OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 19 pro 2018, 04:36

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 čer 2015, 19:32 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Má někdo ze zdejších členů tento stroj? Chystám se s Mrafem tento kousek v dohledné době přidat do své sbírky a tak bych uvítal nějaké rady a postřehy, jaká úskalí jeho užívání přináší. Je jasné, že hodně užitkových programů bude v "rozsypaném čaji". Co jsem koukal na hry na JůTrubce, tak hodně jich je japonsky i anglicky, některé rovnou anglicky. Nějaké japanese only kousky se také najdou, ale třeba hry ve stylu Zeldy jsem nikdy nemusel.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 čer 2015, 22:33 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 342
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 157 times
Been thanked: 70 times
Ja uz po nem posilhavam asi 4 roky, ale ta cena me neustale odrazuje. A k tomu jeste zaplatit 4k za dopravu z Japonska je celkem brutalni. Nasledne DPH a saskovani s celniky. Pocitam, ze po nem budu jeste par let posilhavat a pak na nej diky skleroze zapomenu ;-).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 čer 2015, 23:19 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:38
Příspěvky: 351
Bydliště: Bydliště
Has thanked: 14 times
Been thanked: 49 times
Priznavam se. Nemam :( Jeden mi Viera kdysi sehnala v Bratislave, tak jsem sehnal vrtulnik, abych mel to zlato co nejdriv na hrade.....no nedopadlo to. I kdyz vlastne dopadlo....

_________________
STEAM hry na výměnu či prodej


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 15 čer 2015, 20:50 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 342
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 157 times
Been thanked: 70 times
Nejsem sice uplne nepolibeny, ale bohuzel zatim jsem nesehnal zadneho dobrovolnika, ktery by se pokusil o resuscitaci. :-(


Přílohy:
Poznámka: Sharp X68000
Sharp_X68000.jpg
Sharp_X68000.jpg [ 52.45 KiB | Zobrazeno 6613 krát ]
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 13 říj 2015, 14:45 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1720
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 522 times
Been thanked: 378 times
zajimave video o X68k
https://www.youtube.com/watch?v=W40qGkp ... c2fd6CYqGi

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 13 říj 2015, 18:11 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Pro X68000 existuje emulátor

http://www.jcec.co.uk/X68emu.htm

Jinak dobrá stránka o X68000 je zde:

http://app-review.jp/news/247031

Mimochodem, když si dovezete počítač z Japonska, nutno počítat s tím, že bude mít japonskou klávesnici, japonský systém vkládání přes klávesnici a japonský operační systém. Kdo neumí japonsky a není na jejich systém práce zvyklý, bude poněkud mírně zmatený, asi tak, jako polární včelka Mája...
Kdo chce, může si to vyzkoušet tak, že si na nějaké PCčko nainstaluje japonská wokna, tedy skutečně japonská wokna, nikoliv rozšíření japonštiny pro anglická wokna., ale opravdu čistokrevná japonská wokna.
Dají se koupit přes internet a vyjde to levněji, než tahat do Evropy celý počítač..

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 13 říj 2015, 18:39 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Tak naštěstí na eBay existují fotky a hlavně aukce x68káček i z jiných končin. Redukce, kterou chystá momentálně Jiiira, je na klasickou PS2 klávesnici a myš. Takže nehrozí rozsypané znaky na klávesnici. Navíc existují naštěstí i anglické ROMky k tomuto compu.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2015, 13:04 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 18 čer 2013, 19:26
Příspěvky: 2248
Has thanked: 83 times
Been thanked: 323 times
misticjoe píše:
Tak naštěstí na eBay existují fotky a hlavně aukce x68káček i z jiných končin. Redukce, kterou chystá momentálně Jiiira, je na klasickou PS2 klávesnici a myš. Takže nehrozí rozsypané znaky na klávesnici. Navíc existují naštěstí i anglické ROMky k tomuto compu.

Jiiira to má v podstatě nachystané, ale desky dá dělat až když bude mezi vámi aspoň jeden člověk s X68000 schopný to vyzkoušet... ;)

Ale musím upřesnit, že na každou věc (klávesnice, myš) je jiná destička - to, co mám nachystané, je pro klávesnici.

_________________
www.zxsparrow.com


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2015, 13:21 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1835
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 276 times
Tak pokud jde o postup, tak ten neí jednoduchý. Nejdrív je třeba sehnat X68000, potom vyřešit napájení, protože je tam nějakých Japonských 100V (asi to bude odpovídat americkým 110V/60Hz). Takže buď měnič na Japonskou (americkou) normu a nebo obstarat redukci pro připojení ATX zdroje (dělá se a často se i s ní počítač prodává). A potom vyřešit zobrazovadlo (nějaký SCART kabel). Potom je teprve možno řešit klávesnici a myš. UFFF... Asi nejsložitější rozběhání retrokompu co znám.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2015, 14:38 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1449
Has thanked: 62 times
Been thanked: 204 times
Starej_Mraf píše:
Tak pokud jde o postup, tak ten neí jednoduchý. Nejdrív je třeba sehnat X68000, potom vyřešit napájení, protože je tam nějakých Japonských 100V (asi to bude odpovídat americkým 110V/60Hz). Takže buď měnič na Japonskou (americkou) normu a nebo obstarat redukci pro připojení ATX zdroje (dělá se a často se i s ní počítač prodává). A potom vyřešit zobrazovadlo (nějaký SCART kabel). Potom je teprve možno řešit klávesnici a myš. UFFF... Asi nejsložitější rozběhání retrokompu co znám.


Dej si pozor ze v Japonskuje jen 100 V a v USA je 115 V. To je rozdil v prikonu 30% a to uz nemusi kazdy zdroj vydrzet. Urcite by nebylo spatne projit nejake fora zda to zdroj X68000 obecne vydrzi. V pocitaci je spinany zdroj a tak je mozne ze to zvladne. Pripadne by se dal nejaky vykonovy odpor na privod a ten by snizoval napeti. Treba mezi zdroj pro USA dat obycejnou zarovku 100 W. Zahlednul jsem na webu schema pripojeni bezneho zdroje z pc a to by bylo nejbezpecnejsi zapojeni.

Nutno rici ze osobne bych to resil jednoduse a koupil bych si neco jako http://www.ebay.com/itm/220v-to-100v-11 ... 1161280160


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2015, 15:18 
Offline
Radil

Registrován: 11 pro 2013, 16:35
Příspěvky: 331
Has thanked: 31 times
Been thanked: 26 times
Není nad regulační autotrafo.

Koukal jsem teď na tme.eu, že se dá pořídit bez krabičky (jen jako komponenta) nové od cca 1600 Kč výš. Jako komplet přístroj "na klíč" třeba od micronixu je to dražší (3x).

Ovšem kdo chce být stylový, tak jedině tohle: http://danyk.cz/variak.html.

_________________
Cesta k osvícení: Commodore 64 / Atari 800XE / Atari XEGS / Amiga 500 / Amiga 1200 / PMD 85


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 14 říj 2015, 15:34 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1851
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 11 times
Been thanked: 138 times
Nejjednodušší je navinout trafo 230V - 100 Volt. Když jsem chodil na na učňák a pak na průmku, tak jsme takovéto trafa vinuli doma na koleně ručně. Z pertinaxu jsme vyrobili kostřičku, sehnali plechy, v Praze v ulici V Jirchážích v prodejně Elmatu (dnes je tam herna) koupil emajlovaný drát. Nebo v bazarech v Myslíkově ulici v Praze byli 2 bazary (v jednom je nyní GES), jsme koupili vhodné trafo a to převinuli. Dalo to chvíli práce, ale bylo to levné řešení. Kdo dnes umí spočítat závity na trafu a namotat ho ručně? :D

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Zprávy: https://www.euronews.com/ https://www.aljazeera.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 15 říj 2015, 10:52 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 19 črc 2013, 14:54
Příspěvky: 1449
Has thanked: 62 times
Been thanked: 204 times
Kluci Starej_Mraf a Misticjoe na kolik asi prijde porizeni funkcniho stroje X68000? Jaka je rozumna cena? Co se da na tom pocitaci delat? Jak hodne dobre jsou hry na tom? Z webu jsem zjistil ze v Evrope to kupuji lide okolo Amigy. Softwaru je relativne hodne. Nasel jsem balik sw vcetne her a je toho pres 2GB. Jenom disket kde jsou hry je pres 3000. Tak zde nemam obavu ze sw nebude. Ty ceny hw na internetu mne ale odrazuji. Mam zajimavou nabidku ale i tak je to ranec penez a je to drazsi nez Sam Coupe a to ze je nejak drahy pocitac. Kdyz jeste pripocitam cenu periferii tak to neni lidovy pocitac.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 15 říj 2015, 11:29 
To by chcelo ist do Japonska.Napr do Tokya sa daju kupit letenky za 400Euro. Spojit to s nejakym koncertom a prehliadkou arcade centier a nejakych pamiatok a centra mesta a najst aj nejake bazari kde su (asi prv najst na nete) pozriet aj MSX.Normalne by som siel. Ale neviem ci sa da len tak zabalit do kufra X68000. Ale take PC Engine Turbo Express ako Gameboy by slo a Neo Geo Pocket Color a WonderSwan...A ubytovanie bude asi drahe v Tokyu.Nejaka hromadna zlava...A keby sme sli viacery by som sa ani nebal.

PS: Hry su huste. Ako z Arcade. Hudba tiez ale len MIDI/MML asi ziaden tracker. Graficke apps su. Asi ako na Amige. Je to husty komp ako Atari 1040STE ale na megasteroidoch.


Nahoru
  
 
 Předmět příspěvku: Re: Má u nás někdo tento stroj?
PříspěvekNapsal: 15 říj 2015, 12:03 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7611
Bydliště: Praha
Has thanked: 963 times
Been thanked: 893 times
Cena stroje bez klávesnice a myši se pohybuje okolo 7 tisíc při koupi z Evropy. Japonci sami za to chtějí méně, ale zase se nedoplatíš na poštovném. Po HW stránce je to nabušený stroj, jen ty 5,25" diskety jsou trochu vtipné.

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 83 ]  Přejít na stránku 1, 2, 3, 4, 5, 6  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz