OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 říj 2018, 19:11

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 11:31 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Ahoj.
Chtěl bych využít RPi k měření teploty a ovládání spínání plynového kotle. Jde mi o to, aby si mohl zkontrolovat teplotu v místnostech popřípadě nastavit sepnutí po dosažení nízké úrovně. Nejsem ale bastlíř, takže hledám, pokud možno, nějaká "polo" hotová řešení.

Moje idea je 3 - 5x DS18B20 zapojené do 1wire sítě a nějaký 1-wire to USB do maliny. Ovládání v Lunuxu, popř. s nějakým WebGUI výstupem.

1. Nevíte kde v CZ sehnat 1wire to USB, našel jsem jen US a ta pošta je děsná.
2. Pokud máte nějaké nápady, zkušenosti atd, hoďte to sem.
EDIT!
3. Na webu jsem pochopitelně viděl i zapojení bez mezikusu, přímo na PI. Myslíte, že je to moudré, nehrozí např. odpálení RPi?
Díky za vše.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Naposledy upravil ja_jsem_cd dne 20 úno 2016, 12:57, celkově upraveno 1

Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 11:49 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1584
Has thanked: 62 times
Been thanked: 268 times
Inspiroval ses na rootu nebo tady?

Jen si říkám že je to asi tak milionkrát výkonnější než by bylo na podobnou věc potřeba, tohle by zvládlo i Atárko :lol:

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 11:55 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
faraon píše:
Inspiroval ses na rootu nebo tady?

Jen si říkám že je to asi tak milionkrát výkonnější než by bylo na podobnou věc potřeba, tohle by zvládlo i Atárko :lol:


To ano, ale jak jsem psal, moje znalosti a zkušenosti jsou silně omezené, takže to, že na tom jede Linux, je pro mě výhra.
Navíc by mohlo vykonávat i jiné úlohy.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 17:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1680
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
Na to není potřeba ani Atárko, ani 1-wire, ani USB a podobné opičiny. Na to stačí několik tranzistorů. Inspirace například v publikaci SNTL ze 70-tých let minulého století, autor Sláva Nečásek, titul Zajímavá zapojení s tranzistory. Další zdroj inspirace jsou časopisy Amatérské Radio z téže doby.

http://baila.net/kniha/239152366/vyber- ... va-necasek

http://baila.net/kniha/202889448/100-za ... va-necasek

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 19:01 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 420
Has thanked: 354 times
Been thanked: 194 times
Jasně že se to dá udělat jednodušeji a profesionálně, ale malina je pro takovéto pokusy jako stvořená.

Tady je návod jak ten senzor připojit přes I2C

http://raspberrypi.tomasgreno.cz/therma ... r-i2c.html

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 20:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
computerasylum píše:
Na to není potřeba ani Atárko, ani 1-wire, ani USB a podobné opičiny. Na to stačí několik tranzistorů. Inspirace například v publikaci SNTL ze 70-tých let minulého století, autor Sláva Nečásek, titul Zajímavá zapojení s tranzistory. Další zdroj inspirace jsou časopisy Amatérské Radio z téže doby.

http://baila.net/kniha/239152366/vyber- ... va-necasek

http://baila.net/kniha/202889448/100-za ... va-necasek


Sice jsem to nenapsal, ale protože běžný termostat koupíte za pár stovek, tak by nikoho nenapadlo si ho dělat aa mě nenapadlo to zdůraznit.

Ovládání přes RPi chci hlavně kvůli možnosti ovládat vše přes LAN/WAN.

berk píše:
Jasně že se to dá udělat jednodušeji a profesionálně, ale malina je pro takovéto pokusy jako stvořená.

Tady je návod jak ten senzor připojit přes I2C

http://raspberrypi.tomasgreno.cz/therma ... r-i2c.html

Jo zapojení na RPIO je plný net.
A nevíte někdo jakým proudem můžu sepnout relé (pro ovládání kotle)? To jsem nějak nedohledal... Releový modul pro Pi/Arduino má podle netu spínací proud 25mA...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 20:51 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 420
Has thanked: 354 times
Been thanked: 194 times
Citace:
Releový modul pro Pi/Arduino má podle netu spínací proud 25mA...


Pozor na to - absolutní maximum, které můžeš vzít z jednoho pinu GPIO na Raspberry je 16 mA. Jinak z něj uděláš karbanátek...

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 21:36 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
berk píše:
Citace:
Releový modul pro Pi/Arduino má podle netu spínací proud 25mA...


Pozor na to - absolutní maximum, které můžeš vzít z jednoho pinu GPIO na Raspberry je 16 mA. Jinak z něj uděláš karbanátek...


No právě, proto se ptám. Mě se to zdálo nějak moc - tak nevím, že to nabízejí jako RPi kompatibilní.
Mimochodem nějaký tip, jak spínat provoz kotle?

Dík.

DOPLNĚNÍ:
Myslel jsem toto - http://ha.privateeyepi.com/store/index.php?route=product/product&product_id=74
A ještě otázečka:
Nebylo by lepší použít bistabilní relé?

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 22:50 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 420
Has thanked: 354 times
Been thanked: 194 times
Zapojení relé se dělá takto:
http://elinux.org/RPi_GPIO_Interface_Ci ... ng_a_relay

Z 5V pinu je možné si vzít proud rovnající se proudu uvedeném na adaptéru mínus to co si vezme RPi (RPi B si vezme cca 700mA)
https://www.raspberrypi.org/forums/view ... 8&p=727155

Citace:

Vypadá že je opravdu ready pro připojení k RPi. Relé je napájené z 5V pinu a GPIO pin je použit jen k ovládání malým proudem pravděpodobně přes tranzistor.
You need 5v to power the relay coil. The input (IN) requires just a few milliamps at anywhere between 2.5v and 12v.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 20 úno 2016, 23:04 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
berk píše:
Vypadá že je opravdu ready pro připojení k RPi. Relé je napájené z 5V pinu a GPIO pin je použit jen k ovládání malým proudem pravděpodobně přes tranzistor.
You need 5v to power the relay coil. The input (IN) requires just a few milliamps at anywhere between 2.5v and 12v.


Jak jsem řekl na začátku nejsem bastlíř... Myslíš tedy, že by to vydrželo sepnuté (i několik hodin) bez problémů a není potřeba uvažovat o bistabilním relé?
Jako toto:
http://www.ebay.com/itm/3v-to-5v-Bistable-Latching-relay-kit-von-Ciseco-/182012472693?hash=item2a60c9ed75:g:mKUAAOSwzhVWsmAy

:bang: Teď mi to došlo, ten proud není z ovládacího pinu, ale z 5V, jsem debil...
Nicméně relé co tam je tak má spínací proud asi 20mA takže ta věta byla pro mě zavádějící...

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 16 bře 2017, 20:19 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 16 bře 2017, 10:36
Příspěvky: 578
Bydliště: Kósek vod Brna
Has thanked: 23 times
Been thanked: 31 times
Relé se dělá takto:

Preview by Thumbshots.com

jsou tam důležité ty oddělovací optočleny, aby jsi neposlal nějakou špicí to raspberry do šrotu.

_________________
TEMS-49, PMI-80, rep. MK14, ZX81, ZXspectrum+, TI58, MZ-800


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 17 bře 2017, 06:09 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
Tak přesně takové mám doma. Ale bacha, dorazily mi moduly co vypínají na úrovni 5V a nikde to nebylo uvedeno. :suicide: Tak jsem musel objednat jiná. Ono u Arduina by to nevadilo, ale Raspberry jak známo ovládá přes 3.3V, takže to nevypne.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 17 bře 2017, 11:21 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 22:56
Příspěvky: 420
Has thanked: 354 times
Been thanked: 194 times
ja_jsem_cd píše:
Ale bacha, dorazily mi moduly co vypínají na úrovni 5V a nikde to nebylo uvedeno. :suicide: Tak jsem musel objednat jiná.


To nebylo potřeba. Stačí přeci tranzistor, který bude do relátka pouštět 5V a RPi ho bude ovládat 3.3V.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, XY4150
DOS Programming, Win32 API Programming
OldComp GitHub
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 17 bře 2017, 12:42 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 05 kvě 2014, 08:51
Příspěvky: 729
Bydliště: Trutnovsko
Has thanked: 4 times
Been thanked: 54 times
berk píše:
To nebylo potřeba. Stačí přeci tranzistor, který bude do relátka pouštět 5V a RPi ho bude ovládat 3.3V.

Jasně, já tam hodil 4N33 a fungovalo to také.

_________________
Atari 400, 1200XL, 600XL, 800XL, XE, 130XE, ATARI 260ST, 520STm, 520ST+, 1040STfm, 1040STe, ATARI MEGA ST1, ST4, ATARI TT-030, ATARI FALCON 030, ATARI Portfolio, UltraPONG, ATARI VCS, 2600Jr.,ATARI Lynx II, iBook G3 green, iMac G3 green, G5, PowerBook 150


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi jako termostat
PříspěvekNapsal: 18 bře 2017, 09:46 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1680
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 119 times
ja_jsem_cd píše:
...

Sice jsem to nenapsal, ale protože běžný termostat koupíte za pár stovek, tak by nikoho nenapadlo si ho dělat aa mě nenapadlo to zdůraznit.

Ovládání přes RPi chci hlavně kvůli možnosti ovládat vše přes LAN/WAN.

...


A co ochrana proti hackerům? Nějak se to ovládání kotle rozrůstá. :shock:

_________________
Hyperinzerce - historické počítače

ComputerAsylum WEB: http://www.computerasylum.co.uk
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Denní zprávy: https://www.euronews.com/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 24 ]  Přejít na stránku 1, 2  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz