OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů
Právě je 18 čer 2018, 05:09

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 12 pro 2016, 13:28 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 16 kvě 2013, 16:05
Příspěvky: 236
Bydliště: České Budějovice
Has thanked: 93 times
Been thanked: 71 times
Nejsem si jistý, jestli mě neklame paměť, ale vybavuji si na jeden turboloader, kde byl rovněž zobrazený ukazatel průběhu, ale byl vytvarovaný svisle jako sloupeček z PMG. Na název si bohužel vůbec nevzpomenu.

_________________
Trying to master ANTIC, GTIA and POKEY since 1990.
Diamondz • h3x0r Deluxe • Mahjong XE • Marbled • Mashed Turtles • Mind Blast • Ocean Detox • Oilgame Deluxe • RGB • Rolltris • Speed Up! • Swapz • Thetris


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 12 pro 2016, 18:21 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 126 times
PG píše:
Nejsem si jistý, jestli mě neklame paměť, ale vybavuji si na jeden turboloader, kde byl rovněž zobrazený ukazatel průběhu, ale byl vytvarovaný svisle jako sloupeček z PMG. Na název si bohužel vůbec nevzpomenu.


Taky zajímavá věc. No, nemám ambici posbírat všechny spektakulární turbo zavaděče. Spíše by mne zajímalo, jak to bylo technicky provedeno. Možná po způsobu Atari 2600 - změna tvaru hráče bez DMA přímo v průběhu vykreslování obrazového snímku na správných řádcích.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 12 pro 2016, 19:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7035
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
Ale o tom tohle téma je - spektakulární loadery a k tomu vysvětlení´, jak to udělat.

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 12 pro 2016, 21:38 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 31 srp 2014, 15:27
Příspěvky: 446
Bydliště: Praha
Has thanked: 34 times
Been thanked: 126 times
Už koncem 80. let vznikla speciální verze hry Karateka upravená pro Turbo 2000. Původní hra je tzv. celodisková (tedy nějaký základ, který se nabootuje + soubory s herními úrovněmi).

Úprava pro turbo jistě tehdy byla pěkná prácička - žádná PC ani emulátory, natož cross-assemblery. Jen assembler na Atari, monitor, debugger a vlastní hlava. Jirka Richter tehdy využil volnou pameť "pod ROM" a vecpal tam "duhový" turbo zavaděč. Duha je trochu jiná, než u běžně rozšířeného zavaděče Universal Turbo.

Tuto verzi z kazety nedávno navzorkoval a jednotlivé soubory vydoloval Fandal. Finální obraz kazety s turbem (.cas) je ode mne. Nedávno jsem pomáhal trochu "doladit" jinou kazetovou verzi této hry - ovšem v záznamu rychlostí 600 bd (brrr.)



Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 13 pro 2016, 22:10 
To si pamatam. Stale trebalo nahravat a pretacat. Tusim ze 6 casti to malo...


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 02 úno 2018, 21:21 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 105
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times
Tak aj ja pridám jeden pre ZX Spectrum. Kedysi som skúšal trošku programovať, tak som spravil loader, ktorý vykonáva dekompresiu obrazovky priamo počas nahrávania. Ale nikdy som ho nevyužil, nebolo kde, ani som nedokončil rutinu na nejaké efektné nahrávanie zvyšku programu. To je to voľné miesto, ktoré je tam počuť. :)
Dĺžka 2889 bytov (loader+screen RAMBO). Sorry za MP3, ak niekto chcete, spravte z toho video, ja som akosi dnes stratil motiváciu. Podarilo sa mi odpáliť audio vstup na Didaktiku M po pripojení na PC. Rozdielny potenciál zemí a Jack konektor skrátka nejdú do hromady. Alebo statika, ktovie. Teraz aby som objednávam MAB311... :?
A áno, do roku 2000+niečo som programoval na Didaktiku M pod skratkou PPM.


Přílohy:
ppm loader.mp3 [200.61 KiB]
30 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 03 úno 2018, 07:54 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 20 úno 2017, 00:17
Příspěvky: 290
Has thanked: 3 times
Been thanked: 9 times
Ať si kdo chce co chce říká, mně přijde jako nejlepší loader standardní nahrávací rutina ZX Spectra, a to protože na rozdíl od všech ostatních harmonicky ladí a dá se to i poslouchat po večerech namísto těch sraček v TV a rádiu. Dokonce jsem byl ve své době v jistých případech schopen rozpoznat o jakou hru na pásku se jedná - v jistých pasážích nahrávky typicky "notovaly"...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 03 úno 2018, 09:13 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:23
Příspěvky: 1171
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 219 times
Been thanked: 402 times
Převedl jsem si loader do wav a zkusil v emulátoru a líbí se mi :-). Ale DivIDE a DivMMC by to asi nenačetl.

_________________
ZX Spectrum, Amiga


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 03 úno 2018, 14:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7035
Bydliště: Praha
Has thanked: 841 times
Been thanked: 816 times
TZX by z toho šlo?

_________________
Integrovat muslimy s Evropany je jako integrovat ovce s vlky.
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 03 úno 2018, 16:46 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 105
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times
Šlo by z toho spraviť aj TZX, aj TAP, len je otázne, či by to nahral nejaký emulátor. Je to štandardný formát, nič zrýchlené, žiadna ochrana proti kopírovaniu (o tú tam nešlo, ale dala by sa spraviť, napríklad proti MERGE) a tak. Dokonca som tam namiesto resetu pri chybe spravil "Tape loading error". Realspectrum emulator (pre Win., ten to vie nahrať aj z MP3) by to vedel uložiť ako TZX, stačí len kopírák, otvoriť MP3 pre load a TZX pre save. Alebo nejaký TAP/TZX manager. Len keby som vedel kde som ich uložil... (v podstate končím, archivujem, a prípadne púšťam do sveta internetu staré projekty, nech neskapú so mnou)
Aký emulátor používate?
Ešte zaujímavosť: pri tejto forme kompresie sa počas nahratia 2 bytov musí stihnúť zapísať na obrazovku 128 bytov.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 04 úno 2018, 21:47 
Offline
Kecálek

Registrován: 01 pro 2017, 20:01
Příspěvky: 105
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 1 time
Been thanked: 21 times
Nikto nič, tak som sa na to dal, a spravil z toho TAP, aj TZX. Video z toho robiť ale nebudem, to už nechám niekomu inému. Prečo nemôže byť príloha typu TZX?! Ale čo, ZIP to rieši.

solaris104 píše:
...Ale DivIDE a DivMMC by to asi nenačetl.

Tak je, a ani D40. Potom sa nájde lempl ktorý to chce skopírovať, a použije SNAP. Preto som od programovania loaderov upustil, všetko som robil tak, aby sa to dalo ľahko nahrať aj na disketu.


Přílohy:
Poznámka: TAP a TZX
ppm loader.zip [4.61 KiB]
27 krát

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež.
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 19:05 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1857
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 203 times
Been thanked: 342 times
PotPalo píše:
Nikto nič, tak som sa na to dal, a spravil z toho TAP, aj TZX.
Tak som vyskusal spustit "ppm loader.tap" ale jedine co to urobilo bolo ze to vysejvovalo (s nestandartnymi borderovymi farbami) nejaku hlavicku a skoncilo v DI na HALTe na #1303 (predpokladam ze to asi chcelo vypisat nejake chybove hlasenie).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 19:19 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:27
Příspěvky: 1092
Has thanked: 230 times
Been thanked: 212 times
Busy píše:
PotPalo píše:
Nikto nič, tak som sa na to dal, a spravil z toho TAP, aj TZX.
Tak som vyskusal spustit "ppm loader.tap" ale jedine co to urobilo bolo ze to vysejvovalo (s nestandartnymi borderovymi farbami) nejaku hlavicku a skoncilo v DI na HALTe na #1303 (predpokladam ze to asi chcelo vypisat nejake chybove hlasenie).


Mě to jde (Fuse), je to takový Madload přímo spojený s Basicem. Vykreslí to obrázek Ramba :)

_________________
Have you played ATARI today?
blog.factor6.cz | about.me | 8-bitstuff.com | soundcloud | bandcamp


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 19:44 
Offline
Radil

Registrován: 18 dub 2017, 11:55
Příspěvky: 524
Has thanked: 92 times
Been thanked: 17 times
Len tak zo zvedavosti.Boli aj na A800 nejake loadery co vykreslovali obrazok popripade aj hudba ako na ZX?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Kazetové loadery na 8mi bitech
PříspěvekNapsal: 05 úno 2018, 20:50 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 1857
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 203 times
Been thanked: 342 times
Factor6 píše:
Busy píše:
PotPalo píše:
Nikto nič, tak som sa na to dal, a spravil z toho TAP, aj TZX.
Tak som vyskusal spustit "ppm loader.tap" ale jedine co to urobilo bolo ze to vysejvovalo (s nestandartnymi borderovymi farbami) nejaku hlavicku a skoncilo v DI na HALTe na #1303 (predpokladam ze to asi chcelo vypisat nejake chybove hlasenie).
Mě to jde (Fuse), je to takový Madload přímo spojený s Basicem. Vykreslí to obrázek Ramba :)
Jaj, ja hlava derava som zabudol vypnut flash loading :)
Takze uz to pekne slo aj mne a hned som spravil aj video:
http://busy.speccy.cz/tmp/ppmloadervideo2x2.avi


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 63 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz