OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 18 zář 2018, 21:15

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: VQFN32 vs MLF32
PříspěvekNapsal: 07 črc 2018, 12:12 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Čistě prakticky, netušíte, jestli se dá čip v pouzdře VQFN32 zaměnit s MLF32?

Jde o AT Mega 8, pinout by měl být identický, rozteč pinů taky (0.5mm), takže teď porovnávám výkresy a na první pohled nevidím v čem by mohl být problém.

Btw... vyrobit plošný spoj fotocestou pro MLF32 doma není zrovna nejlepší cesta, dělal jsem jich rovnou skoro deset a povedlo se jen pár, kolega dělal nepájivou masku a úspěšnost ještě nižší, ale to je tak, když to chci hned a z Číny by to bylo možná za měsíc.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VQFN32 vs MLF32
PříspěvekNapsal: 07 črc 2018, 18:23 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:52
Příspěvky: 1770
Bydliště: Mliecna draha
Has thanked: 20 times
Been thanked: 124 times
zxcygnus píše:
Čistě prakticky, netušíte, jestli se dá čip v pouzdře VQFN32 zaměnit s MLF32?

Jde o AT Mega 8, pinout by měl být identický, rozteč pinů taky (0.5mm), takže teď porovnávám výkresy a na první pohled nevidím v čem by mohl být problém.

Btw... vyrobit plošný spoj fotocestou pro MLF32 doma není zrovna nejlepší cesta, dělal jsem jich rovnou skoro deset a povedlo se jen pár, kolega dělal nepájivou masku a úspěšnost ještě nižší, ale to je tak, když to chci hned a z Číny by to bylo možná za měsíc.


Pinout je rovnaky ale roztec sa mi nezda. A kniznica v Eagle mi dava za pravdu. VQFN32 ma roztec 0.8mm

_________________
Amiga 600 + a602, Amiga 600 PCB only, Commodore 64+ZZ-RAM V1.0 512k+C1541(18k RAM)+sd2iec +9.600 Rs232, Commodore 116 + 64k upgrade, ZX 81 ISSUE1 + ZX81XRAM

http://zz-indigo.mavipet.sk/


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VQFN32 vs MLF32
PříspěvekNapsal: 07 črc 2018, 19:23 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 16 čer 2014, 11:23
Příspěvky: 1873
Bydliště: Jesenice
Has thanked: 8 times
Been thanked: 110 times
A to Ti nestačí TQFP ?
Byly tu v nabíce zadarmo, zaletovaný :)

katalog píše jediné pouzdro
32-pad, 5 x 5 x 1.0 body, Lead Pitch 0.50 mm Quad Flat No-Lead/Micro Lead Frame Package (QFN/MLF)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VQFN32 vs MLF32
PříspěvekNapsal: 07 črc 2018, 23:57 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
danhard píše:
A to Ti nestačí TQFP ?
Byly tu v nabíce zadarmo, zaletovaný :)

katalog píše jediné pouzdro
32-pad, 5 x 5 x 1.0 body, Lead Pitch 0.50 mm Quad Flat No-Lead/Micro Lead Frame Package (QFN/MLF)
Nestačí. Normálně TQFP používám, ale tentokrát jsou ty nožičky okolo příliš.

Ono i to MLF32 je pro daný účel skoro moc velké, potřebuji, aby to mělo UART (stačí RXD), I2C, potřebuji tam 8x výstup na LED (každá jiná) přes 0402 odpory a to celé se musí vejít do 15x10mm max ideálně na 0.6mm tlustou desku, včetně pájecích plošek na všechny signály, napájení a nějaký kondenzátor (na stranu spojů se mi vešly 2x 1206 pouzdro)...

3x AT Mega MLF32 jsem už naštěstí sehnal a jak koukám, otázka je skoro zbytečná, protože ještě pár jich je v GME, takže se asi zásobím dalšími dvěma a to snad bude stačit.

Včera jsme se s kolegou pokoušeli vyrobit desku homemade fotocestou... (oboustranně) no, jde to, z 10 kusů byly asi 2 perfektní, 1 - 2 přijatelné. Ale mnohem větší výzva byla udělat na to nepájivou masku, osvit fotolaku je proti tomu naprostá pohoda s takřka jistým výsledkem. Maska se osvicuje někde mezi 15 - 40s, doba potřebná k osvitu se mění podle tloušťky a barva je mnohem citlivější na podsvícení, není-li předloha na fólii úplně perfektní. Přesné usazení předlohy pod zvětšovací kamerou je nutnost. A to celé, aby se nakonec ukázalo, že máme špatně předlohu :-(

Alespoň jsem si vyzkoušel pájení na tuhle rozteč (vcelku pohoda, na čip se dají pájet i dráty 0.1mm na přímo sousedící vývody... potřebovali jsme jeden bastl jako vrabčí hnízdo) a vrtání 0.5mm děr (to se blbě trefuje, ale jinak taky pohoda) a pájení drátových prokovek (pohoda).

No nic, takže desky jsem objednal z Číny a uvidíme, jak to dopadne. Obával jsem se, že další MLF32 neseženu, ale zdá se, že mám naději.

Přidávám obrázek - "vrabčí hnízdo" s MLF32 (na desce cca 4x větší, než by měla být finální - odpory jsou 0805). Účelem bylo naprogramovat, resp. vyladit základ programu pro ATMega8 předem, než ho připájím na finální desku.


Přílohy:
IMG_6581 - do fora.JPG
IMG_6581 - do fora.JPG [ 750.23 KiB | Zobrazeno 399 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: VQFN32 vs MLF32
PříspěvekNapsal: 15 črc 2018, 11:08 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
Plošné spoje jsou sice objednané a už i odeslané z Číny, ale přesto mi to nedalo a s kolegou jsme zkusili vyrobit plošný spoj sami. Prostě to byla výzva.

Nemá smysl se pokoušet o nepájivou masku. Je s tím příliš práce a výsledky mizerné. Ale vyrobit spoje pro MLF32 fotocestou doma lze, dokonce ani osazení nebyl tak velký problém. Viz fotky

Tloušťka laminátu 1.6mm ve srovnání s celou "deskou" se zdá poněkud velká :-) (proto jsem objednal desky 0.6mm) A taky si nejspíš budu muset pořídit foťák s lepším makroobjektivem :-)


Přílohy:
IMG_6717 do fora.JPG
IMG_6717 do fora.JPG [ 468.56 KiB | Zobrazeno 315 krát ]
IMG_6718 do fora.JPG
IMG_6718 do fora.JPG [ 448.73 KiB | Zobrazeno 315 krát ]
IMG_6727 do fora.JPG
IMG_6727 do fora.JPG [ 436.78 KiB | Zobrazeno 315 krát ]

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS
Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 5 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz