OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Zde me bt odkaz na vai retro prty

Právě je 17.01.2021, 15:14

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 07.01.2021, 19:17 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Zdravím,

Protože mě nadchly recenze Shreka na http://mb-maniax.cz/, tak jsem si taky jedno ZX-Evo pořídil, před vánoci, ale dorazilo asi za 3 týdny. Takže jsem si včera sestavil zatím provizorní ZX-EVO pracoviště, viz příloha.

Zakládám tohle vlákno pro výměnu zkušeností mezi majiteli/uživateli.

A přidávám první dva dotazy:
1. Jak nastavit čas, abych nebyl asi o 11 hodin napřed?
2. Měli jste problém s PS/2 klávesnicí? (Já jsem první vyzkoušel Microsoft s vestavěnou rozdvojkou PS/2xUSB a softwarově se zasekávali klávesy a dělalo to různé zlotřilosti, takže jsem vyměnil klobásnici za starší čistou PS/2 a s tím nebyl problém.)


Přílohy:
screen.jpg
screen.jpg [ 203.26 KiB | Zobrazeno 655 krát ]
office.jpg
office.jpg [ 240.14 KiB | Zobrazeno 655 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 08.01.2021, 05:40 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Tetroidovy jsem poslal seznam monitorů, které jsem otestoval. Moje verze má vícero módů a časování, na některých fungují všechny. Dokud neupdatuje PDF, dávám doplnění i sem:

Kód:

* ACER AL1716 (LCD)

VGA 60 Hz only, weird pixel resizing

* Eyoyo 8" TFT S801H (LCD)

No problem with: 128K VGA, PENT VGA, 60Hz VGA, 48k VGA
It has also BNC for composite video or cinches for Y/Pb/Pr.
Generaly very nice display, but cannot regulate bright/contrast much.

* Panasonic WV-LW2200 (LCD)

48k VGA (more border), 60Hz VGA (less border)
It has also BNC for composite video.

Ok display.

* Dell M991 (CRT)

48k VGA, 128k VGA, PENT VGA, 60Hz VGA (less top/bottom border)
Nice crisp picture for all modes.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 00:00 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Jak nastavit čas na ZX Evolution (How to set time on ZX Evolution)


Skrývá se v Baseconfu v menu:

R. Service -> M. Edit CMOS -> Edituj bajty -> X. Exit (a zároveň uložení)

Kurzorem se mění jednotlivé bajty, čas je uložen v BCD, takže hodnota 17 se interpretuje jako 17 hodin (a nikoliv 23), CMOS editor ukazuje význam na jednotlivých pozicích.

Nastavil jsem si čas 17:46:56 a datum 10. 01. 21:

Příloha:
zx-evo-cmos-clock-time.jpg
zx-evo-cmos-clock-time.jpg [ 97.87 KiB | Zobrazeno 507 krát ]


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 20:05 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Rozbil jsem si Pentevo, aneb začala se objevovat následující chyba při pokusu o bootování z TRD obrazů nebo ramdisku: DOS MEDITATE!. Už jsem si myslel, že mám nakopnutou letitou SD kartu, ale zřejmě jsem měl nakopnutou CMOS paměť, jelikož po jejím zresetování začalo vše chodit jako normálně (zajímavé, že reset ponechá nastavení času a zresetuje pouze systémová nastavení).


Přílohy:
zx-evo-error.jpg
zx-evo-error.jpg [ 121.02 KiB | Zobrazeno 446 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 11.01.2021, 20:16 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Máte někdo doporučení ATX zdroje k Pentevo? V manuále se píše, že stiskem F12 po 5 sekund se vypne zdroj, ale to mi nefunguje ani s jedním zdrojem co jsem vyzkoušel.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 06:24 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
BruXy píše:
Máte někdo doporučení ATX zdroje k Pentevo? V manuále se píše, že stiskem F12 po 5 sekund se vypne zdroj, ale to mi nefunguje ani s jedním zdrojem co jsem vyzkoušel.


Opraveno v novějším firmware:

http://svn.zxevo.ru/log.php?repname=pen ... F&&isdir=1

860 2020-02-11 10:59:24 lvd /avr/current/default/ avr: fixed F12 working after F12-initiated ATX power


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 10:12 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 11.06.2013, 15:27
Příspěvky: 2203
Has thanked: 1494 times
Been thanked: 448 times
Chci se zeptat, jak to umi harddisk.

HDD uvedeny v menu je pro system NEDO-OS?
Emulacni, s TRD a SCL?
Nebo pouziva normalni FAT filesystem?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 12:29 
Offline
Profík

Registrován: 12.05.2013, 22:24
Příspěvky: 950
Bydliště: u Prahy
Has thanked: 15 times
Been thanked: 193 times
Má to svůj filesystém, odvozený snad od Betadisku.
Když jsem chtěl HDD použít a připojil DOM, tak se mi podařilo rozhodit nastavení Pentěva tak, že přestalo fungovat a ještě jsem to nespravil, takže hrát si nějak moc s diskem úplně nedoporučuju.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 12.01.2021, 13:18 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05.09.2013, 14:08
Příspěvky: 911
Bydliště: Smolenice
Has thanked: 97 times
Been thanked: 295 times
To nie je tak uplne pravda. Vlastny filesystem pouziva len ProfROM, resp. jeho varianta EVO PROF, ktoru si mozete zapnut. IDE samotne je zalozene na NEMO IDE. Su to len porty (nieco ako divIDE s rozpojenym switchom E, tj. bez RAM a EEPROM), takze co si nimi clovek obsluzi, to bude mat. Puhym pripojenim zariadenia na IDE konektor sa nestane nic. Vsetko riesi az software. Napriklad Fatall podporuje FAT(32). Myslim, ze aj Wild Player a Wild Copier. A samozrejme ERS samotne podporuje na IDE FATku tiez. Vlastny filesystem pouziva napriklad este aj ISDOS, ktory sa da na Penteve rozbehat.

_________________
To err is human, but to really foul things up requires a computer.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2021, 17:07 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Poslední dva večery jsem strávil hraním si s TSConfigem. A jako WOW! Zde jsem ozrcadlil dema a hry ze stránky: http://prods.tslabs.info/.

Kód:
https://ulozto.cz/file/eutb6wjiFutr/tslabs-zx-evo-games-demos-tar-gz


Pokud víte o nějakém zajímavém SW pro TSConfig, tak dejte vědět.

Jinak flashování TSConfigu předcházeli jiné dva večery, kdy jsem si o dané procedůře přečetl co nejvíce, zejména kvůli dexovi a jeho příběhu s Pentevo-cihličkou. Nakonec mi nejvíc pomohla z00mova stránka: https://blog.darkbyte.sk/?p=929660. Jak jsem tak zjišťoval co a jak, tak jsem objevil, že je zde početná skupina stejně zmatených uživatelů jako jsem já nehovořících ani československy nebo rusky, takže si k tématu píšu poznámky anglicky, abych je zveřejnil později:

Kód:
How to flash TS-Conf to ZX Evolution
=======================

1. Copy WildCommander to the root of SD Card. Directory WC will be in
root and also file boot.$c.

2. Controller firmware zxevo_fw.bin (it contains FPGA guts). Copy this
file to the root of SD card, it contains TS-Conf+Baseconf.

Hold down SOFT RESET switch (J6) and press HARD RESET (J9) momentarily
while the soft reset is still down, the power LED will start flashing.
Firmware upload is signaled by speed flashing. Beeps will signalize
errors. (There is also alternative way via serial port and sending
file in XMODEM protocol.) The computer will reset automatically once
firmware upgrade is done, if it is not resetting and LED is still
flashing there was some problem.

3. Flash TS BIOS (ts-bios.rom), can be flashed from Baseconf menu
R. Service -> U. Update custom ROM.

After boot Select NVRAM options (can be called by RShift+F2) and set
boot device as SD-Z Controller and setting "Reset to" as BD boot.$c.


Na následující večery mám kromě dohraní Dizzy VIII. ještě následující plány:

Vyzkoušet NedoOS (http://nedoos.ru/), jenže netuším zda pracuje s "ZXEvoTS&BASE 16.06.2020", pokusil jsem se z Baseconfu spustit osevsd-g.$C, ale skončilo to na Out of Memory, takže dělám něco špatně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2021, 18:07 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
A teď další otázka do pranice, v jakém kódování je následující soubor?

http://nedoos.ru/svn/filedetails.php?re ... nedoos.txt

Dostávám: iconv: illegal input sequence at position 8, a tam začíná zřejmě azbuka.

Vyzkoušel jsem: KOI8-R CP1251 ISO-8859-5 KEYBCS2 IBM866 maccyr


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2021, 18:40 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 310
Has thanked: 141 times
Been thanked: 108 times
BruXy píše:
A teď další otázka do pranice, v jakém kódování je následující soubor?

Dostávám: iconv: illegal input sequence at position 8, a tam začíná zřejmě azbuka.

Vyzkoušel jsem: KOI8-R CP1251 ISO-8859-5 KEYBCS2 IBM866 maccyr


Mně to ukazuje DOS cyrillic 2


Přílohy:
code.png
code.png [ 191.83 KiB | Zobrazeno 219 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 13.01.2021, 18:47 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 02.08.2015, 15:23
Příspěvky: 289
Bydliště: Skalica
Has thanked: 20 times
Been thanked: 146 times
Ja mam CP866 - Double Commander v Linuxe mi to v pohode detekoval automaticky.


Přílohy:
CP866.png
CP866.png [ 130.16 KiB | Zobrazeno 215 krát ]

_________________
ZX Spectrum, ZX Spectrum +, DIDAKTIK GAMA, DIDAKTIK M, DIDAKTIK KOMPAKT, D40, D80, Interface M/P, MELODIK, UR-4, BEST, KP 311, BT100, SP210T, GAMACENTRUM 01 (cierna), ROBOTRON K6304, divIDE, K-Mouse, PMD 85-2, Amiga 500, Amiga 500+, Amiga 1200
Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 14.01.2021, 16:28 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
Momentálně samé problémy :D

a) NedoOS zatím bez úspěchu, měl by se nahrát do rootu SD karty s FAT32 a nabootovat by měl normálně přes FileBrowser, kde se vybere sd_card.$c. Ovšem to mi skončí na BASICovských hláškách Number to Big a Out of Memory...

b) WildPlayer ve WildCommandery nepřehrává s3m (problikne při tom jakési okno, ale je to tak rychle že není vidět žádná chybová hláška).

c) Některé programy si stěžují na Missing IDE Video DAC, ten jsem si nepořídil. Je to modul s VGA výstupem, který se připojí na IDE konektor (a FPGA místo logiky pro disk pak piny používá pro obrazový signál). Vůbec netuším jak moc je tento bastl modul podporován.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 15.01.2021, 05:53 
Offline
Radil

Registrován: 28.05.2013, 11:24
Příspěvky: 314
Has thanked: 10 times
Been thanked: 123 times
BruXy píše:
a) NedoOS zatím bez úspěchu, měl by se nahrát do rootu SD karty s FAT32 a nabootovat by měl normálně přes FileBrowser, kde se vybere sd_card.$c. Ovšem to mi skončí na BASICovských hláškách Number to Big a Out of Memory...


Vyřešeno, s EVO Reset Service v0.58.09 to končilo s chybami, ale po updatu na v0.58.16 začne NedoOS bootovat. Linka pro ROMku: https://github.com/tslabs/zx-evo/raw/ma ... /zxevo.rom V menu je nová položka "5.SDCard boot", která spouští sd_card.$c, případně se musí přes File Browser. NedoOS v defaultu pustí "nortona", má i DOSovský shell, ale moc daleko jsem se zatím nedostal, ale to doufejme přejde po RTFM.


Přílohy:
zx-evo-rom-new.jpg
zx-evo-rom-new.jpg [ 114.99 KiB | Zobrazeno 90 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 16 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz