kolísající napětí). Další věc, kterou bych dnes udělal jinak - například zjednodušení návrhu nacpáním většiny logiky do nějakého GALu, ale hlavně ten příšerný paměťový modul na videoram, ten se mi nelíbí dodnes :suicide:

Vrtá mi v současné době v hlavě myšlenka, zda neudělat novější verzi, kde by zůstaly budiče sběrnic (výborná věc), ale všechny RAM by byly statické, logika minimalizovaná do GAL, dal by se osadit jak AY8912, tak 8910 (líp se shání), zrušil bych modulovaný TV výstup a byl by tam RGB, zrušil bych "sériový" výstup přes AY (stejně ho nikdo nepoužívá), a dobré by bylo USB pro spojení s PCčkem (přenos souborů). A spínaný regulátor 5V + vstup jen jediného napájecího napětí cca 12V.
Ale moc se mi zatím do toho nechce, na druhou stranu by se mi takový kompík hodil k právě aktuálnímu projektu Beta Disk 128 ;) No uvidíme.....


Naposledy upravil css dne 20 zář 2018, 11:09, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 09:45 
Offline
Kecka
Uživatelský avatar

Registrován: 05 úno 2018, 10:31
Příspěvky: 52
Bydliště: Praha
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times
Jéééé. ANO všemi deseti prstíčky. :-D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Gama 192K
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 11:04 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1690
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 503 times
Been thanked: 369 times
tak to by se mi taky libilo. Jeste nejak vyresit zdroj, aby nebylo potreba mit 2 napeti a stacilo jenom 5V

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 197 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 10, 11, 12, 13, 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz