OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Registrace na OCP IV ZDE!

Právě je 22 zář 2018, 22:01

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 08:59 
Offline
Kecálek
Uživatelský avatar

Registrován: 24 kvě 2018, 21:32
Příspěvky: 182
Bydliště: Most, Praha
Has thanked: 28 times
Been thanked: 44 times
Web prohlížeč pro 8bit by ani nemusel být složitý a moc toho umět. Základní problém, že www stránky dnes bývají větší než je paměť 8bitu. Tedy by musel už během načítání umět správně pročistit stránku, aby ponechal jen čistý text + url odkazy, umět ignorovat všechny ty javascripty a jiné nesmysly. Pak jen zobrazit text v odstavcích, s možností přecházet mezi odkazy (jako odkaz by bylo i zobrazení obrázku).


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 09:07 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1628
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
Protože jsme se od hardware, původního tématu dostali někam zcela jinam, k web prohlížeči pro 8-bity, zřídil jsem před momentem na to nové vlákno zde:

viewtopic.php?f=113&t=6405

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 15:29 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 18 kvě 2013, 13:56
Příspěvky: 773
Has thanked: 93 times
Been thanked: 175 times
computerasylum píše:
Ta věc na eBay není primárně určena pro to, aby jsi se z 8-biťáků koukal na weby. Dnešní webovou stránku do 8-bitu asi nestahneš ničím a nijak....
Asi jsem to špatně napsal.

1/ Gopher nezajímá

2/ Pointa je, že mám někde normální webový server, třeba Apache + PHP + MySQL, kterážto kombinace je schopná běžet skoro na čemkoli. A z toho serveru stahuji data HTTP protokolem, přičemž z osmibitu mohu zcela volně definovat URL a tím pádem i všechny parametry, které skrz GET se předají PHP skriptu.

Např. na ConnecOne modulu mi stačí zadat AT+IRLNK:"http://zx.exampleweb.cz/" a stáhnout data, která webserver vygeneroval.

Interpretace dat je další problém. Nedělám si iluze, že by bylo možné zpracovat víc než superjednoduché HTML s několika TAGy. Dovedu si představit nanejvýš něco jako je Lynx, nebo W3M v čistě textové konzoli s malým rozlišením a to ještě hodně ořezané.

Zajímavé to začíná být v okamžiku, kdy server generuje data pro ZX Spectrum (nebo obecně pro osmibity) přizpůsobená na základě předaných parametrů v URL. Např. AT+IRLNK:"http://zx.exampleweb.cz/?a=5&b=10&string=neco ze ZX" ... a PHP se postará, může vrátit třeba bitmapu, nebo uzpůsobená data. Zkoušel jsem to prakticky (a generoval PHP skriptem obrázky velké 6912 bytů, nebo vracel text). Teoreticky by se dala napsat třeba i databázová aplikace client/server, nebo regulérní mailer, online hra pro víc hráčů (pro strategie, nebo tahové RPG jako stvořené)...

Výcuc z dokumentace pro ConnectOne viz http://www.spezial.cz/pdf/ConnectOne_De ... 4May09.pdf Něco podobného bych rád viděl i pro ten modul H2211.

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 17:14 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 23 bře 2014, 19:13
Příspěvky: 1554
Has thanked: 61 times
Been thanked: 266 times
computerasylum píše:
Svého času, není to tak dávno, byla shizofrenie, že budou extra weby pro mobilky. Pak to nějak zaniklo.

Možná proto že zanikly i normální mobily, dneska se browsí responzivní weby na smartphonech, které mají víc výkonu než kancelářské PeCe.

_________________
"When I designed Voyager, I did it on an Apple II with 48K of memory, and I wrote my own Basic program." - Burt Rutan
Obrázek Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 18:21 
Offline
Profík

Registrován: 07 kvě 2014, 00:21
Příspěvky: 940
Bydliště: Praha
Has thanked: 86 times
Been thanked: 215 times
A přesto spousta webů otravuje mobilní verzí a kolikrát člověk hledá, kam autor ukryl kouzelný odkaz "přepnout na plnou verzi"
Pokud tam vůbec je a nemusím si desktop verzi vynutit :evil:

_________________
ZX80, ZX81, ZX Spectrum, ZX Spectrum +2, Didaktik M, PMD 85-1,2A,3, Olivetti Prodest PC 128, Acorn BBC Micro, PC-XT, Amiga 500


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 11 čer 2018, 18:31 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1628
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
faraon píše:
Možná proto že zanikly i normální mobily, dneska se browsí responzivní weby na smartphonech, které mají víc výkonu než kancelářské PeCe.


normální mobily nezanikly. Desetitisíce lidí stále používá normální mobily. Nenormální je smartphone se 4 foťáky :D a spoustou ptákovin. Je to ještě mobil? Asi ne, spíše to je hloupý foťák s plastovými čočkami a přídavným mobilem pro odesílání selfies.
Můj mobil, který stále používám je Siemens model S24859-C2550-A12-1. Možno vygůglit. Je to oldmobil, ale stále funkční.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: WiFi LAN interface pro 8-bity
PříspěvekNapsal: 25 čer 2018, 14:58 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 06 říj 2015, 16:37
Příspěvky: 1628
Bydliště: Praha východ
Has thanked: 9 times
Been thanked: 115 times
Včera byl u mne známý, přišel mi ukázat svůj smartphone, co všechn umí. Je to všechno jiného, jen ne mobil. On to používá ani tak ne k telefonování, ale spíše jako překladač do ruštiny a z ruštiny, bo si nabalil nějakou ruskou bábu, která se chce dostat ze Sojůzu do Eurosojůzu a každá cesta dobrá :D
To jen na okraj jako reakci na příspěvky nahoře.

Teď k věci, dorazila dnes ta "věc", tedy HF2211. Překvapivě profi zařízení. Funguje na první pokus, bez potíží. Pomocí RS232 se nechá připojit k jakémukoliv 8-bitovému trsátku a dostat se na ethernet. Tak třeba lze trsátko takto připojit na úložiště a ukládat tam programy a zase je z úložiště nahrávat do trsátka.
Vyzkoušel jsem zatím spojení kalkulačka HP-41 <-> adaptér HP-IL / RS232 <-> HF2211 (RS232/ethernet) <-> domácí síť <-> úložiště.
Napadá mne spousta dalších možností jak použít HF2211. Například Epson HX-20 lze takto připojit do sítě, stejně tak HP-85, HP 9825 a HP9845 anebo moje poslední dílo, síťový analyzátor. Ten může být připojen také na síť nebo wifinou odesílat data o tom co se děje na rozvodné síti. Pravděpodobně objednám ještě minimálně jeden kousek.

_________________
Hyperinzerce - co nabízím k prodeji

ComputerAsylum - web
Twitter: https://twitter.com/COMPUTERASYLUM
Pinterest: https://www.pinterest.co.uk/COMPUTERASYLUM/
Obrázek


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 22 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz