OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

HVDOSdev2019!

Právě je 26 čer 2019, 23:53

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 18:40 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1700
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
To je paráda, pokud ještě nebyl důvod, tak tu je, pořídit si Speccy 2010.

Chci se zeptat, pořád se jedná o tuto verzi?
http://www.zx-kit.ru/katalog-1/zxkit-005


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 18:50 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2288
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 138 times
Díky použití FPGA umí Speccy2010 emulovat v podstatě cokoli...

Se ZX Spectrum to nemá nic společného, je to HW emulátor, který umí ZX Spectrum, protože je jednoduché a zvládne ho i každý jiný, debilnější emulátor, třeba Spectrum Next.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 20:03 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 14:21
Příspěvky: 183
Bydliště: Košice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 201 times
SCjoe píše:
Chci se zeptat, pořád se jedná o tuto verzi?
Pokial viem, tak po HW stranke sa od 2010 nic nezmenilo, takze prepokladam, ze je to uplne to iste, co je k dispozicii aj u z00ma: https://z00m.speccy.cz/?file=clones (official project archive)

danhard píše:
Se ZX Spectrum to nemá nic společného...
Chcel som na to nieco "debilnejsie" napisat, ale zbytocne si kazit vecer :dro:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 20:53 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 11 čer 2013, 15:27
Příspěvky: 1700
Has thanked: 1103 times
Been thanked: 306 times
mborik128 píše:
Pokial viem, tak po HW stranke sa od 2010 nic nezmenilo, takze prepokladam, ze je to uplne to iste, co je k dispozicii aj u z00ma

Super. S divIDE a mbeckem to uz je vedle ZX-UNA velmi dobra moderni nahrada spektrace.

mborik128 píše:
danhard píše:
Se ZX Spectrum to nemá nic společného...
Chcel som na to nieco "debilnejsie" napisat, ale zbytocne si kazit vecer :dro:

A to ja jdu do toho, takze: urcite dnes dava Speccy 2010 vetsi smysl a ma se Spectrem vice spolecneho nez Danharduv Bobo. :gun:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 21:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 23:48
Příspěvky: 8037
Bydliště: Praha
Has thanked: 1092 times
Been thanked: 955 times
Tak jo - píšu si - téma Speccy 2010, hlídat flamewar...

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 07:42 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 zář 2013, 14:08
Příspěvky: 758
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 70 times
Been thanked: 225 times
SCjoe píše:
To je paráda, pokud ještě nebyl důvod, tak tu je, pořídit si Speccy 2010.

Chci se zeptat, pořád se jedná o tuto verzi?
http://www.zx-kit.ru/katalog-1/zxkit-005


Áno, je to ono. Na hardvéri sa nemenilo nič.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 10:23 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2201
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 241 times
Been thanked: 413 times
danhard píše:
Ale co mi tam chybí je procesorová sběrnice, abych tam mohl také připojit dobové periferie.
A naco sa budem babrat s proprietarnym potencialne pokazitelnym HW, ked si vsetky tieto periferie mozem na tom 10x rychlejsom HW naprogramovat ?
A bez nutnosti programovat k tomu posilovace zbernice :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 14:28 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 bře 2014, 08:10
Příspěvky: 147
Has thanked: 30 times
Been thanked: 50 times
Nechcete někdo natočit na YouTube, jak na Speccy 2010 funguje MB-02+?

Hood

_________________
http://hood.speccy.cz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 20 zář 2018, 17:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 14:21
Příspěvky: 183
Bydliště: Košice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 201 times
Mam v plane nieco natocit, uz len si na to najst cas... ale inak v skratke:
MB-02 na Speccy2010 funguje uplne tak isto, ako kdekolvek inde. Jediny rozdiel je v tom, ze uzivatel je uplne odprosteny od otravneho bootovania (nacitavanie bootu, Masterbootu, rozpakovania ROM+DOS), pretoze ROM+DOS su nacitane do SRAMiek priamo firmwarom Speccy2010 a EPROMa obsahuje iba reinicializaciu DOSu a spustenie DOS sluzby #30 (spustenie autoexe). Z toho vyplyva pohodlie, ze uzivatel si nijak nemusi upravovat svoje diskety, nemusi v nich nic modifikovat a menit svoje navyky. :dizzy:
(Okay, problem moze byt iba s ROMkou, ze ak nepouzival verziu 140, tak si ju na SD karte jednoducho vymeni za staru 118, alebo na diskete updatne patche).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 09:58 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2201
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 241 times
Been thanked: 413 times
mborik128 píše:
problem moze byt iba s ROMkou, ze ak nepouzival verziu 140, tak si ju na SD karte jednoducho vymeni za staru 118, alebo na diskete updatne patche
Presne, nie je najmensi problem si do autoexe hodit malicky patch ktory mu nainstalovanu 140 preplacne starsou 118.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 11:13 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2201
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 241 times
Been thanked: 413 times
danhard píše:
mborik128 píše:
Z toho vyplyva pohodlie, ze uzivatel si nijak nemusi upravovat svoje diskety, nemusi v nich nic modifikovat a menit svoje navyky. :dizzy:
U opravdového ZX jsem zvyklý na 3,5" DD diskety, kam se to tam strká ?
Do SD karty, ktoru potom celu strcis do Speccy2010 ;)
danhard píše:
Tomu právě nerozumím, kam se ta MB-02+ připojí ?
Tu uz osobitne pripajat nemusis, lebo jedna uz vnutri je :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 11:17 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 21:14
Příspěvky: 2201
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 241 times
Been thanked: 413 times
danhard píše:
U opravdového ZX jsem zvyklý na 3,5" DD diskety
A ked uz je o tom rec, naozajstni MBckari su zvyknuti na 3.5" HD diskety :poke: :joint:


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 12:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 20:13
Příspěvky: 1736
Has thanked: 77 times
Been thanked: 317 times
Prostě to chce to video, a pokud možno delší, aby v něm byly vidět i méně zřejmé "samozřejmosti" ;)

_________________
1939: Gliwický vysílač.
1964: Tonkinský záliv.
2019: Hormuzský průliv?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 14:11 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 14:21
Příspěvky: 183
Bydliště: Košice
Has thanked: 81 times
Been thanked: 201 times
Evidentne si ten moj blog-post, kde detailne rozpisujem, ako je MB-02 v Speccy2010 implementovane ani necital
...a mam pocit, ze pokladas tieto provokativne otazky, len aby dokazal, ake su tieto klony "zle". :roll:


Naposledy upravil mborik128 dne 21 zář 2018, 17:12, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 21 zář 2018, 15:47 
Offline
Pan Generální

Registrován: 16 čer 2014, 12:23
Příspěvky: 2288
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 14 times
Been thanked: 138 times
Nečetl jsem to, omlouvám se.
Zarazilo mě jen, že na tom provozuješ MB02 a špatně jsem pochopil, že jen emulovaně, když mi misticjoe odpověděl, že disketa se strká do té MB02.

Jak jsem to pochopil, tak s MB02 je to kompatibilní na úrovni upraveného BIOSu a žádný FD řadič se tam neemuluje ?


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 54 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz