OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 12 pro 2018, 11:19

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 09:02 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Kód:
import RPi.GPIO as GPIO
import time
GPIO.setmode(GPIO.BCM)
GPIO.setup(17,GPIO.OUT)
GPIO.output(17,1)
time.sleep(5)
GPIO.output(17,0)
time.sleep(5)
GPIO.cleanup()


Ahoj.
Jsem asi úplnej debil, ale nevím proč mi to nefunguje. Snažím se ovládat relé (viz. příklad výše), ale relé se sepne hned po inicializaci GPIO.setup, nastavení úrovně pinu nemá vliv. A vypne až pomocí vynulování stavu cleanup Co dělám špatně?
Zkoušel jsem více relé i malin, takže problém je mezi klávesnicí a židlí, please help...

:shrug:

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 09:12 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 08:15
Příspěvky: 1706
Bydliště: Brno
Has thanked: 410 times
Been thanked: 138 times
Nevím, pokud tomu dobře rozumím, program Ti nereaguje na nastavení úrovně pinu GPIO.output, zkusil si tu úroveň pinu změnit před inicializací, když se ti to již při ní zapíná?

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 10:14 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Tak jsem to zkoušel v terminálu přes bash a pin se sepne ihned po inicializaci, jako v pythonu. Kde by mohl být problém?

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 11:24 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1411
Bydliště: Praha
Has thanked: 189 times
Been thanked: 260 times
A jsi si jistý, že je to ten správný pin GPIO ? A jak spínaš to relé, přes nějaký tranzistor ?
Třeba máš obráceně logiku zap/vyp, co já vím ;-)

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 11:40 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
http://www.dx.com/pt/p/12v-high-level-trigger-relay-module-for-arduino-blue-152390
No právě, že to vůbec nereaguje na změnu stavu na pinu (HW 11 -GPIO17), takže obrácenou logikou to není. Mám takový pocit, že jsem je zkoušel, když od číňana přišly a fungovalo to. Ale je to jen pocit. Musím pohledat v bordelu a najít low voltage LED, abych to testnul na něčem jiném...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 17:06 
Offline
Radil

Registrován: 11 lis 2013, 09:29
Příspěvky: 317
Has thanked: 26 times
Been thanked: 93 times
podivej se na http://raspi.tv/2013/rpi-gpio-basics-4-setting-up-rpi-gpio-numbering-systems-and-inputs
zvolil jsi metodu cislovani podle pinu. Melo by to sedet na to, co pises. Zkus tam pripojit odpor a tlacitko. Zapojeni urcite najdes na webu a otestovat to na cteni.
Pak bych to otocil a zkousel vystup. Jak mas pripojene to rele? Urcite odpor, tranzistor a rele s diodou. To same bych asi delal i s LEDkou.
Jeste si vzpominam, ze se tam neco resilo s uzivatelskymi pravy. Treba to zkousej, pro zacatek, jako root.
Na webu je na to tuna prikladu, tak nejaky okopiruj. Napis, jak se dari ;-)

_________________
Sharp MZ-800++, MZ-1500++, MZ-2500++, SM-B-80T, MK-14_replica, HP-85, ZX-80+replica, ZX81, ZX-Spectrum+replica++, PMI-80+replica, SAM coupe++, PMD-85-2A+3, Didaktik-M, SORD-M5, TI-57, TI-59+PC-100, TI99/4A, ZetaV2+ppp, ZX-uno, Petr


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 12 led 2017, 20:38 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Přišel jsem z práce, a jsem KO. Zítra to budu zkoušet dál. Nicméně ten modul by měl obsahovat tranzistor. Ještě tam můžu šoupnout optočlen. Jen mi je divné, že když zakomentuju vše krom GPIO.setup tak to sepne daný pin. Jinak zapojeno je to na 5V GND a ovládání na 3.3V pin 17.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 13 led 2017, 11:19 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
http://samiad.org.uk/blog/2014-07-21-raspberry-pi-relay.html
Toto funguje, ale koukal jsem, on přepíná v podstatě do režimu vstupu. Čím se zbavit té log 1?

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 13 led 2017, 16:34 
Offline
Radil

Registrován: 12 kvě 2013, 18:16
Příspěvky: 292
Bydliště: Bratislava
Has thanked: 43 times
Been thanked: 39 times
ak mas na tom IN pullup na 5v, tak asi privadzas na vstup maliny 5v, co nie je uplne idealne, radsej si odmeraj co tam je ked nie je zapojeny

asi by som si objednal nejaky modul s optoclenom, co rata s 3.3v ovladanim, je toho na ebay kopec


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 14 led 2017, 17:59 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Tak jo. Chtěl bych poděkovat rEVERzovi za pomoc a musím prohlásit, že většího osla než jsem já svět neviděl. Díky hezkému rozsypanému čaji jsem si nepřečetl, že tento modul má obrácenou logiku a tím rozepíná na 4.5V. Nedošlo mi, že modul operuje primárně s 5V a ne 3.3V Takže ať jsem tam pouštěl z Raspberry cokoliv, bylo to vždy sepnuté. :bang: :bang: :bang:

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 14 led 2017, 18:27 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1411
Bydliště: Praha
Has thanked: 189 times
Been thanked: 260 times
ja_jsem_cd píše:
Chtěl bych poděkovat rEVERzovi za pomoc
Je tu nějak přerEVERzováno, vždyť jsem nic zásadního neporadil... :roll:
ja_jsem_cd píše:
Díky hezkému rozsypanému čaji jsem si nepřečetl, že tento modul má obrácenou logiku a tím rozepíná na 4.5V. Nedošlo mi, že modul operuje primárně s 5V a ne 3.3V Takže ať jsem tam pouštěl z Raspberry cokoliv, bylo to vždy sepnuté. :bang: :bang: :bang:
..a toto více-méně naznačoval již tmp, čehož jsem si všiml až teď. Když tam dáš ten optočlen tak to asi vyřešíš, ale stálo by za to změřit co je na vstupu IN toho relé modulu když připojíš jen jeho napájení.

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 14 led 2017, 18:46 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 11 kvě 2013, 22:48
Příspěvky: 7592
Bydliště: Praha
Has thanked: 960 times
Been thanked: 892 times
rEVERz píše:
ja_jsem_cd píše:
Chtěl bych poděkovat rEVERzovi za pomoc
Je tu nějak přerEVERzováno, vždyť jsem nic zásadního neporadil... :roll:

Tak jednou ti lidi dostatečně neděkujou, pak zase děkujou moc...já ti nevim, co s tebou :lol: :neener:

_________________
"...they never believe me. They don't even believe me about you... You believe me, don't you, Abigail?"
Call me Mr.Hellwide!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 14 led 2017, 18:55 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 25 kvě 2014, 11:29
Příspěvky: 1411
Bydliště: Praha
Has thanked: 189 times
Been thanked: 260 times
misticjoe píše:
Tak jednou ti lidi dostatečně neděkujou, pak zase děkujou moc...já ti nevim, co s tebou :lol: :neener:
Ty nedáš pokoj :slap: ;)
Hlavní byla, ve vlákně kde jsem si rýpnul, špatná zpětná vazba u dokončených(z mé strany pouze osazených) projektů.
No až mi jednou objednáš ty striptérky, či se mě budeš snažit opít, můžeme OPĚT na to téma hodit řeč :lol:

_________________
Atari 65XE, 600XL, 800, 800XL/XE, 130XE, 1200XL, XEGS
Commodore C64, C64C, C128, Plus/4
Amiga A600, A1200+Blizzard 060/50
ZX Spectrum, +2


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Pomoc s Pythonem
PříspěvekNapsal: 14 led 2017, 18:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2120
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 69 times
Been thanked: 147 times
Navrhuji opít tě, a striptérky si vezmu na starost sám ;-)

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 14 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz