OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 14 pro 2018, 00:28

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: PC <----> X68000 sériová komunikace
PříspěvekNapsal: 17 říj 2016, 13:59 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Pustil jsem se i do téhle záležitosti. Objednal jsem si správný sériový null modem cable a až když jsem se při připojení podíval na konektor, zjistil jsem že v X68k je opačný, tj samice. Rozhodl jsem se tedy zbastlit né moc složitý kabel sám a za pár desítek minut bylo hotovo. Bohužel jediný dost dlouhý vícežilový kabel jsem získal z obyč síťového kabelu. Na straně X68k jsem tedy jen spustil předkonfigurovaný MUTERM, zmáčkl F5 a zadal jméno souboru. Na straně windows jsem použil doporučovaný Tera Term Pro ve verzi 2.3 . Data se posílají rychlostí 38400 bd, což samo o sobě není nic moc. Skutečnost je ale taková, že s mým kabelem je reálná rychlost někde mezi 300-400 B/s, což je sakara slabota. Tak jsem zkoušel experimentovat s MUTERMem, ale výsledky byly víc než žalostné, při některých rychlostech se sériové spojení ani nezdařilo. Vzal jsem tedy část návodu, kde se přenos na X68k provádí pomocí programu ZM.X (opět staženo z nfggames). Je to jakýsi klient protokolu ZMODEM. Pro ten je třeba použít ještě RSDRV.SYS - Do config.sys stačí přidat DEVICE=/SYS/RSDRV.SYS . Pak použijeme příkaz SPEED 19200 b8 pn s1 rts . Pokud je načten RSDRV.SYS, tak už mi nechtěl moc fungovat MUTERM. Protože zatím dost mizerný kabel, tak jsem musel rychlost snížit na pouhých 9600 bd, což je fakt nouzovka, nicméně přenos souborů je pak hezky stabilní. Příležitostně koupím lepší stíněný kablík a vyzkouším vyšší rychlosti.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 17 říj 2016, 15:22 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7597
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
Šikula. S pořádným káblem to určitě pojede jak víno...tedy alespoň těch 38400.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2016, 08:44 
Offline
Pan Generální

Registrován: 22 kvě 2013, 20:14
Příspěvky: 2042
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 224 times
Been thanked: 378 times
misticjoe píše:
Šikula. S pořádným káblem to určitě pojede jak víno...tedy alespoň těch 38400.
Aky dlhy je ten kabel ? Pretoze napriklad mne seriova komunikacia medzi PC a ZX fungovala na dvojmetrovom kabli uplne bez problemov aj 115200 Bd. (A neskor paralelna cez LPT-8255 este rychlejsie.)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 18 říj 2016, 21:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
Asi 2,5 m. Ale jak jsem psal, kabel je nestíněný, ustřižený z ne moc kvalitního síťového kabelu.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2016, 08:49 
Offline
Kecálek

Registrován: 07 kvě 2014, 11:10
Příspěvky: 125
Bydliště: Jbc
Has thanked: 0 time
Been thanked: 24 times
Jestli po sitovem kabelu muze proudit nejmene 10Mbit/s, tak kdyz se pro prenos TX a RX pouziji dva pary (GND-TX a GND-RX), tak by to nemelo mit zadne rychlostni omezeni...
Jinak normalni kabel pro RS-232 je obycejny vicezilovy kabel se stinenim; kabel UTP ma pro seriovy prenos dle meho vzdy mnohem lepsi parametry ;-)


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2016, 10:41 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
Ja byl s kamaradem propojenej pres seriovej LapLink na par desitek metru, a jako kabel byla vojenska telefonni dvoulinka (takova ta zelena, co ma vydrzet minimalne jedno prejeti tankem) a jako zem bylo ustredni topeni. Fungovalo to bez problemu.
Spis bych to videl na nejake ruseni, mozna nejaka zemni smycka. Mas obe zarizeni v jedne zasuvce?

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2016, 10:51 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1834
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
No ten kabel stíněný není. X68000 je připojeno na trafu pro 100V japonských, stejný zásuvkový okruh jako PC. Navíc vede za dvěma monitorama, a jedněma repráčkama. Řek bych, že problém bude právě v chybějícím stínění, potenciálních zdrojů rušení je tam docela dost.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2016, 11:18 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 28 led 2016, 22:57
Příspěvky: 2677
Has thanked: 139 times
Been thanked: 185 times
V tom pripade asi lepsi kabel nepomuze, spis bych to videl na galvanicke oddeleni pres optocleny.

_________________
ZX-81, ZX Spectrum, ZX Spectrum+, ZX Spectrum+2, Sinclair QL, Timex 1000 / 1500, CPC464, CPC6128, GX4000, Atari 2600 / 2600Jr, 600XL / 800XL / 130XE, Atari 260ST / 520ST / 1040ST / 1040STE / Mega / MegaSTE, C16, C64, C128, C128D, Amiga A500, Macintosh IIcx / IIvx / SE / LC II / 630 / 7300 / PowerMac G3 / G4 / G5, Laser210-8k / VZ200, Philips VG8010/8020, Canon V-20, Sony HitBit, Sanyo MPC-100, TI 99/4A, Didaktik Gama / M, IQ 151, PMD-85, MZ-700, PCW8256, Acorn Electron, CoCo, CoCo2, Oric Atmos, SGI Indy / Octane 2 / O2 / Indigo 2, HP-9000 715/80 a 715/100, IBM RS6000, Thomson MO5 / MO5E / MO6 / TO8, Dragon 32, Matra Alice, IBM PS/2 Model 30


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 19 říj 2016, 15:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1433
Has thanked: 61 times
Been thanked: 201 times
Starej_Mraf píše:
No ten kabel stíněný není. X68000 je připojeno na trafu pro 100V japonských, stejný zásuvkový okruh jako PC. Navíc vede za dvěma monitorama, a jedněma repráčkama. Řek bych, že problém bude právě v chybějícím stínění, potenciálních zdrojů rušení je tam docela dost.


A mas zapojene uzemeni na FG (napr. foto http://computer-zoo.org/m/s/img/sharp_x68k-xvi_back.jpg)? Vsechny Sharpy to maji a spravne se to ma uzemnovat. Treba ten na te fotce ma dokonce dve mista.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz