OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 23 říj 2018, 21:06

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:10 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2075
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Řeším problém přenosu dat z jedné na druhou kartu.
Protože se jedná o kartu na které je jedna partišna čitelná v PC a druhá nikoliv, nejde karta klonovat normálním kopírováním.
Mám dvě karty, 8GB a potřeboval bych si obsah jedné naklonovat na druhou abych měl jednu záložní nezničenou experimentováním.
Snažil jsem se to řešit programem WIN32DIskimager ale když udělám zálohu jedné karty a snažím se ji obnovit na jinou narážím na hlášení o nedostatku místa.
Poté jsem zkusil HDDRawCopy1.10Portable.
Ten udělal zálohu a následně obnovil zálohu na druhou kartu, ale systém nejde nabootovat, dostávám hlášení o porušení systému atd....

Následně jsem ještě zkusil v současném systému vytvořit zálohu pomocí funkce systému backup, tu jsem nahrál na flashdisk, na čistou kartu jsem nahrál image openElecu a ten nainstaloval a snažil se zálohu obnovit do tohoto systému, záloha se obnoví následuje restart a hlášení že soubor zálohy nebyl nalezen.
Tak zřejmě není možné zálohovat systém na externí úložiště ?

Tak bych se chtěl zeptat jestli je nějaký program který to dovede přenést ?
Nebo jak docílím toho že budu mít dvě stejné karty ?

Děkuji za rady.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:39 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1292
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Jsou ty SDcka uplne totozne? Uplne? Nebo jen dve karty co maji kazda 8GB?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 16:44 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2075
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Právě že každá je jiná, ta co potřebuji klonovat je no name 8GB a jako cíl bych rád použil značkovou 8GB
A v tom je právě ta potíž, ten program (WIN32DIskimager) hlásí že velikost zálohy je 15556608 a já mám na cílové jen 15523840 sektoru, velikost sektoru je 512.
Takže bych mohl udělat novou zálohu, ale nevím jakým programem ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 18:30 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1585
Has thanked: 62 times
Been thanked: 268 times
Kód:
dd  if=/dev/sda  of=/dev/sdb

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 20:20 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
faraon píše:
Kód:
dd  if=/dev/sda  of=/dev/sdb

Jj.. To by mohlo pomoci.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 25 říj 2016, 20:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1292
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
faraon píše:
Kód:
dd  if=/dev/sda  of=/dev/sdb


Proto jsem se ptal a podle toho co Jack_free pise, tak presne tohle nepujde. Pokud je cilova karta mensi, tak to bude dost slozite a pochybuji, ze ve windows realizovatelne. V Linuxu to s urcitymi znalostmi jde.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 03:58 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2075
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
faraon píše:
Kód:
dd  if=/dev/sda  of=/dev/sdb


Paráda, můžu poprosit o nějaké další info ?
Třeba kam to napsat, nebo co to vlastně dělá ?

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 08:41 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 20:39
Příspěvky: 1292
Bydliště: Praha
Has thanked: 74 times
Been thanked: 168 times
Pokud cilova karta je mensi, tak tohle ti nepujde. Opacne ano. Navic je to prikaz z Linuxu, ale jde to trochu podobne pouzit i ve Win.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 09:23 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2075
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Já vím že to je z linuxu, proto se ptám jak na to.
Z linuxem se teprve seznamuji.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 09:23 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
No jelikož s NoError to asi pak nenajede, tak to zapsat na větší kartu, upravit oddíl (velikost) a zapsat na menší kartu...
Pro úplnost, pod Linuxem GParted by měl tu práci s oddílem zvládnout. (bacha oddíl musí být odpojený)

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 26 říj 2016, 09:58 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 797
Has thanked: 96 times
Been thanked: 179 times
Jack_Free píše:
faraon píše:
Kód:
dd  if=/dev/sda  of=/dev/sdb
Paráda, můžu poprosit o nějaké další info ? Třeba kam to napsat, nebo co to vlastně dělá ?
dd kopíruje data z jednoho blokového zařízení na druhé, nic víc a nic míň. Mocný nástroj, použitelný ke zkopírování disků, nebo jen oddílů, nebo nul z /dev/zero na disk, nebo třeba šumu ze zvukové karty /dev/dsp někam ... Dá se použít i jako readonly benchmark, nebo prostě jen kontrola čitelnosti zařízení, pokud čtená data budu zahazovat do /dev/null a příp. měřit čas, jak dlouho čtení trvalo (kdysi jsem si na to napsal skript a kreslil grafíky rychlosti HDD gnuplotem).

S dd je třeba zacházet opatrně a být si jistý, že cíl (of=...) je opravdu tím, co má být přepsáno. Pak už není cesty zpět.

A samozřejmě, cíl by měl být stejný (počet LBA bloků), nebo větší než zdroj, mají-li být data konzistentní.

Ale pokud nevíš přesně, co chceš udělat, tak bude lepší použít nějaký jiný nástroj - třeba gparted na zmenšení zdrojového oddílu, partimage na zálohu filesystému z toho oddílu, opravné nástroje toho filesystému pro jeho kontrolu atd... dd je možná příliš nízkoúrovňový.

Ostatně, je možné, že bude stačit blokově zkopírovat jen začátek karty a oddíly, jako třeba /home souborově. Tím se vyřeší i resize /home ... jak je karta velká? Jak rozdělená? Jaké oddíly jsou přimountované kam?

To, že by klonovaná karta neměla být přimountovaná (nebo jen readonly) považuji za samozřejmost. Rozhodně nelze klonovat živý filesystém přímo na tom stroji, kde běží.

Jo a Windows z toho určitě vynech. To je při práci s linuxovými filesystémy cesta do pekel.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 07:28 
Offline
Radil
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:34
Příspěvky: 314
Bydliště: Třebíč
Has thanked: 136 times
Been thanked: 59 times
Jeste bys mohl teoreticky zkusit jednu vec, treba to pujde. Pokud neni karta uple zaplnena, mohlo by to fungovat - orizni velikost souboru na velikost mensi karty (treba pres rozdeleni souboru v Total Commanderu) - treba si s tim Win32DiskImager poradi. Jeste muzes zaexperimentovat s orezanim x-nasobku velikosti sektoru, az se dostanes pod velikost mensi karty.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 08:02 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1585
Has thanked: 62 times
Been thanked: 268 times
V nadpisu je "na malině", takže jsem předpokládal že se to bude dělat přímo na ní, zvlášť že Widle to nepoberou. Klonovat kartu ze které zrovna běží systém bych se také trochu bál, ale zase ty věci co se zrovna budou měnit snad nebudou tak kritické při příštím bootu, snad nějaké logy nebo tempy. A čteček karet mám několik, takže u mě by nebyl problém aby Malina jela velkovýrobu.

To oříznutí na menší kartě bude asi trochu problém, sám netuším co to přesně provede. Předpokládám že dd tam prostě natluče co se vejde a na konci nahlásí chybu. Bude chybět konec posledního oddílu, ale pokud v něm nejsou data, nevadí.

Pokud do téhle chvíle proběhlo všechno dobře, pomocí fdisk nebo cfdisk bych tu kartu otevřel, smazal a ihned znovu vytvořil ten poslední oddíl, a pak pomocí resize2fs nechal upravit jeho filesystém na aktuální velikost. Stejně jako když se po nahrání obrazu na kartu roztahuje na celou její velikost (on je tam na to sice nějaký nástroj, ale já mám radši poctivou ruční práci).

Něco podobného by mělo jít udělat i s tím obrazem karty přímo na disku, ale to jsem si zatím nezkusil.

Hlavně bacha na označení disků, příkaz lsblk je skvělý pomocník, vždy si nechám vypsat co za disky právě v systému je, připojím flashku/čtečku, a po dalším výpisu se kouknu co přibylo! Nerad bych si přepsal živá data nulami...

Traduje se historka o tom, jak Linus kdysi zatelefonoval svému harddisku. Připojoval se k síti, překlepl se, a místo do modemu zapsal AT-příkaz do zaváděcího sektoru. I bůh může udělat chybu :lol:

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 08:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 18:40
Příspěvky: 1690
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 504 times
Been thanked: 369 times
dd umi zkopirovat i mensi cast souboru, je to pomoci volby
count=N copy only N input blocks
takze ho nemusis orezavat

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
Obrázek Disketový magazin Flop


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Klonování SD karet - na malině
PříspěvekNapsal: 27 říj 2016, 08:19 
Offline
Pan Generální
Uživatelský avatar

Registrován: 30 led 2014, 11:46
Příspěvky: 2075
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 66 times
Been thanked: 145 times
Asi jsem napsal spatne nadpis, jde me o to klonovat kartu z maliny, na win to evidentne nefunguje tak jsem stahnul Ubuntu a zitra budu experimentovat na nem.

_________________
ZX 81, Zx Spectrum & microdrive, Sinclair QL 2xFDD 3,5´(SD-QL, QubIDE, SGC), ZX Spectrum +2, Didaktik M, Commodore C64 I , Commodore C64 II & Easy Flash I a III, Commodore C128, Commdore Amiga 500, Amiga 600HD, Atari 800XL SDrive, Atari 520ST & HXC usb floppy emulator. --- XBOX 360, Playstation 2 a několik PC a notebooku.....


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 23 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz