OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 25 zář 2018, 02:02

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 13 črc 2014, 15:04 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
cerstve funguju na speccy 2010 a chtel bych se povrtat s firmware, nasel nekdo neco novejsiho nez je na oficialnim SVN https://code.google.com/p/speccy2010/ konkretne me zajima emulace 128K a 2+ v soucasne dobe to umi tyto romky:

48K original
256K scorpion
128K pentagon
1024K pentagon
(takze podporuje trdos 503 a 610E)

casovani umi 48K,128K, scorpion, pentagon

pripojeni monitoru/tv: cinch,svideo,PAL-RGB(redukce z dsub na SCART),VGA 800x600 50,60,75Hz aspect ratio umi 4:3,5:4,16:9

zvuk to umi AY/YM
AY mody:ABC,ACB,MONO,off
covox:off, SD mode1,SD mode2, GS-#B3, Pentagon-#FB, Scorpion -#DD, Profi/BB55
audio DAC ma 3 mody pro TDA1543 nebo TDA1543A nebo odporovou sit podle toho co je osazeno na desce, takze pokud nesezenete TDA1543 tak staci osadit 100 a 200 ohm odpory a hraje to taky ...

na sipkach od PS2 klavesnice jde emulovat: cursor joystick, kempston, sinclair, QWOPM
a doporucuju pouzit klavesnici s antighost pokud chcete hrat nektere veci na originalnich rozlozenich klaves, PC klavesnice s tim miva problem! zatim nejvic vyhovujici je klavesnice s DIN konektorem model 5121 FCC ID:E5XKBM104M10UC pripojena pres prechodku na PS2 - tahle nema problemy pri mackani 5 klaves v jedne rade.

ps2 mys - doporucuji obyc GENIUS hlodavce - zkousel jsem jak s optickou tak prehistorickou mys s koulema, kdyby nefungovala tak nainstalovat kus syra ...

co se dalsich rom image tyka tak kvuli dalsim romkam je nutne prekompilovat tu cast firmware ktera je na flash disku, takze aspon jedna dobra zprava je ze se nemusi masinka flashovat po kablu :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 13 črc 2014, 20:57 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
dalsi zajimavy poznatek s ROMkama - romky se mountuji nasledujicim zpusobem:
model: bank=soubor kde cislo banku je index 16K romky od zacatku adresace
48: 1=trdos.rom + 3=48.rom -tohle se mi nelibi aby se tam cpal trdos a pak teprv 48K romka, to moc kompatibilne nevypada
scorpion: 0=scorpion.rom
pentagon 0=system.rom + 1=trdos.rom + 2=pentagon.rom

predbezne si troufam tvrdit ze system.rom obsahuje gluk boot a dalsi hovadiny, trdos to je jasne co to bude a ostatni jsou romky jednotlivych stroju ...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 14 črc 2014, 19:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
a ako je to z kompatibilitou? co sem nedavno niekto daval tak tieto FPGA verzie mavali problem pri niektorych veciach.

Uz som sa zmieril z tym ze ciste zxspectrum128k zozeniem tak asi skoncim u nejakeho FPGA.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 14 črc 2014, 22:48 
Offline
Kecálek

Registrován: 06 zář 2013, 17:35
Příspěvky: 118
Has thanked: 3 times
Been thanked: 14 times
Takže s kompatibilitou je to super, zatiaľ som nenašiel program, ktorý by nešiel. Dokonca uvažujem, že to bude compo mašina na Foreveri, keď mi definitívne odíde moja +2. Problém je len v tom, že Speccy2010 emuluje len Betadisk (čo by nemuselo vadiť, Betadisk má v našich končinách dlhú tradíciu) a kazetofón. Ten ale len v originálnej rýchlosti, takže 5 minút čakania na nahratie hry.


Naposledy upravil Starej_Mraf dne 15 črc 2014, 13:49, celkově upraveno 1
OT


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 črc 2014, 09:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
mikezt píše:
Takže s kompatibilitou je to super, zatiaľ som nenašiel program, ktorý by nešiel. Dokonca uvažujem, že to bude compo mašina na Foreveri, keď mi definitívne odíde moja +2. Problém je len v tom, že Speccy2010 emuluje len Betadisk (čo by nemuselo vadiť, Betadisk má v našich končinách dlhú tradíciu) a kazetofón. Ten ale len v originálnej rýchlosti, takže 5 minút čakania na nahratie hry.


niekdo sem davnejsie daval link na testy kompatibility a tam nejake problemy popisovane boly.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Naposledy upravil Starej_Mraf dne 15 črc 2014, 13:50, celkově upraveno 1
OT


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 črc 2014, 13:54 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1823
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 291 times
Been thanked: 274 times
Takže, prosím vraťte se k tématu, já mažu nerad, ale tohle jsem musel utnout. A chlapi, když už se chcete hádat o gramatice, jděte s tím do tlachárny a zkuste to s nadhledem a bez nadávek. Dík.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 črc 2014, 13:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
mikezt píše:
Takže s kompatibilitou je to super, zatiaľ som nenašiel program, ktorý by nešiel. Dokonca uvažujem, že to bude compo mašina na Foreveri, keď mi definitívne odíde moja +2. Problém je len v tom, že Speccy2010 emuluje len Betadisk (čo by nemuselo vadiť, Betadisk má v našich končinách dlhú tradíciu) a kazetofón. Ten ale len v originálnej rýchlosti, takže 5 minút čakania na nahratie hry.


Myslel som nieco taketo: https://sites.google.com/site/speccycor ... st-results (Toto sem daval SCjoe ale speccy 2010 tam chyba.) Celkovo som nadobudol dojem ze verzie bez realneho Z80 mavaju problemy.

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 črc 2014, 18:41 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
hele tak co se her tyka tak se mi podarilo zatim rozjet vsechno krome mojeho oblibeneho PSSST ! solution?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 črc 2014, 18:49 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
dalsi zatim zjistene problemy s kompatibilitou:
+cte to bez problemu TAP coz vetsinou ruske klony nezerou
+cte TZX
+cte SNApshoty a vytvari SNApshoty
+cte obrazy disket
+-nacitani TAPky jde zrychlit nastavenim 75hz vga rezimu a pak to prehodit nazpatek na 50hz :) + se da pohrat s casovanim aneb turbo 2x 4x 8x takze se to natahuje opravdu rychle

-problem jsem zaznamenal u multicoloru
-nema to emulovany DMA chip coz me sere protoze jsem ho zacal na +2 pouzivat a zjistil jsem ze pri kopirovani je to fofr :)
-nenacte to d80 format takze musim najit nejaky workaround
-chybi romka 128ky original

dojem ze z80cpu nejde ve vhdl odemulovat je relativni, urcite to jde akorat je to trochu slozitejsi swab :)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 črc 2014, 15:17 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
hihi tak aktualni stav je ze z her funguje zatim fsecko co jsem zkusil, kdyz to neslo tak to byla vadna TAPka ktera mi nesla i na necem jinem - zkousel jsem na +2 a na didaktiku a muj nazor je takovy ze didaktik je mene kompatibilni nez speccy ... xD


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 28 črc 2014, 00:03 
Offline
Prvnička

Registrován: 13 črc 2014, 12:26
Příspěvky: 14
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
mam tu jeste dve rozpracovane desky na speccy 2010 a chybi osadit jenom procesor, nevali se nekomu nahodou v supliku at to nemusim objednavat z usa?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 15 říj 2015, 21:53 
Offline
Nemluva

Registrován: 26 zář 2015, 06:12
Příspěvky: 5
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time
Ahoj p1_p1_p1, este sa stale venujes Speccy2010 ? Podarilo sa ti nejako rozchodit original ROM ZX Spectrum 128K ? Alebo mas za ten rok nejake nove vedomosti ? D.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 07 črc 2018, 08:28 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 13:21
Příspěvky: 154
Bydliště: Košice
Has thanked: 51 times
Been thanked: 149 times
Ak to este niekoho na tomto fore zaujima, vznikol uplne novy firmware pre Speccy2010.
O historii jeho vzniku som napisal tu »» :dwi:

Co prinasa?
  • pridany dalsi model klasickeho toastracku ZX Spectrum 128k
  • implementovane DivMMC, plna funkcionalita riadiaceho registra a pamate DivIDE
  • klasicke Sinclar masiny maju konfigurovatelny diskovy interface (DivMMC alebo Betashit)
  • INI konfigurak rozsireny a rozdeleny do sekcii - je potrebne povodny speccy2010.ini zmazat z SD
  • pre kazdy model pocitaca a diskovy interface je teraz mozne konfigurovat ROMku alebo firmware v novom ROM Configuration dialogu (Alt+F9)
  • bolo nutne upravit funkcionalitu NMI, teraz bezpecne funguje (F5)
  • vstavany file browser bol kompletne redizajnovany (vyzera ako klasicky Norton, Volkov, FAR...), u(o)pravena funkcionalita prehliadaca, screen-slideshow, copy/move operacie sa pytaju na overwrite, atd atd...
  • LEDky na klavesnici uz ukazuju zmysluplne info: NumLock: power-up ; CapsLock: aktivita diskoveho interface ; ScrollLock: emulacia rozlozenia PC klaves v BASICu
  • moznost zobrazenia falosneho prekladaneho riadkovania (kazdy parny riadok utlmeny)
  • implementovany hard-reset (pristupny v konfiguracnom dialogu F9 po stlaceni F5)

Release prichadza aj s ukazkovym obsahom SD karty, s ktorym je mozne pretestovat funkcionalitu DivMMC (BadApple2 included :dcl:)
Tak to skuste a pripadne problemy, zaseky alebo napady mi hlaste do issues na githube, alebo sem...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 11 srp 2018, 12:33 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 13:21
Příspěvky: 154
Bydliště: Košice
Has thanked: 51 times
Been thanked: 149 times
https://youtu.be/L6IySdEGMrg


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: speccy 2010
PříspěvekNapsal: 19 zář 2018, 16:53 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 19 črc 2013, 13:21
Příspěvky: 154
Bydliště: Košice
Has thanked: 51 times
Been thanked: 149 times
http://blog.borik.net/2018/09/speccy2010-v1.2.2.html

Hlavnym tahunom firmwaru v1.2.2 je treti diskovy interface: MB-02. Testujte, uzivajte :dwi:


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 32 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz