OldComp.cz

Komunitní diskuzní fórum pro fanoušky historických počítačů

Byl jednou jeden nerd

Právě je 27.05.2020, 23:40

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 14:12 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 297
Has thanked: 136 times
Been thanked: 102 times
Mám dotaz, potřebuji připojit Laserovou tiskarmu Minolta 1100L jako síťovou, ale má pouze paralelní vstup. Co jsem koukal tak ovladače jsou jen pro w98 a w2000. Jediný notebook co má doma win os, má windows 8.1 a pouze USB. A tam se mi nepodařilo nainstalovat ovladače (hlásí nějakou chybu při instalaci), zkoušeno s usb->paralel kabelem. Tak mě napadlo jestli by to nešlo připojit jako síťová třeba přes raspberry a usb->paralel kabel. Nějaká zkušenost?

Díky za jakoukoli radu.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 14:25 
Offline
Profík
Uživatelský avatar

Registrován: 07.07.2019, 22:14
Příspěvky: 992
Has thanked: 40 times
Been thanked: 76 times
Dá se (dal?) třeba koupit print server s Ethernet vstupem a LPT paralelním rozhraním. Taková malá bílá krabička co se zacvakne do tiskárny a do ní se přivede síťový kabel. Běží v tom nějaký lehký linux a je to celkem přívětivé řešení. Edimax to před nějakou dobou ještě prodával. Fungovalo mi to pěkně s nějakými laserovými HP a tuším ještě s Epsonem. Jen je potřeba aby daná tiskárna byla mezi podporovanými. Krabičku vidíš jako normální síťovou tiskárnu daného modelu a tiskne se na to dobře.

Další varianta je USB to LPT kabel, ten bude fungovat i s moderními W10 nebo linuxem a připojíš ji nejsnadněji k počítači napřímo, případně přes nějakou tu malinu. I to jsem tak jednu dobu měl (napřímo s kabelem) s jednou jehličkovou Epson LX a fungovalo to v Linuxu pěkně. Jen je holt potřeba aby daný OS měl nějaký ovladač. U těchhle starších kousků CUPS může mít větší kompatibilitu než win, tam se často ovladač pro staré tiskárny neprobublá tak pokud máš linux tak otestuj i ten.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 14:32 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 12.05.2013, 19:23
Příspěvky: 1609
Bydliště: Vsetín
Has thanked: 351 times
Been thanked: 589 times
Někde mám HP Jetdirect 170x, mohu Ti ho poslat za poštovné.

_________________
ZX Spectrum, Amiga weby: cs.speccy.cz , ondraspo186.8u.cz


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 14:56 
Offline
Site Admin
Uživatelský avatar

Registrován: 05.04.2013, 15:29
Příspěvky: 2102
Bydliště: Starý Vestec
Has thanked: 317 times
Been thanked: 341 times
Paralelní printserver to řeší. Mám takový, nemám k němu zdoj.
https://aukro.cz/parallel-print-server- ... 6955266173
https://aukro.cz/d-link-dp-301p-print-s ... 6956533206

_________________
Amiga Sinclair Didaktik Sam_Coupé Enterprise SAM440ep μA1 MacBook_Air Mac_Mini_MOS CPC Atari MSX Acorn C64 PC PSP PS3

http://party.oldcomp.cz/


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 05.11.2019, 15:50 
Offline
Kecálek

Registrován: 27.03.2014, 08:59
Příspěvky: 157
Bydliště: BA
Has thanked: 21 times
Been thanked: 18 times
nieje nahodou tato minolta len HW na samotnu tlac a vsetku logiku a reziu k tlaci obstarava driver/windows (GDI)?

tam potom nevime ako to zvlada nejaky printserver...

mozno si to ale pletiem s inou tlaciarnou, len mi pride ze to je tlaciaren s ktorou som sa stretol ked si ju jeden pan kupil ako "sietovu"... ved je zapojena v sieti (220V).. a vtedy som riesil aj toto...


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.11.2019, 12:06 
Offline
Radil

Registrován: 21.10.2013, 09:25
Příspěvky: 297
Has thanked: 136 times
Been thanked: 102 times
Ano tato tiskárna používá windows GDI ovladač. Z toho co jsem koukal po netu bych musel koupit prinserver s podporou GDI.

Proto jsem se rozhodl využít odložený RPi1 a nainstaloval podle tohoto návodu https://pimylifeup.com/raspberry-pi-print-server/. Instalace proběhla bez komplikací, CUPS tiskárnu viděl, dosud bez problému. Prvotně jsem to zkoušel na OsX 10.8.5, ty síťovou tiskárnu viděli a nainstalovali. Bohužel zázrak se nekonal, při tisku mi to hlásí viz obrázek.
Příloha:
raspbian_a_tisk.png
raspbian_a_tisk.png [ 50.13 KiB | Zobrazeno 992 krát ]


Na manželčiným notebooku s Win8.1 jsem ani tiskárnu a RASPBERRYPI zařízení neviděl :(


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 25.11.2019, 14:06 
Offline
Pan Štábní
Uživatelský avatar

Registrován: 18.05.2013, 14:56
Příspěvky: 1316
Has thanked: 172 times
Been thanked: 289 times
Hm Minolta.

Vím, že to nepomůže, ale s Minoltami, Canony a obecně spoustou GDI tiskáren jsou potíže nejenom v Linuxu. CUPS na MACku je skoro totéž. Snad jen s výjimkou, že ne všechny PPD definiční soubory jsou pro oba OS.

Spíš bych se poohlédl po tiskárně, která umí nějaký poctivý tiskový jazyk, jako třeba PCL, nebo ještě lépe Postscript (ne emulaci), pak je skoro zaručeno, že to zprovoznit půjde a dost často na všech OS. A pak je taky možné, že už bude mít i printserver v sobě.

Celkem ok, bývají dražší HP, Xeroxy, některé Samsungy než s tím seknul, některé Brothery... jenomže ono je dneska ošizené už snad všechno :-( Epson bývá tak mezi, některé levné laserovky chodily jen s jejich softwarem a na Linuxu chtěly doinstalovat svůj ovladač, což je nezvyklé, otravné a omezené jen na určité období, než se na to výrobce vykašle.

Jako z počátku bych asi taky poradil JetDirect, jenže tu mám jeden takový šmejd, který vyžaduje velmi starou Javu v prohlížeči, aby se vůbec dal nastavit. Zbyl mi i nějaký printserver Micronet, který se nastavuje docela hnusným menu přes Telnet... peklo na peklo. Redukce USB-LPT jsou taky dost podivné, CUPS mi přes ní tiskárnu detekovaly, ale netisknou i když přímo přes LPT není problém...

_________________
https://cygnus.speccy.cz ZX Spectrum 128k, Betadisk, DivIDE, ESXDOS


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: 27.05.2020, 00:33 
Offline
Pan Štábní

Registrován: 01.12.2017, 21:01
Příspěvky: 1025
Bydliště: BA-Králikárne
Has thanked: 7 times
Been thanked: 158 times
Taký maličký rozdiel:

Minolta PagePro 1100L je GDI = problém s printserverom, je to skrátka Windowsácka tlačiareň.
Minolta PagePro 1100 nieje GDI, mám ju, používam ju cez printserver s Windows XP a viacerými počítačmi. Ovládače sú súčasťou Windowsu, len ich treba ručne nainštalovať, a ako port napísať IP adresu tlačiarne (teda vlastne printserveru).

Obidve tlačiarne vyzerajú rovnako (až na to že 1100L nemá tlačítko), používajú rovnaký toner aj fotovalec, takže je podľa mňa jednoduchšie niekde zohnať PagePro 1100 a prehodiť si toner, ako zháňať GDI printserver. Ešte tip: do 1100 sa dá pridať pamäť. Pôvodne má 2 MB, a dá sa pridať ešte 32 MB, ide tam klasická SDRAM ako do starých PC. Podržaním tlačítka to vypíše konfiguračnú stránku kde je vidieť veľkosť pamäte.

_________________
Všetky mnou poskytnuté informácie sú voľne šíriteľné. Odporúčam ich zálohovať, servery zvyknú padať, informácie sa strácať..... a ľudia tiež. Až sa nadobro stratím, už bude neskoro sa pýtať.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 8 ] 

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
cron
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz