OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 21 říj 2018, 22:20

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 08:25 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05 dub 2013, 14:29
Příspěvky: 1832
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 293 times
Been thanked: 275 times
A HirensbootCD jsi zkoušel. Já mám docela dobré výsledky s CloneZillou.

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 PegasosII MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 09:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 794
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
HirensbootCD neznám, ale podle letmého zkouknutí mi připadá hodně zaměřený na Windows.

Já používám System Rescue Linux https://www.system-rescue-cd.org/Download Doporučuji, rozhodně snazší nabootovat z CD/Flash než instalovat celé Ubuntu.

dd umí lecos, i kopírovat části blokového zařízení, nebo souboru na/z něj, ale chce to vědět, čeho chceš dosáhnout. Já bych jako největší problém viděl oddíl, který nelze zmenšit, ale je poslední v pořadí, zatímco zmenšitelný je někde před ním. Posouvání oddílů s obsahem je vopruz. Je dobré mít předem offline zálohu celé flash někde jinde (ale to ostatně vždy).

Samotným dd filesystém zmenšovat nelze, data prostě budou chybět, je nutné použít nástroj, který pracuje s filesystémem a vynechá nevyužité místo, ne jen poslední LBA bloky.

Je-li zmenšitelný oddíl poslední, mohu zkopírovat celou flash i s chybou a vím, že poslední oddíl je špatně, fdiskem ho odstraním, a vyrobím znovu. Proto jsem psal /home zkopírovat na souborové úrovni s tím, že to je nejpravděpodobnější oddíl, jehož velikost lze v pohodě zmenšit. Na cílové flash ho fdiskem vytvořím, pomocí mkfs.něco v něm vyrobím filsystém stejný jako tam byl, přimountuji a zkopíruji pomoci mc, snadné a spolehlivé.

Není-li poslední, tak buď nastane přesouvání posledního s obsahem, nebo v cíli vytvářím oba i ten nezmenšitelný a postupuji stejně jako u /home.

mc pravděpodobně na zkopírování souborů stačí s přehledem, příp. lze použít i příkazy cp, nebo rsync s parametrem --archive, rsync je skvělý, pokud dochází k přerušení kopírování (nebo kopíruji/zálohuji po síti atd...), cp umí jen přepsat vše a jen lokálně.

Běžící Linux lze klonovat pouze a výhradně na souborové úrovni s tím, že tam je většinou tolerovatelná nekonzistence na tmp a pod. (nepočítám s databázemi, to je jiná otázka). Rozhodně nikdy na blokové úrovni diskového zařízení, protože hrozí poškození filesystému. Stejně jako u asi jakéhokoli OS.

Nejenom lsblk, ale třeba i cat /proc/partitions, mount a mount | grep /dev/ a ls -l /dev/disk/by-uuid spolu s cat /etc/fstab a mcedit /etc/fstab atd... Vytvořením filesystému se změní jeho UUID a to je většinou nutné změnit i v fstab (lze mountovat více způsoby)

Ad kopírování souborů viz https://unix.stackexchange.com/question ... ons-intact

A aby bylo jasno - když píšu o /home jako o oddílu, tak to znamená, oddíl např. /dev/sdněco který se do /home mountuje.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Naposledy upravil zxcygnus dne 27 říj 2016, 09:33, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 09:28 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
krupkaj píše:
dd umi zkopirovat i mensi cast souboru, je to pomoci volby
count=N copy only N input blocks
takze ho nemusis orezavat


JJ, ale musí to testnout, aby to vzalo všechna potřebná data...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 10:00 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2074
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Dle mého předpokladu bych hádal že třeba pod linuxem bude celá karta čitelná, vytvořím na nové kartě oddíly a prostě tam ty data normálně zkopíruji.
S tím že první oddíl bude asi FAT32 a druhý který je nečitelný pod Win bude nějaký linux formát.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 10:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1584
Has thanked: 62 times
Been thanked: 268 times
Je EXT4, ale i kdyby byl FAT, tak ho Widle nenačtou, protože ten korporátní crippleware smí na výměnných zařízeních používat jen první oddíl. Kdysi se to používalo jako ochrana CD proti kopírování :lol:

A proto někteří výrobci flashek už vůbec nedělají oddíly, ale formátují je přímo, šílená prasárna. Takže první věc co s novou vždy udělám je likvidace všeho na ní a vytvoření normální tabulky oddílů.

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 10:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Jack_Free píše:
S tím že první oddíl bude asi FAT32.

Když už, tak exFat, či jak se to jmenuje...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 10:36 
Online
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2074
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
No podívám se jaka tam je teď a podle toho udělám novou.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 13:56 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1584
Has thanked: 62 times
Been thanked: 268 times
Tučňák tomu říká vfat, a už tu někdo zmínil že by stačilo pomocí dd přetáhnout jen část té karty, ve tvém případě zavaděč, první bootovací oddíl a začátek toho druhého, ten druhý potom opravit a data na něj zkopírovat normálně třeba pomocí Midnight Commanderu.

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz