OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Reklama!

Právě je 23 kvě 2019, 01:18

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 07 říj 2015, 00:08 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 23:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 440 times
Been thanked: 223 times
Chtěl bych k RPi připojit plotter XY4150. Elektrické obvody nejsou moje silná stránka, takže bych si chtěl nechat odsouhlasit zda následující zapojení bude fungovat.

Vlevo GPIO (3V), vpravo rozhraní plotteru (5V)

Příloha:
schema.PNG
schema.PNG [ 489.6 KiB | Zobrazeno 4587 krát ]

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 07 říj 2015, 01:28 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 22:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Myslim ze by to tak melo stacit, pull-upy jsou uvnitr plotteru.
Akorat co si pamatuju tak signal READY byl obousmerny, kdy pres nej plotter daval info pocitaci ze je vozik u leveho dorazu. Ale to je na tobe jestli ho budes chtit vyuzit.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 07 říj 2015, 20:59 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 23:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 440 times
Been thanked: 223 times
Děkuji za revizi.

Citace:
Akorat co si pamatuju tak signal READY byl obousmerny


Máš pravdu, akorát netuším jak by mělo zapojení vypadat aby to mohlo fungovat jako in/out?

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 05 lis 2015, 15:38 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 23:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 440 times
Been thanked: 223 times
Tak se nakonec podařilo. Použil jsem následující zapojení:

Příloha:
schema.PNG
schema.PNG [ 799.75 KiB | Zobrazeno 4443 krát ]


Tranzistory jsem použil BC517

Běhá to hezky :-)

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=rBLfUTozy2g[/youtube]

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=3A5FSUkz8Y8[/youtube]

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 06 lis 2015, 22:43 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12 kvě 2013, 19:40
Příspěvky: 1764
Bydliště: Olomouc
Has thanked: 557 times
Been thanked: 420 times
To je moc pekne, ten softik ti vykresluje hpgl? Dalo by se to upravit na Minigraf?

_________________
www.atariportal.cz ~ www.krupkaj.cz/xgal ~ jaysoft.atari.org
www.Atariada.cz >>> 12. - 14. 4. 2019 <<<
PL.Atariada.cz >>> 7. - 9. 6. 2019 <<<


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 07 lis 2015, 02:13 
Offline
Kecálek

Registrován: 12 kvě 2013, 22:02
Příspěvky: 245
Has thanked: 8 times
Been thanked: 46 times
Moc pěkný... jo a sry že jsem na tebe pak zapomněl, ale nakonec sis poradil ;-).

Akoraát to PC s Win je použitý jen jako terminál pro RPI ? Není to škoda když
má Malina i video výstup a možnost připojení klávesnice atd... :-)


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 07 lis 2015, 12:00 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 23:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 440 times
Been thanked: 223 times
Pokud by si chtěl někdo vyzkoušet, tak sw je zde:

https://bitbucket.org/berk76/plottercon ... ommits/all

Je to taková knihovna funkcí pro kreslení. Prozkoumejte soubor main.c, ten je jako klientský program využívající api.
Pokud byste chtěli připojit nějaké jiné zařízení, tak prozkoumejte funkci pr_create_printer v souboru printer.c

Citace:
jo a sry že jsem na tebe pak zapomněl, ale nakonec sis poradil ;-).


Koupil jsem si multimetr za 300 a stal se ze mě elektrotechnik amatér začátečník. Za největší úspěch považuju, že jsem RPi neodpálil :-)

Citace:
Akoraát to PC s Win je použitý jen jako terminál pro RPI ? Není to škoda když
má Malina i video výstup a možnost připojení klávesnice atd... :-)


Já mám extrémně málo místa, takže mi vyhovuje když můžu RPi vytáhnout z krabice, píchnout do switche a připojit se na něj z notebooku.

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 01 říj 2017, 00:07 
Offline
Radil

Registrován: 27 zář 2014, 23:56
Příspěvky: 459
Has thanked: 440 times
Been thanked: 223 times
Projekt přesunut na Github:

https://github.com/berk76/plottercontroller

_________________
ZX Spectrum DELTA, D80, Melodik, XY4150, Aritma 0512
PGP: A6EA 1F93 EF6B D8D1 35AD B6D7 1E79 73E5 1B28 17F9


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: RPi <-> XY4150
PříspěvekNapsal: 01 říj 2017, 00:50 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 13 kvě 2013, 09:15
Příspěvky: 1710
Bydliště: Brno
Has thanked: 418 times
Been thanked: 138 times
Pekný! Tohle vlákno jsem nějak přehlídl. Asi mi chybělo v názvu slovo plotter. Myslím, že bych se chytl napoprvé :)

_________________
Amiga - PMD 85
Kafasoft


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 9 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz