OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 13 pro 2017, 06:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18 črc 2016, 11:10 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1502
Bydliště: Brno
Has thanked: 357 times
Been thanked: 99 times
Kubik píše:
a udelal lezeni pro kocky

:lol: :like:

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18 črc 2016, 13:37 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1107
Bydliště: Praha
Has thanked: 70 times
Been thanked: 145 times
Kubik píše:
Ja jsem zapajel cast odporu, a pak jsem zustal stat, protoze potrebuju objednat ten zbytek odporu. Kdyz uz budu objednavat, tak chci i vic nez jen odpory, a nevim, jake kondenzatory mam osadit - jestli se na to vykaslat a dat tam obyc cinske X7R, nebo se placnout pres kapsu a dat tam neco jineho. Ty modre z GM tady nesezenu - presneji receno nevim, co mam hledat. Nasel jsem neco jen u Mousera, ale tam je minimalni objednavka 50 EUR :) - to by nebyl problem, neb mam plnej kosik soucastek na Harlequiny, ale to az zas po vyplate :lol:
Zatim vaham, a pracuju na jinych projektech (diky tomu jsem vcera konecne napsal GAL pro ST RTC a udelal lezeni pro kocky)


Ja jsem drtivou vetsinu veci objenal v GME vcetne starych uhlikovych odporu, ktere maji tu spravnou velikost (metalizovane jsou malinkate) a nejak ten hon za lowESR nebo uzasnym dialektrikem moc neresim. Myslim ze ty keramiky z GME co mam jsou taky modre, ale me tohle skutecne moc netrapi.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18 črc 2016, 14:06 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 222
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 33 times
Been thanked: 31 times
metalizovane 0,6w (0207) su vacsie

ja sa teraz hram na programatora a k tomu mam na stole rozrobenu xi8088, takze mam sklz


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 18 črc 2016, 16:25 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1209
Bydliště: Praha
Has thanked: 147 times
Been thanked: 192 times
Zasejc trochu OT - pardon ;-)
Blafnul někomu někdy uhlíkový odpůrek z GME ? Ptám se proto, že já s uhlíkovýma nerad dělám
neb mi pár-krát částečně zničily pcb. Kdežto ty metalizované či metaloxidové vždy jen prasknou.
Ale nevím zda byly ze starých šuplíkových zásob či z GME apod. :-(

_________________
Atari 600XL, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 20 črc 2016, 23:03 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1107
Has thanked: 40 times
Been thanked: 156 times
Tak jsem dal na web dalsich par fotek. Ted mam vse zapajene a budu cekat ze zitra prijde balicek od GME kde bude co jeste potrebuji doplnit. Dnes prisla ULA pro druhou desku. Take prijdou krabicky a z nich se pokusim udelat zadni cast pocitace. Uvidime jak se bude darit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 31 črc 2016, 23:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 530
Has thanked: 66 times
Been thanked: 125 times
Proč jsou v Didaktiku Gama kondenzátory C22 a C23 150pF pověšené na 12V místo GND jako v ISSUE 6A a ve Sparrow? Ve Sparrow jsou jim ekvivalentní C52 a C53 (připojené na vývody 2 a 4 LM1889), v ISSUE 6A taky C52 a C53. V Clockově schématu 80k Gamy jsou označené C25 a C31 a taky jsou zapojené na 12V.

Narazil jsem na to docela náhodou. Mám před sebou 4 desky (DG192k, Sparrow prototyp 2, ISSUE 6A a ISSUE 3) a 5 různých ULA. Jedna z ULA blbne, náhodně vypadávají barvy každých pár sekund, ve všech deskách, kromě Sparrow (ta ULA je 6C001E-6 původem z ISSUE 3). Zatím jediné, na co jsem přišel je to, že jsem se do Sparrow neobtěžoval osadit C72 16pF, ale dal jsem jen 15pF (v DG192k je složený z 15p + 1p). V Gamě 80k je dokonce 47pF (C47) a zcela chybí 33pF na GND z vývodu18? (chromma-lag) A to už jsem ze zoufalství v ISSUE 3 povyměňoval 3/4 pasivních součástek ve video části, jen kvůli tomu, jestli někde něco není na nesprávné hranici tolerancí (jo, zkoušel jsem i tranzistory a LM1889, ale tím to není, 4 ULA fungují ve 4 deskách, 5. ULA funguje jen v jedné, jen ve Sparrow a jde o to, přijít na tu drobnost, která jí fungovat dovolí).

Ve schématu DG 192k chyba není. C22 a C23 jsou opravdu zapojené tak, jak tam je nakresleno a normálně to funguje. Ale proč to tak je? Má to důvod? Je to prostě jen převzaté z 80k Gamy?

Těch odlišností je možná ještě víc, všiml jsem si na pinu 13 v ISSUE 6A pullup 10k a signál přes 22uF, v DG192k přes 1uF, pullup 10k, v Gamě 80k pullup 47k na 12V a kondenzátor tam nevidím, možná chyba ve schématu? Ve Sparrow přes 22uF a pullup 10k na 5V, jako v ISSUE 6A ... důvod?

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 01 srp 2016, 01:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1798
Has thanked: 62 times
Been thanked: 245 times
Sparrow je dělaný podle ISSUE 4A.
Ty části, které se neměnily (což je právě případ videa), mají pokud možno i stejně číslované součástky...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 01 srp 2016, 08:01 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1299
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 3 times
Been thanked: 77 times
zxcygnus píše:
Proč jsou v Didaktiku Gama kondenzátory C22 a C23 150pF pověšené na 12V místo GND jako v ISSUE 6A a ve Sparrow?

ISSUE 4B to tak má taky :)

Zkontroloval bych, na jaký jede frekvenci chroma oscilátor (čítačem), případně místo těch 16pF dát 30pF trimr a zkusit to proladit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 01 srp 2016, 21:17 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1635
Has thanked: 77 times
Been thanked: 110 times
Byl by to velky pruser, kdybych na pozice C2 a C3 (zvukovy vystup z AY) misto keramik osadil foliove MKT typ R.82? Rekl bych, ze kmitocty tam nebudou takove, aby to vadilo, a keramiky 1uF bych musel objednavat z Ciny, zatimco ty foliove mam v kosiku pro osazeni na pozici C33 (LM1889 chroma).
Stejne tak misto elektrolytu okolo MAX232 bych osadil tantalove kapky (1uF), coz jinak delam bezne.
Pripadne C26, C35 a C1 taky tantaly, jestli je sezenu... at to nejak vypada.

Co si o tom myslite?

EDIT: V GM nakupovat nemuzu, to jen tak na okraj. Ty modre cygnusovy by byly prima, ale nevim, jestli a za kolik GM dorucuje po Evrope. Na prochazeni stovky nemeckych online obchodu, priznam se, nemam silu :)

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 02 srp 2016, 08:59 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 1798
Has thanked: 62 times
Been thanked: 245 times
Modré 1uF keramiky má ještě GES.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 02 srp 2016, 15:56 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 530
Has thanked: 66 times
Been thanked: 125 times
danhard píše:
zxcygnus píše:
Proč jsou v Didaktiku Gama kondenzátory C22 a C23 150pF pověšené na 12V místo GND jako v ISSUE 6A a ve Sparrow?
Zkontroloval bych, na jaký jede frekvenci chroma oscilátor (čítačem), případně místo těch 16pF dát 30pF trimr a zkusit to proladit.

4.433??MHz, líp to změřit nemám čím, clock pro CPU je cca 3.54??MHz ... se všemi ULA naměřím v rámci schopností osciloskopu a čítače na UT-70A totéž (resp. nepozoroval jsem rozdíl).

Tím C72 16pF kondenzátorem to taky není. Změnil jsem na 12pF, pak jsem vrátil 16pF a k němu 12pF paralelně. Žádná změna.

Podezříval jsem souvislost s tím, že "vadná ULA" generuje tmavší a méně kontrastní obraz. Změnil jsem tedy R49 z 10k na 8k2 (v bázi TR1), napětí na emitoru TR1 se posunulo níž (menší stejnosměrná složka, tvar a amplituda se zdály být stejné s vadnou i zdravou ULA), obraz získal víceméně normální jas, jako se zdravou ULA (se zdravou výrazně jasnější), chyba se projevuje i nadále, žádná změna.

Zkusil jsem oba C52 i C53 místo na 12V připojit na GND. Žádná změna.

Viz video, kde ULA testuju v DG192k, vypadávání barev je nejvíc vidět v poslední třetině na začátku dema AEON
https://youtu.be/7YPZewnR3Qc?t=1m

Nepodařilo se mi zatím pozorovat žádnou změnu na signálech přímo v ZXS. Spíš to vypadá, že to dělá jen monitor, protože video signál je na hranici tolerance, ale dělá to pouze s tou jednou ULA v libovolné ze 3 desek (mohl bych jich zkusit víc, ale myslím, že 3 zatím stačí - ISSUE 3, ISSUE 6A a DG192k).

A krom toho v desce ISSUE 3 jsem zkusil krystal 4.4433619MHz prohodit s jinou deskou.

Ještě mne pár věcí k vyzkoušení napadlo, ale to až jindy, včera večer už jsem nestihl.

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 02 srp 2016, 22:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 1635
Has thanked: 77 times
Been thanked: 110 times
Dalsi pomocnik...
Příloha:
pomaham_osazovat.jpg
pomaham_osazovat.jpg [ 234.93 KiB | Zobrazeno 1530 krát ]

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 14 zář 2016, 21:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1509
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 424 times
Been thanked: 285 times
mohl by prosim nekdo zmerit, kolik ma DG192K odber na 12V vetvi?

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Stavba Gama 192K
PříspěvekNapsal: 26 lis 2017, 22:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 530
Has thanked: 66 times
Been thanked: 125 times
Přidal jsem na web článek http://cygnus.speccy.cz/popis_prestavba ... a-192k.php

_________________
http://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 104 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz