OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 29.05.2020, 22:05

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 638 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 10:32 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2130
Has thanked: 90 times
Been thanked: 256 times
SCjoe píše:
A jsem zvedav, co napises, az se podivas na zoubek navrhu hw a obsahu fpga.


To nevim. Zatim jsem zadny open source zdroj nevidel. Kazdopadne jsem se chtel kouknout na ty obrazky zvetsene a i toto je neudelane a skoro zadny odkaz nefunguje spravne. Nastesti ten kdo delal stranku byl prase a ty obrazky jsou 4x vetsi nez se bezne zobrazuji a tak po zvetseni to jde pekne prohlednou. Krasna ukazka jak se nema delat nahled.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 14:24 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 850
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 88 times
Been thanked: 249 times
Co furt mate s tym malo RAMky? Pentevo ma od zaciatku 4MB a nikto to doteraz nevyuzil. Nexistuje pre to jediny soft. Uz softu co vyuziva 256/512k je minimum a aj to je vacsinou po rusky. Samkupak mal v zaklade 256k, mozno polovica ludi si ho rozsirila na 512k a ani tu na to nie je nejaka zaplava softu. Tie externe rozsirenia o dalsie 4M som hadam ani nevidel. Naco je taka pamat, ktora je tam len preto aby tam bola? Vy na nu budete pisat soft, ked po nej tak bazite?

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 14:40 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18.06.2013, 20:26
Příspěvky: 2655
Has thanked: 109 times
Been thanked: 385 times
To je fakt, musím uznat. A to se počítám k zastáncům větší RAMky...

_________________
"Je lepší rozsvítit byť jen malou svíčku, než jen proklínat temnotu." (Konfucius)

www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 15:01 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.03.2014, 08:59
Příspěvky: 157
Bydliště: BA
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times
z00m píše:
Co furt mate s tym malo RAMky...


mozno sa tym narazalo na udaj zo stranky next-u --> 512Kb RAM = 64KB RAM :D


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 15:37 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24.03.2014, 08:10
Příspěvky: 157
Has thanked: 42 times
Been thanked: 54 times
z00m píše:
Co furt mate s tym malo RAMky? Pentevo ma od zaciatku 4MB a nikto to doteraz nevyuzil. Nexistuje pre to jediny soft. Uz softu co vyuziva 256/512k je minimum a aj to je vacsinou po rusky. Samkupak mal v zaklade 256k, mozno polovica ludi si ho rozsirila na 512k a ani tu na to nie je nejaka zaplava softu. Tie externe rozsirenia o dalsie 4M som hadam ani nevidel. Naco je taka pamat, ktora je tam len preto aby tam bola? Vy na nu budete pisat soft, ked po nej tak bazite?


Pameti neni nikdy dost. Napr. pouzivam 1MB pro zdrojaky v Alasmu. Co zdrojak, to 16K stranka. Takze jeden projekt si muzu diky pameti 1MB rozdelit. Vyborna vec. A Alasm ma podporu i 4MB myslim. Vzdy je lepsi mit vice a pak to nevyuzit, nez potrebovat vic a nemit to.

Kombajnista Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 16:24 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 1953
Has thanked: 1275 times
Been thanked: 370 times
Hola, Hoode, diky Ti za hlas.

512 je omezenecky umysl nebo nerozum z neznalosti,
cenovym rozdilem a usporou oproti 2MB cipum to omlouvat nelze.
Nejde jen o SAMa (s megovou fastram), ale i o CPC Trex a dalsi.
Kdyz uz za to clovek vyhodi par tisic korun, tak by nemel byt zbytecne zklamany, ze na tom neco z platormy z80 nepujde (myslim i na samozrejmosti, ktere Rusove meli v KAY a spol. uz pred mnoha lety).

O kombajn pritom pri par megabajtech navich urcite nepujde,
toho se dockame, jak mne upozornil Suksoft,
az se zakladem spektrace resp. jeho pridavnou kartou stane http://www.zynqbook.com/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 16:42 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1545
Has thanked: 21 times
Been thanked: 256 times
Co jsem se bavil s autorem, tak v zakladu bude asi fakt jen tech 512kB. Snazi se stahnout cenu jak to pujde. Ale mluvi se stale o cene celku = novy kryt + zakladni deska klonu. Me by zajimala ale jen cena krytu, protoze dovnitr uz se da strcit kde co. Cena case se snizi (rozpocita) s vetsim mnozstvim pri vyrobe. Vyroba forem je cenovy masakr... U ceny zakladni desky to neni az tak vazane na mnozstvi. Pokud bude deska dvouvrstva (jako ze nejspis ano), prevaznou cast ceny budou tvorit soucastky. Jenze se to bude nechavat i osazovat, a to jsou dalsi naklady. Rekneme, ze rozmer case je uz pevne dany a navrh hotovy. Cena bude zavisla jen na poctu vyrobenych kusu. Doufejme, ze kvuli nejnizsi cene nebudou setrit na materialu case, jinak to bude vypadat jako levne cinske nekvalitni odlitky. Mozna by se dalo usetrit u klavesnice, kde by slo pouzit jiz existujici "spinace" pouzivane v notebookovych klavesnicich. Alespon tato cast by se usetrila a daji se myslim dost levne koupit spinace rezervni, pripadne cele klavesnice a z nich je pouzit. Klavesy se holt musi vyrobit nove. Osobne bych uvital moznost zakoupeni nahradni sady klaves. Vsechny dlouhe klavesy a hlavne enter budou logicky odchazet nejvic. Opet doufam, ze se nebude setrit na potisku. Nektery typy potisku maji velice malou odolnost, ta se zvetsuje prelakovanim znaku (proto jsou na PC klavesnicich znaky a jejich okraje leskle). Stejne ma nejkvalitnejsi potisk ZX klavesnice pluska, nikdy jsem nevidel znaky setrene ci poskozene. Mezi nejodolnejsi se pocita treba potisk laserem, kdy se laserovym paprskem na plastovou plochu natavi jakasi barva. Nevyhodou je pak hrubost potisku na omak, proste klavesa uz neni tak hladka... Vyroba membrany vyjde v radu nekolika stokorun, ale klavesnice by mela byt celek (zespodu plech, na nem membrana, na ni dalsi plech ci deska, nahore spinace pro klavesy a klavesy samotne. Myslim, ze klavesnice bude drazsi nez cely zbytek case.

Ale zpet k zakladni desce. Sam jsem autorovi navrhoval, aby na desku osadil nejnutnejsi minimum, ale zaroven aby pocital s moznosti rozsireni v budoucnu. Neco jako karty pro AMIGU,QL,SAM COUPE... Deska bude mit rozmer shodny se zakladni deskou ZX48+ a bude tam dost volneho mista, ktere lze vyuzit napriklad pro osazeni druheho SD slotu, pripojeni rozsirene pameti, RTC, SAA, atd... Pripravene piny (nebo patice) na desce nijak vyslednou cenu neovlivni. Furt lepsi mit moznost si pripojit malou desticku s pameti, nez uzavreny design s fixni pameti. Chapu, ze kdyz jde o cenu, ne hloupost tam dat v zakladu nekolik MB pameti, kdyz to prodrazi navrh o peknych par set.

A ted k pameti a jeji velikosti. Sram je zde jedna sdilena pro zx ram, zx rom, pamet emulovanych periferii. S 512kB ram bylo nutne omezit pamet DIVMMC na ctvrtinu. ZX rom v ramce take spolkne az 64kB a to mluvim jen o jedne romce... A zde se dostavame k malemu problemu. SPECNEXT ma zx romky ulozene na SD karte. Podle toho jaky typ pocitace si v menu vyberete, takova romka se nahraje z SD karty do ram. Pokud tuto jedinou SD kartu zrovna pouzivate mimo SPECNEXT (treba v PC pro kopirovani), nepritomnost karty tak omezi i funkcnost menu. Tady narazim na fakt, ze by bylo preci jen rozumne nechat v pocitaci jednu primarni kartu se systemem a romkama,atd.. a druhou SD kartu pro uzivatele na castejsi vymeny. Pro jistotu tu primarni umistit tak, aby nedoslo k tomu, ze si je spletu a omylem vytahnu tu co nechci (proste ji umistit nekam jinam).

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 19:49 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 850
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 88 times
Been thanked: 249 times
Ja velmi nerad takto rypem, ale pocuvate sa vobec a citate to po sebe? Co sme male deti? Pocitace pouzivame roky, tak hadam vieme ako sa obsluhuju a nejaky Next na tom nic nezmeni. Speccy2010 bez vlozenej SD karty tiez nenastartujes, a co jako? Vlozim ju tam a hotovo, ficim. To ta akoze zabije ci co? To je scestny argument na dve karty. A pri dnesnej cene SDkariet sa ohanat tym, ze ma niekto len jednu... Ak uz systemy mimo karty, tak sa to riesi uplne inak - seriova EEPROM (alebo kludne aj klasicka, len nastavis banku ako ma Pentevo), v ktorej mas narvane vsetky obrazy ROM co treba a trebars PICom ich naladujes do SRAM kam treba (ako ma V6). Ale to sa asi nestane, HW maju hotovy ak som spravne pochopil a pointa je niekde inde. Co ak to smeruje k napadu ako funguje Speccy2010? Z SD karty vies dotiahnut cele creva do fpga, takze staci vymenit kartu a mas z toho trebars samkupaka. Aktualizacia kompu je otazka nakopirovania novych binariek na SD kartu, netreba nic rozoberat, nic flashovat, nic pripajat,odpajat... Mimochodom tvrdit o Victorovi, ze je neznaly je prinajmensom trufale, kedze uspesne postavil a doteraz predava klon TBBlue.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 20:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 850
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 88 times
Been thanked: 249 times
Btw, volate po co najnizsej cene a potom idete plytvat na dvoch SD slotoch, kde push-push typ jeden kus stoji okolo styroch dolarov. To je 8 za dva. Kde su ostatne konektory, ktore su kazdy jeden kus okolo jeden a pol dolara? Cena SRAMky rastie s kapacitou takmer geometricky, 128k za tri dolare, 512k uz za viac ako 5 dolarov, mega bude za kolko? 4 mega? A kde je zbytok kompu? Mali by ste sa vratit na zem chlapi.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 20:29 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2872
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 156 times
1MB nabízím za 1 dolar :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 20:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 850
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 88 times
Been thanked: 249 times
Kolko ich mas? 10? Na seriu, ktoru planuju vyrobit pochybujem ze mas zasoby...

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 20:43 
Offline
Pan Generální

Registrován: 19.07.2013, 15:54
Příspěvky: 2130
Has thanked: 90 times
Been thanked: 256 times
z00m píše:
Kolko ich mas? 10? Na seriu, ktoru planuju vyrobit pochybujem ze mas zasoby...


Co vim tak jich ma cca 1000 kusu :-). Teda typu 512Kx16.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 20:46 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16.06.2014, 12:23
Příspěvky: 2872
Bydliště: Jesenice u Prahy
Has thanked: 19 times
Been thanked: 156 times
Ono je to 512kx2x8, když se spojí byte dat paralelně, tak je to jako dvě 512kB.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 21:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 850
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 88 times
Been thanked: 249 times
Ponukni ich Truccovi, ked ich mas v sufliku, tazko sa o nich dozvie. A ked ich bude treba viac ako 1000?

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: ZX Spectrum Next
PříspěvekNapsal: 13.05.2016, 21:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 29.06.2013, 16:52
Příspěvky: 1545
Has thanked: 21 times
Been thanked: 256 times
SD karta, co se kvality tyce, neni zrovna zadny zazrak. Kontakty jsou casto oddeleny plastovou mrizkou nevalne kvality. Pri castejsi vymene se stava, ze se plast odlomi, ale to neni az tak nic hrozneho. Ale stava se to dost casto.
Asi jediny duvod, proc mit oddelenou SD kartu pro "hry", je ten, ze by se podstatne snizila moznost poskozeni dat systemu na karte, pokud by nekdo vytahl SD kartu za chodu v dobe, kdy system neco zapisuje... Jiste, je to hloupost uzivatele, ale ten to vlastne nemusi ani tusit, o ukladani si rika sam software. Je to jako na PC, kde si nejprve musime SD kartu v systemu odpojit a teprve pak vytahnout.
Nasledky predcasneho vytazeni nemusi byt znatelne hned, ale az po nejake dobe pouzivani systemu, kdy vam to totalne zblbne a dochazi pak i k nenavratnemu poskozeni pri ukladani dat. (mluvim o ESXDOSu, ale vseobecne by to melo platit o vsem co pracuje s SD s fat. Druha karta by se mi osobne hodila, ale to neznamena, ze tam musi byt. Staci klidne jen piny na desce, proc ne ? Chcete mit na plosnaku jen cistou rovnou desku v nevyuzitym prostorem ? Mista je tam prave v oblasti konektoru SD vic nez dost.

Aktualne ma deska NEXTu FPGA 144 pinu a neni sance pro rozsireni. Deska se bude dale predelavat. Autor psal, ze pouzije fpga s pouzdrem 208 pinu kvuli dalsim moznostem. Takze to jeste neni hotove, bude se to prekopavat, spis se jen poupravi FPGA core podle potreb. RASPBERRY PI ZERO tam asi take nebude, protoze se blbe shani...

_________________
http://velesoft.speccy.cz/


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 638 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 43  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz